Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#251 wookie85

wookie85
  • 33 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 21:30

Która w takim układzie brać pod uwagę nawigację , na teren Polski , nie korzystającą z netu ? I czy względnie będzie różnica w działaniu między 3GS a 4 ? Mało jeżdzę kilka-kilkanaście wyjazdów poza miasto w trakcie roku i jakoś nie bardzo widzę sens zakupu Navigona za blisko 250 zł

#252 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2011 - 21:34

iGO absolutnie nie korzysta z internetu. Ani nie stosuje triangulacji, ani nie ma żadnych internetowych dodatków jak Google search, czy social networking. Ale nie wiem czy w ogóle go skompatybilizowali do iP4. CoPilot także nie korzysta z internetu - jedynie na starcie triangulacja ale akurat to jest przydatne, a jednorazowe i zaledwie kilka kB

#253 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 17 kwietnia 2011 - 10:03

Która w takim układzie brać pod uwagę nawigację , na teren Polski , nie korzystającą z netu ? I czy względnie będzie różnica w działaniu między 3GS a 4 ? Mało jeżdzę kilka-kilkanaście wyjazdów poza miasto w trakcie roku i jakoś nie bardzo widzę sens zakupu Navigona za blisko 250 zł

Sygic aura niedawno kupilem za 9.99 euro z polska az po turcje
Internet mozna wylaczyc jest zakladka polaczenie i mozna wylaczyc

#254 matlog

matlog
  • 18 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 10:51

Widzę, że Navigona z całą europą można teraz kupić za 74 USD więc ciekawa propozycja mam jednak pytanie, czy w Polsce ostrzega o fotoradarach?

#255 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:10

Ostrzega, o ile wlaczysz to w opcjach.

#256 matlog

matlog
  • 18 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 13:45

a jak z ich aktualnością?

#257 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 17 kwietnia 2011 - 13:52

Navigon ostatnio u większości userów nie łapie gpsa... Polecam MapaMap ;) Nawigacja dla naszego kraju moim zdaniem lepsza od navigona którego miałem kilka lat.

#258 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:34

Ostatnio zaktualizowało się igo. Nowa wersja (Primo) znana z Windows Ce. Mapy dla Polski to niestety eMapa. Europa zachodnia to Navteq q4/2010 z datowaniem na luty 2011 r. Europa wschodnia dostawcy lokalni. Wygląda lepiej niż poprzednia i co ważne dla mnie dostosowana do ipada ;) Tylko cena wysoka - 79,99 Euro :( Co do niełapania fixa przez navigona - u mnie działa wszystko dobrze i fixa łapie w domu, nie wspominając o aucie oczywiście. Mapamap ... hmm ... jak sobie pojeździłem z igo czy nawet navigonem to na moim iPadzie mapamap wygląda koszmarnie. Ale plus za to, że działa ;) w odróżnieniu od iAM, które co chwilę mi się wysypuje (wychodzi do menu). A orientuje się ktoś może jakie mapy ma TomTom ? Dokładnie te same co TomTom na urządzenia TomToma ?

#259 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:40

Wśród informacji w zakładce Copyright widnieje tylko TeleAtlas

#260 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 10:46

U mnie też Navigon świetnie łapie fixa, czy to na iPhonie czy na iPadzie. Co do fotoradarów to nawet ładnie je pokazuje. Podoba mi sie opcja z ostrzeganiem o przekraczaniu prędkości - dobre dla tych z ciężką nogą:)

#261 NowakLukasz

NowakLukasz
  • 114 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 21:38

Mam pytanie czy u was w TomTomie (Europa) też jest zamiast flagi Polski flaga Monako i zamiast pierwszy zjazd pani Kasia mówi pirszy zjazd oraz czy przybliżanie i oddalanie mapy jest płynne tak jak np w galerii ? (mam iPoda Touch 4g)

#262 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 01 maja 2011 - 17:36

Naczytałem się wiele Waszych wypowiedzi, za które bardzo dziękuję. Ze mną jest tak że zawsze posiadam dobrą nawigację jako urządzenie oddzielne którego używam przy ważnych okazjach, a w iPhonie postanowiłem zakupić aplikację nawigacyjną ze względu przypadki w samochodzie które sprawiają że nie zawsze posiadam urządzenie nawigacyjne ze sobą, natomiast iPhon zawsze jest ze mną. :D Przyda się też aplikacja w iPhonie na trasy piesze po mieście, rowerowe itd. Zastanawiam się nad zakupem: NAVIGON MOBILE NAVIGATOR EUROPE 69,99 funtów lub TOMTOM EUROPE 69,99 funtów Dziś zdecydowałem się nad zakupieniem Navigon, bo zdawało mi się że przedwczoraj staniał do 40 funtów. Dziś jednak znów widzę cenę 69,99 funtów. Teraz widząc tę samą cenę, już sam nie wiem co zakupić czy tomtom czy navigon? Chciałbym zapytać czy w App Store istnieją jakieś kilkudniowe promocje na które warto znów poczekać, czy niższej ceny nigdy nie było a ja tylko jakoś się przeoczyłem.:cool: Dodam też że jeszcze kilka tygodni temu tomtom kosztował 60 funtów, czyli teraz 10 funtów zdrożał. Chciałbym zapytać również czy przy zakupie aplikacji istnieje opcja w iPhonie że słucham sobie telefonem muzyki, a w trakcie gdy pojawia się w nawigacji komenda głosowa, to muzyka znika i po zakończeniu komendy głosowej znów powraca muzyka z iPhona. Dziękuję.

#263 matlog

matlog
  • 18 postów

Napisano 02 maja 2011 - 13:35

Co do promocji to są. Sam kupowałem Navigona europe kilka dni temu za 74$ teraz widze za 119 $ Co do muzyki to oczywiście można sluchać w trakcie nawigacji. Ja mam podlaczony uchwyt tomtoma i muzyka leci mi przez glosniki z radia w aucie a komunikaty z glosnika w iphonie. Istnieje mozliwosc ustawienia glosnosci komunikatow lub ich wylaczenia

#264 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 maja 2011 - 05:29

Ja po przejechaniu kilku tysięcy km z ipadem chyba polecilbym jednak navigona. Pisze chyba, bo nastaw się na to, ze każdy program ma jakieś wady. Trzeba się zdecydować na to co mniej przeszkadza. Navigon czasem potrafi wyznaczyć trasę "od czapy". Tomtom z kolei w wersji Europe nie ma w tej chwili fotoradarow (ponoć ma się to zmienić, ale w tej chwilii nie ma). Poza tym navigon odpowiada mi bardziej pod względem oprawy wizualnej ... Tak w ogóle to najlepszym rozwiązaniem jest mieć oba zainstalowane i wybierać raz jeden raz drugi w razie potrzeb ;) ja tak zrobiłem, bo nie mogłem się zdecydować ... Ja tez kupiłem navigona jak była promocja ... Jeśli nie potrzebujesz nawigacji na teraz to dobrym pomysłem będzie poczekanie na promocje ... Przed wakacjami powinno coś się jeszcze przecenic ...

#265 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 04 maja 2011 - 16:36

Będę cierpliwie wyczekiwał na szczęście by navigon ( na całą Europe ) znów przecenili z 70, na 40 funtów.

Ja po przejechaniu kilku tysięcy km z ipadem chyba polecilbym jednak navigona. ...

Ciekaw jestem Pioorkis, jakim sposobem zamocowałeś swego iPada w samochodzie, i czy istnieje jakaś opcja by iPad w samochodzie był nie przy szybie a niżej np. koło zapalniczki.
Ciekaw jestem też czy istnieje może jakaś antenka która by łapać satelitę, była by przy szybie a iPad w dowolnym miejscu.

Co do iPhona to w samochodzie mam uchwyt Tomtom-a, i fajnie było by gdyby jakiś równie profesjonalny uchwyt, wymyślili również na iPada.

#266 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 maja 2011 - 10:19

Wieczorem postaram się umieścić zdjęcia jak to u mnie wygląda ;)
A tak na szybko - kupiłem ten uchwyt. Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
mam w samochodzie rozwiązanie "na stałe" - takie mocowanie brodit do którego mam zamocowane na stałe złącze HR,
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gps :) Ten uchwyt który kupiłem też do niego pasuje. Co do wysokości
to moim zdaniem jest optymalna - nawet w trybie portretu nie zasłania mi nawet kawałka jezdni. Oczywiście radio jest zasłonięte,
ale akurat to mi nie przeszkadza, tak samo jak zasłonięcie nawiewu pasażera też nie jest problemem, bo żona i tak z niego nie korzysta,
a ipad ma chłodzenie ;D Są takie uchwyty jak piszesz - mocujące niżej ipada, ale ... po pierwsze są cholernie drogie, a po drugie
to nie wiem, czy jest to ergonomiczne - zerkanie w dół ... no i pasażer może nie być szczęśliwy - bo w większości mają mocowanie
od śrub mocujących siedzenie pasażera, więc są bardziej po stronie pasażera. Ale generalnie to wszystko zależy od typu samochodu
i ilości miejsca w nim. Co do sygnału to nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - ipad ma bardzo czułą antenę - łapie sygnał
u mnie w domu, daleko od okna, więc tym bardziej, przez cienki dach samochodu powinien dać sobie radę. Kiedyś idąc na zakupy schowałem go do pod siedzenie i jak wróciłem to skubaniec spod siedzenia informował mnie o tym, że mam "skręcić w lewo" ;D

#267 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 09 maja 2011 - 09:14

Wieczorem postaram się umieścić zdjęcia jak to u mnie wygląda ;)
A tak na szybko - kupiłem ten uchwyt. Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
mam w samochodzie rozwiązanie "na stałe" - takie mocowanie brodit do którego mam zamocowane na stałe złącze HR,
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gps :) Ten uchwyt który kupiłem też do niego pasuje. Co do wysokości
to moim zdaniem jest optymalna - nawet w trybie portretu nie zasłania mi nawet kawałka jezdni. Oczywiście radio jest zasłonięte,
ale akurat to mi nie przeszkadza, tak samo jak zasłonięcie nawiewu pasażera też nie jest problemem, bo żona i tak z niego nie korzysta,
a ipad ma chłodzenie ;D Są takie uchwyty jak piszesz - mocujące niżej ipada, ale ... po pierwsze są cholernie drogie, a po drugie
to nie wiem, czy jest to ergonomiczne - zerkanie w dół ... no i pasażer może nie być szczęśliwy - bo w większości mają mocowanie
od śrub mocujących siedzenie pasażera, więc są bardziej po stronie pasażera. Ale generalnie to wszystko zależy od typu samochodu
i ilości miejsca w nim. Co do sygnału to nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - ipad ma bardzo czułą antenę - łapie sygnał
u mnie w domu, daleko od okna, więc tym bardziej, przez cienki dach samochodu powinien dać sobie radę. Kiedyś idąc na zakupy schowałem go do pod siedzenie i jak wróciłem to skubaniec spod siedzenia informował mnie o tym, że mam "skręcić w lewo" ;D

Jestem pod wrażeniem Pioorkis. Twój opis zachęcił mnie do początkowych myśli zakupu iPada2 z nawigacją, ale ja mimo wszystko chciałbym mocniej go zaczepić w samochodzie bo skoro czasem nawet mała nawigacja spada mi zaczepiona do szyby, to cięższy iPad znacznie bardziej byłby narażony na niebezpieczne odpięcia.

Jeśli chodzi o nawigację w iPhon-ie to stale poluję na promocyjną cenę nawigon-a by zamiast 70 funtów zapłacić tylko 40 f ;)
Ciekaw jestem też dlaczego garmin nie ma żadnej aplikacji na iPhona. Niedawno zakupiłem garmina nüvi® 3790, i urzekł mnie swą wysoką rozdzielczością. Jakość ekranu jest tak wyrazista że znokautowała inne nawigacje. Boję się że tom tom czy navigon w iPhonie będzie gorszej jakości a przecież iPhon jest wstanie wyświetlić jakość obrazu najwyższej klasy.

#268 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 postów
  • SkądPL

Napisano 09 maja 2011 - 21:45

Garmin ma nawigacje na iOS, ale póki co w US :)

#269 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 maja 2011 - 08:31

Boję się że tom tom czy navigon w iPhonie będzie gorszej jakości a przecież iPhon jest wstanie wyświetlić jakość obrazu najwyższej klasy.

Słuszne obawy co do TomToma - w moim iPadzie tomtom niestety po pierwsze nie jest na pełnym ekranie, a po drugie jest pixeloza :cry: Navigon natomiast wygląda b. ładnie i zdecydowanie został specjalnie przystosowany do takiej rozdzielczości ... podobnie jak igo Primo i Aura. Nawet nasza Automapa dość ładnie się prezentuje na ipadzie ... poza tym, że nie ma trybu landscape :evil:

Co do mocowania - ani razu nie zdarzyło mi się ryzyko odpadnięcia nawigacji z uchwytu. ipad siedzi bardzo mocno, a skoro myślisz o iphonie to tym bardziej nie ma takiego ryzyka - kup tylko dobry uchwyt (najlepiej brodit lub HR) i nie ma się co obawiać.

#270 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 maja 2011 - 16:40

Zgodnie z obietnicą zdjęcie ipada w aucie:
Dołączona grafika

#271 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 12 maja 2011 - 16:47

Pioorkis za fotkę dziękuję, jestem pod wrażeniem :D
Masz dobry gust :D

a skoro myślisz o iphonie to tym bardziej nie ma takiego ryzyka - kup tylko dobry uchwyt (najlepiej brodit lub HR) i nie ma się co obawiać.

Ja już za 100 funtów, zakupiłem sobie uchwyt do iPhona4, nazywa się TomTom Car Kit i wydaje mi się on bardzo solidnie wykonany

oto on:
TomTom Car Kit dostępny w Apple Store | Aktualizacja | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ...

Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gps

Domyślam się jak to wygląda, tzn, mocuje się podobnie jak do szyby samochodowej, ale dla upewnienia zapytam czy chodzi o system wyglądający w sposób że końcówka uchwytu do której zaczepiasz iPada, to coś w rodzaju okrągłej płaszczyzny do której przysysa sie iPad, czy może zupełnie inny system mi nie znany np. jakieś śruby za pomocą których mocujesz iPad ?
ten stały uchwyt sam sobie zrobiłeś czy mechanicy w swych serwisach dysponują odpowiednim sprzętem.

Co do kabelka do zasilania prądu, to też jest ukryty i go nie widać ?

Dla upewnienia zapytam też Pioorkis, czy nawigację w iPadzie masz na całym ekranie czy na jego części. Wiem że tego typu oprogramowania na iPhonach wyglądają super ale w iPadzie gdy się je powiększy tracą bardzo rozdzielczość a to psuje ich czytelność i urodę ;)

Dziękuje.

#272 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2011 - 17:43

Kabla ładującego nie widzisz, bo nie jest podłączony ;) to zwykła ładowarka samochodowa.
Brodit robi coś w stylu nakładki, którą montuje się w szczelinach pomiędzy nawiewem. W ten sposób, że później może to się poruszać w lewo lub w prawo jak po szynach ;). To jest rodzaj plastikowej odstawy do której nawiercasz dalsze mocowania, żeby nie niszczyć auta i w każdej chwili można to zdemontować bez uszczerbku dla deski rozdzielczej. Do tego montujesz co chcesz i jak chcesz. Na stronie internetowej Brodit.se można wyszukać kompletne rozwiązania dla swojego auta.

Co do całego ekranu to tak jak pisałem wcześniej na całym ekranie jest navigon, automapa, aura, na części ale w dobrej jakości jest igo primo, pixeloza jest w wypadku tomtoma i trochę też mapamapy ... no tylko automapa jest w trybie portretu niestety ... a szkoda, bo po ostatnim upgradzie chodzi bardzo płynnie ... nawet płynniej niż na windowsie mi chodziła. No i przestała się wysypywać. Jeśli tylko dołączą do niej traffica i zrobią ją w trybie landscape to będzie najlepszym programem na Polskę.

#273 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 18 maja 2011 - 22:13

mam pytanie, kompletnie nie znam sie na nawigacji. Czy nawigacja np. navigon potrzebuje internetu? na jakiej to zasadzie dziala? wiem ze to smieszne ale naprawde nie wiem. Zamierzam jechac do szwecji i nie wiem czy kupywac navigon.

#274 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 18 maja 2011 - 22:18

...Czy nawigacja np. navigon potrzebuje internetu? na jakiej to zasadzie dziala?...

Nie jest wymagany, aczkolwiek bywa przydatny.

#275 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 maja 2011 - 22:21

nawigon jest swietny, moze dzialac bez internetu bez problemu, tylko pamietaj o wylaczeniu internetu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych