Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„wady aluminiowych”

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 ptaku

ptaku
  • 5 postów
  • SkądInternet

Napisano 12 lipca 2009 - 00:10

Witam, od ponad pół roku używam macbooka pro alu. Na początku trochę się obawiałem co do wybory nowego sprzętu, głownie chodziło mi o jego awaryjność (zrażony do wielu marek które po pół/całym roku wysiadały). Wybór sprzętu apple wydala się najodpowiedniejszy. I jestem z niego naprawdę zadowolony. Głownie system, naprawdę elegancki, ale to pewnie dlatego ze dopracowany do naprawdę zgranej konfiguracji sprzętowej. Dziś nie zamienił bym go na żaden inny, ale do rzeczy co według was jest nie tak lub wam się nie podoba w macbookach/ macbookach pro z nowej serii, albo jakie wady w nich dostrzegacie. Mi np. trochę zaczęła skrzypieć/trzeszczeć klapa przy zamykaniu/otwieraniu ;], może to nie jest taki mankament jak pękająca obudowa w macbookach białych ale coś jest. Proszę o opinie.

#2 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 12 lipca 2009 - 00:19

to prawda, cos tam w zawiasach skrzypi/strzela delikatnie. poza tym, hm, jednak to aluminium sie grzeje mocno. drazni tez troche ostry kant obudowy - w niektorych pozycjach wrzyna sie on w nadgarstki. no i glosniki sa slabe - jak leci cos niskiej jakosci, do strasznie trzeszcza... mysle, ze to najwieksza wada. innych wad ukrytych nie stwierdzono (nie licze dead pixela na matrycy, to sie zawsze moze zdarzyc kazdemu). natomiast z wad oczywistych, to glossy. wiecej do zarzucenia nie mam.

#3 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 00:32

Ostry kant faktycznie czasami potrafi być nieprzyjemny w dotyku, ale to szczególik. Co do głośnikow, to się nie zgodzę. Jak na laptopa są bardzo przyzwoite. W zawiasach nic mi nie strzela i nie trzeszczy - tu także problemu nie widzę. Największymi wadami, moim zdaniem, są kąty widzenia matrycy, mimo wszystko brak HDMI i kiepska współpraca z pamięciami Kingstona.

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 lipca 2009 - 08:15

Fajnie wyglądają te wgniecenia, wytarcia i powyginane obudowy na niektórych aukcjach allegro ;]

#5 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 lipca 2009 - 09:59

Trochę szpachli, i będzie gitara! ;) A tak na poważnie - grzeje się i ciutkę nieładnie wyglądają otarcia na aluminium - czarne dziary... ;P A tak wogóle to jestem bardziej zadowolony z korzystania z obudowy PB niż iBooka.

#6 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 12 lipca 2009 - 10:06

Zdecydowanie brak HDMI. To dla mnie najwieksza wada.

#7 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 lipca 2009 - 10:44

przejściówka miniDP/DVI plus kabel DVI -> HDMI załatwia sprawę dla mnie największą "wadą" jest klawiatura, która moim zdaniem w stosunku do poprzedniego MBP jest gorsza.

#8 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 12 lipca 2009 - 20:58

Moj Macbook to akurat pierwszy mac. Ale z mankamentów to mogę zaznaczyć grzanie się. O ile mogę to znieść przy 9400m to jak przełączam na 9600 to nawet jak system jest idle to jest cieply. Potrafi poparzyć. Inne mankamenty to smugi na aluminium, takie bialawe i trudno to zmyć. Myślę, że więcej chyba nie ma. Akurat dla mnie glossy to zaleta.

#9 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 12 lipca 2009 - 21:14

Osobiście jedynie wżynanie się w nadgarstek krawędzi mogę uznać za minus :)

#10 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 13 lipca 2009 - 02:44

Ja swojego 'aluminiowego' mam bardzo krótko, ale nie wiem o co niektórym chodzi z kiepskim kątem widzenia.. Według mnie jest bardzo dobry, w szczególności w porównaniu z moim poprzednim MB ("White"). Tak samo nie wiem o co chodzi z wymienianiem glossy jako wady.. Żeby nie było - nie krytykuję Waszych opinii, Drodzy Koledzy ;) , ale podajcie powód czemu np. glossy Wam nie odpowiada.. ;)? Dzięki szklanej osłonie ('glossy') łatwiej dbać o czystość matrycy.

#11 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 13 lipca 2009 - 05:16

Glass to jak najbardziej zaleta. Masz pewność, że nie odciśnie się klawiatura na matrycy. W macbook'ach white/black nigdy nie było matowego ekranu, więc też nie rozumiem w czym problem. Co do wad - SuperDrive, ale to problem nie tylko alu (odgłosy którymi uracza SD są cokolwiek niepokojace, brzmi to jakby mb zjadał tą płytę). Przydałby się też poziom podświetlenia matrycy niższy od najmniejszego dostępnego (w kompletnych ciemnościach jest zdecydowanie za jasno jak dla mnie). To chyba wszystko. Pozdrawiam.

#12 lukasz108

lukasz108
  • 39 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2009 - 07:22

Ja swojego "alu" mam od ponad pół roku i póki co jestem bardzo zadowolony. Nic mi się nie wżyna w nadgarstki, pisze się bardzo wygodnie. Z ekranem czy baterią też nie mam póki co żadnych problemów. W sumie to mogę stwierdzić, że po raz pierwszy w życiu mam komputer, który spełnia 95% moich oczekiwań. Bardzo ładny, prosty w obsłudze, szybka przeglądarka, dobra bateria, ogromny wdzięk. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to to, że czasem się schizuję, bo przeczytam gdzieś, że coś komuś padło, wygięło się albo zdarzyła się inna katastrofa, ale to są psychosomatyki, a nie realne kłopoty z Makiem.

#13 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 13 lipca 2009 - 08:06

u mnie zaczyna skrzypić przy otwieraniu i zaczep magnesowy nie trzyma już tak mocno jak na początku :(

#14 zaciek

zaciek
  • 85 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lipca 2009 - 09:50

Jeśli chodzi o nowe mb pro to Apple zastosowało pewien trik i nie każda 15" ma dwie karty graficzne - jak to było dotychczas. Za tą dodatkową Apple, każe sobie słono dopłacić. Czy na prawdę ma to jakiś sens pod względem wydajności. Zastanawiam się jak wpływa to na pakiet appsów od adobe, bo na nich głównie pracuję (rzeczy do sieci & druku) Raz do roku montuję jakieś wideo z wakacji ;)

Ktoś miał to w swoich rękach, żeby porównać pracę na kartach GF9400M i GF9600 GT? Z tych "cyferek" wynika że 9400M dostaje srogie baty od poprzednika montowanego w mb pro 8600M.. czy tylko w cyferkach(?)

#15 hahment

hahment
  • 59 postów
  • SkądLubin

Napisano 14 lipca 2009 - 21:00

MB alu mam od października (praktycznie od dnia premiery). To jest mój pierwszy mac. Więc jestem bardzo zadowolony :). Ostatnio zauważyłem takie bardzo delikatne skrzypienie przy podnoszeniu ekranu. Czasem zostają smugi na obudowie, ale zawsze udawało mi się je zetrzeć/usunąć. Po za tym nie mam uwag. I tak trzymać

#16 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 lipca 2009 - 17:14

Drodzy Koledzy ;) , ale podajcie powód czemu np. glossy Wam nie odpowiada.. ;)? Dzięki szklanej osłonie ('glossy') łatwiej dbać o czystość matrycy.

glossy ma zalety, ale ma jedna powazna wade - to jest cholerne lustro... a to niestety jest praktycznie dyskwalifikujace :) praca w miejscu innym niz dobrze ustawione biurko, zeby zrodla swiatla nie odbijaly sie, to meczarnia (proponuje wziac glossy do ogrodu i sprobowac popracowac - nie da sie :) ).

#17 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 21 lipca 2009 - 17:21

glossy ma zalety, ale ma jedna powazna wade - to jest cholerne lustro... a to niestety jest praktycznie dyskwalifikujace :) praca w miejscu innym niz dobrze ustawione biurko, zeby zrodla swiatla nie odbijaly sie, to meczarnia (proponuje wziac glossy do ogrodu i sprobowac popracowac - nie da sie :) ).

Jak to nie? :D
Ja codziennie siedzę ze swoim na tarasie :)

#18 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 21 lipca 2009 - 17:25

Na glossy najlepsze są chusteczki Pampersa - sprawdzone. Ale wracając do wad to te klawisze są moim zdaniem troszke za szeroko ustawione, we wcześniejszych modelach o wiele bardziej dokładnie mi się pisało, a w alu mam wkurza mnie że ciągle nie wpisuję "Ł" tylko "L". A móże któraś ręka jest szybsza od drugiej, albo druga jest wolniejsza od pierwszej, hmn... Muszę to sprawdzić. Reszta jest ok.

#19 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 lipca 2009 - 09:32

YouTube - 15" Unibody Macbook Pro screen flicker or flash

Niedawno zauważyłem ten problem na karcie 9400M czy spotkał się ktoś z tym i próbował to w jakiś sposób naprawiać w serwisie?

#20 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 lipca 2009 - 11:08

Ja mojego MBP Unibody mam już 7 miesięcy. Jestem strasznie zadwolony, jedynie wkurza mnie bateria, szczególnie po updacie do 10.5.7 która wytrzymuje ok. 3-3,5h :/ Mam wielką nadzieje, że w Snow Leopardzie poprawią zarządzanie energią ;)

#21 tomgru

tomgru
  • 127 postów
  • SkądOświęcim :")

Napisano 03 sierpnia 2009 - 11:56

mam mbp od niedawna, jak dla mnie to najlepszy sprzęt jeśli chodzi o laptopy - wykonanie, tylko strasznie mnie irytuje grzanie sie obudowy, raz jest fajnie lekko ciepła, a w większości przypadków gorąca jak diabli, o samej ładowarce już nie wspominam, bo można omlety smażyć...

#22 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:23

@tomgru - skoro Intel obiecuje, że ich procesory są bezpieczne do temperatury 120*C (czy coś koło tego), to po co je mocniej schładzać i generować hałas (a nie wiem czy zauważyłeś, że zapewne Twoj laptop jest prawie niesłyszalny), skoro są bezpieczne i działają stabilnie w temperaturze ok. 60*C? ;] A zasilacza już nie jestem w stanie wytłumaczyć - chociaż, ładowanie w ciągu 2 godzin i tak małe wymiary mogą mówić same za siebie ;]

#23 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:53

@tomgru - skoro Intel obiecuje, że ich procesory są bezpieczne do temperatury 120*C (czy coś koło tego), to po co je mocniej schładzać i generować hałas (a nie wiem czy zauważyłeś, że zapewne Twoj laptop jest prawie niesłyszalny), skoro są bezpieczne i działają stabilnie w temperaturze ok. 60*C? ;] (...)

No nie wiem czy to 60*C, skoro parzy... Parzy czyli temperatura jest ponad 100*C, a więc procesor jest na pograniczu wytrzymałości ;). Po drugie nie tylko procesor jest ważny. np. karta graficzna wytrzymuje 105*C, a więc już prawie się pali.

PS: To z kartą graficzną to tylko przykład. z pewnością karta wytrzyma więcej :cool:, ale inna część... Nie wiadomo:confused:

#24 PlushaQ

PlushaQ
  • 34 postów
  • Skądstąd :]

Napisano 03 sierpnia 2009 - 13:49

No… 100*C to obudowa napewno nie miała - nie dajmy się ponieść fantazji. 100*C to temp. wrzenia wody, a nie temperatura, w której odczuwasz gorąc. Ja osobiście nie jestem w stanie wytrzymać w temperaturze (wody) dochodzącej do 50*C, więc na tysiące procent 100* znacznie naruszyłoby Twoją skórę, a wątpię żeby tak się stało.

#25 abgarman

abgarman
  • 116 postów
  • SkądW-wa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 12:21

hehe :) 100*C - nie mógł byś utrzymać swojego MBP na kolanach... możesz przeprowadzić prosty test: usiądź wygodnie i poproś kogoś, żeby wylał Ci na spodnie wrzątek (temp. 100*C gwarantowana) - śmiem twierdzić, że wrażenia będą odbiegać od tych, które dostarcza MBP (UWAGA: wysokie prawdopodobieństwo wizyty w szpitalu!) :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych