MacBooki - czemu?
Napisano 11 lipca 2009 - 20:37

Napisano 12 lipca 2009 - 06:26
Napisano 12 lipca 2009 - 06:46
Generalnie - poczytaj sobie to forum.
A najkrócej mówiąc: to dobre pytanie, "co one mają w sobie". Mają bardzo dobry system operacyjny, pod wieloma względami przewyższający Windows. Płacisz nie za sam komputer (procesor, płytę, dysk...), ale za komputer z systemem operacyjnym.
To trochę inna filozofia:
- Jak kupujesz peceta, to stawiasz sonie na nim Win (na przykład, chyba że wolisz Linuxa). Możesz powkładac do peceta najróżniejsze części (albo kupić laptopa w różnej konfiguracji) - i odoakasz na nim Windows.
- Jak kupujesz Maka, to kupujesz konkretny komputer z konkretnym systemem. Systemem _dostosowanym_ do tego, konkretnego komputera - do tego procesora, tej płyty głównej etc. Z płyt instalacyjnych, które ja mam do mojego MacBooka nie postawię tego samego (pozornie) systemu na iMacu na przykład.
Czyli: system pod konkretny sprzęt, no i system sam w sobie znakomity (co oczywiście nie znaczy, że niezawodny czyidealny, bo takich nie ma...). I to wszystko firmuje jedna firma - Apple - odpowiedzialna za całość.
I - co najśmieszniejsze - to działa :-)
Cholernie drogi ten system operacyjny - jakieś 3 tys zł !?
Napisano 12 lipca 2009 - 10:04
Napisano 13 lipca 2009 - 05:42
Riddle - jeżeli będziemy mieli ochotę zmarnować trochę naszego pięknego życia na czytanie postów osx-krytykanta to od razu się z Tobą skontaktujemy, a teraz zmykaj.Roberto - gdybym chciał zmarnować trochę mojego pięknego życia na polemikę z fanbojem mac osx, to od razu się z tobą skontaktuję. Na ten czas, musisz zadowolić się opiniami w innych moich postach.
Blood Btz - po części sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli macbook poza świetnym wyglądem to dla Ciebie normalny komputer to nie zawracaj sobie nim głowy i kup laptopa "normalnej" firmy za 2000 PLN.
Pozdrawiam.
Napisano 13 lipca 2009 - 06:24
- Jak kupujesz Maka, to kupujesz konkretny komputer z konkretnym systemem. Systemem _dostosowanym_ do tego, konkretnego komputera - do tego procesora, tej płyty głównej etc. Z płyt instalacyjnych, które ja mam do mojego MacBooka nie postawię tego samego (pozornie) systemu na iMacu na przykład.
eee... że się tak spytam
mam iMaka z Leosiem. We wrześniu ma wyjść snow. Dla posiadaczy Leo ma kosztować $29 w przeliczeniu (no...załóżmy, zobaczymy)
Czy będą różne wersje instalacyjne dla posiadaczy macbooków/macbooków pro/mini/imaków/mac pro?
A co z różnymi generacjami rzeczonych np macbooków, których były 2 czy trzy generacje wypuszczane z Leo, też do każdej z nich będzie inna wersja instalacyjna?
Coś mi się nie wydaje aby apple robiło aż takie zróżnicowanie instalek systemu.
Napisano 13 lipca 2009 - 07:14

Napisano 13 lipca 2009 - 07:25

Napisano 13 lipca 2009 - 08:14
- Dla OS X'a
- Dla pięknej obudowy
- Dla niepowtarzalnego klimatu Apple (oczekiwanie na konferencje itp)
- Dla niepowtarzalnego klimatu MyApple xD
- Niska strata wartości - kupiłem 3 lata temu kompa za 3K. Teraz jest warty 200zł. Mac o wiele słabszy z tamtego okresu - ok 1000zł
Cena sprawia też że rzadko kiedy tzw. "Dzieci neo" dostają Maca w swoje szpony i dzięki temu nie ma milionów bezsensownych tematów "ELLO HELP OMG LOL MAK SIEM NIE WLANCZA!!!" na które przeważnie skutkuje odpowiedź "A podłączyłeś do prądu?"
Idealnie powiedziane. Jak ktoś kupuje maca to kupuje dla:
Systemu
Desingu
Czasami nawet ze względów ekologicznych np. Mac Mini
I po to aby odróżnić się od takich jak ty mówisz "Dzieci Neo"
Napisano 15 sierpnia 2009 - 22:23

Napisano 15 sierpnia 2009 - 22:49
Napisano 16 sierpnia 2009 - 07:42
No cóż, pozostaje dodać tylko, że Magsafe, to najlepsza rzecz jaka mogła powstać dla laptopów. Gdy pociągniesz za kabel, ten odpina się...
Wszystko fajnie, puki bateria nie wysiądzie.
W przypadku niedziałającej baterii ten wynalazek staje się utrapieniem.
Jakikolwiek ruch powoduje chwilowe odłączenie i lapek się wyłącza.
Wiem bo miałem taki przypadek.
---- Dodano 16-08-2009 o godzinie 06:44 ----
dla mnie przy wyborze MB bardzo ważnym kryterjum była także bezgłośna praca...
Pod warunkiem, że nie wchodzisz na Youtube.
Na tej stronie, żegnaj ciszo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych