Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBooki - czemu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 Blood Btz

Blood Btz
  • 36 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:53

Mam pytanie, tyle osób tutaj, jak i ogólnie na różnych stronach wychwala MacBooki, a nigdzie nie widzę uzasadnienia, więc pytam dlaczego? Po co kupować laptopa za 5000 zł, jak za takiego samego (lub lepszego) "normalnej" firmy można wydać 2000 zł. Co one "mają" w sobie? Nie rozumiem tego i chciałbym, aby ktoś to mi wytłumaczył, bo poza świetnym wyglądem dla mnie to normalny komputer.

#2 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 20:39

Generalnie - poczytaj sobie to forum. A najkrócej mówiąc: to dobre pytanie, "co one mają w sobie". Mają bardzo dobry system operacyjny, pod wieloma względami przewyższający Windows. Płacisz nie za sam komputer (procesor, płytę, dysk...), ale za komputer z systemem operacyjnym. To trochę inna filozofia: - Jak kupujesz peceta, to stawiasz sonie na nim Win (na przykład, chyba że wolisz Linuxa). Możesz powkładac do peceta najróżniejsze części (albo kupić laptopa w różnej konfiguracji) - i odoakasz na nim Windows. - Jak kupujesz Maka, to kupujesz konkretny komputer z konkretnym systemem. Systemem _dostosowanym_ do tego, konkretnego komputera - do tego procesora, tej płyty głównej etc. Z płyt instalacyjnych, które ja mam do mojego MacBooka nie postawię tego samego (pozornie) systemu na iMacu na przykład. Czyli: system pod konkretny sprzęt, no i system sam w sobie znakomity (co oczywiście nie znaczy, że niezawodny czyidealny, bo takich nie ma...). I to wszystko firmuje jedna firma - Apple - odpowiedzialna za całość. I - co najśmieszniejsze - to działa :-)

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2009 - 20:44

Blood Btz - odpowiedź jest bajecznie prosta - jeżeli już nie patrzysz na hardware, touchpad, aluminiową obudowę*(aktualnie tylko w Pro) czy baterię Mac OS X to jest przewaga Maków nad innymi komputerami i nie można rozpatrywać tego sprzętu osobno z jego systemem, bo to jest właśnie zintegrowane rozwiązanie - Maki to software i hardware. nierozłącznie janhalb - to, że nie zainstalujesz OS X'a z iMaka na Macbooku wynika tylko z ograniczeń samej płytki (w końcu z komputerem dostajesz OEM a nie BOX) a nie z tego co na niej siedzi, bo siedzi to samo co w wersji BOX

#4 tuniu

tuniu
  • 139 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 10 lipca 2009 - 23:28

Po co kupować laptopa za 5000 zł, jak za takiego samego (lub lepszego) "normalnej" firmy można wydać 2000 zł. .

1. OS X !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Za rok tego za 5000 sprzedasz za 4500, a tego za 2000 sprzedasz za 100.

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 11 lipca 2009 - 00:29

Co to jest normalna firma? Acer? :D Przede wszystkim system oraz multi touchpad tego nie ma w tanich.

#6 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 lipca 2009 - 00:39

Skąd ty się gościu urwałeś ... takie tematy już były , a jak nie wiesz czemu to idź się pobaw w ispocie , weź ze sobą takiego zwykłego laptopa i porównaj .

#7 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 11 lipca 2009 - 01:42

najnizszy macbook alu ma core 2 duo 2.26 i kosztuje w polskiej dystrybucji okolo 5200. laptop rozsadnej firmy (darujmy sobie acery...) z takim procesorem kosztuje 3000zl minimum. a ja jeszcze osobiscie chetnie doplacam: - 500zl za mocna, jednolita aluminiowa obudowe, ktora nie sklada sie z setek malych plastikowych czesci, siateczek-krateczek, losowo porozrzucanych portow oraz nie ma ruchomych elementow, ktore moga sie latwo popsuc (ah te plastkiowe zaczepy :)) - 500zl za realne 6-7 godzin na baterii (ile tradycyjny laptop wytrzyma? 2?) - 500zl za ogromny i wygodny multitouchpad, dzieki ktoremu nie musze nosisc myszki, ba, nawet nie chce nosic myszki, bo wszystko robi sie na nim wygodniej i szybciej. - 500zl za natychmiast gotowy do uzytku system operacyjny, z najszybsza przegladarka na rynku (spelniajaca 100% stanadardow), z pakietem programow multimedialnych, z wygodnym interfejsem uzytkownika, z dockiem, expose i spaces, ktore umozliwiaja swoboda prace w wielu aplikacjach na raz. - 200zl doplacam za wszystkie mniejsze pierdoly, jak zlacze magsafe, ktore uratowalo maka nie raz od katastrofy, podswietlana (wygodna!!) klawiature, wysoka rozdzielczosc wyswietlacza (macbook przy 13 calach osiaga 1280x800, przy 15 ma 1440x900) i takie tam... wychodzi 5200 vs 5200. mam to czego chcialem, czego wymagalem, co jest wygodne i co bede mial dlugo, bo bedzie sie starzec powoli. kazdy ma wybor. a ja wiem, co lubie ;)

#8 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 11 lipca 2009 - 02:58

Jeszcze dodam do tego co napisał @jackeill. Cofamy się do 14 października 2008 roku kiedy to wyszły macbooki unibody. Niech ktoś mi pokaże z tamtego czasu notebooka który miał już pamięć DDR3? Jak mnie pamięć nie myli to macbooki były pierwsze. Niech ktoś mi pokaże notebooka z optycznym wejściem/wyjściem audio? Niech ktoś mi pokaże notebooka tak naszpikowanym czujnikami, sensorami, akcelerometr itd. Być może jakieś mają, ale czy przypadkiem cena nie będzie taka sama jak za macbooka od Apple albo i drożej? Ogólnie chyba każda firma posiada segment drogich notebooków i cenami równymi do Apple a najczęściej są droższe, tylko dziwi mnie to czemu ludzie porównują macbooki z biedronkowymi notebookami za 2k? Przecież istnieją notebooki od della czy sony lub innych firm za 5k,6k,7k,8k a nawet ponad 10k pln. Ładna, prosta linia bocznej ścianki macbooka. Nie ma pochylni(trójkątny profil bocznej ścianki notebooka), nie ma jakiś dziwnych wypustów na porty gdzie bok notebooka wygląda z takimi wypustami na porty jak karykatura. Jedynie Air ma pochylnie, ale to akurat jest tak zrobione, że prawie tego nie widać i nie rzuca się w oczy. Brak naklejek od producentów podzespołów na obudowie jak to jest w pc notebookach. Kiedyś widziałem pc notebooka co miał chyba 8 stickerów tam koło klawiatury na dole obok touchpada, paranoja. Co śmieszne, to nie można ich zrywać podczas gwarancji wg. EULA czy jakiś tam innych przypisów, coś mi się obiło o uszy, ale nie jestem pewien. Chyba tyczy się to stickera od windowsa i procesora. Następna kwestia to software. Hardware to nie tylko sam krzem, żelastwo i triody półprzewodnikowe. Ten hardware też ma w sobie software napisany przez człowieka( nie mam na myśli kodzenia softu dla hardware specjalnie dla maców, bo coś takiego nie istnieje, poza ich własnymi układami wlutowanymi w logic board jak EFI czy SMC). Bez tego to kupa złomu za kilka dolców. System operacyjny(OSX) i hardware w macbookach tworzą całość. System operacyjny jest przystosowany pod konkretny hardware, który siedzi w macbooku. Do niektórych układów mają dostęp i mogą robić upgrade firmware. Wszystko jest zgrane i przetestowane przez laby Apple'a. Nie ma żadnej uniwersalności, bo nie musi być. Minusy macbooków? Są zawsze, ale to już subiektywna opinia: - Porty po lewej stronie, nie jestem mańkutem i nawet jak da się coś przeprowadzić kablem na prawą stronę np. myszkę to mi to się nie podoba. Przynajmniej jeden usb/firewire powinien być po prawej stronie. - Szklana ochrona matrycy w 13" i 15". Wszystko się odbija. Brak nawet warstwy antyrefleksyjnej, totalne lusterko. Te szkło ma swoją wagę, więc przyczynia się, że macbook waży więcej( znajomy ważył umbp 17 glossy i umb 17 matt i przez to, że matowy nie ma szyby waży 200 gramy mniej). Idę o zakład, że następna seria macbooków będzie miała jako opcja matowe matryce. To będzie mega chwyt żeby zarobić kolejne mln dolarów. Oni doskonale o tym wiedzą, że glossy trzeba "zfixować" do matowej, ale przyjdzie na to czas. Na razie trzeba zbić mln dolarów na tych co są teraz. - Obudowa jest z aluminium, więc ma duży współczynnik odbierania ciepła. To jeden wielki radiator. Czasami potrafi się rozgrzać. - Za wolno ładuje się bateria. Max akceptowalne to 35-40min a nie 3 godziny :/.

#9 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 11 lipca 2009 - 07:19

No cóż, pozostaje dodać tylko, że Magsafe, to najlepsza rzecz jaka mogła powstać dla laptopów. Gdy pociągniesz za kabel, ten odpina się, a nie szarpie i tak ledwo trzymajacym się złączem, które najczęściej jeszcze się łamie. Trackpad jest rak duży, że aż grzechem jest używać myszy - o MT nie wspomnę, pomimo tego, iż w moim modelu go nie ma. Nikt ne wspomniał o stacji dysków - dzięki temu, że jest szczelinowa, nic nie wystaje z komputera i nic nie może się połamać. Poza tym, jaki idiota wymyślił tackę CD-Rom z lasersmi na zewnątrz? Niech mi ktoś wytłumaczyć ten geniusz. Rozumiem, że mogę je wtedy wyczyścić, ale po co je rysować i narażać z każdym wyjściem płyty? Obudowa jest na magnesie - bardzo dobrze się trzyma i nie ma zatrzasków (pomijając stara linię MBP i jego poprzednika - PB).

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 11 lipca 2009 - 07:23

Przecież używanego MacBooka White z GMA 950 albo X3100 można kupić na allegro za około 2000zł a wersje Alu za 3000 z hakiem? Jak się ma monitor to jeszcze tanie wychodzi mac mini :D Nie wspominając o tanich opartych na PPC, za około 1000zł iMac'ach G4/G5 i Powerbook'ach G4 :P

#11 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 07:53

Przecież używanego MacBooka White z GMA 950 albo X3100 można kupić na allegro za około 2000zł a wersje Alu za 3000 z hakiem? Jak się ma monitor to jeszcze tanie wychodzi mac mini :D Nie wspominając o tanich opartych na PPC, za około 1000zł iMac'ach G4/G5 i Powerbook'ach G4 :P

Co by nie mówić o MacMini to z jakimkolwiek laptopem ciężko porównać. Zresztą także trudno porównywać ceny nowego i starego sprzętu, stary sprzęt nie Apple można wręcz za grosze dostać...

#12 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2009 - 08:23

To ja tak inaczej : niektóre wasze argumenty (bo to apple, bo to nie MS, DDR3 które zmienia jedynie cenę, nie wydajność, wywyższanie w niebiosa OSX) są zwyczajnie... śmieszne. Ale jest taki jeden, jak dla mnie ważniejszy. Sony VAIO VGN-SZ71VN/X : 13,3", 250GB, 4GB RAM. 6500zł MacBook Pro 13.3" 2.53GHz/4GB/250GB - 6800zł Dopłata za alu, mt, długo trzymającą baterię, itp to 300zł. Jeszcze lepiej: Ten macbook w bestbuy : 1499USD - ~5000zł

#13 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 11 lipca 2009 - 08:51

Nie ma co się rozpisywać po to tak jak z tematem co lepsze? Coca Cola czy Pepsi :D Ma cpo prostu jest a czy go kupisz to twój wybór i twoja indywidualna sprawa ;)

#14 Net

Net
  • 95 postów
  • SkądSopot

Napisano 11 lipca 2009 - 09:04

czemu.. czemu.. a czemu nie?

#15 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 11 lipca 2009 - 09:12

Roddle, bardzo dobre porównanie - Vaio też są z wyższej półki, więc porównanie jest trafne.

#16 kamilr

kamilr
  • 59 postów
  • SkądLędziny

Napisano 11 lipca 2009 - 09:17

Mam pytanie, tyle osób tutaj, jak i ogólnie na różnych stronach wychwala MacBooki, a nigdzie nie widzę uzasadnienia, więc pytam dlaczego? Po co kupować laptopa za 5000 zł, jak za takiego samego (lub lepszego) "normalnej" firmy można wydać 2000 zł. Co one "mają" w sobie? Nie rozumiem tego i chciałbym, aby ktoś to mi wytłumaczył, bo poza świetnym wyglądem dla mnie to normalny komputer.

Czemu Mac ? Bo jest najtańszy... :P Przynajmniej jeśli chodzi o 13". Nigdzie nie znajdziesz takiej trzynastki w lepszej cenie. Konkurencją dla MBP13 jest Vaio Z i Dell SXPS, które albo są droższe, albo są z nimi problemy :)
15 i 17 jak dla mnie są za drogie.

#17 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lipca 2009 - 09:33

Jakby 13 kosztowaly 2499zl a te wszystkie PRO i 17 np 4999 - to wiecie co by sie dzialo ;] Macbook unbody 13 2499zl...... prezent na komunie w przyszlym roku i MS odczul by jakos konkretnie konkurencje apple ;]

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 10:43

To ja tak inaczej : niektóre wasze argumenty (bo to apple, bo to nie MS, DDR3 które zmienia jedynie cenę, nie wydajność, wywyższanie w niebiosa OSX) są zwyczajnie... śmieszne.

śmieszne? największą zaletą maków jest właśnie system
nie wiem po co porównywać numerki (chyba że ktoś za nimi goni) i to jest dla mnie właśnie śmieszne

#19 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 11 lipca 2009 - 11:05

DDR3 które zmienia jedynie cenę, nie wydajność,

Poczytaj se lepiej lekturę na temat DDR3. To, że DDR3 nadal ma większe timinigi nie oznacza, że jest wolniejszy. Jest wiele jeszcze innych czynników, które decydują o wyższości ddr3 nad ddr2 czysto technicznych od matematyki po fizykę.

#20 Blood Btz

Blood Btz
  • 36 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 11:29

No więc, mam kolejne pytanie, Czy jest możliwość zainstalowania Mac OS X na zwykłym PC razem z Windowsem? Czy wtedy łatwo jest się przełączać pomiędzy systemami, i czy jeśli mi Mac nie będzie pasował nie ma problemu z usunięciem go z PC? Jaki system byście mi polecili, ew. jakiś temat jak to zrobić :)

#21 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 11 lipca 2009 - 11:56

- Dla OS X'a - Dla pięknej obudowy - Dla niepowtarzalnego klimatu Apple (oczekiwanie na konferencje itp :) ) - Dla niepowtarzalnego klimatu MyApple xD - Niska strata wartości - kupiłem 3 lata temu kompa za 3K. Teraz jest warty 200zł. Mac o wiele słabszy z tamtego okresu - ok 1000zł Cena sprawia też że rzadko kiedy tzw. "Dzieci neo" dostają Maca w swoje szpony i dzięki temu nie ma milionów bezsensownych tematów "ELLO HELP OMG LOL MAK SIEM NIE WLANCZA!!!" na które przeważnie skutkuje odpowiedź "A podłączyłeś do prądu?"

#22 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 11 lipca 2009 - 13:31

Instalowanie OS X na PC to porażka, bo nie masz dostępu do ficzerów które mają MacBooki. Nikt Ci tu nie opisze procedury instalacji, Musisz szukać na google.

#23 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 11 lipca 2009 - 19:28

a ja napisze tylko tak, jestem testerem aplikacji kocham sprawdzać i niszczyć, zastanawiało mnie dlaczego mac, kupiłem i się przekonałem że choćbym miał jeść ziemniaki przez miesiąc, będę zbierał na nowego, kazdy user zanjdzie inne zastosowanie, wirtualne maszyny dla mnie, wiele systemów w tym samym casie i to bez potrzeby babrania się z duperelami jak to jest w linuksie :D jesi ccesz komp do internetu to masz maca jeśli chcesz grzebać w systemie to masz terminal maca

#24 Blood Btz

Blood Btz
  • 36 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 19:47

Ja też bym chętnie sobie zakupił Maca, chociażby po to aby to sprawdzić, a z tego co czytam to świetny komputer i system, ale patrząc na to, że mam 17 lat, pracując po szkole zarabiam 600 zł miesięcznie będzie ciężko kupić dobrego Maca :)

#25 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 11 lipca 2009 - 20:07

Można wiedzieć ile masz już odłożonych pieniędzy na sprzęt?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych