Napisano 07 lutego 2014 - 08:47
Cześć!
Nie chcę zakładać niepotrzebnie nowych wątków, więc podepnę się pod obecny.
Zainstalowałem SSD Samsung EVO 840 250GB w miejscu starego, a Seagate 750GB w kieszeni sata zamiast napędu. Komputer MBP i5 Mid 2010, 8GB RAM. Zainstalowany pakiet Adobe Cloud i z 8-10 programów typu photoshop, premiere, dreamveawer itd.
System wstaje 50 sekund do ekranu logowania.
Czy nie za wolno? (na starym hdd wstawał 1:20).
Dodam, że robiłem już reset pram, sprawdzałem również ile czasu startuje w trybie single user (wstaje w kilka sekund do konsoli).
Kilka drobnych programów uruchamianych przy starcie - typu Colossus, Skype, Koala - max. 4-5 programów
System instalowałem z pendrive od zera, mając zamontowane dwa dyski, więc po zainstalowaniu Mavericksa zostałem zapytany czy chcę przywrócić dane i programy z poprzedniego systemu - skorzystałem z tej opcji.
Drugie pytanie; czy trzymać na drugim dysku system na wypadek gdyby padł pierwszy? Mam co prawda włączony TM i backup robi się na drugim dysku ale na wypadek gdyby SSD padł, na tym drugim mam już postawiony system.
Minus jest taki, że system widzi mi podwójnie te same programy - np. photoshop z pierwszego dysku i photoshop z drugiego dysku.
Po drugie, próbuję naprawić uprawnienia i jest baardzo długa lista, niby pisze, że naprawił ale wciąż znajduje te same problemy przy ponownym sprawdzeniu.
komunikaty typu:
ACL znalezione, lecz nie jest obsługiwane w "Applications/iTunes.app/Contents"
ACL znalezione, lecz nie jest obsługiwane w "System/Library/PrivateFrameworks/.......
itd.
wszędzie to ACL
Nie mam pojęcia dlaczego jest z tym problem, być może tu leży pies pogrzebany?
Napiszcie proszę co polecacie? Czy wyczyścić całkiem drugi dysk?