Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iGO ( Nav N Go) na Iphone 3G/3GS

• Please log in to reply
164 replies to this topic

#51 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 05 August 2009 - 21:08

Jak eMapa to to samo, co w wersji iGo na WinCE sprzedawanej "luzem" (w PNA z iGo bywały też inne mapy). To jakbyś miał wolną chwilę, to zrób taki eksperyment: wyznacz w iGo trasę (wariant optymalny, wszystkie ustawienia domyślne) z Warszawy (gdziekolwiek) do Olsztyna (np. Kortowo, żeby było od wylotówki). I zobacz, jak prowadzi przez Olsztynek. Każdy kierowca (i większość nawigacji) wybierze logiczną i prostą opcję - z drogi nr 7 skręcamy w drogę nr 51 i dalej już prosto. Tymczasem iGo na WinCE (mam legalną wersję z 2006 z mapą eMapy właśnie, ale iGo 8 robił to samo) proponuje skręt z 7 w ulicę Jagiełły i dalej przebijanie się do 51 wąskimi uliczkami przez centrum Olsztynka (zerknijcie na mapę, choćby google, żeby docenić bezsens).
Ten sam iGo z załadowaną (spiratowaną, bo legalnie da się tylko eMapę) mapą Teleatlasa albo Navtecha prowadził rozsądnie. Doszłow ięc do tego, że mając legalny program jeździłem na piracie, do którego mogłem załadować mapy inne niż eMapy.
Ciekaw jestem, czy wersja na iPhone ma poprawione tego typu kwiatki, czy jeszcze nie (wersja eMapy w moim 2006 jest inna, niż to, co podajesz).
Navigon nie jest doskonały - niedawno próbował prowadzić mnie wąską ścieżką przez pola, ale zachowuje się pod tym względem sensowniej niż iGo z eMapą w znanej mi wersji na WinCE. Jeżeli wersja na iPhone ma ten sam problem, to chyba daruję sobie zakup.
Za to, OT, na korzyść iGo przemawia to, że jako chyba jedyny producent nawigacji na iPhone jasno opisał w iTunes Store politykę aktualizacji map i programu.

Przynajmniej Olsztynek zwiedziłeś, nie ma opcji, że się nie spodobał ;)

Co do iGo ma ktoś KONKRETNIEJSZE porównanie z Navigonem? Różnice, plusy, minusy...

#52 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2009 - 21:12

chyba jeszcze trzeba poczekac kilka dni az wszyscy przetestuja... ja moze jutro podziele sie jakimis uwagami z jazdy po nowej hucie^^ musze cos pokombinowac po przedchwila sygic poprowadzil mnie w "las" z ul.wielickiej-.- w trasie sie sprawdzal ok ale miasto to chyba dla niego zaduzo^^

#53 Amoreux

Amoreux
  • 29 posts

Posted 05 August 2009 - 21:31

Dziki jest ten interfejs iGo'a :P

#54 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 05 August 2009 - 21:59

Jak w tym programie dodawać własne POI? Jest jakaś możliwość importu. Czy można jakoś ustawić opcje wyświetlania POI, które widoczne, które niewidoczne?

#55 Amoreux

Amoreux
  • 29 posts

Posted 05 August 2009 - 22:03

nie ma możliwości ustawiania widocznych POI. Nie można dodawać swoich. Chyba nie ma fotordarów i POI na mapie (tylko wyszukiwanie).

#56 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 05 August 2009 - 22:14

Przynajmniej Olsztynek zwiedziłeś, nie ma opcji, że się nie spodobał ;)

Co do iGo ma ktoś KONKRETNIEJSZE porównanie z Navigonem? Różnice, plusy, minusy...

Oba sa dobre, wedlug mnie nie ma jakiegos konkretnego faworyta, mapy te same, jedynie co to interfejsc iGO troche bardziej mi sie podoba no i cala animacja podczas jazdy jest plynna

#57 pgolik

pgolik
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 August 2009 - 22:44

Oba sa dobre, wedlug mnie nie ma jakiegos konkretnego faworyta, mapy te same, jedynie co to interfejsc iGO troche bardziej mi sie podoba no i cala animacja podczas jazdy jest plynna

Mapy nie są te same, przynajmniej w Polsce: Navigon ma Navtecha, a iGo eMapę. Ze strony iGo wynika, że z Navtecha korzystają w Europie Zachodniej, i tam mapy mogą być te same. iGo zawsze tak miał - Zachód brali od jednego dużego dostawcy (kiedyś Teleatlas a teraz Navtech), a w Europie Srodkowo-Wschodniej każdy kraj od lokalnego dostawcy (Polska od eMapy itp.). Ale szczegółowością i jakością są zbliżone. Zawsze znajdzie się okolica, gdzie jedna będzie lepsza od drugiej, ale w skali kraju się pewnie wyrówna.
Navigon w wersji 1.0 był praktycznie nie do użytku przez brak funkcji planowania (i weryfikacji) trasy przed rozpoczęciem nawigacji, ale wersja 1.1 bardzo dużo wniosła i teraz iGo nie ma tu wyraźnej przewagi. Kwestia gustu - czy ktoś woli budynki w 3D, czy realistyczne węzły autostradowe :-)
Na korzyść iGo przemawia jasno sprecyzowana polityka upgrade map (gwarantowane do grudnia 2010, potem pewnie płatne) przedstawiona na stronie. Wyciągnięcie analogicznej informacji od Navigona jest ciężkie, odpowiadają wymijająco. A taką informację producent powininen jasno podawać.
Co dp płynności iGo - widzę, że masz GS, ciekaw jestem jak to wygląda na zwykłym 3G.

Przynajmniej Olsztynek zwiedziłeś, nie ma opcji, że się nie spodobał

To akurat była nieszkodliwa przygoda (chociaż wydostanie się z powrotem na 51 przy sporym ruchu z podporządkowanej było lekko upierdliwe), tendencja ówczesnych map eMapy do prowadzenia małymi uliczkami, byle krócej, bardziej mi się dała we znaki jak jeździłem po Wrocławiu (który zza kierownicy znam słabo) i iGo uparcie prowadził przez miasto "najkrótszą" trasą, czyli klucząc przez uliczki Starego Miasta, zamiast jakąś główniejszą drogą. Chociaż z drugiej strony znalazł w jednym miejscu fajny skrót, którego nawet niektórzy tubylcy nie kojarzyli.
Ze zrzutu kolegi 502423131 wynika, że eMapa od zeszłego roku bardzo się poprawiła jeżeli chodzi o kategoryzację dróg, ale jako wieloletni użytkownik iGo2006 na PPC jestem ciekaw wrażeń użytkowników, czy ochota do zwiedzania bocznych dróg w tej mapie to już przeszłość.

#58 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 posts
  • SkądPoland

Posted 06 August 2009 - 03:53

Własnie stałem sie (mam nadzieje) szczesliwym posiadaczem nawigacji" iGO my way" Jutro test a dzisiaj jeszcze parę screenów:

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image http://farm4.static....c53c929_o_d.png http://farm4.static....063d7ca_o_d.png http://farm4.static....1d53546_o_d.png http://farm3.static....ab10e88_o_d.png http://farm3.static....0eeb6ac_o_d.png http://farm4.static....fe7e6f7_o_d.png

Zobaczymy co pokaże praktyka, oczywiscie test przeprowadze w tym samym czasie z navi Navigon i bede miał realne porownanie, oba iphone beda wersjami 3GS. (niestety w moim starym ipku 3G pekla szybka z mojej winy:sad: i teraz czeka na naprawę dobre z tego tyle ze ekranik nie zostal uszkodzony. Take nie mam możliwości przynajmniej na razie na tesik w 3G)

Pozdrawiam

#59 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 06 August 2009 - 04:18

Brak możliwości dodawania własnych POI, w szczególności fotoradarów skreśla dla mnie tą skądinąd sympatyczną nawigację nieodwołalnie.

#60 ijanow01

ijanow01
  • 21 posts

Posted 06 August 2009 - 07:37

Wedle mnie iGo ma bardzo ładny interfejs i rozbudowane menu jednak brak planowania trasy strasznie obniża moja ocenę tego softu. Chyba że ja nie znalazłem takiej opcji, natomiast na plus po wyborze trasy mamy opcje jak w NAVIGONIE (pda) wybór dróg alternatywnych. Wszystkie na raz są pokazane na jednym ekranie i bardzo prosto moża się pomiędzy nimi przełączyć.

#61 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 06 August 2009 - 08:52

W nawigacji niemozna dodawac wlasnych POI co audi w navigation plus proponowalo juz okolo roku 2000 ! ;p Czy to nie jest cofanie sie w czasie ? :) A czy POI mozna pobrac gdzies z netu ? Ta wbudowana baza jest MEGA skapa.

#62 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 06 August 2009 - 10:27

Nie widzę tu fotoradarów. Ktoś mówił że są. W opcjach nie wiedzę żadnej opcji ich włączenia. Może wie ktoś jak je wgrać ? Byłbym bardzo wdzięczny.

#63 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 August 2009 - 12:22

czy opcja polozenie poczatkowe pokazuje nas na mapie czy mozna podac adres z ktorego bedziemy jechac i w ten sposob przeliczy sobie trase ?

#64 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 06 August 2009 - 12:27

Dziwna jest ta baza danych. Plik z rozszerzeniem *.POI, binarny. NavNGo nigdzie indziej nie stosuje takiej bazy danych. Konwertery typu iGO POI Explorer na nic się nie zdadzą. Sytuację uważam za beznadziejną. Ale może jest tu jakiś magik który to rozkmini. Żeby można było to *.POI przerobić na *.KML i w drugą stronę to bylibyśmy w domu.

#65 plato

plato
  • 252 posts

Posted 06 August 2009 - 13:46

Panowie jak baza POI jest skromna? W 13 tys mieścinie jest każda apteka z numerem telefonu i adresem, nie mówiąc o parkingach,stacjach benzynowych,restauracjach itp.

#66 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 06 August 2009 - 15:10

Pananowie jak baza POI jest skromna? W 13 tys mieścinie jest każda apteka z numerem telefonu i adresem, nie mówiąc o parkingach,stacjach benzynowych,restauracjach itp.

No to sie zdziwisz bo w moim miescie niema zaznaczonych restauracji co jest w sygicu a najblizsza pokazuje w czechach a stacje benzynowe sa ale wszystkie te zamkniete a nowych niema :) Niema to jak Sygic. Moze i skacze mu pozycja ale przynajmniej najlepiej rozbudowana navi

---- Dodano 06-08-2009 o godzinie 16:11 ----

Pananowie jak baza POI jest skromna? W 13 tys mieścinie jest każda apteka z numerem telefonu i adresem, nie mówiąc o parkingach,stacjach benzynowych,restauracjach itp.

No to sie zdziwisz bo w moim miescie niema zaznaczonych restauracji co jest w sygicu a najblizsza pokazuje w czechach a stacje benzynowe sa ale wszystkie te zamkniete a nowych niema :) Niema to jak Sygic. Moze i skacze mu pozycja ale przynajmniej najlepiej rozbudowana navi.

P.S miejsca swiete jak koscioly to te najmniej wazne sa zaznaczone ;]

#67 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 06 August 2009 - 15:47

Ale jak te wszystkie punkty POI wyświetlić na mapie bo tylko stacje benzynowe i parkingi mi się pojawiają? I w ogóle są w tej nawigacji jakieś miejsca z fotoradarami, jakiekolwiek, w Polsce? Bo nie ma w ogóle takiej kategorii POI, nie mówiąc już o samych punktach. Natomiast opcja o powiadamianiu o nich jak najbardziej jest. Dziwne to jakieś takie wszystko.

#68 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 06 August 2009 - 15:58

@Piotrex Gdzie ty widzisz opcję powiadamiania o fotoradarach? No chyba, że chodzi ci o to: "Ostrzegaj o prędkości" co nie znaczy ostrzegaj przed radarmai. To mówi ci, że przekroczyłeś dozwoloną prędkość.

#69 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 06 August 2009 - 16:20

Chyba coś mi się pokićkało... Ale wydawało mi się, że coś takiego widziałem. Sęk w tym, że sobie teraz dłubię i ćwiczę kombinacje z wrzucaniem speedcam.txt od iGO8 do folderu /content/speedcam/. Może w międzyczasie to zadziałało... ta... uwielbiam takie sytuacje.

#70 Eolv

Eolv
  • 25 posts

Posted 06 August 2009 - 16:38

jest w dzwiek i ostrzeżenia - ostrzeżenie przed kamera do pomiaru predkosci

#71 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 06 August 2009 - 16:47

Nie mam tam teraz takiej opcji. Może to kwestia kraju, którego mapę akurat mamy załadowaną?

#72 Eolv

Eolv
  • 25 posts

Posted 06 August 2009 - 17:08

wlasnie potestowalem i to zależy od tego czy mamy sygnal gps

#73 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 06 August 2009 - 18:34

Pojawiła mi się ta opcja, zanzaczyłem ją, ale powiadomień nie ma :( Mam plik .kmz . Zaraz spróbuje z innymi.

---- Dodano 06-08-2009 o godzinie 19:41 ----
Jak mi się jakoś uda włączyć radary to napisze tu jak to zrobić

---- Dodano 06-08-2009 o godzinie 20:21 ----
Niestety nie wiem jak to zrobić. Próbowałem z plikami .txt i .kmz . Robiłem folder 'speedcam' w różnych miejscach. Po tych wszystkich próbach znikła mi opcja powiadamiania z menu. Może ktoś inny coś wymyśli :}

#74 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 06 August 2009 - 20:26

ok potestowalem chwilke ....i kilka 1 spostrzezen:

1. czas wlaczania aplikacji: lekki dramat zanim ustale trase to z sygikiem bym juz dawno sobie pojechal;]
2. gui coz...nie jest to ergonomia z sygica ale mozna powiedziec ze wyglada to "o niebo lepiej " od navigona
na poziomie znosnym dla mnie
3.dokladnosc map: narazie testowalem na przedmiesciach w pamieci jak wygladaja mapki sygica
jade i mysle co to za drogi pokazuje igo przeciez tu nic nie ma!!!!
a to byly polne drogi w podkrakowskiej miejscowosci (takie po ktorych sobie ciagniki i kombajny smigaja)
takze duzy plus
inna sprawa navigon pokazuje autostrade niedaleko mnie ktora nawet jeszcze nie zostala skonczona;D
przy okazji moglem sobie obejrzec jak beda wygladaly poszczegolne wezly
takze igo na 2 miejscu ...po navigonie i przed sygikiem
4. gubi sie na zakretach...tak samo jak sygic;] czeka kilka sekund zeby namierzyc w ktora strone skrecilismy
nie wiem czy to wina aplikacji czy gpsu wbudowanego w iphona
5.pozycje dom wyznaczalem recznie jako ulubione...eeh powinna byc taka opcja nic wielkiego ale jednak
6. budynki 3d ...coz mnie to nie kreci ja chce zeby navi mnie doprowadzila do celu
nie bede sie na nia gapil ryzukujac ze wbije swoje daewoo w prawdziwy samochod;]
7. poi poi poi...radary i takie tam przydatne rzeczy ...sprawdze jutro ale nie zapowiada sie zbyt dobrze;/
8. taki maly killer na koniec;] : jest mozliwosc podgladu na mapie jak wyglada poszczegolna trasa tzn:
krotka szybka ekonomiczna etc...imo super opcja

odnosnie fotoradarow:

pierwszy lepszy link z googli

Proszę o bazy fotoradarów speedcam.spdb dla 8.3.2.83157 - polish:Elite:board

moze tak da rade?

#75 hansatan

hansatan
  • 3 posts

Posted 06 August 2009 - 20:51

Nie wiem jak u Was ale u mnie w iGo kobietka po polsku nie mówi kiedy mam skręcić itd. ;(

I jeszcze jedno - do czego służy funkcja "boost" ?

UPDATE teraz z ciekawości włączyłem tryb demo i mówi jak skręcić hmm...

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Bing (1)