Kalibracja Dell..
Napisano 28 stycznia 2011 - 22:27
Napisano 28 stycznia 2011 - 23:52
Mam ten monitor, ustawiłem na nim 130cd/m2.
Albo są to już ślady zużycia, albo przyciął Pan go na sterowaniu. Jak ma Pan ustalone regulatory RGB? Jeśli conajmniej jeden z nich nie wynosi 100% to znaczy, że jest wyregulowany źle. Poza tym, bardzo jasno musi Pan mieć w pomieszczeniu żeby się dało pracować przy 130 nitach. Proszę położyć na stole kartkę papieru i taką samą wyświetlić na monitorze. Jeśli relacja jasności w pomieszczeniu i jaskrawości monitora jest właściwa poziomy jasności owych kartek będą podobne. Monitor nie może być jaśniejszy. To fundamentalny błąd.
Jeśli chodzi o gwarancje monitorów np. eizo to szkoda gadać do 6 bad pixeli o wymianie na inny nie ma mowy.
Po pierwsze bzdura, gwarancja na EIZO może być zero wad i po drugie widział Pan kiedykolwiek EIZO z 6 bad pikselami?
opinie ludzi pracujących na wspomnianych monitorach są lekko inne.
Opinia jeśli jest prawdziwa, jest jedna. Poziom wymagań natomiast może być różny i nie należy tego mieszać.
po ustaleniu prawidłowego profilu osbosice uważam że lepiej wygląda niż wspomniany eizo s2243w a bynajmniej ja nie zauważam różnicy.
Jeśli Pański poziom wymagań i wrażliwość na jakość obrazu nie pozwala zobaczyć różnicy między monitorami różnych klas, to znaczy że te droższe są po prostu przepłacaniem.
Co ciekawe koledzy profesjonalnie zajmujący się grafiką przedstawili mi sposób na kalibracje owego monitora za pomocą samego kalibratora bez spektrofotometru.
Można tak zrobić, ale pierwszy raz trzeba i tak ustalić punkt bieli z pomocą spektrofotometru.
Napisano 31 stycznia 2011 - 07:25
Napisano 31 stycznia 2011 - 11:15
Eizo z 6 bad pixelami nie ale z 3 tak
Z takim szczęściem to tylko grać w lotto.

A poważnie, widziałem przeszło 1000 sztuk EIZO i nigdy nie spotkałem się z 3 pikselami na ekranie. Wady pikseli są na razie nieodłączną wadą wyświetlaczy LCD i dobrze jest przed zakupem ustalić z dostawcą co w przypadku kiedy się trafi i podjąć zawczasu środki zaradcze. Po wszystkim może być za późno.
Napisano 31 stycznia 2011 - 13:01
Napisano 31 stycznia 2011 - 22:33
Co do della to po kilku wymianach gwarancyjnych można trafić całkiem dobry egzemplarz.
Uściślijmy: Nie dobry a bez pikseli. Bo ciemniejszego ani bardziej liniowego to raczej nie. Choć na ciemniejszy jest szansa, a nóż przez kogoś wcześniej używany pół roku 16 godzin na dobę.

Napisano 23 lutego 2011 - 12:57
@master13007
Czy mógłbyś podać swoje ustawienia monitora ?? Ewentualnie podesłać mi swój profil ? Serdecznie dziękuje.
Brightness/Contrast
R/G/B
Sharpness
Dynamic Contrast OFF
I moje kolejne pytanie jak powinnam ustawić profil w Photoshopie ? Zgrywam zdjęcia z aparatu w przestrzeni AdobeRGB (nikonowskie NEFy) i poddaje je obróbce w PS . Czy w PSie powinnam ustawić profil mojego monitora ? W tej chwili mam takie ustawienie :

Za bardzo nie wiem... A co jeśli Tworzę grafiki które później będę publikowała w internecie ? Czy powinnam zmienić profil na Europe Web/Internet 2 - sRGB ?
Napisano 23 lutego 2011 - 13:06
Napisano 23 lutego 2011 - 13:33
Przykazanie pierwsze: NIGDY, PRZENIGDY nie wybieramy "Monitor RGB" jako Working Spaces!
A przykazanie drugie ?

Napisano 25 lutego 2011 - 00:12
Napisano 25 lutego 2011 - 18:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych