Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kalibracja Dell..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 master13007

master13007
  • 21 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 22:27

Dell 2209wa cena około 1000 zł nie więcej nec 1600 zł. Dla początkującego w temacie pewnie znacząca. Pozatym gwarancja dell bezcenna szkoda tylko że pewnie jej niezawodność wynika z dużej zawodności wspomnianego monitora. Jeśli chodzi o gwarancje monitorów np. eizo to szkoda gadać do 6 bad pixeli o wymianie na inny nie ma mowy. Fakt pan mastif jest pewnie specjalistą od monitorów koloru itp. ale opinie ludzi pracujących na wspomnianych monitorach są lekko inne. Dlatego sądzę ze opinie należy wypośrodkować pomiędzy tych co wiedzą jak to wygląda od strony technicznej a tych co wiedza jak to się sprawuje w praktyce. Moje początki to był ACD wtedy nie miałem pojęcia o kalibracji itp. a jednak pierwsze prace do druku dałem na nim rade zaprojektować. Dell 2209wa jest aktualnie moim głównym monitorem i jakoś nie narzekam. Co ciekawe po ustaleniu prawidłowego profilu osbosice uważam że lepiej wygląda niż wspomniany eizo s2243w a bynajmniej ja nie zauważam różnicy. Co ciekawe koledzy profesjonalnie zajmujący się grafiką przedstawili mi sposób na kalibracje owego monitora za pomocą samego kalibratora bez spektrofotometru.

#27 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:52

Mam ten monitor, ustawiłem na nim 130cd/m2.

Albo są to już ślady zużycia, albo przyciął Pan go na sterowaniu. Jak ma Pan ustalone regulatory RGB? Jeśli conajmniej jeden z nich nie wynosi 100% to znaczy, że jest wyregulowany źle. Poza tym, bardzo jasno musi Pan mieć w pomieszczeniu żeby się dało pracować przy 130 nitach. Proszę położyć na stole kartkę papieru i taką samą wyświetlić na monitorze. Jeśli relacja jasności w pomieszczeniu i jaskrawości monitora jest właściwa poziomy jasności owych kartek będą podobne. Monitor nie może być jaśniejszy. To fundamentalny błąd.

Jeśli chodzi o gwarancje monitorów np. eizo to szkoda gadać do 6 bad pixeli o wymianie na inny nie ma mowy.

Po pierwsze bzdura, gwarancja na EIZO może być zero wad i po drugie widział Pan kiedykolwiek EIZO z 6 bad pikselami?

opinie ludzi pracujących na wspomnianych monitorach są lekko inne.

Opinia jeśli jest prawdziwa, jest jedna. Poziom wymagań natomiast może być różny i nie należy tego mieszać.

po ustaleniu prawidłowego profilu osbosice uważam że lepiej wygląda niż wspomniany eizo s2243w a bynajmniej ja nie zauważam różnicy.

Jeśli Pański poziom wymagań i wrażliwość na jakość obrazu nie pozwala zobaczyć różnicy między monitorami różnych klas, to znaczy że te droższe są po prostu przepłacaniem.

Co ciekawe koledzy profesjonalnie zajmujący się grafiką przedstawili mi sposób na kalibracje owego monitora za pomocą samego kalibratora bez spektrofotometru.

Można tak zrobić, ale pierwszy raz trzeba i tak ustalić punkt bieli z pomocą spektrofotometru.

#28 master13007

master13007
  • 21 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 07:25

Eizo z 6 bad pixelami nie ale z 3 tak i serwis odmówił przyjęcia na gwarancje tłumacząc ze normy pozwalają na 6 badpixeli. Sytuacja jak najbardziej rzeczywista. Co do Dell to mogę się zgodzić ze zanim trafmy na dobry egzemplarz kilka razy będzie trzeba go wymienić.

#29 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 11:15

Eizo z 6 bad pixelami nie ale z 3 tak

Z takim szczęściem to tylko grać w lotto. :)
A poważnie, widziałem przeszło 1000 sztuk EIZO i nigdy nie spotkałem się z 3 pikselami na ekranie. Wady pikseli są na razie nieodłączną wadą wyświetlaczy LCD i dobrze jest przed zakupem ustalić z dostawcą co w przypadku kiedy się trafi i podjąć zawczasu środki zaradcze. Po wszystkim może być za późno.

#30 master13007

master13007
  • 21 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 13:01

No jakoś tak dziwnie bo w lotto nawet 2 nie mogę trafić. Teraz to może nawet zabawne ale wtenczas nie bardzo, ostatecznie monitor został sprzedany. Co do della to po kilku wymianach gwarancyjnych można trafić całkiem dobry egzemplarz.

#31 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 22:33

Co do della to po kilku wymianach gwarancyjnych można trafić całkiem dobry egzemplarz.

Uściślijmy: Nie dobry a bez pikseli. Bo ciemniejszego ani bardziej liniowego to raczej nie. Choć na ciemniejszy jest szansa, a nóż przez kogoś wcześniej używany pół roku 16 godzin na dobę. ;)

#32 hyper_2002

hyper_2002
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 12:57

Podłączę się do tematu... Jestem użytkowniczką monitora Dell 2209WA . W tej chwili mam pod win7 (w ustawieniach systemowych) profil DELL 2209WA.ICM , moje pytanie jak dalej dostroić Monitor w ustawieniach ? Nie posiadam kalibratora tak więc chce polegać na ustawieniach innych użytkowników (tak wiem, że na każdym monitorze efekt może być różny, ale chcę mieć jakiś mniej więcej punkt wyjścia).

@master13007

Czy mógłbyś podać swoje ustawienia monitora ?? Ewentualnie podesłać mi swój profil ? Serdecznie dziękuje.

Brightness/Contrast
R/G/B
Sharpness
Dynamic Contrast OFF

I moje kolejne pytanie jak powinnam ustawić profil w Photoshopie ? Zgrywam zdjęcia z aparatu w przestrzeni AdobeRGB (nikonowskie NEFy) i poddaje je obróbce w PS . Czy w PSie powinnam ustawić profil mojego monitora ? W tej chwili mam takie ustawienie :

Dołączona grafika

Za bardzo nie wiem... A co jeśli Tworzę grafiki które później będę publikowała w internecie ? Czy powinnam zmienić profil na Europe Web/Internet 2 - sRGB ?

#33 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 13:06

Przykazanie pierwsze: NIGDY, PRZENIGDY nie wybieramy "Monitor RGB" jako Working Spaces!

#34 hyper_2002

hyper_2002
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lutego 2011 - 13:33

Przykazanie pierwsze: NIGDY, PRZENIGDY nie wybieramy "Monitor RGB" jako Working Spaces!

A przykazanie drugie ? :) Sama już nie wiem jak to poustawiać . Rozumiem że w systemie profil ma być Dell-a . A w aplikacjach typu PS ?? :???:

#35 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 25 lutego 2011 - 00:12

Ja w PS mam ustawione sRGB. To dla tego, że fotki które nie mają profilu, były zazwyczaj robione w sRGB. Pracuję zazwyczaj w ProPhoto 16 bit i do tego profilu najczęściej wywołuję RAWy. Przykazanie drugie: ZAWSZE dołączaj profil RGB do pliku. Profilu CMYK lepiej nie zapisywać, chyba że drukarnia będzie wiedziała z czym to się je.

#36 master13007

master13007
  • 21 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 18:51

Co do ustawienia dell 2209 to nie wiem czy podsyłanie moich ostawień ma jaki kolwiek sens ale przy standardowym profilu dolaczonym przez dell do tego monitora moje ustawienia wyglądają w następujący sposób. brightness: 0% lub maksymalnie do 20% w zależności od oświetlenia stanowiska pracy sharpness: 50% R:96% G:98% B:95% Zaznaczam że są to moje ustawienia w stosunku co do mojego egzemplarza u ciebie może to trochę inaczej wyglądać. Co do ustawień kolorów w programach i kwestia poprawnego druku to temat na książkę. I tu niestety trzeba przebrnąć przez doświadczenie innych lub fachową literaturę. Chociażby warto zapoznać się z oficjalnym podręcznikiem do Photoshopa i działem dotyczącym ustawienia kolorów. Grafika nie jest łatwa i przyjemna tylko na początku jak już się zagłębiamy coraz bardziej pojawia się temat druku i koloru który jest chyba wyzwaniem dla każdego początkującego z grafiką. Największym jednak problemem jak ostatnio zauważyłem to fakt ze jest mnóstwo ludzi którym wydaje się ze wiedza o co w tym chodzi uważają się za profesjonalnych grafików a w rzeczywistości mylą podstawowe pojęcia. Za przykład wystarczy podać ilu z nich używa kolorymetrów do linearyzacji monitorów szeroko gamutowych, czy jaka jest różnica pomiędzy kalibracją sprzętową a programową i nie chodzi mi o to jak to się robi ale co to daje. Ich rady są g.... warte ale uważają się za nie wiadomo kogo. Dlatego warto samemu do pewnych rzeczy się przekonać nikt nie mówił ze będzie łatwo. Co do rad to polecam użytkownika Tom01. Jest on jedna z lepiej zorientowanych osób w tym temacie w kraju co jeszcze lepsze pomaga nakierować na prawidłowe tory. Co tez wielokrotnie w moim przypadku zrobił :D J

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych