Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kalibracja Dell..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 10:21

Witam!!

Zakupilem DELL 22 2209WA.Chcialbym jakos "ustawic" go optymalnie do obrabiania zdjec oraz filmow.Nie chodzi mi o to,zeby ladnie wygladalo,ale o to,aby kolory byly mozliwie "prawdziwe".Totalnie sie na tym nie znam,wiec pytam Was...
1.Gdy podlaczylem monitor ustawilem lustrzane odbicie to byl rozmazany i nieostry..? Czemu tak sie dzieje.Teraz mam normalnie,ale na MBP ciagle ekran sie "swieci"?

2.Jaka palete kolorow wybrac,bo jest ich pelno..Teraz mam skalibrowany za pomoca tego kalibratora w Pref.Sys...ale wydaje mi sie,ze jest tak srednio..? Moze sa jakies programy itp.?A moze Wy mi podpowiecie..?

Pozdr.Patryk

---- Dodano 16-06-2009 o godzinie 11:27 ----
3.Jak myslicie,posiadajac MBP late 2008 (unibody) lepiej pracowac na max.sciemnionym ekranie i otwartym komputerze,czy jednak zamknac i zastosowac InsomniaX? Co bedzie zdrowsze dla MBP?

#2 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 16 czerwca 2009 - 10:40

1.Gdy podlaczylem monitor ustawilem lustrzane odbicie to byl rozmazany i nieostry..? Czemu tak sie dzieje.Teraz mam normalnie,ale na MBP ciagle ekran sie "swieci"?

Obraz na DELLu masz nieostry, poniewaz przy lustrzanym odbicu ustawiana jest taka sama rozdzielczosc jak na MacBooku (1440x900) przez co monitor nie pracuje w natywnej rozdzielczosci (1680x1050). Ustaw sobie della jako monitor dodatkowy a nie lustro.

2.Jaka palete kolorow wybrac,bo jest ich pelno..Teraz mam skalibrowany za pomoca tego kalibratora w Pref.Sys...ale wydaje mi sie,ze jest tak srednio..? Moze sa jakies programy itp.?A moze Wy mi podpowiecie..?

Ja z kolorami na swoim Dellu walczylem 3 dni. Oczokalibracja z Leo nic nie pomagala. Dopiero grzebanie w ustawieniach monitora RGB i oryginalny profil ICC od Della zalatwily sprawe.

Jak myslicie,posiadajac MBP late 2008 (unibody) lepiej pracowac na max.sciemnionym ekranie i otwartym komputerze,czy jednak zamknac i zastosowac InsomniaX? Co bedzie zdrowsze dla MBP?

Ja mam gorna belke przeciagnieta na monitor. Macbook przy podlaczonym monitorze najczesciej pracuje z wylaczona matryca (sciemniona na maksa). MB nie zamykam, wtedy ma lepsze chlodzenie.

#3 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 11:16

Ja z kolorami na swoim Dellu walczylem 3 dni. Oczokalibracja z Leo nic nie pomagala. Dopiero grzebanie w ustawieniach monitora RGB i oryginalny profil ICC od Della zalatwily sprawe.

Mozna poprosic jasniej? :)

Ok,reszte sobie poradzilem,bardzo dziekuje.
Mam do Ciebie jeszcze pytanie,czy po pracy wylaczasz monitor poprzez nacisniecie guzika,czy zostawiasz w trybie oszczedzania energii,co jest lepsze dla monitora?

Pozdr.

#4 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwca 2009 - 11:22

sali, co do koloru, to na początek po prostu ustaw sobie profil icc producenta (masz pewnie na cd lub do ściągnięcia ze strony della). Jak chcesz dokładnie skalibrować, to pożycz od kogoś kalibrator.

#5 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 11:40

Jak chcesz dokładnie skalibrować, to pożycz od kogoś kalibrator.

To nie jest mozliwe,nikogo nie znam posiadajacego kalibrator.
A co do tego ICC producenta to mi sie pojawil po podlaczeniu jego symbol dla profilu,czy o to chodzi?
Btw-dzieki biskup za pomoc w wyborze,jestem bardzo zadowolony :)

#6 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 16 czerwca 2009 - 12:19

Mozna poprosic jasniej? :)

Na CD dolaczonym do monitora bedziesz mial plik symbolminitora.ICC. Wrzuc go do teczk /Library/ColorSync/Profiles (nie pamietam dokladnie, a teraz siedze w pracy i nie mam chwilowo dostepu do maka.

Mam do Ciebie jeszcze pytanie,czy po pracy wylaczasz monitor poprzez nacisniecie guzika,czy zostawiasz w trybie oszczedzania energii,co jest lepsze dla monitora?

Na pewno lepsze jest pstrykniecie przyciskiem, np. na noc. Po co ma czuwac. Ja osobiscie tak robie, ale nei zawsze, czasem mi sie zapomni.

co do tego ICC producenta to mi sie pojawil po podlaczeniu jego symbol dla profilu,czy o to chodzi?

Hmmm, byc moze. Bezpieczniej bedzie jednak jak wrzucisz ten wlasciwy.

#7 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 13:09

Na CD dolaczonym do monitora bedziesz mial plik symbolminitora.ICC. Wrzuc go do teczk /Library/ColorSync/Profiles (nie pamietam dokladnie, a teraz siedze w pracy i nie mam chwilowo dostepu do maka.

Niestety na plycie nie ma zadnego takiego pliku...Na stronie Dell'a tez...?

#8 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwca 2009 - 13:17

był na stronie producenta, tylko schowany w instalatorze dla windows. wypakowałem i dołączam do posta

#9 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 14:28

Bardzo Ci dziekuje :)

---- Dodano 16-06-2009 o godzinie 18:53 ----
Tylko teraz jak uaktywnic ten profil i gdzie? Bo ani w pref.sys.,ani w ColorSync go nie widac?

---- Dodano 16-06-2009 o godzinie 18:53 ----
Dołączona grafika

#10 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 16 czerwca 2009 - 23:27

Proszę ja pracuje na takich ustawieniach i zmienionych w service menu: Dell 2209WA Settings (DVI) Brightness/Contrast: * Brightness: 18 * Contrast : 75 Color Settings: * Input Color Format: RGB * Mode Selection : Graphics * Preset Modes : Custom (RGB) * Red : 99 (up) * Green: 100 * Blue : 99 (Up) Sharpness: 50 Note: For the Blue and Red values, keep pressing the down button until you reach 98, then press up once to reach 99. DC : If you press down, the values should decrease by 1. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Service Menu Offset : R126 G125 B117 RGB Gain: R49 - G50 - B45 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dell 2209WA Settings (VGA) Brightness/Contrast: * Brightness: 29 * Contrast : 100 Color Settings: * Input Color Format: RGB * Mode Selection : Graphics * Preset Modes : Custom (RGB) * Red : 100 * Green: 100 * Blue : 100 Display Settings: * HP : 50 * VP : 50 * Sharpness : 50 * Pixel Clock: 50 * Phase : 84 * DC : Off

#11 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 16 czerwca 2009 - 23:46

Tylko teraz jak uaktywnic ten profil i gdzie? Bo ani w pref.sys.,ani w ColorSync go nie widac?

Preferencje Systemowe -> Monitory -> Kolor - odkliknij "pokaz profile tylko dla tego monitora".
Profil powinien sie pojawic.

#12 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 17 czerwca 2009 - 10:25

Dell 2209WA Settings (DVI)

Brightness/Contrast:

* Brightness: 18
* Contrast : 75

Color Settings:

* Input Color Format: RGB
* Mode Selection : Graphics
* Preset Modes : Custom (RGB)

* Red : 99 (up)
* Green: 100
* Blue : 99 (Up)

Sharpness: 50

Dzieki,tez sobie takie ustawilem i do tego ten profil dla tego monitora i miodzio jest :)

Preferencje Systemowe -> Monitory -> Kolor - odkliknij "pokaz profile tylko dla tego monitora".
Profil powinien sie pojawic.

Jasne,jest :)

Dziekuje za pomoc i pozdr. :)

#13 szatek000

szatek000
  • 1 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 00:55

witam mam pytanie czy moze mi ktos wyjasnic jak wejsc w serwis menu - z gory dzieki i pozdrawiam

#14 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 19 stycznia 2011 - 02:18

sali : mozesz tez sprobowac z tej stronki ICC Profiles and Monitor Settings Database sprawdzic sobie profil jak wyglada, wszytko jest tam pro skalibrowane
duzo gotowych profili

Mac OS X

/Library/Colorsync/Profiles (System wide)
~/Library/Colorsync/Profiles (User folder)

szatek: naciskasz przycisk menu na boku monitora :D

#15 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 01:58

sali : mozesz tez sprobowac z tej stronki

Zdecydowanie nie polecam profili z przytoczonej strony. Tak skopanej korekcji, jaka jest w tych profilach, dawno nie widziałem. Laptopy można lepiej wyregulować niż popełnili "artyści" z tftcentral na prawdziwych monitorach. Do 2209WA, jak zresztą również do pozostałych DELL'i nie da się podać uśrednionych danych korekcyjnych, gdyż w rzeczywistości pod tym modelem kryje się conajmniej trzy różne monitory, produkowane przez trzy różne fabryki. Rozrzut jest duży. Jedynym sposobem na ogarnięcie go, jest pomierzenie, ustawienie i oprofilowanie. Uprzedzam że cudów nie będzie. Gradient w szarości wygląda jak tęcza a jaskrawość minimalna gotuje oczy na twardo.

#16 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 26 stycznia 2011 - 15:11

a mozesz jakas polecic z z dobrymi profilami ?

#17 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 26 stycznia 2011 - 16:43

Tom01 ma racje co do profili z netu. Ale co do oceny wyników kalibracji tego monitora - tłumaczenie jest w podpisie - jest handlarzem drogim (no dobra, dobrym) sprzętem. Tanie monitory Dell chyba psują mu biznes. Tak monitor Dell ma bardzo nieskomplikowaną elektronikę sterującą, to prawda, ale wyniki kalibracji specjaliści (niehandlujący monitorami) oceniają bardzo pozytywnie . Mam ten monitor jako drugi w systemie. Szary jest szarym, kolory dość wiarygodne.
Profil najlepiej ma być indywidualny, jeśli nie ma takiej możliwości, to trzeba wziąć fabryczny ze strony Della, raczej tam jest.

#18 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 16:26

Tom01 ma racje co do profili z netu. Ale co do oceny wyników kalibracji tego monitora - tłumaczenie jest w podpisie - jest handlarzem drogim (no dobra, dobrym) sprzętem. Tanie monitory Dell chyba psują mu biznes.

Proszę nie mówić o mnie jak o nieobecnym. Zajmuję się głównie dobrej jakości monitorami i gdyby DELL'e takie były, miałyby miejsce w mojej ofercie. A tak nie jest. DELL operuje przede wszystkim na rynku korporacyjnym. Monitory są konstruowane do użycia w jasno oświetlonych biurach i aplikacji typu Word i poczta. Wiele z nich ma jaskrawość minimalną 150 nitów. Dla porównania podam, że jeśli monitor ma symulować wygląd papieru w przeciętnych warunkach oświetleniowych powinien mieć użyteczną jaskrawość około 80 nitów. Często mniej, a rzadko kiedy więcej.

Tak monitor Dell ma bardzo nieskomplikowaną elektronikę sterującą, to prawda, ale wyniki kalibracji specjaliści (niehandlujący monitorami) oceniają bardzo pozytywnie.

Poproszę jakieś konkrety. Ma Pan może na myśli "specjalistów" z prad.de i tym podobnych? Rozczaruję Pana. Poza fachowo wyglądającymi słupkami zawartość merytoryczna jest zerowa. Nierzadko też w "testach" wyczytać tak straszliwe bzdury, że ręce opadają.

#19 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 27 stycznia 2011 - 22:04

Proszę bardzo. Niestety po rosyjsku, ale wykresy mają uniwersalny charakter, wszystko widać. Autor publikacji, Aleksiej Shadrin nie handluję sprzętem. Zajmuję się zawodowo teorią koloru, kalibracją, szkoleniami DTPców i fotografików z zakresu koloru i kalibracji sprzętu. test
cytat:
2. Поскольку снижение фотометрической яркости белой точки до уровня 80-120 cd/m2 не приводит к типичным для LCD-дисплеев паразитным эффектам, обсуждаемый монитор можно успешно интегрировать в стандартные условия просмотра ISO 3664:2000.
Tłumaczenie: przy jaskrawości 80-120 cd/m2 monitor nie ma typowych dla monitorów LCD usterek obrazu, więc monitor można integrować w standardowe warunki pracy ISO 3664:2000.
Autor testu piszę że monitor nie pokrywa całego obszaru barw druku offsetowego, więc nie zaleca go wykorzystywać do soft-proofu. Natomiast poleca go dla fotografików. Piszę że monitor NIE ustępuję charakterystykami monitorom CRT wysokiej klasy.

#20 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 22:19

Proszę bardzo.

Mogę wiedzieć dlaczego upiera się przy udowadnianiu że białe jest czarne? Najbardziej widoczne byki przytoczonego "testu":

1. Pokazana krzywa korekcji zdecydowanie nie oddaje specyfiki 2209WA. Niewykluczone, że dotyczy monitora przebieranego lub jest po prostu nieprawdziwa. Takie proste linie są domeną monitorów zawodowych za min 5 tys zł. Zupełnie nie jest możliwe aby tani monitor biurowy był tak dobrze skorygowany.
2. DELL 2209WA ma minimalną jaskrawość prawie 150 nitów a nie 80.
3. Korekcja -20% na każdym kanale jest poważnym błędem. Obcina dynamikę a co za tym idzie paletę. Monitor i tak ma złą charakterystykę jasności a niepoprawna korekcja dodatkowo wprowadza przebarwienia, najbardziej widoczne w szarościach.
4. Rzuty gamutu nic nie mówią o jakości monitora. Marketingowy bełkot.
5. Porównanie do dobrego, sprawnego CRT jest już niemożliwe, ale gdyby było, wypada miażdżąco dla 2209WA.

Skoro ma Pan 2209WA proszę sobie obejrzeć ten gradient i szczerze opisać jak wygląda: http://monitory.mast...emp/szarosc.png

#21 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 27 stycznia 2011 - 23:54

Tom1 Przeciw "bełkotu" Pan przeciwstawia tylko swoją opinię - czyli akurat to Pan przytacza swoje zwykłe marketingowe ble-ble.
Shadrin ma spore renomę w Rosji, jest wziętym konsultantem i autorem oraz tłumaczem teoretycznych prac naukowych z zakresu teorii koloru.
Pan zaś może przeciwstawić "głupim" słupkom tylko swoją, niczym nie potwierdzoną opinię.
Argument że jak Pan czegoś nie sprzedaję, to znaczy ze to coś jest "be" uważam za śmieszny (co najmniej).

Ta szarość wygląda u mnie całkiem nieźle. A biorąc pod uwagę cenę 4-krotnie niższą niż u mojego podstawowego monitora, wprost rewelacyjnie.

#22 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 00:07

Tom1 Przeciw "bełkotu" Pan przeciwstawia tylko swoją opinię - czyli akurat to Pan przytacza swoje zwykłe marketingowe ble-ble.

Mierzyłem i ustawiałem takie monitory i wiem co piszę. Opinia jest bez problemu udowadnialna. Jak ktoś nie wierzy, nie będę na siłę przekonywać. Porada jest za darmo, a jej weryfikacja kosztuje. Ktoś kto być może zamierza taki monitor nabyć dobrze aby wiedział o pewnych rzeczach z góry, zamiast niespodzianki po zakupie.

Shadrin ma spore renomę w Rosji

Znam i Polsce ludzi z renomą którzy polecają rozwiązania z ewidentnymi błędami. Dlaczego to robią? Co jest siłą napędową różnych nie do końca prawdziwych "informacji"?

Pan zaś może przeciwstawić "głupim" słupkom tylko swoją, niczym nie potwierdzoną opinię.

Przedstawiłem dokładnie w punktach różnice między tym co jest w "teście" a rzeczywistością, wynikającą z pomiarów i konstrukcji monitora. Jeśli twierdzi Pan, że jest inaczej proszę to udowodnić. Jeśli czegoś Pan w tym nie rozumie, proszę pytać. Odpowiem.

Argument że jak Pan czegoś nie sprzedaję, to znaczy ze to coś jest "be" uważam za śmieszny (co najmniej).

Firma wąsko specjalizująca się w konkretnej branży miałaby nie wybierać towaru na którym opiera swoją działalność? Dlaczego miałbym unikać sprzętu na którym można by zarobić? O czym Pan w ogóle pisze?

Ta szarość wygląda u mnie całkiem nieźle.

Uhm... i jest równa, szara, bez zlanych pasm i przebarwień... Ja wiem, że każda myszka swój ogonek chwali... ;)

#23 master13007

master13007
  • 21 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 20:07

Nie bardzo rozumiem po co ta kłótnia. Co do profesjonalnego podejścia pana mastiff nie mam żadnych zastrzeżeń, osbiście uważam że jest to jedna z lepiej jeśli nie najlepiej zorientowanych osób w temacie monitorów i wyświetlania koloru. Co do pana z Rosji nie znam ale domniemam ze amatorem to on nie jest. Każdy ma tu swoją rację sam pracowałem na początku na ACD później na kłódko przesiadłem się na ezio s2243w, aktualnie jednak pracuje na wspomnianym dell 2209wa. Zakres mojej działalności to grafika wszelako pojęta obróbka zdjęć jak i projektowanie graficznie, czy tworzenie grafik, wprawdzie bardziej amatorsko niż profesjonalnie. Porównując wspomniane wyżej monitory niestety muszę przyznać że dell 2209wa jest całkiem porządnym monitorem. Główną jego zaletą jest cena jak i serwis gwarancyjny (niestety miałem okazje skorzystać i byłem w niezłym szoku gdy na drugi dzień od zgłoszenia awarii dostałem nowy monitor). Fakt jego jasność pozostawia wiele do życzenia jednak jeśli ktoś ma pojęcie jak go wyregulować nie jest wcale tak źle. Podstawą będzie tu użycie spektrofotometru do wykonania jego profilu i dalsze poprawki z czasem zwykłym kalibratorem. Za tą cenę jest to propozycja nie podlegająca żadnej dyskusji. owsem są lepsze monitory ale nie za taką cenę wspominanie tu nec z nierównomiernym podświetlaniem widocznym gołym ołym okiem nie ma sensu. Oczywiście można wybrać egzemplarz tzw wygrzany ale i ta opcja podnosi jego cenę. Jeśli chodzi o wybór monitora to każdy powinien zastanowić się do czego to będzie wykorzystywane, fakt monitory za 5 tyś zł pokarzą nam dokładnie każdy detal ale po co skoro nie jest nam to w ogóle potrzebne.

#24 Tom01

Tom01
  • 118 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:04

są lepsze monitory ale nie za taką cenę wspominanie tu nec z nierównomiernym podświetlaniem

Przecież 2209WA też nie ma równanego podświetlenia. No i w tym porównaniu NEC P221W to sprzęt o zdecydowanie lepszej jakości i parametrach. A kosztuje ok 1600 zł, więc nie przesadzajmy, że między nimi jest jakaś dramatyczna różnica cenowa.

DELL 2209WA ma wiele wad. Już sama potworna jaskrawość jest cechą dyskwalifikującą. Wieczorem w stonowanym oświetleniu wyżera oczy żywcem. No chyba, że poczekamy aż trochę zdechną świetlówki. Nawet długo nie trzeba czekać. Już po pół roku max roku padną conajmniej o 30%.

#25 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:46

Ja wcale się nie kłócę z Tom01. Uważam że jego opinia nt Dell jest niewiarygodna. Zgadzam się z master13007 - Tom01 jest osobą znającą się na temacie. Mimo wszystko uważam że po prostu próbuję zniszczyć konkurenta. Mam ten monitor, ustawiłem na nim 130cd/m2. Świeci dostatecznie równo i szarość też jest OK. Nie muszę ten monitor chwalić, nie jest podstawą w mojej codziennej pracy. Wykorzystuję go dla rozszerzenia przestrzeni roboczej, na narzędzia. Jestem z niego zadowolony, podparłem się również opinią eksperta, człowieka na pewno nie zaangażowanego komercyjnie i nie robiącego kryptoreklamy. Przeciwnie, charakter Pana zajęć niestety mocno podważa rzekomą bezstronność.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych