Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zachęcić córkę do korzystania z OSX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
150 odpowiedzi w tym temacie

#51 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 13:44

Tez fakt, jesli pokazujesz jej wszystkie udogodnienia OSX i ona na to zlewa to zostaw, nic nie zrobisz :>

#52 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 08:14

P.S. Sims 3 jest PC/Mac

#53 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 12 czerwca 2009 - 13:39

to ja moze jedno pytanie, dla jasnosci... Ile Twoja córka ma lat? :D

#54 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 12 czerwca 2009 - 16:18

48, ale się nie przyzna:D

#55 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 17:43

'Uczy się' i 'pracuje', to pewnie jakaś studentka. Masz foty? ;-)

#56 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 17:55

zamontuj jej Ubuntu..... po jakims czasie zmien na OS X.... nie zauwazy roznicy i tak juz jej zostanie, a problem bedziesz mial z glowy.

#57 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 17:59

Re: up. He he he.

#58 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 18:08

ja powiem tak, że to od człowieka zależy na jakim systemie pracuje,
mac os nie jest dla lasu tylko dla osób wymagających bo w krajach gdzie ludzie zarabiają*3-4 razy więcej od przeciętnego polaka to nie będą*kupować*jakiegoś*zgraciałego i ciągle wieszającego się*Xp czy marną*vistę*tylko porządnego maca mającego dużo funkcji i ułatwiającego życie.....

Pozdro

czlowieku, w kraju gdzie ludzie zarabiaja jak piszesz...duzo wiecej niz statystyczny polak,
9 osob na 10 kupuje sprzet z Windowsem...a wymagajacy sa jak najbardziej i nie zyczyliby sobie lasem sie nazywac, o czym wiele osob na tym forum wie bo mieszka calkiem blisko nich czyli zagranica.

...jak czasem czytam jaki to ja musze byc madry i wspanialy bo mam TEN System i Tego Maca
to mnie mdli

#59 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 19:30

E no, ale to przecież kiedyś dowcipy chodziły takie, że np. w firmie admin wywiesił instrukcję konfiguracji: - windowsiarze: kliknij tu, odpal to, zaznacz to; - linuksiarze: wpisz to i to; - makowcy: jak zwykle poradzicie sobie sami ;-) Ja tam, tak btw., czuję się mądry w tzw. 'klikaniu', ale niekoniecznie przez to, że mam maka ;-)

#60 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2009 - 20:00

ftpd coś przekręciłeś to było raczej coś w stylu - sterowniki pod windowsa są na płycie - sterowników pod linuksa nie ma, bo linuksowcy sami sobie poradzą - sterowników pod OS X nie ma, bo makowcy i tak już przyzwyczaili się, że wszyscy ich olewają przynajmniej coś takiego na bashu było i naprawdę - prędzej linuksowcy sobie poradzą sami niż makowcy

#61 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 12 czerwca 2009 - 20:07

Ja to nie lubię jak ktoś*się przechwala że mak to ach i och i ze windows to sama zgroza, ale bardzo lubie takie zarciki w stylu tych powyzej ;) bo jakkolwiek maki jednak sa niezawodne i do windowsa bym juz nie powrocil :D

#62 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 20:23

E tam, moje też wkręca. Btw. "linuksiarze" brzmi bardziej pejoratywnie :P

#63 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2009 - 16:05

i co?

#64 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 17:24

i co?

Na razie nic.
Teraz ma wolne, więc siedzi przy swoim kompie na XP.
Jedyne co moge zrobić, to jeszcze przekonać ją do Kadu.
Niestety przekazałem wasze argumenty i nie zadziałały.
Na XP jej wszystko działa, nic się nie wiesza, jest szybko, sprawnie, nie ma wirusów, ładnie też może być, jak ktoś skórki i tapety stosuje.
Córcia powiedziała, że jak koledzy z forum są tacy mądrzy, to niech się na MBP złożą, to wtedy może będzie to jakiś pretekst. :lol:

#65 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 14 czerwca 2009 - 17:32

Zaczyna negocjować. Pora na wirusy ;-)

#66 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2009 - 17:43

wolne... niektórym to za dobrze jest ;) całkiem słuszny pogląd - nie warto na siłę zmuszać jeżeli ma obcykanego XP'ka to zmiana systemu (nawet żeby go tylko poznać) będzie prowadziła do irytacji ;) a jeżeli kiedyś przyjdzie jej tego używać, to wystarczy że się przyzwyczai do tego, że jest dock, menu programów na górze, a okna (a nie aplikacje) zamyka się z drugiej strony ;)

#67 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 14 czerwca 2009 - 19:32

Ja uważam że powinieneś podejść i powiedzieć: "cześć Aniu[dla przykładu] słuchaj, wiem że nie chcesz przesiadać się na maka i windows Ci odpowiada, ale jako twój ojciec chciałbym żebyś chociaż przez tydzień go poużywała i zaznajomiła się z tym systemem niekoniecznie żebyś się od razu przesiadła, ale uważam że znajomość i umiejętność obsługi tego systemu pomoże Ci w przyszłości, a jeżeli w końcu windows Cię zdenerwuje to nie będziesz miała problemów z ewentualną przesiadką. Korzystanie przez tydzień z OSX pomoże Ci również odróżnić jakie zalety i wady mają obydwa te systemy i zastanowić z którym lepiej pracowałoby Ci się na codzień." mniej-wiecej tyle udalo mi sie wymyslic na chwile obecna, mysle ze cos pomoglem ;)

#68 mixtr

mixtr
  • 38 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 19:44

Simsy zainstaluj. Nie chce mi sie czytac 7 stron wiec sorry jak ktos juz to podsunal.

#69 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 19:48

Simsy zainstaluj.
Nie chce mi sie czytac 7 stron wiec sorry jak ktos juz to podsunal.

Sims może mieć też na windowsie.
Spoko, może jakoś sama sobie włączy.
Na tych reklamach Apple to jakoś wszystko inaczej wygląda niż w realu.

#70 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 20:03

1. Nie lepiej zlecić jakąś robotę możliwą do wykonania tylko na Mac OS X ?
2. Zakup MBP może zakończyć się ostatecznie postawieniem Windy na Macu i "koło się zamknie".
3. Wszystko działa na XP ? Spraw aby wszystko działało "nie do końca sprawnie" - pokaż ciemną stronę Windy.

#71 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 14 czerwca 2009 - 20:05

- pokaż ciemną stronę Windy.

A to winda ma jeszcze jakąś inną? Ja myślałem dotychczas że to jest jedyna ;)

#72 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 22:50

Te pomysły o wirusach i ciemnych stronach są... przykre. Nie ma innego słowa. Bzdury o simsach przynajmniej bawią :(

#73 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 14 czerwca 2009 - 23:05

Wyluzuj. Sam temat jest dość śmieszny, więc i takie wpisy się zdarzają. Zauważ, że często są z uśmieszkami.

#74 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 23:12

W sumie, może i masz rację. Iro: "w średniowieczu mężczyźni zakładali kobietom chomąto i orali nimi pole". Może to jest jakiś sposób? Btw. niefajnie jest być Twoją córką, myślę. Ja się teraz cieszę, że nie miałem w młodości nad sobą takiego prywatnego Hitlera (nie obraź się za nieco "hardkorowe" porównanie, oglądałem dziś Valkirię i mi się skojarzyło :P), który mówiłby mi, iloma palcami mam pisać i jakiego systemu używać.

#75 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 06:46

W sumie, może i masz rację.

Iro: "w średniowieczu mężczyźni zakładali kobietom chomąto i orali nimi pole". Może to jest jakiś sposób?

Btw. niefajnie jest być Twoją córką, myślę. Ja się teraz cieszę, że nie miałem w młodości nad sobą takiego prywatnego Hitlera (nie obraź się za nieco "hardkorowe" porównanie, oglądałem dziś Valkirię i mi się skojarzyło :P), który mówiłby mi, iloma palcami mam pisać i jakiego systemu używać.

Trochę chyba pomyliłeś kierunki nie czytając co napisałem.
Ja córki do niczego nie zmuszam. Zadałem pytanie jak zachęcić.
A to właśnie koledzy makownicy sugerowali zarażanie, wywalanie systemu.
Zanim kogoś porównasz do Hitlera, czy do średniowiecznych chłopów, zapoznaj się z tym co robią i o czym piszą!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych