Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zachęcić córkę do korzystania z OSX

• Please log in to reply
150 replies to this topic

#1 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 June 2009 - 21:12

Od lat cała nasza rodzina korzysta z Windowsa XP. Moja córcia często mi pomaga w instalacjach. Już sama potrafi zainstalować, skonfigurować windows, leo. W zeszłym roku specjalnie kupiłem Family Pack, żeby móc zainstalować na jej komputerze. Skończyło się na tym, że włączyła go kilka razy pooglądała, restart i powrót do XP. Zainstalowałem jej Adium, później Tlena. Przeniosłem wszystkie ustawienia z jej ulubionego FF na makowy sys. I dalej nic. Zależy mi na tym, żeby obyła się z tym systemem, bo wiem, że takie umiejętności się w życiu przydają. A może wy macie jakiś pomysł?

#2 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 10 June 2009 - 21:15

jak jej odpowiada windows to ja bym jej nie zmuszał na siłę ;)

#3 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 10 June 2009 - 21:25

Wydziedzicz.

#4 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2009 - 21:27

Kup ładnego maca, np. Macbooka :) To nie żart.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 10 June 2009 - 21:35

Skoro jej to nie odpowiada no to po co zmuszać ;) ?

#6 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 June 2009 - 21:57

Kup ładnego maca, np. Macbooka :)
To nie żart.

Laptop jej teraz nie jest potrzebny, bo ma swój komputer.
Po za tym ma dość mocną jednostkę i nie chcę, żeby się wkurzała, że coś się ślimaczy.

Skoro jej to nie odpowiada no to po co zmuszać ;) ?

Nie chcę jej zmuszać, tylko chciałbym, żeby się obyła z systemem.
Za rok rozpocznie pracę no i wiadomo, że im więcej umiejętności tym lepiej.

#7 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 10 June 2009 - 22:02

Mój 8-letni kuzyn sam poczuł co dobre - zrobiłem mu nawet test po 2 miesiącach i włączyłem Winde na Maku by zobaczyć jak zareaguje - on włączył jakąś grę, pobawił się, ale jak tylko skończył, pstryk przeszedł na OSX i zaczęło się m.in. serfowanie po internecie... Teraz używa Windy tylko do gier, a reszte rzeczy robi już swobodnie na OSX. Nic nie trzeba było przekonwywać - tak działa mac + OSX - ten magnes przyciąga.

#8 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 22:05

Trochę okrutne, ale pokazuje całą prawdę o Windowsie - podrzuć jej kilka wirusów, a najlepiej jakąś zabawkę do wyłączania kompa typu GaduGhostTrojan. Rób ataki co jakiś czas, w ważnych momentach typu pogadanki z przyjaciółkami, oglądanie filmów, a córka szybko oduczy się korzystania z tego śmietnika;)

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 June 2009 - 22:13

Trochę okrutne, ale pokazuje całą prawdę o Windowsie - podrzuć jej kilka wirusów, a najlepiej jakąś zabawkę do wyłączania kompa typu GaduGhostTrojan. Rób ataki co jakiś czas, w ważnych momentach typu pogadanki z przyjaciółkami, oglądanie filmów, a córka szybko oduczy się korzystania z tego śmietnika;)

E no.
Kompletny bezsens!
Nie zależy mi, żeby ją zniechęcać do windows.
Może jest coś, co pociągnie młodego człowieka do OSX?

#10 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 10 June 2009 - 22:16

to już zalatuje zaawansowaną paranoją. spedzilem dwa lata na windzie xp bez firewalla i bez antywira, a z okresowymi skanami online i zadnych problemow. nie robcie z osx religii, do cholery. wirusy i exploity córce, co za poroniony pomysł

ja swoja dziewczyne na sile przepchnalen na osx z prostego powodu - zaczela robic polprofesjonalnie zdjecia i potrzebne jest cos, co zadba o kopie zapasowe. Nie znam sie na tym jesli chodzi o winde i szkoda mi mojego cennego czasu zeby sie poznac. Zatem powermac + RAID1 + time capsule i problem z glowy, ponarzekala tydzien, ale Opere, Gadu, Jabbera, Picasa, Lightroom, Photoshop ma więc przyzwyczaiła się i zyje. ale nie przyszło mi do głowy odpier*** takie cuda z powodów ideologicznych i rzekomej śmieciowości windoze

czlowieka do osx moze pociagnac tylko lans jaki daje japco na obudowie - ciezko wymagac od kogos nie pracujacego profesjonalnie na kompie zeby przesiadl sie z powodow innych niz ideologia, lans, szpan, chgw

#11 dr_bonzo

dr_bonzo
  • 154 posts

Posted 10 June 2009 - 22:24

Jak wyzej. Lubi, zna XP - nie przesiadzie sie skoro nie widzi w nim wad, OS X nie przynosi jej zalet, to po co ma pokonywac bariere przesiadki? To nie jest zmiana producenta szczoteczki do zebow - trzeba sie przyzwyczaic do nowego systemu, mi to, zaawansowanemu userowi, 2 msc zajelo, a jej?

#12 kkreft

kkreft
  • 102 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 June 2009 - 22:25

:)) Powiedź ze w twoim domu Windowsa się nie używa:)) Ostatecznie proponuje ci;) Zainstalować Wirtualną maszynke i tam podłącz winde;] może to ją nauczy;)) ze będzie dzialąć na OSX, a i może se na winde wejść:]

#13 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 10 June 2009 - 22:38

Zainstaluj Simsy :P

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 22:41

czlowieka do osx moze pociagnac tylko lans jaki daje japco na obudowie - ciezko wymagac od kogos nie pracujacego profesjonalnie na kompie zeby przesiadl sie z powodow innych niz ideologia, lans, szpan, chgw

jaki twój świat jest przykry

ale tak w sumie jaka jest różnica czy pracuje się pod windowsem, os x'em czy pingwinem? jeżeli się tylko pracuje, to nie ma różnicy chyba - okienka są, ikony są, menu jest, może trochę inaczej się z oknami pracuje, ale jak się skupiamy na jednym programie to nic umieć specjalnego nie trzeba

jak już się komputer posiada, wykorzystuje go i 'administruje' na co dzień dopasowując go do własnych potrzeb to są większe schody i wychodzą na jaw różnice

ale nie kiedy mamy z góry określone zadanie do wykonania w z góry określonym progamie

a jeżeli nie ma nic narzuconego - to przecież może używać swojego XP

a tak? jak wie co to okno, ikona, myszka i klawiatura - to co za różnica pod jakim systemem będzie pracować? a jak mówiłeś - obyta jest z komputerami, więc praca pod różnymi systemami problemu jej sprawić nie powinna

#15 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 10 June 2009 - 22:47

jaki twój świat jest przykry

ale tak w sumie jaka jest różnica czy pracuje się pod windowsem, os x'em czy pingwinem? jeżeli się tylko pracuje, to nie ma różnicy chyba - okienka są, ikony są, menu jest, może trochę inaczej się z oknami pracuje, ale jak się skupiamy na jednym programie to nic umieć specjalnego nie trzeba

jak już się komputer posiada, wykorzystuje go i 'administruje' na co dzień dopasowując go do własnych potrzeb to są większe schody i wychodzą na jaw różnice

ale nie kiedy mamy z góry określone zadanie do wykonania w z góry określonym progamie

a jeżeli nie ma nic narzuconego - to przecież może używać swojego XP

a tak? jak wie co to okno, ikona, myszka i klawiatura - to co za różnica pod jakim systemem będzie pracować? a jak mówiłeś - obyta jest z komputerami, więc praca pod różnymi systemami problemu jej sprawić nie powinna

ja kupilem maka bo lepiej, szybciej i wygodniej sie na nim pracuje, odczuwam te roznice wyraznie. moze wynika to ze specyfiki mojej pracy (2 monitory i zyliard okien/aplikacji to standard u mnie podczas pracy wiec potrzebuje szybko, stabilnie i przejrzyscie)

jednak nie uwazam ze jest sens wciskac komus maka kto korzysta tlyko z gg i naszejklasy bo po prostu brakuje argumentow

#16 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 23:12

Jejku, nie spodziewałem się takiego poruszenia - pisałem mój post żartobliwie. Sam nigdy nikogo do OSX nie namawiałem i nie namawiam, ponieważ wiem, że potem jest tylko gorzej - czasami ludzie biorą temat szybkości i niezawodności bardzo do serca i nie chcę później słyszeć narzekania typu "miało się nie zacinać, a wczoraj złapał ścinkę". Korzystam z tego systemu dlatego, że jest dla mnie najbardziej optymalny - praktycznie nie gadam przez GG, ma dużo usprawnień tj. Spaces, Expose, wygodny Dock, odtwarza kilkanaście razy szybciej pliki (przy odtwarzaniu filmów w Windows, na zbliżonym sprzętowo komputerze można się pochlastać, a o wyświetlaniu zdjęć i szybkości iTunes już nie wspomnę), wykonuje kopie TM etc. etc. Prawda jest taka,*że jeżeli kupiłbyś córce nowego MB, to trymiga przeniosłaby się na nowy system;)

#17 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2009 - 23:14

Zainstaluj Simsy :P

to akuratnie nie jest głupie

Co więcej, ja znajomych zachęcam do spróbowania, pokazuję adium, fx, OO, ew. opera. później pilocik. Wtedy zawsze dostaję pytanie - czy pilot działa z windows? Nie!
i tak zostają na maku. Po ok. miesiącu przychodzą i mówią - ej , wiesz że w OSX można mieć naklejki schowane pod klawiszem f4? :) czyli sami są zajarani:)

#18 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 23:19

Naklejki? Oświeć mnie, proszę...

#19 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 10 June 2009 - 23:23

chyba o dashboard chodzi

#20 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 10 June 2009 - 23:26

Możliwe, możliwe - sam mam pod F4 ściszanie i nie mogłem zajarzyć:)

#21 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 10 June 2009 - 23:39

a ile ona ma lat w ogole?

#22 serwis iPhone

serwis iPhone
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 June 2009 - 00:10

moja siostra sie przekonała, do OS X gdy jej pokazałem ja może z "bajerować" biurko. Pozmieniać ikonki, jakieś śmieszke skórki do Adium itd. Spróbuj pokazać to jej. fajne rzeczy znajdzie na: interfacelift.com

#23 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 June 2009 - 06:29

mojej siostrze wystarczyło, że działa całe to gg i OO - komputer usypiamy zamiast wyłączać i już była przekonana.

#24 cisu

cisu
  • 138 posts

Posted 11 June 2009 - 06:37

powiedz jej ze jak nie bedzie sluchac ojca to ....

---- Dodano 11-06-2009 o godzinie 07:41 ----
albo zaspiewaj jej jakas sliczna piesn ludową najlepiej acapella

#25 Cieply

Cieply
  • 19 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 June 2009 - 07:04

Przekonywanie na siłę raczej nie da efektu. Jak przyniosłem do domu PMG4 to nikt nie chciał z tego korzystać. Z iMac-iem było ciekawiej, wzbudzał żywe zainteresowanie wyglądem. Ale jak pokazałem znajomym to efekt był odwrotny:-) To chyba jest mieszanka przyzwyczajenia i tego co się robi na komputerze na co dzień.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users