Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zachęcić córkę do korzystania z OSX

• Please log in to reply
150 replies to this topic

#101 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 15 June 2009 - 20:33

Nie jest już dzieckiem - namówisz/przekonasz ją i nie przejmuj się.

#102 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 June 2009 - 21:37

Dziwną jest dla mnie sytuacja, że kogolwiek się zachęca do używania OS X. Przypomina mi się stare określenie "MakEwangelizacja". Wcale nie miało ono pozytywnego wydźwięku. Jeśli naprawdę chcesz, by Córka poznała OS X, wystarczy pokazać, dać chwilę popracować. Czytam, że jest ona osobą obeznaną ze światem komputerów. Wydaje mi się więc, że wybrała sobie takie narzędzia, które jej najbardziej pasują. Jej odpowiada Windows i nie ma w tym nic złego. Dokładnie w drugą stronę patrząc, mnie odpowiada OS X. Znam argumenty mające mnie zachęcić do korzystania z Windows. Zobaczyłem, chwilę popracowałem i... wróciłem do OS X. Podobnież Twoja Córcia wraca do Windows. Myślę, że jeśli rzeczywiście będzie musiała korzystać z OS X w pracy, to się go zwyczajnie nauczy. Znów o sobie: czasem korzystam z Windows w pracy i nie mam z tym problemów. Nie jestem zwolennikiem zmuszania. Zbyt mocne zachęcanie to zmuszanie. Po co? Tak naprawdę nie ma powodów. Mam też inne podejrzenia: cały ten wątek ma zabarwienie flejmowe i ma "unaocznić" użytkownikom OS X, że tak naprawdę nie mają powodów, by OS X używać. :) Niech więc każdy używa sobie, co lubi, nie mając nawet ku temu specjalnych powodów.

#103 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 15 June 2009 - 23:06

insider, zgadzam się z Tobą w 100%.

#104 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 15 June 2009 - 23:35

A ze mną to nie? Przecież to samo napisałem, w dwóch chyba postach nawet!

#105 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 16 June 2009 - 08:59

A ze mną to nie? Przecież to samo napisałem, w dwóch chyba postach nawet!

ftpd, ale ty nie masz sexownego rycerza w avatarze, tylko starszego pana stanu duchownego ;)

#106 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 16 June 2009 - 16:30

Jak facet w 30kg metalu na sobie jest seksowny, to my other has is not also retarded:P

#107 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2009 - 07:42

Pewnie, że wątek na kilometr pachnie prowokacją. ;) Ale to jest jednak głębsza kwestia: pytanie o to, jak głęboko ludzie przyzwyczajają się do pewnych zachowań, przedmiotów, itd. Gdy u mnie w pracy wymieniano stare komputery na nowe, to był płacz i zgrzytanie zębów. Dla wielu osób sama wizja przejścia ze starszego, "oswojonego" Windows i Worda na nowe "zaawansowane", rozbudowane wersje, była przerażająca. :lol: Obcując z danym komputerem i konkretnymi aplikacjami, siłą rzeczy wytwarzasz pewien zasób nawyków, upodobań, umiejętności, wreszcie ułatwień (poczynając od zwykłych ciasteczek i zapamiętanych haseł w przeglądarce). Co z tego, że inne komputery są podobne, no niech tam - może nawet lepsze. To są tylko racjonalne argumenty, które w małym stopniu wpływają na ludzkie zachowania. Inne są lepsze, droższe, nowocześniejsze, ale ten jest mój, oswoiłem go, jak kota czy psa, i nie za bardzo chcę się z nim rozstawać. W przypadku młodych ludzi dochodzi jeszcze presja grupy. W pewnym wieku dziecko, nastolatek za nic w świecie nie chce się wyróżniać na tle rówieśników. Typowy dla młodzieży instynkt stadny każe nosić podobne ciuchy, słuchać tej samej muzyki, używać GG i (w Polsce) grać na PSP, a nie na Nintendo DS, itp. itd. Ogólnie chodzi mi o to, że wobec pewnych odczuć i utrwalonych przyzwyczajeń tzw. "racjonalne argumenty" są na ogół zawodne. Pociągać może dawany przykład (choć nie zawsze), ale z pewnością nie lista argumentów z licznymi punktami, podpunktami i podpodpunktami.

#108 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 17 June 2009 - 12:00

Ten wątek to albo prowokacja, albo masz człowieku zajefajne życie, skoro do rangi problemu urasta używanie przez córkę windy. Amen

#109 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 17 June 2009 - 12:05

To nie urasta do rangi problemu. TO jest problem. Mnie by było na przykład wstyd za taka córkę.

#110 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 17 June 2009 - 12:21

To nie urasta do rangi problemu. TO jest problem. Mnie by było na przykład wstyd za taka córkę.

No bez przesady - powinien się cieszyć, że córka zna dobrze Windows, ponieważ przyda się jej to w życiu. Wiadomo, że OSX jest rzeczą fajną, ale większość ludzi i tak używa Wingrozy.

#111 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 17 June 2009 - 12:31

Ja bym wydziedziczyl!

#112 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 June 2009 - 12:50

Nikt tu nie pisał, że to jest problem. Prowokacja, to też nie jest. Widzę, że fanbojów też nie brakuje. Ale myślę, że dla kilku logicznych podpowiedzi i sugestii warto było założyć ten wątek.

#113 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 17 June 2009 - 13:29

No ale, nie chwaląc się, mój pierwszy pomysł jest najlepszy;) Chocby dla niego warto było założyć ten wątek. Ależ ja jestem skromny...

#114 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 17 June 2009 - 13:38

Iro. A może powiedz dlaczego chciałbyś żeby córka używała OSX. Może to będzie odpowiedź jak ją przekonać.

#115 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 June 2009 - 13:53

Iro. A może powiedz dlaczego chciałbyś żeby córka używała OSX. Może to będzie odpowiedź jak ją przekonać.

Wszystko masz na pierwszej stronie wątku.

#116 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 14:03

tylko pytaniem jest co rozumiesz przez "takie umiejętności" pracowanie pod jakimkolwiek systemem sprowadza się najczęściej do odpalenia po prostu konkretnego programu w którym się będzie pracować administrowanie go to już inna bajka a ogólne poruszanie się w jakimkolwiek systemie raczej trudne nie jest wystarczy tylko znaleźć gdzie są aplikacje ;)

#117 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 17 June 2009 - 14:04

No właśnie Iro. Ten argument to za mało. Pytałem raczej o drugie dno, bo na pewno jest.

#118 low_light_films

low_light_films
  • 17 posts

Posted 17 June 2009 - 14:14

Też nie bardzo rozumiem, po co ktoś ma używać czegoś, co mu nie pasuje...

#119 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 18 June 2009 - 21:03

Dla mnie to w ogóle generalnie temat jest dziwny. Proszę tu kolegi założyciela o nie obrażanie się, czy strzelanie focha, ale wyrażę swoje zdanie.

Generalnie dziwi mnie takie podejście do dzieci. Ty chcesz, żeby ona używała OSX. A po co? Będzie chciała, to będzie używała. Dobrze czuje się w Windowsie? To super! Niektóre panny nie potrafią nawet w wordzie nic napisać! Córka robi stronki? Super! Orientuje się w Photoshopie i PowerPoincie? Świetnie! Niech rozwija te umiejętności i robi to, co ją interesuje.
Poza tym, jak zaczęłam czytać ten wątek, to myślałam, że ta córka ma jakieś do 15 lat, a tu dorosła dziewczyna, która wie, co dla niej dobre!
Mam kolegę w pracy, który też ma takie podejście do swojej córki - on jej telefon nowy szuka, on jej samochód nowy szuka. Babo! Masz 20 parę lat! A rusz d*** i sama wykaż inicjatywę! Tatuś się składa, po komisach lata, a ta potem gada, że jak on jej telefon kupi, to cegła nie telefon.

Dlatego nie rozumiem podejścia kolegi założyciela. Za wszelką cenę jak przekonać córkę do używania OSX. A żeby nie nosiła stringów, bo niezdrowe, to też ją przekonujesz? Pomińmy że jej w nich wygodnie, ale ty chcesz, żeby było jak ty chcesz. Nie, wybaczcie, ale po prostu mnie taki tata by lekko irytował. Dziewczyna jest dorosła, ma swoje zdanie (chyba że jej zdanie jest Twoim zdaniem) i naprawdę, skoro lubi Windowsa i go czai, to po cholerę na siłę coś jej wciskać? Owszem, można pokazać, jako coś nowego, innego. Wybór należy do niej. Nie uszczęśliwiaj jej na siłę.

#120 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2009 - 21:05

Dla mnie to w ogóle generalnie temat jest dziwny. Proszę tu kolegi założyciela o nie obrażanie się, czy strzelanie focha, ale wyrażę swoje zdanie.

Generalnie dziwi mnie takie podejście do dzieci. Ty chcesz, żeby ona używała OSX. A po co? Będzie chciała, to będzie używała. Dobrze czuje się w Windowsie? To super! Niektóre panny nie potrafią nawet w wordzie nic napisać! Córka robi stronki? Super! Orientuje się w Photoshopie i PowerPoincie? Świetnie! Niech rozwija te umiejętności i robi to, co ją interesuje.
Poza tym, jak zaczęłam czytać ten wątek, to myślałam, że ta córka ma jakieś do 15 lat, a tu dorosła dziewczyna, która wie, co dla niej dobre!
Mam kolegę w pracy, który też ma takie podejście do swojej córki - on jej telefon nowy szuka, on jej samochód nowy szuka. Babo! Masz 20 parę lat! A rusz d*** i sama wykaż inicjatywę! Tatuś się składa, po komisach lata, a ta potem gada, że jak on jej telefon kupi, to cegła nie telefon.

Dlatego nie rozumiem podejścia kolegi założyciela. Za wszelką cenę jak przekonać córkę do używania OSX. A żeby nie nosiła stringów, bo niezdrowe, to też ją przekonujesz? Pomińmy że jej w nich wygodnie, ale ty chcesz, żeby było jak ty chcesz. Nie, wybaczcie, ale po prostu mnie taki tata by lekko irytował. Dziewczyna jest dorosła, ma swoje zdanie (chyba że jej zdanie jest Twoim zdaniem) i naprawdę, skoro lubi Windowsa i go czai, to po cholerę na siłę coś jej wciskać? Owszem, można pokazać, jako coś nowego, innego. Wybór należy do niej. Nie uszczęśliwiaj jej na siłę.

Nie ma już na forum punktów uznania. Szkoda. Za tę wypowiedź, jakże życiową mądrą i rozsądną, dałbym Ci ich conajmniej 100.

#121 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 18 June 2009 - 21:12

To złośliwe miało być? Jakieś obiekcje masz do tego, co napisałam? Chyba każdy może wyrazić zdanie na dowolny temat. Po to jest forum.

#122 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 18 June 2009 - 21:15

To złośliwe miało być? Jakieś obiekcje masz do tego, co napisałam? Chyba każdy może wyrazić zdanie na dowolny temat. Po to jest forum.

ochłoń kobieto, koleś nie nabija się z Ciebie ;)

#123 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2009 - 21:38

To złośliwe miało być?

W żadnym wypadku. Przykro mi, że tak to odebrałaś. Po prostu to mądre, co napisałaś. Wyraziłem swoje uznanie. Może niezgrabnie.

#124 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 18 June 2009 - 21:44

OK, to zwracam honor. Źle odebrałam Twój post.

#125 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 18 June 2009 - 22:00

E, to nie było nic odkrywczego, już miliard osób w tym wątku napisało tak samo, tylko innymi słowami. Się czyta, nim się pisze, ot co. ps. I moje o Hitlerze było zabawniejsze :P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users