Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1023 odpowiedzi w tym temacie

#176 chayenne

chayenne
  • 393 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland

Napisano 23 czerwca 2009 - 20:39

z tego co ja sie orientuje najaktualniejsze mapy ma navteq (m.in. navigon czy automapa) - nie wiem jak inni dodam, ze w navigonie sa uliczki, ktore u mnie jeszcze buduja (i sa nie oddane do ruchu)

#177 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:03

Program jest ok, tylko gdzie opcja z fotoradarami ? :/

#178 -jaro-

-jaro-
  • 95 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:09

A jak ustawic wlasny poi bez podawania adresu tylko z aktualnej lokalizacji? Nie znalazlem takiej mozliwosci :( jarek

#179 Buebaka

Buebaka
  • 586 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:15

Navigon u mnie na osiedlu nawet wydeptaną w trawie ścieżkę (!)

#180 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:49

Wszystko pięknie ładnie, ale numeracja w warszawie nie jest najlepsza. Jak u Was z głośnością komunikatów bo u mnie są ledwo słyszalne :( a dźwięk ustawiony na max...

#181 jacek23

jacek23
  • 3 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:50

mam pytanie jak dlugo sciaga sie navigon bezposrednio na iphona przy zalozeniach 2Mb i wi fi ?

#182 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 21:51

xrey - podczas wymawiania komunikatu poglaszaj nawigacje :) a wymuszasz glos dotykajac strzalke z kierunkiem jazdy (w roku tego pola jest glosniczek)

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 20:53 ----
0,25 mb / s - calosc ma 1,6 gb (1600 mb) = jakies poltorej godziny (w porywach do dwochgodzin - 106 minut 40 sekund)

#183 jacek23

jacek23
  • 3 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:00

i dodatkowo czas na instalacje - pewnie kolejne 30 min

#184 yellowicz

yellowicz
  • 22 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:04

No cóż, iDA moją ulicę znajdowała bezbłędnie, łącznie z budynkiem w którym mieszkam. Navigon... cóż, ulica jest, ale bez nazwy. Gdyby ktoś chciał trafić, to musi podać współżędne GPS lub uliczki znajdujące się w pobliżu. A w dodatku mały stawek w pobliskim parczku jest rozpoznawany jako rondo !!! Genialne. Jest to kłopot dla kaczek... Wg. mnie Navigon na starcie przegrywa z iDĄ. Zobaczymy co będzie później.

#185 ulrik

ulrik
  • 28 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:13

Czegos tutaj nie rozumiem, jedni piszą ze widac uliczki ktore sa dopiero w budowie inni ze nie ma ani ulicy ani nr budynku w ktorym mieszkaja...wiec albo ktoś mieszka na dalekim zad*piu albo ktos sciemy wali...yellowicz zrob no prosze jakis zrzut z tego co niby jest nie tak...

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 23:18 ----
Chociaz z drugiej strony producent podaje pokrycie dla Polski 99% wiec moze akurat...

#186 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:20

jestes pewien?

mi sie wydaje ze trzeba wesc w rara bez wypakowania i wewnatrz wykasowac i zmienic nazwe potem, bo inaczej nie hula.

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 19:31 ----
ponizej przyklad asystenta pasow :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

za ten drugi obrazek mandat, zatrzymanie prawa jazdy i ban na forum ;)

#187 shaqui

shaqui
  • 586 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:43

Ja dzisiaj sprawdziłem nawigację jedą do klienta. Pogoda bardzo wietrzna, chmury ze słońcem. jechałem w dwie storny około 300 km :) i powiem wam, że zlokalizował pipidówę bezbłędnie raz tylko stracił łączność z gps'em ale to na jakieś 5 sekund. Tak fixy odbywały się bnardzo szybko i bezbłędne szybkie nawigowanie. W stosunku do iDA - jest na 5'tkę. iDA cały czas gubiła satelity... i robiło się to trochę irytujące podczas jazdy. Mam jeszcze pytanie :) jak uzyskaliście ten efekt na jednym ze screenów obok zegarka pokazuje się ile jest wolnego ramu w telefonie ? :)

#188 yellowicz

yellowicz
  • 22 postów

Napisano 23 czerwca 2009 - 22:59

@ulrik, widać nie wszystkie miejscowości (dzielnice) są dokładnie opisane. Gdynia do największych miast w Polsce nie należy, ale do pipidów raczej też nie. Co do ulicy, to owszem jest widoczna, ale co mi po tym, skoro, aplikacje nie wyszukuje jej po nazwie?

#189 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2009 - 23:07

Mam jeszcze pytanie :) jak uzyskaliście ten efekt na jednym ze screenów obok zegarka pokazuje się ile jest wolnego ramu w telefonie ? :)

SBSettings - more - extras & options - statusbar free mem (respring)

#190 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 postów
  • SkądPoland

Napisano 24 czerwca 2009 - 02:35

Ja dzisiaj sprawdziłem nawigację jedą do klienta. Pogoda bardzo wietrzna, chmury ze słońcem. jechałem w dwie storny około 300 km :) i powiem wam, że zlokalizował pipidówę bezbłędnie raz tylko stracił łączność z gps'em ale to na jakieś 5 sekund. Tak fixy odbywały się bnardzo szybko i bezbłędne szybkie nawigowanie. W stosunku do iDA - jest na 5'tkę. iDA cały czas gubiła satelity... i robiło się to trochę irytujące podczas jazdy.

Mam jeszcze pytanie :) jak uzyskaliście ten efekt na jednym ze screenów obok zegarka pokazuje się ile jest wolnego ramu w telefonie ? :)

Potwierdzam!
Ponad 200 mil do tej pory zrobione i spisuje się znakomicie! Nie zgubił mi ani razu sygnalu nawet w pochmurny dzień, wszystko ladnie i dokoladnie pokazane, takze dzialanie plynne na bierzaco bez zadnych opóźnień czy przeskoków co zdarzalo sie przy IDA, jednym słowem REWELACJA!:D Mysle wiec ze przy tej navi juz zostane:)

Pozdrawiam.

#191 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwca 2009 - 07:45

Czegos tutaj nie rozumiem, jedni piszą ze widac uliczki ktore sa dopiero w budowie inni ze nie ma ani ulicy ani nr budynku w ktorym mieszkaja...wiec albo ktoś mieszka na dalekim zad*piu albo ktos sciemy wali...yellowicz zrob no prosze jakis zrzut z tego co niby jest nie tak...

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 23:18 ----
Chociaz z drugiej strony producent podaje pokrycie dla Polski 99% wiec moze akurat...

U mnie wygląda to tak. Warszawa dzielnica Bielany.
Navigon:
Dołączona grafika

A tak wyglada Targeo Map czyli Automapa:
Dołączona grafika

Na navigon ul.Kolumbijska jest tylko do połowy nie mówiąc już o numeracji i tego, że nie ma marketu Macro.
Ale nawigacja między miastami działa ok. Więc jeżeli komuś zależy na navi w trasę (miasto - miasto) to Navigon się sprawdzi. Ładnie łapie fixa, działa bardzo płynnie no i mamy telefon i nawigację w jednym. Jednak jeżeli komuś zależy na dokładnej numeracji w miastach to niestety Navigon się nie spisuje. Z 4 adresów najbliższej rodziny która mieszka w wawie (w różnych jej częściach) dwóch adresów nie znalazłem (ulice są, adresów domów nie ma). Owszem odwzorowanie ulic jest niezłe nie takie jak w TomTom i AM ale niezłe, pada niestety numeracja. Ale może najbliższy update coś poprawi.

Pozdrawiam

#192 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 24 czerwca 2009 - 08:06

Bardzo dziwne rzeczy. Np niektóre maleńkie dziury są z ulicami jakich na AM nie uświadczyłem z drugiej strony większe miasta w porównaniu z AM co widać na wpisie mego poprzednika wyglądają słabiutko. Nie przekopywałem się przez cały wątek, ale jak ktoś ma JB to może sobie odchudzić aplikację zostawiając TYLKO potrzebne mu mapy. No bo jak często jeździcie do Monaco? Mapa polski to nieco powyżej 60 MB i jak ktoś się z kraju nie rusza to może tak zostać. Aplikację ukradłem/pożyczyłem (niepotrzebne skreślić bo już jej nie mam na moim iP) tylko do porównania, Mimo wszystko wolę jeździć z AM Nimniej jednak przy nizszej cenie i mozliwosci zakupienia TYLKO polski była by to jakaś oferta z której byłbym skorzystał.

#193 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 08:23

Dziś pojawiła się wersja z mapami jedynie dla Wysp Brytyjskich. Kosztuje 37.99 GBP (pełna 54.99) a paczka instalacyjna waży ok 215 MB. Ciekawe czy wersje różnią się jedynie zawartością poszczególnych map i czy producent zabezpieczył się przed ich dograniem z pełnej wersji.

#194 chayenne

chayenne
  • 393 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 09:09

to czy dograsz czy skasujesz majac JB to twoja sprawa. a producent na pewno sie nie zabezpieczyl. po prostu w paczce nie ma innycg map. przy aktualizacji programu moze byc problem z kasowaniem map nie z paczki.

#195 ulrik

ulrik
  • 28 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 10:11

Cos mi sie wydaje ze ten 1% brakujacy do pelnego pokrycia trafil na Warszawe ;-) bo to juz ktoras osoba z Warszawy zglasza ze nie ma jego ulicy dobrze rozpisanej :-)))

#196 franz112

franz112
  • 24 postów
  • Skąd3mia100

Napisano 24 czerwca 2009 - 11:02

Yellowicz... to ze nie ma ulicy w gdyni moze byc spowodowane bledem wpisywania nazwy.. przekonałęm się sam jak w swojej wmontowanej mapie Volvo RTI musiałem szukac np. Słowackiego pod literą J.... w końcu to Juliusza Słowackiego jest :)

#197 neoteamm

neoteamm
  • 173 postów
  • SkądNidzica

Napisano 24 czerwca 2009 - 11:29

szczerze to wolne wrócić do iDa bo póki co w mojej mieścinie Navigon nie pokazuje numerów bloków a iDa owszem poza tym angielskie menu i to dość mało rozwinięte

#198 yellowicz

yellowicz
  • 22 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 12:01

franz112, brałem to pod uwagę, ale przeleciałem cały spis ulic i nie znalazłem mojej, a po manualnym wyszukaniu na mapie nazywa się tak jak ulica, która biegnie do niej prostopadle. Nawigacji w telefonie nie mam, bo skończył się okres próbny ;) ale przypuszczam, że takich kruczków w Gdyni może być więcej.

#199 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2009 - 12:48

franz112, brałem to pod uwagę, ale przeleciałem cały spis ulic i nie znalazłem mojej, a po manualnym wyszukaniu na mapie nazywa się tak jak ulica, która biegnie do niej prostopadle. Nawigacji w telefonie nie mam, bo skończył się okres próbny ;) ale przypuszczam, że takich kruczków w Gdyni może być więcej.

i właśnie po to powinny być wersje lite (np w postaci tygodniowego triala)

wtedy można ocenic, czy warto kupić czy nie, a tak to mamy kota w worku... i $100 poszło się kochać

#200 Buebaka

Buebaka
  • 586 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 13:33

Szczerze przyznam, że w takich przypadkach nie mam żadnych moralnych problemów z piraceniem. Nie ukrywajmy, że wydanie $100 to jednak sporo (sporo jeśli ma być wyrzucone w błoto), a brak możliwości zbadania aplikacji to po prostu ograniczenie możliwości wyboru, bo jak mam go dokonać jak znam tylko podawane przez producenta funkcjonalności, a rynek nawigacji na iPhone dopiero raczkuje?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych