Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1023 odpowiedzi w tym temacie

#701 nemesisss

nemesisss
  • 377 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 września 2009 - 20:37

Widziałem, że jest nowa wersja 1.2. Czy ktoś już pobrał i może się podzielić faktycznymi zmianami ?

#702 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2009 - 21:00

no.. juz pare ladnych dni jest ;) text to speech nie dziala chocbys sie uparl, wspolpraca z ipodem jest ale dosc ciezka (wszystkie utwory wrzucone sa do jednego worka, nie ma podzialy na plyty, styl muzyki itd), wiekszych zmian nie zauwazylem.

#703 ghty

ghty
  • 136 postów
  • SkądBournemouth

Napisano 16 września 2009 - 21:18

Duchian, nie pisz głupot, bo póki co jesteś jedynym użytkownikiem któremu text to speech niedziała! :o Nemesisss: Text to Speech działa i ma się naprawdę dobrze

#704 nemesisss

nemesisss
  • 377 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 września 2009 - 22:03

Czyli żadnych fajerwerków ?

#705 Buebaka

Buebaka
  • 586 postów

Napisano 16 września 2009 - 23:16

Dołączona grafika

Niestety nie mam opcji "Fotoradar". :-(

#706 Grabus

Grabus
  • 112 postów
  • SkądTczew

Napisano 16 września 2009 - 23:50

Jest możliwość odinstalowania sobie funkcji powiadamiania o fotoradarach (w związku z ograniczeniami prawnymi w niektórych państwach). Być może odinstalowałeś (ty lub ktoś "życzliwy" ;) ) i dlatego nie masz jej teraz.
Moja rada usuń Navigona z telefonu a następnie zainstaluj ponownie. Zdaje się, że wtedy powinna powrócić ta opcja. Daj znać czy pomogło.

...wspolpraca z ipodem jest ale dosc ciezka (wszystkie utwory wrzucone sa do jednego worka, nie ma podzialy na plyty, styl muzyki itd)

Hmm, według mnie jest pełna obsługa funkcji iPod. Dzisiaj wieczorem zakupiłem i zainstalowałem sobie Navigona na wschodnią Europę (wer. 1.2) i mam możliwość puszczania pojedynczych albumów, gatunków muzyki, wykonawców. Generalnie wszystkie te podziały jakie są w normalnym iPodzie, no może bez tych ostatnio dodanych funkcji typu Genius Mix, iTunes U (prawdę mówiąc nie wiem jeszcze czym jest to ostatnie)

Dołączona grafika

Oczywiście ten screen niczego nie udowadnia, bo nie widać, że to spod Navigona jest obsługa tego iPoda, ale tak to wygląda

#707 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2009 - 09:49

Duchian, nie pisz głupot, bo póki co jesteś jedynym użytkownikiem któremu text to speech niedziała! :o
Nemesisss: Text to Speech działa i ma się naprawdę dobrze

to dziwne, bo mam wersje 1.2, zmienilem jezyk na angielski i mimo wszystko lektorka umie powiedziec tylko za ile skrecic w ktora strone. o nazwach ulic juz nie wspomina, mimo wlaczonej opcji czytania nazw. sprawdzone tez u znajomego na 2 roznych trasach, wiec to ty piszesz glupoty

---- Dodano 17-09-2009 o godzinie 10:51 ----

Jest możliwość odinstalowania sobie funkcji powiadamiania o fotoradarach (w związku z ograniczeniami prawnymi w niektórych państwach). Być może odinstalowałeś (ty lub ktoś "życzliwy" ;) ) i dlatego nie masz jej teraz.
Moja rada usuń Navigona z telefonu a następnie zainstaluj ponownie. Zdaje się, że wtedy powinna powrócić ta opcja. Daj znać czy pomogło.

Hmm, według mnie jest pełna obsługa funkcji iPod. Dzisiaj wieczorem zakupiłem i zainstalowałem sobie Navigona na wschodnią Europę (wer. 1.2) i mam możliwość puszczania pojedynczych albumów, gatunków muzyki, wykonawców. Generalnie wszystkie te podziały jakie są w normalnym iPodzie, no może bez tych ostatnio dodanych funkcji typu Genius Mix, iTunes U (prawdę mówiąc nie wiem jeszcze czym jest to ostatnie)

Dołączona grafika

Oczywiście ten screen niczego nie udowadnia, bo nie widać, że to spod Navigona jest obsługa tego iPoda, ale tak to wygląda

faktycznie, spojrzalem ejszcze raz i sa zakladki z albumami etc. moj blad

#708 monoik

monoik
  • 26 postów

Napisano 17 września 2009 - 10:01

to dziwne, bo mam wersje 1.2, zmienilem jezyk na angielski i mimo wszystko lektorka umie powiedziec tylko za ile skrecic w ktora strone. o nazwach ulic juz nie wspomina, mimo wlaczonej opcji czytania nazw. sprawdzone tez u znajomego na 2 roznych trasach, wiec to ty piszesz glupoty

Ściągamy uaktualnienia z torrenta, eh?

Dla niezorientowanych, text-to-speech to nie to samo co komunikaty głosowe.

#709 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2009 - 10:14

z torrenta nic nie dadza bo nie mam jailbreaka madralo. o tym ze nie to samo chyba kazdy wie. tutaj mowimy o nie dzialaniu text to speech. komunikaty glosowe sa jak najbardziej w pozadku

#710 monoik

monoik
  • 26 postów

Napisano 17 września 2009 - 10:19

z torrenta nic nie dadza bo nie mam jailbreaka madralo.

w takim razie touche;) to oznacza tylko że navigon dał ciała z tą aktualizacją, skoro nie działa u wszystkich z ustawionym językiem angielskim...

o tym ze nie to samo chyba kazdy wie. tutaj mowimy o nie dzialaniu text to speech. komunikaty glosowe sa jak najbardziej w pozadku

Nie piłem do Ciebie:) Tylko parę postów wcześniej ktoś zazrzekał się że od dawna mu już TTS działa.

#711 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2009 - 14:43

No i będzie kolejny dodatek w Navigonie Navigon adding live traffic to iPhone navigation app, asks 'TomTom who?' Może doczekamy się kiedyś PL... Może na Euro 2012... ;-)

#712 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 17 września 2009 - 15:09

Witam, właśnie chciałem sobie wgrać navigona 1.2, ale okazało się że mam za mało miejsca... 1.0.0 przyciąłem sobie (usunąłem wszystkie mapy oprócz Polski, Niemiec i Czech) i śmigało, a teraz jakoś nie da się tak łatwo... Może ktoś się podzielić informacją w jaki sposób można sobie wyciąć te zbędne mapki?

#713 ghty

ghty
  • 136 postów
  • SkądBournemouth

Napisano 17 września 2009 - 15:42

Text to Speech działa na oryginalnym oprogramowaniu iPhona i czyta wszystkie ulice po jakich jeździłem w Anglii. Sprawdzałeś Duchian na mapie w Polsce? Jeśli tak, to sprawdź teraz w kraju anglojęzycznym z angielskim językiem w telefonie. Nie masz żadnych podstaw żeby nazywać mnie kłamcą kundlu. Masz legalną wersję Navigona? Masz więcej niż 11 lat?

#714 micdej

micdej
  • 65 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 września 2009 - 16:01

NAVIGON adds new features to iPhone nav app | iPhone Buzz

Piszą tam że text to speach dodano dla użytkowników Ameryki Północnej.

#715 ghty

ghty
  • 136 postów
  • SkądBournemouth

Napisano 17 września 2009 - 16:51

No dobrze. Mieszkam w mieście Bournemouth ;) Spróbujcie, ustawcie sobie język angielski, w Navigonie idzcie do More, Route ustalcie dwa punkty trasy np z ulicy Portchester Road numer 13 do Methuen Close numer 3 i dajcie symulacje. Ja zrobiłem tak minute temu i normalnie czyta nazwy ulic (nawet mówi po kótrej stronie drogi znajduje się punkt docelowy). Tak że najpierw sprawdzcie sami a później piszcie :) Tymbardziej podawanie informacji z innych stron niż producenta nie jest zbyt mądrym pomysłem :) Pozdrawiam.

#716 shaqui

shaqui
  • 586 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 września 2009 - 17:07

Posłuchajcie mam do was pytanie? Bo nie wiem czy coś jest nie tak z moim telefonem czy to jest normalne. Używałem Navigona w wersji 1.0 potem 1.1 i teraz mam 1.2 - poprzednie wersje funkcjonowały na iPhonie 3G. teraz mam 3GS'a - i tu chyba jest jakiś problem. Jechałem z iP 3G do Niemczech i Navigon działał bez żadnego zarzutu wszystko płynnie, bez gubienia zasięgu itp. Wgrałem wszystkie programy do swojego iP 3GS i specjalnie nie miałem okazji testować Navigona ale raczej chodził dobrze. Zrobiłem aktualizację i mam problem aby złapał mi satelity, zerowałem ustawienia sieci, nawet zrobiłem restore i odtworzyłem kopię zapasową - teraz coś tam złapał w centrum miasta ale jak zacząłem jechać miał takie lagi ... przejechałem 200 m a on nadal w jednej pozycji i potem nagle traci zasięg i znowu łapie lagi-strasznie skakało i czerwono brak sygnału gps - i tu się zastanawiam przecież na ip 3gs navigon nie powinien mieć problemów sprzętowych ponieważ ip 3gs jest troszkę wydajniejszy od 3g. Zaczynam się denerwować wydaną kasą. ? Jesteście jakoś w stanie pomóc... Pomyślałem, że może zwalił się czujnik satelit ale chyba raczej nie bo na maps'ach pokazuje nawet dobrze? Ktoś miał jakiś podobny problem i się z nim uporał i mógłby mi pomóc ?

#717 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2009 - 17:28

Text to Speech działa na oryginalnym oprogramowaniu iPhona i czyta wszystkie ulice po jakich jeździłem w Anglii. Sprawdzałeś Duchian na mapie w Polsce? Jeśli tak, to sprawdź teraz w kraju anglojęzycznym z angielskim językiem w telefonie. Nie masz żadnych podstaw żeby nazywać mnie kłamcą kundlu. Masz legalną wersję Navigona? Masz więcej niż 11 lat?

wystarczy zajrzec w profil by widziec ze mam. ale oczywiscie nie mozna sie spodziewac czytania ze zrozumieniem od kogos kto wyjezdza na zmywak. wersje legalna mam. o tym juz wczesniej pisalem i tu znow klania sie umiejetnosc czytania. ukonczyles chociaz liceum? a epitety w stylu kundlu zostaw dla swojej rodziny. co do meritum sprawy to sprawdzalem jezdzac po warszawie bo tu mieszkam i tu mnie interesuje jak to dziala, nie gdzies w anglii.

#718 ghty

ghty
  • 136 postów
  • SkądBournemouth

Napisano 17 września 2009 - 18:02

Duchian: jeśli się tak czepiasz co do czytania ze zrozumieniem to było jasno napiasne że text to speech dotyczy innych krajów niż Polski. Poza tym to co robię na wyspach to moja prywatna sprawa i [motyla noga] Ci do tego. Jak chcesz żeby angielski text to speech czytał poprawnie polskie nazwy ulic to brawo, gratuluje bystrości. Piszesz w profilu że jesteś programistą/analitykiem ale z logicznym myśleniem przy text to speech u Ciebie ciężko. Myślę że czas zakończyć tą dyskusję bo się robie lekko off topic.

---- Dodano 17-09-2009 o godzinie 18:10 ----
Shaqui: Spróbuj może przywrócić iPhona do ustawień fabrycznych ale nie rób Restore i zainstaluj Navigona. Może to coś pomoże? Mi się często w Navigonie psuje dźwięk. Tzn gdy go włączam to wszystko działa ale nic do mnie nie gada :) Czasami też zauważam że bardzo wolno reaguje na poruszanie się po menu. Jedynym znanym mi sposobem żeby to poprawić jest uruchomienie Navigona po czym twarde zamknięcie go (przez przytrzymanie przycisku u góry aż do momentu pokazania się informacji o wyłączeniu telefonu i wtedy przytrzymać przycisk Home aż wszystko zniknie i pokaze się ekran domowy), potem ponowne uruchomienie i wszystko jest ok.

~ Na forum obowiązuje pewna kultura i taki język nie jest mile widziany.

#719 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 17 września 2009 - 20:29

ja ostatnio jezdzilem troche po PL Gdansk-Torun-Poznan-Gdansk i Navigon ani razu nie zgubil sygnalu- jezdzilem pozyczonym autem Wrocilem do De i swojego auta i... znowu gubi sygnal- smiem twierdzic ze to przez przednia szybe auta ktore uzytkuje- jest pokryta czyms antyrefleksyjnym...

#720 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 września 2009 - 00:15

Zapewne masz racje , w niektórych autach przednie szyby są metalizowane lub coś w tym rodzaju i tłumią sygnał. W Niemczech można dostać wzmacniacze sygnału GPS do aut za jakieś 30-40 Euro, eliminują one problemy z gubieniem sygnału.

#721 sebagerau

sebagerau
  • 23 postów
  • SkądGroß - Gerau

Napisano 20 września 2009 - 11:19

mam pytanie.mam navigona i chce go zainstalowac na iphone.jak to zrobic?dopiero zakupilem Iphone 3G ,zrobilem JB i co dalej

#722 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 20 września 2009 - 11:22

mam pytanie.mam navigona i chce go zainstalowac na iphone.jak to zrobic?dopiero zakupilem Iphone 3G ,zrobilem JB i co dalej

Jeżeli założyłeś konto w polskim App Store i tam zakupiłeś Navigon to wystarczy, że podłączysz iPhone i zsynchronizujesz urządzenie. JB nie jest Ci do niczego potrzebny.

Jeśli ściągnąłeś piracką wersję programu to bujaj się z tym problemem sam.

#723 sebagerau

sebagerau
  • 23 postów
  • SkądGroß - Gerau

Napisano 20 września 2009 - 11:29

no ale jak?przez itunes nie idzie wgrac to wiec przez jaki inny program?prosze o pomoc

#724 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 20 września 2009 - 11:35

Umiesz czytać ze zrozumieniem...? Jeśli kupiłeś program to właśnie przez iTunes go wgrasz. Jeśli masz pirata to może ktoś Ci pomoże ale zachowaj resztki przyzwoitości i nie pytaj o takie rzeczy na forum, nie wszyscy popierają złodziejski proceder.

#725 ghty

ghty
  • 136 postów
  • SkądBournemouth

Napisano 20 września 2009 - 11:49

Sebagerau: Jeśli masz dostęp do dobrej/szybkiej sieci WiFi to w iPhonie wchodzisz do App Store, tam daj na "szukaj" wpisz Navigon, wybierz wersję którą chcesz kupić i kup a aplikacja pobierze sie sama na telefon :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych