Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MobileNavigator (NAVIGON) na iPhone 3G/3GS

• Please log in to reply
1023 replies to this topic

#301 zibi27

zibi27
  • 174 posts
  • SkądGdynia/vernon/fr

Posted 02 July 2009 - 11:03

witam

chce nabyć tą nawigację i mam pytanko ona nie korzysta z internetu podczas swojego działania tzn nie ponoszę żadnych dodatkowych kosztów mogę wyłączyć edge i włączyć ją i tylko korzysta ona z mojego gps w tel i nie łączy się z internetem - krótko mówiąc działa jak inne nawigacje ze sklepu nie pobierając żadnych opłat poza tą że trzeba ją kupić :D

Tak dokladnie dziala jak samodzielne urzadzenie po za kosztem zakupu 0 kosztow.:)

#302 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 02 July 2009 - 11:19

Życzę powodzenia producentom z ceną popromocyjną 100 EUR !!! Podobno (jedna baba drugiej babie) TomTom ma kosztowac ok. 70 EUR. Niestey, zgodnie z informacją producenta (również nieoficjalną) - będzie dostepny dopiero pod koniec wakacji

#303 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 02 July 2009 - 12:01

na całym forum było to już 200 razy. To jest GPS i nie używa, żadnego połączenia z internetem abym znaleźć twoje położenie...

Wystarczy tylko trochę poszukać...

To jest A-GPS i używa połączenia z internetowego, aby znaleźć początkową pozycję. Żeby mnie nikt znowu nie poprawiał: "GPS (inaczej Assisted GPS) - rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych, w którym używa się serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia." źródło: AGPS â�� Wikipedia, wolna encyklopedia
W wypadku braku połączenia z siecią, ustalenie pierwszej pozycji trwa dłużej, jednakże jeżeli ma połączenie to z niego korzysta.

#304 tomaczo

tomaczo
  • 80 posts

Posted 02 July 2009 - 12:15

Kolejny tworzący legendy - A-GPS nie korzysta z serwerów (bo niby po co) tylko na podstawie położenia nadajników GPS ocenia przybliżoną pozycję odbiornika. Koszt 0 zł.

#305 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2009 - 12:24

@ robalcfg ma racje...i nie wiem o co wam ludzie chodzi...sam juz dawalem wczesniej linki do wikipedii...a wy ciagle to samo

#306 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 02 July 2009 - 12:25

Kolejny tworzący legendy - A-GPS nie korzysta z serwerów (bo niby po co) tylko na podstawie położenia nadajników GPS ocenia przybliżoną pozycję odbiornika. Koszt 0 zł.

A po to, aby szybciej odnaleźć pozycję satelit. Jakbyś korzystał wcześniej z nawigacji na jakimś pda, to wiedziałbyś, że są nawet specjalne aplikację do ściągania informacji pozycji o satelit, tak aby po uruchomieniu nawigacji cały proces zajął jak najmniej czasu... Dlatego własnie nazywa się A-GPS, a nie GPS, którego przed chwilą opisałeś...
Po co się wypowiadać, jak nie zna się tematu...

#307 karas2002

karas2002
  • 308 posts
  • SkądWilkasy

Posted 03 July 2009 - 11:21

Dla osób z jailbreake'm jest już dostępna na forach amatorsko spolszczona wersja navigona. Mnie w moim mieście (Barlinek) prowadzi na pewną ulicę żużlową, dziurawą drogą niezależnie od typu wybranej drogi.

#308 ptrq

ptrq
  • 812 posts
  • SkądOpole

Posted 03 July 2009 - 12:04

Ja sie pochwale, ze udalo mi sie zredukowac wielkosc programu do 120mb na telefonie. Oczywiscie mapy tylko dla Polski.

#309 ma_kler

ma_kler
  • 13 posts
  • SkądWloclawek

Posted 03 July 2009 - 16:59

Czy naprawdę przy pierwszym połączeniu i łapaniu fixa różnica 10-ciu czy 15-tu sekund to tak wiele? Ja korzystam z tej nawigacji mając wyłączone 3G i EDGE. Pierwsze połączenie trwa ok. 20 sek. a później już tylko od 3 do 5. Oczywiście nie wyłączając aplikacji.

#310 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 03 July 2009 - 18:21

@tomaczo Assisted GPS to usluga ktora jest zalezna od operatora, jest bezplatna, bo stanowi czesc infrastruktury, a nie opcje abonamentowa, nie ma tu mowy o standardowym transferze danych, ale nastepuje polaczenie z "serwerem asystujacym" operatora, jest kilka sposobow w jakie to dziala, nie znam sie na tym wystarczajaco, ale zasadniczo telefon najpierw ocenia sile sygnalu z otaczajacych stacji nadawczych, po czym przesyla to do owego "serwera" ktory zwraca odpowiednia informacje o lokalizacji.

#311 mateush90

mateush90
  • 170 posts
  • SkądPOZNAŃ

Posted 03 July 2009 - 23:42

eee.. navigon myślałem że jest lepszy a tutaj dowiaduje się*że nawet nie ma polskiego głosu nawigacji:roll: :roll:

#312 ma_kler

ma_kler
  • 13 posts
  • SkądWloclawek

Posted 04 July 2009 - 11:13

Tak napisali na stronie navigona: Free Update will be available in July! Additional languages: Portugese, Czech, Polish, Turkish, Croatian, Romanian, Slovakian, Greek and Russian (GUI und Audio) NAVIGON's route planning function known from the companies PND line that enables users to plan a route with several destinations  Radarinfo (not for all countries) Additional map view options (now displays street names in 3D view, optional points of interest (POI) display) Call POI function (call the number of a POI and save it to your contacts) Optimized volume control when using the NAVIGON navigation and the integrated iPod function of the iPhone at the same time Even more features! More functions such as TMC and text-to-speech will follow in late summer. Będzie j. polski i nie tylko :)

#313 neomusic

neomusic
  • 7 posts

Posted 04 July 2009 - 11:24

O...świetnie. Czyli czas pomyśleć o inwestycji w NAVIGONa ... :) Szczególnie, jeśli pojawi się w wersji specjalnej wyłącznie z mapą Polski o co błaagam :)

#314 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 04 July 2009 - 11:26

mamma mia, jesli TomTom nie wyjdzie z pelna funkcjonalnoscia do czasu udostepnienia TMC w Navigonie, to ja sie przestaje wahac i biore Navigona :)

#315 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 July 2009 - 13:20

Witam Właśnie wróciłem z urlopu i postanowiłem podzielić się z Wami moją opinią na temat Navigona. Przejechałem z nim drogę z Wrocławia do Chorwacji na Pag, trochę tam się pokręciłem i po tygodniu jestem z powrotem. Nie czytałem od tygodnia tego wątku na forum więc być może moje spostrzeżenia są dla Was już oczywiste. Zacznę od tego, że cały czas korzystam z AM na MDA i to AM była moją główną nawigacją w stronę do Chorwacji. Miałem wyznaczoną w niej trasę, ustalone punkty przelotowe, które pozwalały ominąć płatną drogę w Słowenii. Navigon na IP był dodatkiem. Chciałem sprawdzić jak się sprawuje vs AM. WADY: -brak możliwości zapisania trasy -ładowarka samochodowa nie dawała rady naładować IP podczas nawigacji, gdy miałem maksymalną jasność ( to raczej wina IP lub ładowarki ) -jeśli odbierzesz telefon podczas nawigacji, to program się wyłącza ( w AM na MDA działa w tle i nawet gada ) -trochę kiepsko rozwiązane dodawanie punktów trasy - brak możliwości wygodnego edytowania tych punktów ZALETY - rewelacyjny system pokazywania skomplikowanych skrzyżowań, - bardzo dobry system wyznaczania trasy, - duża ilość POI, - przejrzysty interfejs Zdecydowałem się nie odnawiać licencji na AM, kupiłem Navigona i początkowo żałowałem wydanych pieniędzy, ale po kilku dniach z tą aplikacją coraz bardziej ją lubię. Brakuje wielu przydatnych funkcji z AM, ale dam radę bez nich. Mam nadzieję, że navigon będzie rozwijany i jeszcze lepszy.

#316 rafikk_1983r

rafikk_1983r
  • 204 posts
  • SkądPoland

Posted 04 July 2009 - 13:28

Witam

-brak możliwości zapisania trasy
-ładowarka samochodowa nie dawała rady naładować IP podczas nawigacji, gdy miałem maksymalną jasność
-jeśli odbierzesz telefon podczas nawigacji, to program się wyłącza ( w AM na MDA działa w tle i nawet gada )

- jest taka opcja napewno jak sie nei myle przed obliczeniem trasy.
- wina 100% ladowarki, mialem to samo zmienilem i teraz ladnie hula.
- dziwne, u mnie normalnie mogłem rozmawiać i działała navi w tle(czasami jak nie mam ipka podłączonego do audio car to żeby włączyć tryb głośno-mówiący muszę niestety wyjść z programu, ale w podczas rozmowy mogę go spowrotem uruchomić, nie ma problemu;) )

Ja także jestem bardzo zadowolony z Navigon i myślę ze jak poprawią kilka niedociagniec z kolejnym update to bedzie poezja;)

Pozdrawiam

#317 inferno99

inferno99
  • 4 posts

Posted 06 July 2009 - 21:28

Przy zmianie języka w iphona na Niemiecki, Navigon również przestawia się na Niemiecki. Mając w iphone "ustawienia narodowe" na j. Polski, Navigon działa po Angielsku. Jak zmienić język w Navigon na Niemiecki?

#318 Sexyl3oy

Sexyl3oy
  • 149 posts
  • SkądLondyn

Posted 07 July 2009 - 11:16

kiedy będzie możliwość ściągnięcia tego z internetu ;]

#319 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 07 July 2009 - 11:23

kiedy będzie możliwość ściągnięcia tego z internetu ;]

Jest w AppStore, kup sobie.

#320 klosz007

klosz007
  • 29 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 July 2009 - 22:42

Trudno tu winić aplikację o ten stan rzeczy. Wygląda mi to raczej na problem radia.

Niestety nie - to jest niedoróbka aplikacji Navigon.

Zarówno iPhone jako telefon pozwala wybrać źródło dźwięku gdy jest sparowany ze słuchawką BT - nie musimy z niej korzystać (przycisk w prawym górnym rogu menu w czasie rozmowy telefonicznej) jak i aplikacja iPod w momencie gdy iPhone jest sparowany z urządzeniem A2DP ma możliwość wyboru czy dźwięk ma iść przez iPhone'a czy przez BT/A2DP.

Natomiast Navigon z góry zakłada, że jeśli można skorzystać z A2DP to nie używamy głośnika telefonu. Nie przewidzieli takiej możliwości jak radio samochodowe udające zestaw handsfree i sluchawki A2DP jednocześnie.
Gdyby radio miało możliwość miksowania sygnału z radia/CD i A2DP to rozwiązało by (albo raczej obeszło) to ten problem ale to mogłoby przeszkadzać w pewnych sytuacjach.

#321 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 July 2009 - 12:26

Posłuchajcie można dodać jakieś poi do NAVIGONA? próbuje znaleźć info jak i nie mogę ? Ściągnąłem sobie poi do navigona w formacie asc ale nie wiem gdzie je muszę wrzucić. Ok wyczytałem wczesniej że się nie da.

#322 inferno99

inferno99
  • 4 posts

Posted 09 July 2009 - 00:07

Czy ktoś wie jak zmienić język Navigon na niemiecki?

#323 Andreas1000

Andreas1000
  • 295 posts
  • SkądGliwice

Posted 09 July 2009 - 08:34

Czy ktoś wie jak zmienić język Navigon na niemiecki?

Navigon jest obecnie tylko po angielsku. Powinna być za niedługo aktualizacja a w niej wiecej języków.

#324 inferno99

inferno99
  • 4 posts

Posted 09 July 2009 - 09:18

Nie jest tylko po angielsku, ponieważ zmiana ustawień telefenu na niemiecki zmienia również Navigon na Niemiecki (w tym komunikaty).

#325 zibi27

zibi27
  • 174 posts
  • SkądGdynia/vernon/fr

Posted 09 July 2009 - 09:39

Nie jest tylko po angielsku, ponieważ zmiana ustawień telefenu na niemiecki zmienia również Navigon na Niemiecki (w tym komunikaty).

ale wedlug opisu w appstore dostepny jest w 7 jezykach wiec powinna byc mozliwosc wyboru :(
jak rowniez mozliwosc wyznaczania trasy do kontaktow zapisanych w ip takie byly zapowiedzi a jest kompletna klapa probowalem na rozne sposoby i nic z tego

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users