Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TomTom] Tom Tom na iOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
521 odpowiedzi w tym temacie

#351 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 10 września 2010 - 17:21

Witam wszystkich, jet to mój pierwszy post na tym forum jak i mój pierwszy iPhon więc proszę o odrobinę wyrozumiałości i pomoc. Od kilku tygodni posiadam swojego pierwszego iPhona i jest nim iPhon 4 (mieszkam w Irlandii). Do tej pory byłem bardzo sceptycznie nastawiony do telefonów z ekranami dotykowymi ale stało się i jestem bardzo zadowolony, nie chcę już żadnego innego telefonu. Tym bardziej się ucieszyłem gdy wyszukałem że zarówno TomTom jak i Navigon oferuje w pełni funkcjonującą nawigację na tego typu telefon (po co nosić kilka rzeczy jak można jedną). Zakupiłem więc TomTom Europe za 79,99euro i wszystko było by ok gdyby nie jeden fakt. Mianowicie muszę mieć włączoną usługę lokalizacji aby nawigacja mogła działać, po sprawdzeniu w ustawieniach ogólnych widzę że są wysłane i pobrane jakieś dane (ilości kB). Czy to oznacza że ta nawigacja łączy się z internetem aby mogła działać? Czy istnieje możliwość nawigowania bez ściągania danych? Jak wyłączę usługę lokalizacji to mam komunikat że oczekuje na sygnał GPS którego nie może znaleźć. Dodam jeszcze że zainstalowałem dodatkowo TomTom Car Kit, być może to jest przyczyną. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

#352 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2010 - 17:42

może ja coś pomogę a jeżeli nie to ktoś mnie poprawi. iP4 ma tzw A-GPS. tzn. w pierwszej kolejności lokalizuje Twoje położenie w stosunku do anten nadawczych i na podstawie ich położenia jest wstępnie ustalona Twoja pozycja. aby to wykonać łączy się z necikiem aby ściągnąc dane lokalizacyjne owych nadajników. następnie faktycznie lokalizacja zaskakuje z GPS i jest ową właściwą lokalizacją z nadajników GPS po prostu dzięki A-GPS szybciej łapiesz fixa o swojej pozycji. ze zwykłego GPS to z zimnego startu będzie to trwało około 1 minut może ciut szybciej mam nadzieje że nic nie spie...przyłem

#353 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 10 września 2010 - 17:49

Tylko że na początku mam informację że " Funkcja GPS fix w tej chwili nie działa. Czy chcesz użyć ostatniej znanej lokalizacji?" Ja daję tak bo jak dam nie to miga mi oczekiwanie na sygnał GPS i jeszcze nie zdarzyło mi się aby załapało. Na dodatek chciałem się tylko jeszcze upewnić czy w ustawieniach telefonu>usługa lokalizacji dla TomTom ma być włączona czy to wyłączyć? I co to jest ten "fix" jak by ktoś mógł napisać.

#354 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2010 - 18:00

Tylko że na początku mam informację że " Funkcja GPS fix w tej chwili nie działa. Czy chcesz użyć ostatniej znanej lokalizacji?" Ja daję tak bo jak dam nie to miga mi oczekiwanie na sygnał GPS i jeszcze nie zdarzyło mi się aby załapało. Na dodatek chciałem się tylko jeszcze upewnić czy w ustawieniach telefonu>usługa lokalizacji dla TomTom ma być włączona czy to wyłączyć?

jeżeli jest informacja a raczej komunkat "czy chcesz użyć ostatniej lokalizacji" to znaczy że zmieniłeś położenie od jego zamknięcia i program w pierwszej kolejności dopasowuje Twoją ostatnią lokalizację
ja to ignoruje lub nie. zależy jaki przycisk uda mi się nacisnąć. fixa i swojej pozycji ustala mi przy pomocy TT po paru sekundach.
usługa lokalizacji dotyczy MobileMe abyś mógł zlokalizować swój telefon przez internet.
TT konfiguruje się niezależnie od tego czy masz to właczone czy też nie.
aplikacje takie jak aparat foto, czy google mapy też pytają się Ciebie czy dasz im zezwolenie do swojej lokalizacji i w tym przypadku na pewno parę kb pójdzie gdyż wstępna lokalizacja jest z nadajników.
włącz aplikację mapy. zobaczysz najpierw swoje położenie z bardzo dużym kołem w kolorze niebieskim. jest to zasięg nadajnika. to jest A-GPS. następnie ów okrąg zmieni swoją srednicę na mniejszą i wtedy wiesz że zaskoczył GPS

#355 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 10 września 2010 - 18:21

Dzięki iANDRZEJ za Twoją pomoc. Właśnie wykonałem teścik mały i jak mam włączoną usługę lokalizacji dla TT to nawigacja włącza się szybko, (po zainstalowaniu TT miałem taki komunikat czy chcę aby TT pobierał informacje o moim położeniu i z tego co zakminiłem to właśnie jest tzw. usługa lokalizacji) jak tylko wyłączę to to mapa jest szara, mam komunikat że oczekuje na sygnał GPS i oczekuje w nieskończoność, jeszcze nie udało mi się doczekać aby znalazło sygnał. Co więc robić, zostawić to włączone czy też wyłączyć? Jak Ty masz Andrzeju? Czy to oznacza że jak nie mam zasięgu to i GSP mi nie zadziała? Czemu mam komunikat że funkcja GPS fix w tej chwili nie działa, można jakoś to włączyć?

#356 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2010 - 18:31

funkcja GPS działa lecz TT określi Twoje położenie po dlugim czasie /tak mi się zdaje/
tak faktycznie to aż tak nie sprawdzałem gdyż non-stop mam ową lokalizację włączoną.
mam usługę do netu wykupioną w abonamencie i nie zależało mi na ograniczeniu danych.
ale eksperymentuj ... przecież nic się nie stanie

---------- Wpis dodano o 19:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:30 ----------

miło mi że Ci pomogłem. powodzenia

#357 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 10 września 2010 - 18:43

Wiesz, ja też mam takową usługę dostępu do internetu wykupioną tylko tak zacząłem się właśnie zastanawiać co będzie jak pojadę za granicę i tam ta usługa (tak mi się wydaje) już działać nie będzie czyli będziemy musieli za to zapłacić. Zatem rodzi się następne pytanie ile takich odpytań po przez internet ta nawigacja robi podczas naszej trasy niezależnie od ilości kilometrów. Wiadomo że im dłuższa trasa tym tych odpytań może być więcej. Dręczę ten temat gdyż miałem na początku zainstalowaną nawigację prawie że darmową która to nazywa się Skobbler. Wystartowałem z pod domu i dojechałem na miejsce, po drodze oczywiście nawi informowała mnie że nie ma połączenia z siecią komórkową. Problem powstał gdy chciałem wrócić, tam gdzie pojechałem nie było zasięgu więc nawigacja nie chciała mi się włączyć ze względu na brak połączenia z internetem. Zakładam że nawigacja markowa jak TomTom czy Navigon na to sobie by nie pozwolili ale jak widzę że bez włączonej usługi lokalizacji nie chce to załapać (poszedłem w miejsce gdzie nie mam zasięgu i był również problem) to mnie zaczyna skręcać. Może tego GPS-a trzeba gdzieś włączyć jakoś? Być może z przystawką do iPhone od TT będzie działać lepiej ze względu na wbudowany silniejszy nadajnik GPS.

#358 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2010 - 19:05

ja mam TT car kit i jak sparowałem go z iP-kiem to faktycznie miło mi działa. jak wgrałem program tomtom car kit w swojej starej wersji /o dziwo chodzi/ to faktycznie pokazuje ile satelit widzi Twój iP-ek. odnośnie danych ściąganych za granicą od macieżystego dostawcy to faktycznie powinna być ochrona o informacji o romingu /niewiem czy dobrze napisałem/ możesz wyłaczyć tą usługę bezpośrednio u operatora ale telefon Ci nie będzie działał. pytanie czy jest opcja u operatora na zablokowanie tylko danych w romingu /nie wiem czy dobrze napisałem/ to zawsze możesz z tej opcji skorzystać i tylko telefon może pracować za granicą

#359 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 10 września 2010 - 19:34

Czy ten TT Car Kit co o nim piszesz to oprogramowanie czy już ten holder do którego wpina się iPhona? Ja miałem ten programik TT Car Kit ale o dziwo nie pokazywał mi żadnych satelit i również była informacja GPS: No Fix. Napisz mi proszę jak to sparować razem. Wgrałem ten programik Car Kit tools i niestety nie widzi żadnych satelit, jak wyłączyłem usługę lokalizacji podczas jazdy to wszystko się zatrzymało i wyszarzyło. Pojawiła się informacja "Słaby sygnał GPS" ale jak wszedłem na Car Kit tool to tam nie było zadnego satelity widocznego. Zaczynam powoli wątpić w to czy ten telefon ma wbudowany GPS bo nawet w ogólnych ustawieniach telefonu powinna być opcja aby można było do niego zajrzeć (przynajmniej miałem tak w Nokii N95 8GB).

#360 guest

guest
  • 268 postów

Napisano 10 września 2010 - 19:59

ja mam TT car kit i jak sparowałem go z iP-kiem to faktycznie miło mi działa.
jak wgrałem program tomtom car kit w swojej starej wersji /o dziwo chodzi/ to faktycznie pokazuje ile satelit widzi Twój iP-ek.
odnośnie danych ściąganych za granicą od macieżystego dostawcy to faktycznie powinna być ochrona o informacji o romingu /niewiem czy dobrze napisałem/
możesz wyłaczyć tą usługę bezpośrednio u operatora ale telefon Ci nie będzie działał. pytanie czy jest opcja u operatora na zablokowanie tylko danych w romingu /nie wiem czy dobrze napisałem/ to zawsze możesz z tej opcji skorzystać i tylko telefon może pracować za granicą

przeciez tomtom to samodzielna nawigacja / nie potrzebuje polaczenia z internetem (wyjatek traffic, pogoda)
wystarczy wylaczyc data roaming w opcjach ip

#361 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 września 2010 - 20:06

@guest... tak jest. kupujesz mapy i tam jest mapa ale... poczytaj moja rozmowę z Kabu o widzisz .... dobra podpowiedź dla Kabu w Twoim ostatnim zdaniu

#362 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 10 września 2010 - 20:31

Guest to powiedz mi czemu u mnie to działa nijak, jak mam to wszystko skonfigurować aby działało mi poprawnie. Co mam gdzie włączyć albo wyłączyć.

Chłopaki, może i jestem jakaś ciemnota ale nie potrafię jakoś tego ogarnąć. Jeżeli jest GPS w telefonie to czemu Car Kit tool nie widzi satelit, czemu jak wyłączę usługę lokalizacji to szuka satelit a nie może ich znaleźć. Czy mam coś nie włączone?

#363 belek

belek
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2010 - 23:32

po zainstalowaniu TT miałem taki komunikat czy chcę aby TT pobierał informacje o moim położeniu i z tego co zakminiłem to właśnie jest tzw. usługa lokalizacji

to jest zwykly monit bezpieczenstwa ze dana aplikacja bedzie cie namierzac. jak sie nie zgodzisz to nigdy nie zlapie fixa bo ipek zablokuje aplikacji dostep do gpsu. w htc mam i agps i quickgps. razem daja fixa po resecie nawet w kilka sekund. quickgps sciaga z netu albo w trakcie synchronizacji info o polozeniu satelit. do tego pomoc z nadajnikow i fix nie stanowi problemu. ipek 3G tez ma agps. bez netu fixa lapie nawet ponad minute. z netem w kilka-kilkanascie sekund...

#364 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 11 września 2010 - 00:03

Ok, włączyłem usługę lokalizacji bo bez tego to tak jakbym wyłączał GPS-a. Jak jest z włączoną usługą lokalizacji to szybko pięknie łapie tylko martwią minie te ilości kilobajtów pobranych i wysłanych. Zastanawia mnie czemu GPS nie działa bez usług lokalnych przekaźników. Co jak nie będę miał zasięgu sieci?

#365 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2010 - 09:03

Ok, włączyłem usługę lokalizacji bo bez tego to tak jakbym wyłączał GPS-a. Jak jest z włączoną usługą lokalizacji to szybko pięknie łapie tylko martwią minie te ilości kilobajtów pobranych i wysłanych. Zastanawia mnie czemu GPS nie działa bez usług lokalnych przekaźników. Co jak nie będę miał zasięgu sieci?

@kabu... belek Ci dobrze napisał
rozpocznijmy od nowa. Twój GPS w iP-ku składa się jakby z dwóch systemów. GPS oraz A-GPS
GPS to lokalizacja przy pomocy nadajników satelitarnych
A-GPS to lokalizacja przy pomocy lokalnych przekaźników GSM.

Aby uzyskać szybko lokalizację GPS /pisząc ogólnie/ przy pomocy GPS-a w telefonie to na fixa trzeba było czekać długo aby telefon znalazł swoją pozycję. Mogło to trwać nawet do 3-4minut /tzw zimny start/. Miałem kiedyś Nokię N500 i jak włączałem ją i uruchomiałem AutoMapę to mimo że owa Nokia była wyposażona w chip SirStar III /czyli odbiór od 20 nadajników satelitarnych naraz/ to i tak się czekało długo przy operacji włączenia Nokii oraz zaplanowania danej trasy. Oczywiście owa Nokia nie ma dostępu do sieci GSM
Wtedy wymyślono A-GPS ale tylko do telefonów komórkowych które w swojej wcześniejszej fazie ściągają lokalizację swoją od nadajników operatorów GSM.
Pisałem Ci wcześniej że jak uruchomisz aplikację w iP-ku Mapy to we wcześniejszej fazie Twoja lokalizacja jest określona poprzez A-GPS. Jak na ekranie pojawi się mapa z ulicami to Twoje położenie określone jest w srodkowym miejscu okręgu o dużej średnicy. Jest to wstępna lokalizacja uzyskana przez A-GPS od nadajników operatorów. I TU DZIAŁA INTERNET. Następnie ten okręg zmienia się w mniejszy i może być poprawiona Twoja lokalizacja i wtedy widać że uruchomił się GPS który określa Twoją pozycję z nadajnikow satelitarnych.

Wracając teraz do uchwytu TomTom car kit.
Uchwyt posiada już wbudowany GPS oparty na chipie SirStar III. Uchwyt nie posiada netu więc to jest normalny GPS.

I teraz ogarnijmy to w całość.
Jeżeli wyłączysz usługę lokalizacji to jakbyś wyłaczył A-GPS ktory w swojej pierwszej fazie lokalizacyjnej przekazuje do aplikacji TomTom dane o Twoim położeniu z nadajników operatorów GSM poprzez internet. Są to owe pare kb.
Jeżeli iP-ek jest obsadzony w uchycie TT car kit który ma swój GPS to aplikacja będzie pracować tylko fix o Twoim położeniu będzie trwał długo. Sama aplikacja z tym uchwytem współpracuje. Ściągnij sobie aplikację z iTunes Store TomTom car kit. Aplikacja pokaże Ci sygnał nadajników po obsadzeniu iP-ka w uchwycie TT oraz o zafixowaniu Twojej pozycji na podstawie GPS. Nie myl z A-GPS.

Aha i dlaczego ten A-GPS jest w telefonie. iP-ek jest standartowo zaopatrzony w aparat foto do robienia zdjęć. Jak uruchomisz tą aplikację i chcesz szybko wykonać zdjęcie bo coś fajnego zobaczyłeś to do tego zdjęcia dodawane są dane o miejscu wykonania zdjęcia. Oczywiście jeżeli pozwolisz aby aplikacja użyła informacji o Twoim położeniu. I wtedy Twoje zdjęcie oprócz widoku uwiecznionego na zdjęciu jest wyposażona w dane o miejscu wykonania zdjęcia. Wtedy działa właśnie A-GPS który ściąga dane do zdjęcia w tempie ekspresowym z nadajnika danego operatora. Zwykły GPS mimo swojego chipa SirStar III by tak szybko tych danych nie dołaczył do zdjęcia.

Czyli aplikacja TT bedzie dobrze pracowała w uchwycie TT car kit nawet z wyłączoną lokalizacją lecz zafixowanie Twojej pozycji może wtedy trwać dłużej ale będzie działać

Mam nadzieje że nic nie s...yłem ale dopiero co wstałem

#366 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 11 września 2010 - 12:32

Dzięki Andrzeju za obszerne wytłumaczenie. Wiesz do tej pory nie miałem iPhona, ten jest mój pierwszy. Ostatni mój telefon to Nokia N95 8GB i tam jak zainstalowałem nawigację Garmin to musiałem wejść w ustawienia GPS-a i przełączyć coś (już nie pamiętam co) aby działało ok. W nokii nawigacja nie ściągała mi żadnych danych z internetu, pytała się oczywiście po wyznaczeniu trasy czy pobrać informacje o ruchu drogowym gdzie zawsze odmawiałem. Byłem średnio zadowolony ze względu na to że był to Garmin, kilka razy chciał abym jechał pod prąd :). Po tym jak przesiadłem się na iPhona to po pierwsze nie chcę innego już telefonu a po drugie nie widziałem żadnych opcji GPS-a w menu mimo że słyszałem że ten telefon go posiada. Jak po zainstalowaniu nawigacji okazało się że pobiera mi dane z internetu to już się zezłościłem bo niby jaka nawigacja potrzebuje internetu do działania. Zainstalowałem sobie ten programik TomTom Car Kit Tools bo myślałem że może pomimo że nie jest telefon w holderze TomTom-a pokaże mi fix-a i satelity ale lipa, nic takiego nie ma domniemywam więc że ten programik działa tylko z holderem. Zacząłem więc szukać po iTunes jakichś programików darmowych które mogły by mi choć pokazać czy mam jakieś połączenie GPS z satelitą aby się upewnić że GPS jest w telefonie i działa. Znalazłem programik GPS-Status który to zainstalowałem i sprawdziłem. Połączenie GPS jest i to nawet z sygnałem "Excellent" więc spokojnie przyjmuję już informację że dla dobra i szybszej lokalizacji jest ten A-GPS który to pobiera dane z nadajników. :) Jeszcze raz wielkie dzięki za zrozumienie i pomoc. Pozdrawiam

#367 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 17 września 2010 - 10:58

Czy ktoś coś wie na temat aktualizacji TT EE? Ostatnia wniosła mapę 8.50xx i soft pod MT, obecnie już od miesiąca są nowe mapy 8.55xx, wszyscy już kręcą lewizny i na PNA też mają, a my za ciężką kasę mamy staroć. Czy tak powinno być? Gdzieś przemknęło mi przed oczami coś TT w wersji 1.5.1, ale po pierwsze, to ipa, po drugie skąd, jeśli oficjalnie wszystko jest na 1.4.1, więc już pal licho samą aplikację, ale z mapą mnie wkurzają, może ktoś coś wie?

#368 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 17 września 2010 - 15:35

http://www.tomtom.co...1033&Language=1

#369 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 17 września 2010 - 17:19

Hmm, wniosek, że już jest, tylko po wejściu w iPhone Apps by TomTom International wszystkie dostępne appsy są dalej na 1.4.1 niestety. Ciekawe ile trzeba będzie czekać.

#370 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 18 października 2010 - 10:17

TomTom zaktualizował już USA i Kanadę do wersji 1.5. Europa powinna być lada dzień.

#371 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 18 października 2010 - 11:26

Czy ta aktualizacja jest jakoś dodatkowo płatna czy nie?

#372 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 18 października 2010 - 13:42

Zwykły update przez AppStore, czyli za darmo.

#373 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 18 października 2010 - 13:44

To świetnie, nic tylko czekać.

#374 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 20 października 2010 - 09:59

Tomtom 1.5 do pobrania z App Store.

#375 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 20 października 2010 - 12:47

Czy ktoś mi może powiedzieć jak mam zrobić update? Normalnie programy same ściągają swoją aktualizację a tu nic. Czy to oznacza że mam kupić ten produkt jeszcze raz? Ok, już wiem. Wywaliłem dane karty kredytowej aby nie ściągnęło mi kasy i dałem kup, pokazała się informacja że aktualizacja jest za free bo mam poprzednią wersję. Dzięki za wszelkie informacje i pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych