[TomTom] Tom Tom na iOS
Napisano 10 września 2010 - 17:21
Napisano 10 września 2010 - 17:42
Napisano 10 września 2010 - 17:49
Napisano 10 września 2010 - 18:00
jeżeli jest informacja a raczej komunkat "czy chcesz użyć ostatniej lokalizacji" to znaczy że zmieniłeś położenie od jego zamknięcia i program w pierwszej kolejności dopasowuje Twoją ostatnią lokalizacjęTylko że na początku mam informację że " Funkcja GPS fix w tej chwili nie działa. Czy chcesz użyć ostatniej znanej lokalizacji?" Ja daję tak bo jak dam nie to miga mi oczekiwanie na sygnał GPS i jeszcze nie zdarzyło mi się aby załapało. Na dodatek chciałem się tylko jeszcze upewnić czy w ustawieniach telefonu>usługa lokalizacji dla TomTom ma być włączona czy to wyłączyć?
ja to ignoruje lub nie. zależy jaki przycisk uda mi się nacisnąć. fixa i swojej pozycji ustala mi przy pomocy TT po paru sekundach.
usługa lokalizacji dotyczy MobileMe abyś mógł zlokalizować swój telefon przez internet.
TT konfiguruje się niezależnie od tego czy masz to właczone czy też nie.
aplikacje takie jak aparat foto, czy google mapy też pytają się Ciebie czy dasz im zezwolenie do swojej lokalizacji i w tym przypadku na pewno parę kb pójdzie gdyż wstępna lokalizacja jest z nadajników.
włącz aplikację mapy. zobaczysz najpierw swoje położenie z bardzo dużym kołem w kolorze niebieskim. jest to zasięg nadajnika. to jest A-GPS. następnie ów okrąg zmieni swoją srednicę na mniejszą i wtedy wiesz że zaskoczył GPS
Napisano 10 września 2010 - 18:21
Napisano 10 września 2010 - 18:31
tak faktycznie to aż tak nie sprawdzałem gdyż non-stop mam ową lokalizację włączoną.
mam usługę do netu wykupioną w abonamencie i nie zależało mi na ograniczeniu danych.
ale eksperymentuj ... przecież nic się nie stanie
---------- Wpis dodano o 19:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:30 ----------
miło mi że Ci pomogłem. powodzenia
Napisano 10 września 2010 - 18:43
Napisano 10 września 2010 - 19:05
Napisano 10 września 2010 - 19:34
Napisano 10 września 2010 - 19:59
przeciez tomtom to samodzielna nawigacja / nie potrzebuje polaczenia z internetem (wyjatek traffic, pogoda)ja mam TT car kit i jak sparowałem go z iP-kiem to faktycznie miło mi działa.
jak wgrałem program tomtom car kit w swojej starej wersji /o dziwo chodzi/ to faktycznie pokazuje ile satelit widzi Twój iP-ek.
odnośnie danych ściąganych za granicą od macieżystego dostawcy to faktycznie powinna być ochrona o informacji o romingu /niewiem czy dobrze napisałem/
możesz wyłaczyć tą usługę bezpośrednio u operatora ale telefon Ci nie będzie działał. pytanie czy jest opcja u operatora na zablokowanie tylko danych w romingu /nie wiem czy dobrze napisałem/ to zawsze możesz z tej opcji skorzystać i tylko telefon może pracować za granicą
wystarczy wylaczyc data roaming w opcjach ip
Napisano 10 września 2010 - 20:06
Napisano 10 września 2010 - 20:31
Chłopaki, może i jestem jakaś ciemnota ale nie potrafię jakoś tego ogarnąć. Jeżeli jest GPS w telefonie to czemu Car Kit tool nie widzi satelit, czemu jak wyłączę usługę lokalizacji to szuka satelit a nie może ich znaleźć. Czy mam coś nie włączone?
Napisano 10 września 2010 - 23:32
to jest zwykly monit bezpieczenstwa ze dana aplikacja bedzie cie namierzac. jak sie nie zgodzisz to nigdy nie zlapie fixa bo ipek zablokuje aplikacji dostep do gpsu. w htc mam i agps i quickgps. razem daja fixa po resecie nawet w kilka sekund. quickgps sciaga z netu albo w trakcie synchronizacji info o polozeniu satelit. do tego pomoc z nadajnikow i fix nie stanowi problemu. ipek 3G tez ma agps. bez netu fixa lapie nawet ponad minute. z netem w kilka-kilkanascie sekund...po zainstalowaniu TT miałem taki komunikat czy chcę aby TT pobierał informacje o moim położeniu i z tego co zakminiłem to właśnie jest tzw. usługa lokalizacji
Napisano 11 września 2010 - 00:03
Napisano 11 września 2010 - 09:03
Ok, włączyłem usługę lokalizacji bo bez tego to tak jakbym wyłączał GPS-a. Jak jest z włączoną usługą lokalizacji to szybko pięknie łapie tylko martwią minie te ilości kilobajtów pobranych i wysłanych. Zastanawia mnie czemu GPS nie działa bez usług lokalnych przekaźników. Co jak nie będę miał zasięgu sieci?
@kabu... belek Ci dobrze napisał
rozpocznijmy od nowa. Twój GPS w iP-ku składa się jakby z dwóch systemów. GPS oraz A-GPS
GPS to lokalizacja przy pomocy nadajników satelitarnych
A-GPS to lokalizacja przy pomocy lokalnych przekaźników GSM.
Aby uzyskać szybko lokalizację GPS /pisząc ogólnie/ przy pomocy GPS-a w telefonie to na fixa trzeba było czekać długo aby telefon znalazł swoją pozycję. Mogło to trwać nawet do 3-4minut /tzw zimny start/. Miałem kiedyś Nokię N500 i jak włączałem ją i uruchomiałem AutoMapę to mimo że owa Nokia była wyposażona w chip SirStar III /czyli odbiór od 20 nadajników satelitarnych naraz/ to i tak się czekało długo przy operacji włączenia Nokii oraz zaplanowania danej trasy. Oczywiście owa Nokia nie ma dostępu do sieci GSM
Wtedy wymyślono A-GPS ale tylko do telefonów komórkowych które w swojej wcześniejszej fazie ściągają lokalizację swoją od nadajników operatorów GSM.
Pisałem Ci wcześniej że jak uruchomisz aplikację w iP-ku Mapy to we wcześniejszej fazie Twoja lokalizacja jest określona poprzez A-GPS. Jak na ekranie pojawi się mapa z ulicami to Twoje położenie określone jest w srodkowym miejscu okręgu o dużej średnicy. Jest to wstępna lokalizacja uzyskana przez A-GPS od nadajników operatorów. I TU DZIAŁA INTERNET. Następnie ten okręg zmienia się w mniejszy i może być poprawiona Twoja lokalizacja i wtedy widać że uruchomił się GPS który określa Twoją pozycję z nadajnikow satelitarnych.
Wracając teraz do uchwytu TomTom car kit.
Uchwyt posiada już wbudowany GPS oparty na chipie SirStar III. Uchwyt nie posiada netu więc to jest normalny GPS.
I teraz ogarnijmy to w całość.
Jeżeli wyłączysz usługę lokalizacji to jakbyś wyłaczył A-GPS ktory w swojej pierwszej fazie lokalizacyjnej przekazuje do aplikacji TomTom dane o Twoim położeniu z nadajników operatorów GSM poprzez internet. Są to owe pare kb.
Jeżeli iP-ek jest obsadzony w uchycie TT car kit który ma swój GPS to aplikacja będzie pracować tylko fix o Twoim położeniu będzie trwał długo. Sama aplikacja z tym uchwytem współpracuje. Ściągnij sobie aplikację z iTunes Store TomTom car kit. Aplikacja pokaże Ci sygnał nadajników po obsadzeniu iP-ka w uchwycie TT oraz o zafixowaniu Twojej pozycji na podstawie GPS. Nie myl z A-GPS.
Aha i dlaczego ten A-GPS jest w telefonie. iP-ek jest standartowo zaopatrzony w aparat foto do robienia zdjęć. Jak uruchomisz tą aplikację i chcesz szybko wykonać zdjęcie bo coś fajnego zobaczyłeś to do tego zdjęcia dodawane są dane o miejscu wykonania zdjęcia. Oczywiście jeżeli pozwolisz aby aplikacja użyła informacji o Twoim położeniu. I wtedy Twoje zdjęcie oprócz widoku uwiecznionego na zdjęciu jest wyposażona w dane o miejscu wykonania zdjęcia. Wtedy działa właśnie A-GPS który ściąga dane do zdjęcia w tempie ekspresowym z nadajnika danego operatora. Zwykły GPS mimo swojego chipa SirStar III by tak szybko tych danych nie dołaczył do zdjęcia.
Czyli aplikacja TT bedzie dobrze pracowała w uchwycie TT car kit nawet z wyłączoną lokalizacją lecz zafixowanie Twojej pozycji może wtedy trwać dłużej ale będzie działać
Mam nadzieje że nic nie s...yłem ale dopiero co wstałem
Napisano 11 września 2010 - 12:32
Napisano 17 września 2010 - 10:58
Napisano 17 września 2010 - 17:19
Napisano 18 października 2010 - 10:17
Napisano 18 października 2010 - 11:26
Napisano 18 października 2010 - 13:42
Napisano 18 października 2010 - 13:44
Napisano 20 października 2010 - 09:59
Napisano 20 października 2010 - 12:47
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych