Subiektywne zdanie na temat TOMTOM 1.4.1 Europe
Kupiłem ją dzięki karcie kredytowej mojego australijskiego przyjaciela, ponieważ jak wiecie Polska, Czechy i inne "nasze" podobne kraje nie zasłużyły sobie na to, by w naszym AppStore była cała Europa - są tylko Eastern i Western - to pierwsze wrażenie;)
Co do multitaskingu to ok działa, ale zauwazyłem, że jak długo bawiłem się telefonem (gry bez multitaskingu i inne dziwactwa) to multitasking przestawal w TT dzialac. Restart telefonu i szło wszystko ok - pewnie wina ios4;)
TT kupiłem, ponieważ często korzystam z navi w samochodzie i do tego jeszcze wakacje w cywilizowanej Europie (Austria, Niemcy i okolice). Zrobiłem z nim ok 5000 km w tym tyrolskie, alpejskie tunele (od 5 do 15 lipca).
Wersje iPhone moge porownac tylko do navi na windows mobile (automapa i wczesniejsze TT). Krótko - mnie pasuje, a konkretniej:
1. Jazda tunelami w alpach - łapał fixa po ok 10 sekundach (nie wiem czy to dużo czy mało - nie jestem specjalistą - mnie to wystarczało)
2. Jazda tunelami w alpach - bez sygnału zdarzyło mu się tylko ze 3 razy zgubić przewidywanie drogi, czy jak tam ta funkcja się nazywa
3. Gubienie sygnału podczas normalnej jazdy autostradą czy po mieście - zdarzało się bardzo sporadycznie na ok. 3 - 5 sekund.
4. Nawigowanie przy poruszaniu się pieszo - myśli tak samo ciężko jak automapa. Zanim zorientuje się, że idę, a nie jadę to chwilka mija
5. Jakość map - zarówno Polska jak i kraje, w których byłem bez problemu - aczkolwiek nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić jednego węzła w Katowicach przy autostradzie A4, gdzie żadna ze znanych mi navi nie miała tego uwzględnionego (nie wiem czy AM 6.5 już ma) - sprawdzone dzisiaj - nadal stary węzeł sprzed 2 lat.
6. wrażenia estetyczne - nie mogę się przyczepić do niczego
7. Traffic HD - testowałem jeżdząc po Niemczech - wydaje się być pomocne, ale właściwy test byłby wtedy gdyby dwie osoby wyjechały z jednego punktu do drugiego - jedna z aktywną usługą Traffic HD, a druga bez. Na koniec - jeśli to coś komuś da - mogę powiedzieć, że dojazd do celu z użyciem Traffic HD pokrył się z czasem przewidzianym w chwili włączenia navi w miejscu początkowym - trasa ok. 400 km po niemieckich drogach (autostrady, drogi górskie).
8. Czy polecam zakup? Sam nie wiem. Jest absurdalnie drogi, ale wydaje mi się jakościowo bardzo dobry. Byłem blisko zakupu Navigona, ale jak mi baba czy facet ma cały czas mówić PROSZĘ skręcić itp. to mam serdecznie dość (testowane na 20 km odcinku drogi - głównie droga szybkiego ruchu). To ma być konkretne przekazanie info o tym, gdzie mam jechać, a nie wchodzenie w d... z uprzejmościami przez navi;).
9. no i zużycie baterii - ktoś pisał tutaj na forum, czy innym, że szybciej zjada baterię niż ją ładuje - Tak, to prawda.... jest jednak "ale". Jeździłem z włączonym WIFI i EDGE. Bateria na trasie 1000 km. ze 100% schodziła do 20%, ale .... jak iPhone ustawiłem w miejscu, gdzie docierała klima (a nie bezpośrednio słońce) to nic takiego się nie działo i było ok. Test przeprowadziłem po tym jak prawie oparzyłem się iPhone'em zdejmując go z uchwytu. Minus tego rozwiązania jednak jest taki, że nie łatwo w samochodzie znaleźć wygodne i dostępne miejsce, gdzie iPhone jest chłodzony - przynajmniej moim.
10. Ciekawostką może być fakt, że przy jeździe z iPhone w transmiterze FM (czyli raczej nie przy szybie) nie zauważyłem różnic w utracie sygnału - za to w spokojnym ładowaniu baterii.
11. Ciekawostka 2 - gadżeciarsko wygląda na iPadzie;)
Mam nadzieje, że komuś to pomoże przy wyborze TT dla iPhone - lub nie. Sam miałem dylemat, którą navi kupić i szukałem zarówno tutaj jak i w innych dziwnych miejscach info o nim i innych nawigacjach, dlatego dziele się swoimi spostrzeżeniami, ponieważ im więcej info na dany temat tym lepiej
Opisując swój profil użytkownika iPhone i navi:
Nie cierpię latać z 2 lub 3 urządzeniami do samochodu i gimnastykować się z ładowarkami.
Praktycznie codziennie korzystam z navi w mniejszym lub większym stopniu - głównie śląsk. M
Pozdrawiam
Marcin