Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

O co kaman z blaknięciem zdjęć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#26 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 czerwca 2009 - 19:33

kolejna sprawa sa profile kolorow
lightroom uzywam prawdopodobnie sRGB a NIkon robi w AdobeRGB

różnica pomiędzy ARGB a sRGB jest niewielka widoczna głównie w zakresie zieleni, tak więc nie w tym problem. Wszystko już chyba zostało wcześniej wyjaśnionej.
Pamiętam że kiedyś sam z tym walczyłem, też myślałem że to wina profili :) Sprzęt taki sam D80 NEF + LR.

Co do capture NX jak wyżej, ja sobie odpuściłem, lekka wprawa w camera raw i można spokojnie ten soft sobie darować, PS/LR radzi sobie z tym tak samo dobrze albo i lepiej.

#27 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 czerwca 2009 - 19:56

A nie lepiej pojechać RAWA w Photoshopie. Jak sobie przypominam to Lightroom i Aperture podobnie podchodzą do zdjęć. W tych programach masz zapisane korekty i jak przeglądasz zdjęcia w programie to masz je skorygowane, a jak poza nimi to true raw, czyli jak to mowisz wyblakłe. Trzeba spod nich wyeksportować jpega na zewnątrz - prawdopodobnie zaznaczając ustawienia obróbkowe i będzie OK. Ale in my HO lepiej korzystać z PSa - tu chyba nie będzie takich problemów/

#28 semek

semek
  • 39 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 20:23

Ja też doświadczam blaknięcia, ale nie chodzi o to co opisują inni, mianowicie wczytywanie RAWów. Zapisuję plik JPG, i mam ładne nasycone kolory, uploaduję go do sieci i kolory są sprane, zupełnie inne niż w Lightroomie. Na Viście to co w PS lub LR to mam na WWW. A w OS X są spore różnice. System pokazuje inne kolory, przeglądarka inne. Podobno ma to coś wspólnego z gammą, która jest inna na PC i inna na MAC.

#29 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 20:51

ja co prawda nie korzystam z Lightroom ale z Camera Raw + PS i osobiscie ani na PC, ani na Macu nigdy nie mialem takich problemow jak tutaj sa opisywane... moze moj canon ma lepsze rawy albo jestem slepy :P ;) AFAIK roznica miedzy przegladarka a tym co widzimy na dysku moze wynikac z tego ze przegladarki nie czytaja profili kolorow (byl jakis trick zeby to wlaczyc w Firefoxie ale nie pamietam :P) @semek: sproboj ustawic gamme monitora na 2.2

#30 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 15 czerwca 2009 - 20:52

A nie lepiej pojechać RAWA w Photoshopie.

Jak sobie przypominam to Lightroom i Aperture podobnie podchodzą do zdjęć. W tych programach masz zapisane korekty i jak przeglądasz zdjęcia w programie to masz je skorygowane, a jak poza nimi to true raw, czyli jak to mowisz wyblakłe.
Trzeba spod nich wyeksportować jpega na zewnątrz - prawdopodobnie zaznaczając ustawienia obróbkowe i będzie OK.
Ale in my HO lepiej korzystać z PSa - tu chyba nie będzie takich problemów/

PS i LR korzystaja z ACRa wiec podejscie do RAWow maja identyczne.

#31 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 czerwca 2009 - 21:32

Ja też doświadczam blaknięcia, ale nie chodzi o to co opisują inni, mianowicie wczytywanie RAWów.

Zapisuję plik JPG, i mam ładne nasycone kolory, uploaduję go do sieci i kolory są sprane, zupełnie inne niż w Lightroomie. Na Viście to co w PS lub LR to mam na WWW. A w OS X są spore różnice. System pokazuje inne kolory, przeglądarka inne.

Podobno ma to coś wspólnego z gammą, która jest inna na PC i inna na MAC.

otwierasz fotę w PS potem EDIT > ASSIGN PROFILE > tam zaznaczasz "Don't Color Manage This Document" Jeśli zblaknie obrabiasz tak żeby było ok i od tej pory po zapisaniu do jpg masz takie same kolory. Faktycznie na windows nie trzeba się w to bawić, tam system jakoś inaczej traktuje profile.

#32 pietru

pietru
  • 1 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 12:08

mam identyczny problem. Wrzucam dzisiaj zdjecia na picasse i sa wyblakle w sumie pierwszy raz mi sie to zdarzylo(wczoraj pierwszy raz zmienialem ustawienia w aparacie tj. dodalem saturation i color tone), poprzednie zdjecia wygladaly identycznie po wrzuceniu na picase. Dzisiaj jednak zauwazylem, ze zdjecia ktore mam na dysku wygladaja inaczej na Macu i inaczej na PC, nie sa wyblalakle, ale jest drobna roznica w kolorach. Co mozna z tym zrobic.. cos zeby zdj po wywolaniu wygladaly tak samo na PC i na Macu i zeby po wrzuceniu na picase nie byly tak wyblakle ;/

#33 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwca 2009 - 20:40

wczoraj pierwszy raz zmienialem ustawienia w aparacie tj. dodalem saturation i color tone.

Co mozna z tym zrobic.. cos zeby zdj po wywolaniu wygladaly tak samo na PC i na Macu i zeby po wrzuceniu na picase nie byly tak wyblakle ;/

Po wywołaniu? Czyli jak rozumiem z Rawa, tak? Jak tak to ustawienia aparatu o których piszesz nie mają z tym nic wspólnego bo ich po prostu w rawie niema.

Jeśli czegoś nie zrozumiałem to prześledź wątek od początku bo temat w tym dziale na moje oko jest wyczerpany i możemy jedynie się powtarzać ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych