Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

O co kaman z blaknięciem zdjęć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 27 maja 2009 - 17:23

Witam. Od bardzo niedługiego czasu jestem użytkownikiem nowego iMaca 20'. Ostatnimi czasy zainstalowałem na nim 30-doniowy trial Aperture 2. Importowałem zdjęcia z sesji fotograficznej w formacie RAW (NEF) z aparatu Nikon D80. Kiedy Aperture wreszcie skończył one chwilę pobyły w soczystych kolorach (tak jak je widziałem na LCD w aparacie) a potem na moich oczach zdjęcie po zdjęciu blakło! :( W konsekwencji zamiast intensywnego czerwonego mam kolor buraczany :x Sprawdziłem profile kolorów za pomocą narzędzia ColorSnyc i nie wykryło ono żadnej niezgodności. Nie wiem co się stało i jak to naprawić. Możecie pomóc? Ah... I zapomniałem powiedzieć, że kiedy oglądam zdjęcia w folderze na dysku za pomocą CoverFlow to jest wszystko ok. Kiedy powiększę je w QuickLook blakną, otworzę w Podglądzie... - blakną, importuję do iPhoto - blakną!

#2 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 27 maja 2009 - 17:38

Po prostu Aperture (Lightroom tez tak robi) przez chwile pokazuje podglad z zaszytego jotpega a po chwili buch! pokazuje czystego wypranego RAWa. I teraz krec sobie suwaczkami :)

#3 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 27 maja 2009 - 17:41

Niee... To nie to. Nic się nie zmienia nawet po dość długim czasie. W JPEG kolory aż tak drastycznie by się nie zmieniły. Poza tym to nie tłumaczy blaknięcie w innych programach.

#4 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 27 maja 2009 - 18:16

Mam to samo, gdy otwieram zdjęcia w Photoshopie. Dodam tylko, że nie każde mi blaknie, zwykle tylko te dużej rozdzielczości. Przyznam, to irytujące i nie wiem jak temu zaradzić :(

#5 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 27 maja 2009 - 19:17

Niee... To nie to. Nic się nie zmienia nawet po dość długim czasie.

No jak sie nie zmienia? Przeciez przed chwila pisales, ze po chwili Aperture wyswietla zdjecie w wyblaklych barwach. Dzieje sie tak wlasnie dlatego, ze wczytuje po chwili surowe ustawienia RAWa.

#6 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 27 maja 2009 - 20:11

@racek, skoro robisz w RAWach, to jesteś świadom, że musisz zdjęcia przepuścić przez Photoshopa czy Aperture, żeby je "wywołać". Czy po takim wywołaniu i zapisaniu zdjęcia na dysku problem nadal występuje? Bo coś mi się nie chce w to wierzyć.

#7 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 27 maja 2009 - 21:08

chyba do końca nie jest tego świadom...

#8 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 28 maja 2009 - 13:45

chyba do końca nie jest tego świadom...

Kiedy pracowałem na Windowsie używałem Lightroom'a i jakoś tego problemu nie było.

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 28 maja 2009 - 13:49

Kiedy pracowałem na Windowsie używałem Lightroom'a i jakoś tego problemu nie było.

Jest jest. Tez uzywam w pracy LR pod Win i efekt jest ten sam. Tylko pewnie PCta masz szybszego i po prostu tego nie zauwazasz :mrgreen:

#10 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 28 maja 2009 - 14:10

Myślę że to powinno rozwiązać "problem" blaknięcia zdjęć: RAW â�� Wikipedia, wolna encyklopedia

Ze względu na duży rozmiar plików RAW, może chwilę potrwać, zanim program "otworzy" zdjęcie. W tym czasie prawdopodobnie to co widzisz, jest kopią zdjęcia w formacie JPEG stworzoną na cele szybkiego podglądu fotografii, np. w postaci miniaturki.

#11 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 28 maja 2009 - 14:35

Nie. No mówię wam, że to nie to. To jest coś z profilami kolorów. Nawet kiedy exportuje je do JPEG to wciąż mam ten sam problem. Nie ważne ile bym czekał, po jednorazowym "wyblaknięciu" zaraz po imporcie do komputera, z tymi zdjęciami nic się nie zmienia. Stale są wyblakłe. Z plikami RAW pracowałem dość dużo wcześniej na Windows i nigdy z niczym takim się nie spotkałem. Komp był słabszy od mojego obecnego iMaca.

#12 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 28 maja 2009 - 14:59

Nie wiem jak u kolegi, ale u mnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

Problem jest też z niektórymi zdjęciami, jpg głownie.

#13 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 28 maja 2009 - 16:35

No dobra :???: Załóżmy, że się pomyliłem i macie rację co do tego, że te zdjęcia trzeba najpierw cyfrowo wywołać (co prawdopodobnie robiłem źle). W jaki sposób to zrobić?

#14 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 28 maja 2009 - 17:22

..export ..CMYK/RGB

#15 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 29 maja 2009 - 14:46

Export nic nie zmienia ;-(

#16 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 30 maja 2009 - 10:19

Nie wiem jak u kolegi, ale u mnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

Problem jest też z niektórymi zdjęciami, jpg głownie.

Ktoś może wie w czym tu problem? :confused:

#17 macles

macles
  • 34 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 30 maja 2009 - 19:55

Kolega widze w dlaszym ciagu nie rozumie tego co inni wczesniej napisali. Wraz z plikiem raw aparat zapisuje podglad zdjecia (ktory jest tworzony tak jak JPEG w aparacie czyli uwzglednia wszystkie ustawienie kontrastu, wyostrzenia itd itp - to wlasnie taki podglad widzymi bezposrednio w aparacie na LCD). Po skopiowaniu zdjec na komputer w pierwszym momenci jako miniaturki pokazywane sa wlasnie te podglady, po czym komputer tworzy swoej na bazie tego jak wygalda surowy RAW (czyli bledszy mniej kontrastowy). Jest tylko jedno wyjscie zeby zdjecia sie nie zmienialy - focic w JPEG a nie RAW (czego osobiscie nie polcam - bo RAW to potega :) Mam nadzieje ze pomoglem. Pozdrawiam

#18 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 maja 2009 - 21:25

Jejku jejku, RAW musisz WYWOŁAĆ, podkręcić mu kolory, nasycenie, odszumić, czyli wszystko to, co aparat robi za Ciebie kiedy zapisuje do jpg. Również do jpg zawartego w RAWie, jak koledzy wyżej napisali.

#19 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 31 maja 2009 - 07:36

jak masz problem z profilem to moze w PH sprawdz ustawienian wyswietlania. PH lubi sobie wysiwetlac domsylnie w cmyku :D wiec musisz albo w bridzu zmienic globalnie ustawienia, albo ustawic w PH profil .. jakstam jesli pracujesz w PH na rawach to proponuje od razu w 16 biciorach lecie, jest tam chyba gotowy profil do tego rgb PRo. A wyswietlanie barw jakie masz w IMACu LCD czy Adobe RGB ?

#20 racek

racek
  • 11 postów
  • SkądChełm

Napisano 01 czerwca 2009 - 15:01

Kolega widze w dlaszym ciagu nie rozumie tego co inni wczesniej napisali. Wraz z plikiem raw aparat zapisuje podglad zdjecia (ktory jest tworzony tak jak JPEG w aparacie czyli uwzglednia wszystkie ustawienie kontrastu, wyostrzenia itd itp - to wlasnie taki podglad widzymi bezposrednio w aparacie na LCD). Po skopiowaniu zdjec na komputer w pierwszym momenci jako miniaturki pokazywane sa wlasnie te podglady, po czym komputer tworzy swoej na bazie tego jak wygalda surowy RAW (czyli bledszy mniej kontrastowy). Jest tylko jedno wyjscie zeby zdjecia sie nie zmienialy - focic w JPEG a nie RAW (czego osobiscie nie polcam - bo RAW to potega :)
Mam nadzieje ze pomoglem. Pozdrawiam

Oo...! Dzięki. Jak pracowałem na Windows to jakoś inaczej do tego podchodziłem... Jak do JPEG :???: Brakowało mi takiego prostego wytłumaczenia tych różnic :smile:

#21 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 15:22

Jeszcze parę groszy - Aperture, podobnie jak LR, w zasadzie ignoruje nastawy aparatu i stąd zdjęcia "wyprane" z podbić kolorów, ostrości itd, które aparat wykorzystuje zarówno gdy robisz foty w JPG, jak i do JPG, który zaszywa w RAW dla celów podglądu w aparacie.

Jeżeli chcesz mieć RAW wywołany z uwzględnieniem ww. ustawień w aparacie musisz posłużyć się softem, który z automatu zaaplikuje to, co miałeś ustawione w swoim D80 - jak zapewne się domyślasz, załatwi Ci to Nikon Capture NX 2.

#22 tinto_brass

tinto_brass
  • 105 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 15:30

kolejna sprawa sa profile kolorow lightroom uzywam prawdopodobnie sRGB a NIkon robi w AdobeRGB lub sRGB, ale profili typu sRGB jest w cholere i wiecej... i to wlasnie powoduje to ze widzisz je wyblakle. tak samo cmyka jakbys wogladal bedzie wyblakly... generalnie idea jest taka zeby wszystko sobie skonfigurowac pod ten sam profil kolorow (jestem grafikiem i od kilku lat zajmuje sie takimi rzeczami na codzien w pracy). pod windowsem byl to koszmar. macosx daje nam narzedzie color profiler ktore jest po prostu genialne

#23 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 15:36

RAW domyslnie nie posiada profilu. Profil ustawiasz przy eksporcie.

#24 philig

philig
  • 53 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 17:01

Do lightrooma można ściągnąć gotowe "presety" i ustawienia kolorów, imitujące wygląd jpg z puszki. Natomiast efekt w 100% zgodny z tym co widzisz zanim się kolory i kontrast "wypiorą" da Ci tylko Capture NX, który w obsłudze jest do niczego. W tej chwili nie pomogę linkami ale jest na ten temat bardzo dużo na polskim forum nikona.

#25 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 22:03

Zażarci ;) nikoniarze twierdzą, że żaden zewnętrzny soft nie da Ci tej jakości z RAW co Capture NX. Ja będąc również nikoniarzem od wczesnych lat 90 mogę tylko powiedzieć, że każdy soft da Ci bardziej intuicyjny interfejs niż NX ;) Czytałem trochę o workflow różnych osób i z tego co się doczytałem od innych, czasem ludzie przewalają przez NX foty robione przy wysokim ISO bo podobno znacznie lepiej radzi sobie z redukcją szumu. Ale mi bardziej pasuje Aperture, pod wieloma względami, ale przede wszystkim przez to, że jest genialnym narzędziem do organizacji zdjęć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych