Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacOS X 10.4 Tiger- czy ktoś jeszcze używa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#26 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 lipca 2010 - 11:23

Ja uzywam od 2007 roku i mimo ze pracowalem jakis czas na Leo i Snow to ciagle wracam do Tigera ;)

#27 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 16 lipca 2010 - 18:33

przejdź na google ;)

Prywatnie - w życiu.
Firmowo - nie ja decyduję.

#28 macinquosh

macinquosh
  • 8 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 20 listopada 2010 - 12:59

Witam forumowiczów, pozwole się podpiąć pod wątek o Tygrysie. Mam pewien problem. Na moim iBook G4 1,42 MHz orginalnie miałem Tigera 10.4.2 (8D37), ale po aktualizacji Safari do 5-ki, system zaciął się i byłem zmuszony zainstalować Leo, bo orginalną płytkę z Tigerem zgubiłem :( Po zainstalowaniu Leo iBook strasznie spowolnił i to już nie jest ten komfort pracy co kiedyś. Moje pytanie jest skierowane do Was. Czy ktoś życzliwy mógłby poratować mnie płytką z systemowym Tigerem? Mam też intelowego iMaca z Leosiem i tutaj system śmiga, aż miło, ale iBook nie daje rady. Czekam na jakieś wieści. Pozdrawiam, Piotr

#29 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 13:59

Aktualizacja Safari do 5-tki ? Na Tigerze ? Jakim cudem ? Przecież to jest dla Leo i nowszych. Dla Tigera wciąż jest uaktualniana wersja 4 - jednocześnie z najnowszą 5-tką wychodzi najnowsza 4-ka. Ostatnio z 5.0.3 ukazała się 4.1.3.

P.S. Aktualnie Tiger do kupienia tutaj: http://allegro.pl/ap...1329867681.html

#30 macinquosh

macinquosh
  • 8 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 20 listopada 2010 - 14:16

Fakt, pomyliłem się, aktualizacja Safari była do 4-ki :) P.S. nie chcę kupować Tigera, tylko liczę na kogoś życzliwego, kto wypali mi obraz płyty.

#31 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 14:29

Aktualizacja Safari do 5-tki ? Na Tigerze ? Jakim cudem ? Przecież to jest dla Leo i nowszych. Dla Tigera wciąż jest uaktualniana wersja 4 - jednocześnie z najnowszą 5-tką wychodzi najnowsza 4-ka. Ostatnio z 5.0.3 ukazała się 4.1.3.

P.S. Aktualnie Tiger do kupienia tutaj: Apple MAC OS X Tiger 10.4.6 (1329867681) - Aukcje internetowe Allegro

Trzeba dodać, że tiger w boxie nigdy nie był wydany na intele, lecz wyłącznie ma PPC.
Miałem Tigera na swoim kompie, ale kiedy go przez przypadek skasowałem z drugiej partycji, nigdy już do niego nie wróciłem.
Wspominam go bardzo dobrze. Był to chyba najlepszy system, który Apple kiedykolwiek wydało.
Po za tym widzę, że od kiedy "jabłkowi fachowcy" przestali grzebać w Leo, też się na nim fajnie pracowało.
Teraz z powodów używania najnowszych komponentów niestety jestem skazany na Snow. Ale i w nim kiedyś przestaną eksperymentować i wtedy może będzie dobrze. Jak na razie Windows 7 okazał się lepszy dla mnie, jeśli chodzi o możliwości, funkcjonalność i wydajność.

---------- Wpis dodano o 14:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:28 ----------

Fakt, pomyliłem się, aktualizacja Safari była do 4-ki :)

P.S.
nie chcę kupować Tigera, tylko liczę na kogoś życzliwego, kto wypali mi obraz płyty.

Odezwij się na priv

#32 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 20 listopada 2010 - 14:54

Kto używa? Ja. :D

#33 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 listopada 2010 - 16:07

W sumie, gdyby nie fakt ze oprogramowania jak na lekarstwo to bym pewnie dalej posiadal powerbooka z tigerem na pokladzie. Byl to swietny system, niestety byl, bo realnie patrzac na rynek software trudno powiedziec by byl to system na czasie.

#34 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 16:20

Najnowszego oprogramowania jest jak na lekarstwo - coraz więcej softu nie działa na Tigerze, to fakt. Ale w zakamarkach sieci wciąż jest dla tego systemu dużo darmowej alternatywy. System nie musi być "na czasie", ważne raczej aby dalej spełniał swoją rolę według jego użytkownika. Więc jeżeli najnowsze wersje softu nie wprowadzają dla niego istotnych zmian poza większym numerkiem wersji - uważam że nie ma nad czym rozpaczać iż nie jest się "na czasie".

P.S. Wciąż używam Tigera.

#35 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 listopada 2010 - 16:40

Nie ma co ukrywac ze duzo oprogramowania powstalo w skutek pojawienia sie Leoparda, a co za tym idzie latwiejszego programowania. Bo to jedyna rzecz ktora spowodowala wysyp aplikacji od 10.5. Jakby nie bylo, nowsze aplikacje sa po prostu estetyczne, bardziej funkcjonalne. Z reszta, biorac pod uwage kilka czynnikow jak np przegladarka interneowa - jestesmy uwiezieni do tych, za ktorymi nie przepadam, a lubie bardzo Chrome, dwa - jestem iphone user, co wiaze sie niestety z przymusowym uzywaniem starszego oprogramowania, bo itunes 10 nie ma na 10.4.11. Jak dla mnie Tiger juz sie wypalil.

#36 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 16:47

Ja muszę mieć Tigera na serwerze plików, bo mam w studiu jeszcze serwery wideo pod MacOS 9! Karty wideo Aurora, podające wideo na tych serwerach nie mają sterowników pod OS X. Kompy te są synchronizowane sygnałęm MTC po RS. MacOS9 + RS daje mi najmniejszą latencję i najszybszy lock bez driftu ze wszystkich testowanych systemów.
Serwery wideo muszą łączyć się w sieci z serwerem plików z krytycznie ważnym programem Sharepoints po OS 10.4 TYLKO. Bo 10.5 ma całkowicie zmieniony system zarządzania grupami, a PRYMITYWNE zarządzanie odbywa się z poziomu System Preferences/Sharing, uniemożliwiając istotny dla mnie podział użytkowników na adminów i gości kompów pod MacOS 9.
I ciekawostka: OS 10.6 już całkowicie uniemożliwia podłączenie klienta z MacOS 9.
Oczywiście, mógłbym odpalić jakąś wersję MacOS X Server, pewnie będę musiał to zrobić na jakimś etapie.

#37 klopas

klopas
  • 132 postów
  • SkądBytom, PL

Napisano 23 listopada 2010 - 11:57

ja w iBooku G4 używam Tigera mimo że kupiłem go z Leopardem ;) Tiger po prostu lepiej chodzi na tym sprzęcie choć dock 3d fajnie wygląda ale kosztem szybkości? :P programy się znajdują, jak nie najnowsze to starsze wersje, ciężej się szuka czegokolwiek ale jak się chce to się znajdzie ;)

#38 Ksiaz

Ksiaz
  • 8 postów

Napisano 23 listopada 2010 - 14:55

Wciąż używam Tigera. Próbowałem przesiadki na Ubuntu, ale raz, że brakuje mi paru programów, to jeszcze internet działa mi na nim wolniej, niż tu. A moim sprzętem jest iMac G3, z paroma własnymi modyfikacjami, jak dodatkowy wiatrak, czy poprawiony radiator od procesora, który po latach ciągłej eksploatacji, postanowił odpaść.

#39 bwilis

bwilis
  • 67 postów
  • SkądOrneta

Napisano 24 listopada 2010 - 21:43

Wyższość mojego tigera 10.4.11 nad wcześniej używanym leopardem 10.5.8 to brak niespodziewanych zawieszeń systemu.Starsze programy wysyłane do trasha łatwo się kasują (nie musiałem jeszcze ani razu używać kombinacji klawiszy do specjalnego kasowania).Powerpc jak stwierdziła Opera to tylko 0,1% rynku - oznacza to dla mnie superbezpieczny system,ponieważ nikt nie napisze dla niego szkodliwego oprogramowania.Jak długo będzie mi sprzęt działał tak długo będę mógł korzystać z tego świetnego kawałka kodu.Pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu i życzę wszystkim bezawaryjnej pracy.

#40 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 12:52

Stało się... w nieco ponad 2 lata po zapoczątkowaniu tego tematu, oraz rok po zakupieniu płyty z systemem, przesiadłem się z Tigera na Leoparda na moim eMac'u PPC G4 :) Wbrew moim obawom system działa naprawdę nieźle (PPC G4 1.0GHz, 512MB SDRAM), a spodziewałem się, że przy tej konfiguracji sprzętowej będzie dużo gorzej niż na Tygrysie. eMac'a czeka u mnie jeszcze długa przyszłość. Niech żyje PowerPC ;)

#41 szeryf_drogowy

szeryf_drogowy
  • 33 postów
  • SkądStrzegom (DSW)

Napisano 09 lipca 2011 - 15:02

W mojej szkole mamy około 15 iMac'ów z tym systemem, jednak standartowo jest (jak to w szkole) oczywiście XP, ale jak tylko mam wolny czas na lekcji lub po, przełączam na OSX żeby się oswoić gdyż niedługo sam będę się przesiadał. Zdziwiłem się, że po podłączeniu mojego iPhona wogóle nie zareagował na niego... pewnie za stare oprogramowanie, bo w czasach nowości nie wyszedł wtedy nawet pierwszy iPhone.

#42 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 lipca 2011 - 15:03

może nowe itunes trzeba zainstalować

#43 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 15:35

może nowe itunes trzeba zainstalować

Na Tigerze można zainstalować iTunes max. w wersji 9.2.1 - stąd problem z obsługą iPhone'a czy iPod'a Touch (bez problemu działa iPod Shuffle 2 gen. czy iPod Nano 3 gen.).

Dołączona grafika

Moim głównym powodem przesiadki na Leoparda była Maktura, ale także właśnie potrzeba synchronizacji iPod'a Touch na eMac'u. Gdyby nie te dwie kwestie, nigdy bym się z Tigera nie przesiadał.

#44 bwilis

bwilis
  • 67 postów
  • SkądOrneta

Napisano 09 lipca 2011 - 18:19

Dalej mam swojego tigera 10.4.11. Ubuntu Jaunty w dual boot-cie nieźle go uzupełnia.

#45 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 23:19

Tiger i Jaunty - muzeum prowadzisz? ;-)

#46 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2011 - 00:29

Zakładam raczej, że jest to pewnie jedna z ostatnich oficjalnych wersji Ubuntu pod PowerPC.

#47 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 01:09

I tak muzeum ;-) Ja tak nie potrafię, jechać na starym sprzęcie i sofcie. Sentyment to jedno, ale do codziennej pracy wolę jednak wykorzystywać najnowsze technologie - po to są.

#48 bwilis

bwilis
  • 67 postów
  • SkądOrneta

Napisano 10 lipca 2011 - 08:37

Wybór sprzętu i systemu to jak stwierdził >>ftpd sentyment. Córka wczoraj powiedziała ,że to "mój gadżet" w domu.Ubuntu to jauntu jackalope 9.04 -desktop powerpc (jedyny,któremu nie zamyka się po otwarciu cdrom).Natty 11.04 Kubuntu na tym sprzęcie w trybie live też startuje.Codziennie w pracy jako informatyk mam do czynienia z windowsami, więc jak przyjdzie się do domu i zobaczy niebieskie okna to człowiekowi się nawet internetu odechciewa i tu sytuację ratuję emac- miła odskocznia.Szybkość nie ma dla mnie takiego znaczenia jak komfort użytkowania.Podłubać w systemie też się da - połowa pakietów w ubuntu pochodzi z debiana lenny/sid.Jak się czasami linux znudzi to przełączam na tigera a tam czeka już TenFourFox(klon firefox 5),pełno ekranowa przegladarka PlainView,a w tle raźno przygrywa iTunes 6.

#49 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 10:31

I tak muzeum ;-)
Ja tak nie potrafię, jechać na starym sprzęcie i sofcie. Sentyment to jedno, ale do codziennej pracy wolę jednak wykorzystywać najnowsze technologie - po to są.

Powody używania "starego sprzętu i softu" są dwa: sentyment i pieniądze. Czasami ludzie chcą po prostu spełnić jakieś swoje marzenie z przeszłości i powiedzieć sobie "wiedziałem, że kiedyś będę go miał" ;) Tak w moim przypadku było choćby z PowerMac'iem G4 który przez ostatnie 2 lata służył mi jedynie jako komputer do sprawdzania poczty, przeglądania stron i słuchania muzyki (Mail, Safari, iTunes) i jak na sprzęt który kosztował mnie 60zł sprawował się w tej roli naprawdę wysmienicie (nadal działa, ale stoi nieużywany). W czasach "swojej świetności" ten sprzęt był dla mnie równie dostępny jak lot w kosmos... zakup (choć po tak wielu latach) przyniósł mi więc naprawdę wiele radości (zwłaszcza, że technicznie i wizualnie jest on w idealnym stanie). Może więc i jest już bardzo stary, ale... jest mój i jest piękny (nawet po tak wielu latach, wzbudza zachwyt).

eMac natomiast pojawił się jako uzupełnienie dla białego MacBook'a kiedy (dość szybko) okazało się, że "jeden Mac w domu to stanowczo za mało". Stosunek cena/jakość był tu moim zdaniem wyśmienity. Choć nie było to łatwe zadanie, udało mi się nawet zebrać do niego zestaw oryginalnych płyt z systemem (Mac OS X Panther, Tiger Upgrade DVD, oraz Leopard Upgrade DVD). Nie widzę więc sensu wymiany sprzętu który doskonale spełnia się w powierzonej mu roli.

Ze "staroci" nabyłbym jeszcze kiedyś chętnie iMac'a G4 (tzw. lampkę) a może także iMac'a G5 - oba w celach czysto kolekcjonerskich.

#50 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 10:42

Jak już do muzeum weszliśmy to czy ktoś z was ma jeszcze jakieś 8-bitowce? Ja mam w szafie ciągle Commodorka 64.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych