MacOS X 10.4 Tiger- czy ktoś jeszcze używa?
Napisano 26 maja 2009 - 11:14
Osobiście, na 3 maczki jakie posiadam- na 2 z nich używam Tiger'a w wersji 10.4.11 (eMac PPC G4 1.0GHz, PowerMac PPC G4 350MHz) a jedynie na jednym Leoparda 10.5.7 (MacBook White Intel C2D 2.1GHz) z racji tego iż dostałem ten system przy zakupie sprzętu. Wśród znajomych którzy zakupili swoje maczki jeszcze z Tiger'em i używają go w wersji 10.4.11 + Polonizator także nie widzę jakiejś tam chęci przejścia na Leoparda, ba... nadal nawet (tu już głównie na forach niż wśród znajomych) obserwuję tendencję iż "za nic w świecie", bo choć niektórzy czekają już na Snow Leopard'a to nadal cenią sobie bardzo stabilność zainstalowanego już na swoim sprzęcie Tiger'a.
Ostatnie poprawki bezpieczeństwa dla Tiger'a (Security Update 2009-002) wydane w dniu update'a Leoparda do wersji 10.5.7 również przeszły (także na MyApple.pl) jakoś tak "bez echa".
Czy to tylko moje wąskie spojrzenie (nie mam znajomych z maczkami zbyt wielu, albo są oni zbyt specyficzni?) i czy naprawdę nikt już nie używa Tiger'a, czy też jedynie twórcy Maktury uparcie twierdzą, iż zainteresowanie ich aplikacją na tę platformę systemową jest zbyt małe, by powstała taka wersja? (a mimo tego aplikacja działa na dwóch platformach sprzętowych tj. zarówno na prockach PowerPC jak i Intel'a).
Napisano 26 maja 2009 - 11:50
Pixelmator
dziala u mnie swietnie na Tigerze

Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch
Mozna by zapytac - WTF?

Inny przyklad to ciagle dzialajace Safari Beta 4 czy nowy Firefox. Czemu wiec uciekac od tak dobrego systemu skoro tak znane aplikacje ciagle tam dzialaja? Moze chodzi o jakies szczegoly w oprogramowaniu nie wspierane w Tigerze. Who knows...
Co do samego systemu - oj dluuuugo jeszcze bede siedzial na Tigerze. Leopard po wielu wielu probach mnie nie przekonal. Ciekaw jestem czy Panthera i poprzednie dziesiatki takze byly tak dobre jak Tiger.
Napisano 26 maja 2009 - 12:00
Napisano 26 maja 2009 - 12:00
Napisano 26 maja 2009 - 12:10
PowerMac to akurat niezły "zabytek" zakupiony dla mojej mamy głównie z sentymentu do maczków (oraz głównie dlatego, żebym mógł korzystać z MacOS X'a kiedy ją czasem odwiedzam na kilka dni, nie musząc wozić przy tym ze sobą MacBook'a). Ten sprzęt już nic więcej niż Tiger'a (PowerPC G4 350MHz, 576MB SDRAM, 40GB HDD) nie uciągnie.Inny przyklad to ciagle dzialajace Safari Beta 4 czy nowy Firefox. Czemu wiec uciekac od tak dobrego systemu skoro tak znane aplikacje ciagle tam dzialaja? (...) Co do samego systemu - oj dluuuugo jeszcze bede siedzial na Tigerze. Leopard po wielu wielu probach mnie nie przekonal.
Na eMac'u, przy procku PPC G4 1.0GHz i 1GB SDRAM teoretycznie spokojnie mógłbym postawić już Leoparda, ale... po co, skoro wszystko inne na nim bez problemu działa? (a koszt zakupu Leoparda także nie mały). Kupiłem eMac'a głównie do prac biurowych, używam go zamiennie z MacBook'iem i spisuje się on naprawdę wyśmienicie. Czy tylko moja firma nie goni na siłę za nowościami? (powinienem kupić iMac'a 20'' z Leopardem, żeby móc korzystać głównie z Firefoksa, OpenOffice'a i programu fakturującego?).
Jeśli nawet kiedyś kupię MacBook'a Air (zapewne w czasach kiedy będą już do niego dawali Snow Leoparda) to i tak nie widzę sensu migrować z Tiger'a do Leoparda, czy z Leoparda do Snow Leo tam gdzie dany system jest już zainstalowany i sprawuje się wyśmienicie.
Napisano 26 maja 2009 - 13:18
Napisano 26 maja 2009 - 14:28
Napisano 26 maja 2009 - 14:44
Napisano 26 maja 2009 - 14:46
Napisano 26 maja 2009 - 15:15
Ja co prawda używam Leoparda, ale jedynie ze względu na screen sharing w iChacie. Pomagam dzięki temu teściowi jak ma problemy z systemem.
Skype 2.8 beta tez ma screen szering

Napisano 26 maja 2009 - 15:30
Skype 2.8 beta tez ma screen szering
Ale chodzi to jakby chciało, a nie mogło. Zresztą większość znajomych mam na ichacie
Napisano 26 maja 2009 - 15:53
Napisano 27 maja 2009 - 13:55

Napisano 27 maja 2009 - 14:14
Napisano 27 maja 2009 - 14:16

Napisano 27 maja 2009 - 14:37
To juz tlumacze czym w moim przypadku Tiger przewyzsza Leoparda. I tutaj prosze pozostalych kolegow o uzupelnienie mojej wypowiedzi:
1) stabilnosc - caly system jak i oprogramowanie nie wywala zadnych komunikatow typu "quit unexpectedly", Leo moze troche szybciej uruchamia aplikacje ale caly system jest mniej stabilny. Jesli ktos nie mial do czynienia z Tigerem a widzial i pracowal tylko na Leopardzie ten pewnie jak w Twoim przypadku twierdzi ze jest wszystko ok. Wierz mi, ze moze byc o niebo lepiej. A z tego wynika nastepny punkt.
2) wykorzystanie mocy obliczeniowej - przyklad na tym samym programie czyli Garageband 08. Konwertowanie, przycinanie czy dodawanie plikow dzwiekowych pod Tigerem jest znacznie szybsze. Nic a nic nie przycina obraz, nie ma sie wrazenia ze procek sie dlawi. Co prawda Dashboard w 10.5.7 w koncu nabral plynnosci to Expose ciagle mialo zrywki. Oto moj dosyc stary ale aktualny test:
YouTube - leo and tiger - expose
A takze to o dziwo ze nowy system powinien byc szybszy:
YouTube - leo and tiger - system boot up
3) Tiger to w pelni dopracowany system. Nic mu nie trzeba juz wiecej do pelni niezawodnosci. Mozna mu zaufac.
I mimo ze nie ma np QuickLooka to nie zaluje, bo czasami QL potrafil dluzej ladowac dokument czy zdjecie niz samo jego otworzenie pod Preview.
Brakuje mi osobiscie tylko jednego pod Tigerem: iLife 09, a zwlaszcza nowego iMovie (fajne animacje przejscia i wiecej nowych bajerow - BTW zna ktos jakas alternatywe dla tego programu?)
No i to tyle co mi teraz przychodzi do glowy. Po prostu czuje, ze moj maczek potrafi przy nim swobodnie oddychac. Jesli jednak bym kupil teraz nowego MB alu to bym zostal przy Leo, bo uwazam, ze jesli cos jest dedykowane pod dany soft to niech lepiej przy nim zostanie. Ale jakby to bym miniak to od razu wracam przy nim do Tigera

Napisano 29 maja 2009 - 03:36
Napisano 29 maja 2009 - 07:21
Napisano 29 maja 2009 - 08:24
To jest wina plugina flashowego - ściągnij i zainstaluj najnowszą wersję z adobe.com - jak ręką odjął. A miałem to samo, bo co chwila wyjątki rzucał :xPo 10.5.7 Safari 4 często mi się wywala jak na stronie jest Flash. Pod 10.4.11 nie miało to miejsca.
Napisano 29 maja 2009 - 19:05
Napisano 29 maja 2009 - 19:16
Napisano 15 lipca 2010 - 21:16

Napisano 15 lipca 2010 - 23:44
Napisano 16 lipca 2010 - 08:54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych