Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Palm Pre już 6 czerwca w sprzedaży

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
342 odpowiedzi w tym temacie

#276 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 11:27

Głównie z tego powodu, że gdy szybko piszę, nie mam żadnego feedbacku ze strony urządzenia, że coś już zostało wykryte jako wciśnięte.

Masz nawet domyslnie wlaczony dzwiek klawiszy.
Pozatym literka "wyskakuje" do gory na chwile.
Oczywiscie dzwiek nie jest dobrym rozwiazaniem, gdy chcemy uzywac tel po cichu. Dla mnie jednak wygodniej sie pisze na iPhone niz na fizycznej klawie, z tego wzgledu ze nie wymaga to "klikania" tylko dotkniecia.
W zasadzie rzadko uzywam juz klawy poziomej w iphone, ta pionowa mi wystarcza, pozatym swietnie pisze sie na niej jedna reka, co wg mnie jest bardzo wazne, Palm PRE w tej kwestii przegrywa bo na jego klawie sie tego zrobic nie da. Co za tym idzie nie wykorzystamy tel np w samochodzie.

Sprzedaz 3GS nie robi takiej furory jak rok temu 3G z prostej przyczyny - to nie jest zaden nowy model. To kontynukacja z poprawkami, Apple nie potrzebuje teraz wprowadzac fajerwerkow bo sprzedaz iPhona rosnie i rosnie, wiec po prostu ludzie ktorzy beda chcieli, kupia juz nowy model teraz, jedyne co im zwiekszy sprzedaz teraz drastycznie to wlasnie stary 3g za pol ceny.

#277 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 lipca 2009 - 12:16

Masz nawet domyslnie wlaczony dzwiek klawiszy.
Pozatym literka "wyskakuje" do gory na chwile.
Oczywiscie dzwiek nie jest dobrym rozwiazaniem, gdy chcemy uzywac tel po cichu.

Czyli dźwięk klawiatury - podsumowując jest do d&%y. Co z tego, że literka wyskakuje, jeżeli nie wyczuwamy jej?

Dla mnie jednak wygodniej sie pisze na iPhone niz na fizycznej klawie, z tego wzgledu ze nie wymaga to "klikania" tylko dotkniecia.
W zasadzie rzadko uzywam juz klawy poziomej w iphone, ta pionowa mi wystarcza, pozatym swietnie pisze sie na niej jedna reka, co wg mnie jest bardzo wazne, Palm PRE w tej kwestii przegrywa bo na jego klawie sie tego zrobic nie da. Co za tym idzie nie wykorzystamy tel np w samochodzie.

Przepraszam bardzo... ale czy przypadkiem nie natrafiłem na największą bzdurę jaką mogłem przeczytać? Świetność klawiatury polega na tym, że piszemy na niej jedną ręką? Tako świetność występuje we wszystkich telefonach, w których można pisać SMSy.
Palm przegrywa, bo tego nie da się zrobić? Skąd wiesz? Wydrukowałaś jego obrazek pobrany z internetu i bawiłaś się kartonowym modelem?
Jeżeli piszesz dowolny tekst w samochodzie (prowadząc go) bo to chyba o tym mowa, używając iPhone - to dziwi mnie fakt, że nie uległaś poważnemu wypadkowi.

Sprzedaz 3GS nie robi takiej furory jak rok temu 3G z prostej przyczyny - to nie jest zaden nowy model. To kontynukacja z poprawkami, Apple nie potrzebuje teraz wprowadzac fajerwerkow bo sprzedaz iPhona rosnie i rosnie, wiec po prostu ludzie ktorzy beda chcieli, kupia juz nowy model teraz, jedyne co im zwiekszy sprzedaz teraz drastycznie to wlasnie stary 3g za pol ceny.

No skoro Vendisse mówi, że Apple nie potrzebuje... to ja przepraszam. ;-)

#278 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 lipca 2009 - 12:17

Pisałaś na pre, że wiesz, że jedną ręką się nie da? Co do feedbacku to jest do tego modyfikacja, w cydii oczywiście bo ingeruje w system.

#279 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 14 lipca 2009 - 12:51

Biorąc pod uwagę ostatnie patenty Apple (http://appft.uspto.g...&RS=20090167704 New Apple patents include tactile/haptic feedback, fingerprint ID and RFID tag readers : Boy Genius Report) może w któreś z następnych edycji iPhone OS pojawi się to co w niektórych smartfonach istnieje od samego początku sprzedaży.

Co do postów koleżanki vendisse to myślę, że to co rośnie i rośnie od wielu stron w tym wątku to natłok, niaładnie pisząc, bzdur.

#280 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 21:51

Nie na wsyztskich tel, bo T9 nigdy nie bedzie rownal sie QWERTY.
Gdyby tak bylo qwerty nie mialoby sensu.
Napisalam ze mi sie wygodnie pisze jedna reka na pionowej klawie ajfona.
Palm ma wysuwana klawe fizyczna - po pierwsze srodek ciezkosci sie zmienia, po drugie trzeba wcisnac klawisz. Masz prawo uwazac ze to jest wygodniejsze.

eżeli piszesz dowolny tekst w samochodzie (prowadząc go) bo to chyba o tym mowa, używając iPhone - to dziwi mnie fakt, że nie uległaś poważnemu wypadkowi.

Nie jest to zadnym problemem jesli masz automat. Jak korzystasz z manuala - jasne, zgadzam sie w 100%. Swoja droga jak mialam manula jeszcze tez pisalam sms, po prostu jestem wybitnym kierowca;)

odra jesli dla ciebie, wieloletniego uzytkownika Palm Pre;) pisanie ze ktos lubi klawe iphona bo jets ona wg niego wygodna jest bzdura to naprawde sie nie dogadamy.
Imho klawa ekranowa jest wygodniejsza (fakt ze trzeba do niej przywyknac i zajmuje to troche czasu). Rozumiem ze komus moze pasowac fizyczna i moze to byc argument(nawet jedyny) przeciwko iphone bo tez tak do niedawna sadzilam.

#281 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 14 lipca 2009 - 22:01

Nie jest to zadnym problemem jesli masz automat. Jak korzystasz z manuala - jasne, zgadzam sie w 100%. Swoja droga jak mialam manula jeszcze tez pisalam sms, po prostu jestem wybitnym kierowca

Żebyś nie poczuła się za pewnie … Że sobie coś zrobisz to już pal licho bo to Twój wybór, ale możesz uszkodzić lub posłać na tamten świat przypadkowych światków owego pisania …

Gratuluje głupoty naprawdę.

#282 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 lipca 2009 - 22:27

Nie jest to zadnym problemem jesli masz automat. Jak korzystasz z manuala - jasne, zgadzam sie w 100%. Swoja droga jak mialam manula jeszcze tez pisalam sms, po prostu jestem wybitnym kierowca;)

Raczej kierowcą mającym wyobraźnię za przeproszeniem nastoletniego gówniarza nie mającym za grosz odpowiedzialności. Żeby pisać na dotykowym ekranie trzeba na niego patrzeć, a tym samym nie patrzeć na drogę. To trzeba być dobrym kierowcą... A co dogadywania to już kilkunastokrotnie w tym temacie dano Ci do zrozumienia, że nie dogadasz się z nikim opierając swoje opinie na obejrzanych filmikach na jutubie.

#283 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 lipca 2009 - 23:10

I tak oto przeszliśmy od piractwa komputerowego, do piractwa drogowego. Vendisse przyznałaś się do skrajnej nieodpowiedzialności - ale jedyne co mnie pociesza, to fakt, że nie żyjemy w tym samym kraju i sądzę, że możliwość wpadnięcia pod Twój samochód jest zerowa.

odra jesli dla ciebie, wieloletniego uzytkownika Palm Pre;) pisanie ze ktos lubi klawe iphona bo jets ona wg niego wygodna jest bzdura to naprawde sie nie dogadamy.
Imho klawa ekranowa jest wygodniejsza (fakt ze trzeba do niej przywyknac i zajmuje to troche czasu). Rozumiem ze komus moze pasowac fizyczna i moze to byc argument(nawet jedyny) przeciwko iphone bo tez tak do niedawna sadzilam.

Można przywyknąć do klawiatury ekranowej w iPhone - nie mówię, że nie. Można nawet rozwijać jakieś prędkości, jednak - nie posunąłem się nigdy do tego, aby pisać na iPhone jedną ręką - po pierwsze dlatego, że nie wyobrażam sobie trzymanie w tak ryzykownej pozycji telefonu, po drugie - nie wyobrażam sobie siebie, prowadzącego samochód i piszącego dowolny tekst na iPhone z koniecznością zerkania na ekran.

Klawiaturę "iPhone-podobną" miałem na Windows Mobile i naprawdę nie przypadła mi do gustu. Z pomocą przyszła mi wtedy aplikacja Resco Keyborad Pro:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Klawiatura dotykowa - może być fajnym bajerem - jednak, sprzętowa klawiatura jest dla mnie niezastąpiona. Być może... gdybym pisał krótkie SMSy od czasu do czasu, byłby mi wszystko jedno - jednak oczekuję od klawiatury więcej niż może mi zaproponować iPhone - a alternatywa Palma PRE wydaje się kusząca. Jednak, do czasu możności spróbowania - nie wypowiem się wiążąco.

Jeżeli miałbym docenić klawiaturę w iPhone... poproszę coś takiego:

Dołączona grafika

#284 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipca 2009 - 23:20

Jak korzystasz z manuala - jasne, zgadzam sie w 100%. Swoja droga jak mialam manula jeszcze tez pisalam sms, po prostu jestem wybitnym kierowca;)

Nie, jesteś wybitną idiotką.
Dziwić się potem, że jest tyle wypadków*

* to, że Tobie się nie przydarzył, wcale nie oznacza, że to zasługa Twoich wielkich zdolności jako kierowca.

Zapomniałem napisać o tym, że data dostawy htc hero została usunięta ze strony komputronika :/
oraz to: HTC Hero UK launch delayed

#285 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 15 lipca 2009 - 12:44

Z autokorekta iphona nie trzeba w ogole patrzec na klawe.

jedyne co mnie pociesza, to fakt, że nie żyjemy w tym samym kraju i sądzę, że możliwość wpadnięcia pod Twój samochód jest zerowa.

Ja jezdze 40km/h po miescie, bo wiecej sie zwyczajnie w PL nie da, naprawde wolalbys miec wszystkich kierowcow takich jak ja niz tych pajacow ktorzy pojecie szybkiej jazdy myla z dobra jazda.

Powiedz mi czym sie rozni pisanie sms/odbieranie tel od zmiany radia/biegu?
Jedynie tym, ze ja z tel. w aucie korzystam raz kiedys, ty bieg zmieniasz co 10 sekund.
Proponuje najpierw zasiazc za automat i porownac to z manualem, a potem sie zastanowic zanim napiszesz kolejna brednie.

#286 damian89

damian89
  • 125 postów

Napisano 15 lipca 2009 - 13:22

To nie wiem jakim ty wybitnym kierowca jesteś ze przy zmianie biegów (jak swego czasu miałaś manualna) musiałaś patrzeć na drążek zmiany biegów .... lol zaraz padnę ze śmiechu... nie dziwie sie ze musisz manualna miec ...ty masz jakaś orientacje przestrzenna?? z radiem podobnie nie muszę patrzeć na radio żeby zmienić stacje...a poza tym to zmieniasz stacje co chwile?? ustawiasz swoja ulubiona stacje i jej słuchasz... a ja zresztą i tak słucham mp3 w aucie.. podpinam do AUXa odtwarzacz i nie muszę patrzeć żeby zmieniać muzykę.... Nawet jadąc 40km/h można spowodować wypadek.... wystarczy ze zamiast patrzeć na drogę patrzysz an telefon i możesz kogoś na przejściu potracić.

#287 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 15 lipca 2009 - 13:52

Widzę, że wzięliście sobie uwagi innych użytkowników do serca i zamiast kłócić się non stop o to samo, zrobiliście z tematu jeden wielki offtop, gratuluję:] Po co się wyzywać od idiotów... Patrząc na wypowiedzi vendisse, ciężko mi uwierzyć, że w ogóle jest pełnoletnia i być może w ogóle nie jest kobietą:] Ja bym sobie darował i ustąpił, powrócił do Palm Pre...

#288 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 15 lipca 2009 - 13:53

damian89, ved i tak wie lepiej. :D

Powiedz mi czym sie rozni pisanie sms/odbieranie tel od zmiany radia/biegu?

Może tym, że zmiana biegu trwa ułamek sekundy i nie wymaga odrywania wzroku od drogi?

Może dobrze, że ma ten automat bo mniej wypadków będzie w Szczecinie. Jakby jeszcze do wysyłania smsów dopisać zmianę biegów to co by było :D

#289 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 15 lipca 2009 - 13:54

Z autokorekta iphona nie trzeba w ogole patrzec na klawe.

Ja jezdze 40km/h po miescie, bo wiecej sie zwyczajnie w PL nie da, naprawde wolalbys miec wszystkich kierowcow takich jak ja niz tych pajacow ktorzy pojecie szybkiej jazdy myla z dobra jazda.

przez taką jazdę mamy zakorkowane miasta i same wypadki
rower se kupić

#290 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 15 lipca 2009 - 14:54

[..]Po co się wyzywać od idiotów... Patrząc na wypowiedzi vendisse, ciężko mi uwierzyć, że w ogóle jest pełnoletnia i być może w ogóle nie jest kobietą:] [..]

To prawda. Jedyne co się nasuwa to:
Dołączona grafika

PS: Ale to co ta "pani" pisze na temat jazdy i smsesowania w jej trakcie, to jakaś przerażająca historia. Nie dość, że baba za kółkiem to jeszcze z komórką w ręce.. :(

#291 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 15 lipca 2009 - 20:09

A wracając do tematu: Apple wydało właśnie aktualizację programu iTunes do wersji 8.2.1, która według opisu rozwiązuje problem z brakiem weryfikacji urządzeń Apple a co za tym idzie, uniemożliwia synchronizację Palma Pre.

#292 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 00:27

Tego sie chyba kazdy spodziewal.
Apple jest bardziej zamkniete w sobie niz protokol gadu gadu. (ojejku, skrytykowalam Apple, jak to sie teraz w wasze kanony wpisze! o nie!:)

oże tym, że zmiana biegu trwa ułamek sekundy i nie wymaga odrywania wzroku od drogi?

Drogi kolego, bieg w samochodzie zmieniamy NIE RAZ, tylko czesto. No chyba ze jezdzisz ciagle na dwojce:)
Gdzie napisalam ze patrze na komorke? Wlasnie tego nie robie, dlatego nie rozni sie to dla mnie niczem od przerzucania co chwile biegow. Zreszta jezdziles ze mna i to nie tylko po miescie wiec nie praw jak stara baba;)

goly-korki w miastach biora sie z ilosci aut, nie ich predkosci:) I jakbys Panie bezpieczna jazda nie wiedzial, 40km/h jest standardowa predkoscia w aglomercji, do 50km/h na niektorych trasach (60 w nocy).
Ostatnio w Szczecinie rozbil sie jakis mlody pajac, jechal 100km/h. Moze to on powinien byl kupic rower...

#293 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 lipca 2009 - 07:34

Tego sie chyba kazdy spodziewal.
Apple jest bardziej zamkniete w sobie niz protokol gadu gadu. (ojejku, skrytykowalam Apple, jak to sie teraz w wasze kanony wpisze! o nie!:)

Drogi kolego, bieg w samochodzie zmieniamy NIE RAZ, tylko czesto. No chyba ze jezdzisz ciagle na dwojce:)
Gdzie napisalam ze patrze na komorke? Wlasnie tego nie robie, dlatego nie rozni sie to dla mnie niczem od przerzucania co chwile biegow. Zreszta jezdziles ze mna i to nie tylko po miescie wiec nie praw jak stara baba;)

goly-korki w miastach biora sie z ilosci aut, nie ich predkosci:) I jakbys Panie bezpieczna jazda nie wiedzial, 40km/h jest standardowa predkoscia w aglomercji, do 50km/h na niektorych trasach (60 w nocy).
Ostatnio w Szczecinie rozbil sie jakis mlody pajac, jechal 100km/h. Moze to on powinien byl kupic rower...

Skończ wreszcie bo i tak nikt tu nie chce twoich głupot czytać. Po prostu wstyd. :!:

---- Dodano 16-07-2009 o godzinie 08:39 ----
Co do PalmPre i synchronizacji z iTunes: na szczęście pozostało kilka świetnych alternatyw:
1. program doubleTwist
2. bezpośrednie kopiowanie (metoda drag and drop) muzyki z iTunes do folderu Media na PalmPre
3. iTunes Sync (Windows only)
4. iTuneMyWalkman
5. Mediamonkey
6. Missing Sync
7. Salling Media Sync

#294 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 09:29

medal ma zawsze dwie strony. Ale nie martw sie odra, wiekszosc ludzi mysli tak jak ty. To ci automatycznie zapewnia racje;)

A czemu Palm nie zainwestowalo w swoj wlasny iTunes? W koncu tak swietnie im wyszla podrobka iPhona, ze nawet iTunes sie mylil;)
Moze trzeba bylo zrobic swoj PalmTunes?
Czytaliscie?:
blog.fotogenia.info Weź sobie jabłko

#295 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 lipca 2009 - 12:30

medal ma zawsze dwie strony. Ale nie martw sie odra, wiekszosc ludzi mysli tak jak ty. To ci automatycznie zapewnia racje;)

A czemu Palm nie zainwestowalo w swoj wlasny iTunes? W koncu tak swietnie im wyszla podrobka iPhona, ze nawet iTunes sie mylil;)
Moze trzeba bylo zrobic swoj PalmTunes?
Czytaliscie?:
blog.fotogenia.info Weź sobie jabłko

Wiesz, tę samą debatę można prowadzić na temat samochodu oraz wielu innych produktów, zarzucając coraz to kolejnym firmom i producentom kopiowanie czegoś co wcześniej zostało już przez kogoś zaprojektowane.

Pisanie o podróbce jest zwykłym tanim uproszczeniem osoby, której brakuje pomysłów i rzetelnych analiz a ciągłę cytowanie subiektywnych, wyrwanych z kontekstu pseudodywagacji nic w tym temacie nie zmienia.

Pomimo całego sukcesu produktu Apple (iPhone) istnieją wciąż inne korporacje, działające w obszarze telekomunikacji znacznie dłużej niz firma z Cupertino, które na szczęście mają zdrowsze podejście do użytkownika nie ograniczając go w sztucznie wygenerowany sposób. Poza tym są one w stanie zaproponować rozwiązania równie dobre jeśli nie lepsze, które to nie są ograniczone hermetycznością oraz pozwalają na szeroki zakres implementacj na rynku (platfroma android).

#296 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 17 lipca 2009 - 13:25

To powiedz mi, skoro zpewniaja WG CIEBIE tak dobre a nawet LEPSZE rozwiazania, - dlaczego wciaz uzywasz iPhona?:) Pytam z ciekawosci

#297 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 17 lipca 2009 - 14:58

To powiedz mi, skoro zpewniaja WG CIEBIE tak dobre a nawet LEPSZE rozwiazania, - dlaczego wciaz uzywasz iPhona?:)
Pytam z ciekawosci

Pisałem o tym wcześniej, że czekam na nowy model HTC Hero, który będzie dostępny pod koniec miesiąc ew. początek następnego a zastąpi mój dotychczasowy smartfon. ;)

#298 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 17 lipca 2009 - 18:29

No tak, ale jeszcze nie widziales go nawetna oczy:) Swoja droga - android na G1, calkiem calkiem, zreszta czytalam wiele pochlebnych opinii. Niestety dalej wg. mnie wyglada to jak nedzna troche podrobka softu iphona ze wsyztskimi jego rozwiazaniami, ale moze cos dobrego z tego sie urodzi niebawem. W koncu to google.

#299 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 17 lipca 2009 - 18:52

No tak, ale jeszcze nie widziales go nawetna oczy:)

iPhona też wielu nie widziało na oczy a chciało go natychmiast mieć. To żaden argument.
Zarówno parametry techniczne związane z oprogamowaniem oraz samym urządzeniem jak i obszerne testy (foto i wideo) na kompetentnych portalach wystarczą, żeby mieć konkretne zdanie o produkcie.
Oczywiście zanim wydam kilkaset euro, będę chciał się przed kupnem upewnić co do słuszności wyboru.

Swoja droga - android na G1, calkiem calkiem, zreszta czytalam wiele pochlebnych opinii.
Niestety dalej wg. mnie wyglada to jak nedzna troche podrobka softu iphona ze wsyztskimi jego rozwiazaniami, ale moze cos dobrego z tego sie urodzi niebawem. W koncu to google.

Co do tego komentarza to niestety znowu zabierasz się za coś, czego rzetelnie nie sprawdziłaś. Czytanie to jedno a praca/testy z urządzeniem na żywo to drugie.
W twoim prostym podejściu do rozwoju technologi obsługa ekranu dotykowego w jakimkolwiek urządzeniu poza iPhone-em jest kopią rozwiązania Apple.
Ale to twój problem, poprzez który obnażasz swoje braki informacyjne na temat, o którym zacięcie próbujesz pisać. Może czas na tym poprzestać?

#300 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 18 lipca 2009 - 12:22

Ale sie usmialam!:D Sam piszesz: "Zarówno parametry techniczne związane z oprogamowaniem oraz samym urządzeniem jak i obszerne testy (foto i wideo) na kompetentnych portalach wystarczą, żeby mieć konkretne zdanie o produkcie." Po czym zarzucasz mi, przez caly ten watek, ze na DOKLADNIE TAKICH SAMYCH informacjach oceniam sprzet:D Sam sobie przeczysz! A G1 ogladalam live, jak i wiele innych Telefonow zanim zdecydowalam sie zakupic jednak iphona(mimo jego jak wtedy uwazalam wielkiej wady-braku fizycznej klawy, ktora okazala sie nie wada a zaleta z biegiem czasu). Jak nie widzisz zadnego podobienstwa w interfejsie androida (mowie o g1) do iphona to dalsza "dyskusja" nie ma sensu. Z niecierpliwoscia czekam na twoj watek: "Sprzedam HERO, tanio, lub wymienie na iphone 3gs":)))

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych