Co do Palma Pre - niemieckie o2 zrobiło taką wtopę:
(...)
Ale szybko się pozbierali i zmienili. Nie wiem czy wytrzymam z tym czekanem i nie kupię htc hero.
Jedno nie musi wykluczać drugiego. Jednak teraz mogę śmiało powiedzieć, że pojawienie się w O2 (mam tym razem na myśli O2-UK nie zaś O2 niemieckie) zniechęciło mnie do Palm PRE. Nabycie w wolnej sprzedaży nie interesuje mnie - aby kombinować z kartami sim (bezabonamentowymi) innych operatorów jest nie dla mnie.
Jeżeli nawet O2 zaproponuje rozwiązanie takie jak w iPhone - oferując w usłudze przedpłaconej Palma PRE z rocznym, bezpłatnym internetem - nie skuszę się.
Nie abym miał jakieś problemy z abonamentem w O2 - co więcej, jestem z niego zadowolony i z biurem obsługi klienta nie kontaktowałem się z racji na brak potrzeb - iPhone działa mi dobrze, problemu z usługami nie mam - więc po co do nich dzwonić?
Uważam, że obecnie wprowadzenie Palma PRE jednoczesne wraz z iPhone 3GS przez sieć O2 byłoby strzałem w kolano. Według mnie lepiej zarobić dwa razy - zwłaszcza, że iPhone 3GS nie sprzedaje się (z tego co widzę) tak rewelacyjnie - a następnie, może właśnie bliżej gwiazdki - z hukiem wypuścić Palma PRE i zarobić na tym, jako na nowym urządzeniu.
Nie ma co spodziewać się, że iPhone wypuści przed gwiazdką coś nowego - nowinki od Blackberry będą raczej zarezerwowane dla Vodafone, produkty z Androidem zapewne znajdą się w T-Mobile, Skype i inne rewelacyjne rozwiązania (bez telefonów z wodotryskiem) pojawią się w sieci Three, Orange jak zwykle będzie oferował przeciętność...
... wobec tego kiedy wprowadzić Palma PRE?
A kiedy mają być Hero? Czytałem, że to bardzo dobry fon. I ta powłoka tytanowa? wymiata. Napisali, że iPhone w porównaniu do niego wygląda jak śmieć
Chodzi o plastik oczywiście...
Wygląda na to, że będę musiał przeprosić za słowa (odnośnie przeciętności - powyżej) odnośnie sieci Orange. Jednak - pojawienie się HTC Hero w sieci Orange nie zachęci mnie na pewno do podpisania z nimi umowy - chociażby z racji na to, że nie są w stanie nic mi zaoferować, po drugie zaś - w pracy, w której spędzam jednak sporo czasu - Orange ma słaby zasięg.
Rynek nie śpi... a Palm PRE nie jest jedyną alternatywą dla iPhone. Jest nią również m.in. Nokia N97 - każdy z pewnością w tym roku znajdzie coś dla siebie.