Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

gradient od bardzo jasnego niebieskiego do bialego na odleglosci 2m - PASY

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 12 maja 2009 - 05:17

No wlasnie jak zrobic taki gradient zeby tych pasow nie bylo. Nie widac ich prawie na monitorze, dopiero po podbiciu cieniy wylaza ale za to w druku wylaza doskonale. Probowalem dodawac szumu i rozmywac ale pasy tak czy siak sa. Help?? Czy niehelp me?:)

#2 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 12 maja 2009 - 05:57

W druku jest OK, poza tym wida膰 je po ekstra podbiciu cieni. Czyli og贸lnie ich nie wida膰, czyli jest OK. To w czym problem ?

#3 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 12 maja 2009 - 06:06

napisalem ze pasy w druku wylaza doskonale:) W zalacznikach widac jak to mniej wiecej wyglada w druku wychodzi cos posredniego. Tzn widac te pasy o wiele delikatniej ale widac:)

#4 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 12 maja 2009 - 06:10

Acha, czyli, 偶e wida膰 je. Rozumiem :) Te偶 to kiedy艣 prze偶ywalem, ale na mniejszej d艂ugo艣ci, mniej widoczne. Nie wiem co mo偶e pom贸c. Mo偶e spr贸buj pracowa膰 w rozdzielczo艣ci druku zamiast w 72 dpi. Tyle, 偶e wi臋cej parametr贸w PS po偶re, ale kto wie.

#5 svistakk

svistakk
  • 142 post贸w

Napisano 12 maja 2009 - 13:09

Spr贸buj lekko rozmy膰 gradient np. gaussian blur...

#6 rafalmacbook

rafalmacbook
  • 204 post贸w
  • Sk膮dRadom/Warszawa

Napisano 12 maja 2009 - 13:16

To mo偶e zr贸b od nie czystego bia艂ego tylko bardzo jasnego szarego tak jasnego 偶eby si臋 nikt na pierwszy rzut nie po艂apa艂. Potem zr贸b rozmywanie (tu musisz po pr贸bowa膰) np. gaussian blur ja kolega m贸wi wy偶ej.. lub jaki艣 inny to zale偶y od tego jak b臋dzie dawa艂 rad臋. Chodzi o to 偶eby pasy poziome kolor贸w nie by艂y takie same (jednolite), 偶e by to tak sprytnie pomiesza膰 aby by艂y kolor (odcienie) pomieszane ze sob膮 ale 偶eby tego nie by艂o wprost wida膰 na podk艂adzie. Rozmycie na pocz膮tek jak ju偶 na prawd臋 nic nie b臋dzie dawa艂o to spr贸buj delikatnie poruszenie w pionie.

#7 robalcfg

robalcfg
  • 495 post贸w

Napisano 12 maja 2009 - 13:19

Eee i Photoshopie to robisz? Wygl膮da jakby艣 u偶ywa艂 ma艂ej palety kolor贸w, albo du偶ej kompresji przy zapisie. A 偶eby poprawi膰 to tak jak napisa艂 svistakk, zdecydowanie blur...

#8 subs

subs
  • 860 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 12 maja 2009 - 13:58

ja bym da艂 lekki noise, przy blurze mo偶e by膰 w druku jeszcze gorzej

#9 BigMac

BigMac
  • 535 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 12 maja 2009 - 14:47

Ale to offset solvent czy sito ? I czemu Photoshop a nie wektor jak na d艂ugo艣ci 2m ? Jakie pliki produkcyjne wysy艂asz do druku?

#10 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 13 maja 2009 - 08:03

Czemu nie wektor?:) Haaa w drukarni napisali mi caly wyklad o tym ze do takich prac (wielkoformatowych) nie wolno uzywac gradientow wektorowych itd itp:) jak wroce do domu zalacze ow wyklad:) Z reszta do druku wyslalem wlasnie gradient zrobiony w Illustratorze i na nim wyszly pasy:) A ten ciemniejszy podglad jest bez sensu:) ktos mi powiedzial ze w ten sposob dostrzegl te pasy na monitorze a ja glupi dalem sie wciagnac:) Przeciez jak sie podbija cienie w levels automatycznie redukuje sie liczbe przejsc z 256 do znacznie mniejszej wartosci. Wtedy takie pasy zawsze sie pojawia:). Ale problem tkwi ze one sie pojawily na tym jasnym obrazku ktory poszedl do druku:)

#11 BigMac

BigMac
  • 535 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 13 maja 2009 - 08:13

Bzdura ! Zawsze robi臋 wielkie formaty w wektorach i nikomu to nie przeszkadza艂o. Oczywi艣cie je艣li trzeba wrzuci膰 foto to wiadomo 偶e raster. Tak na marginesie wczoraj puszcza艂em tablic臋 o podobnych wymiarach 150 cm X 250 cm i w艂a艣nie by艂 gradient od intensywnej pomara艅czy do bia艂ego i wysz艂o bardzo dobrze. Co艣 mi si臋 wydaje, 偶e albo operator plotera 艣ciemnia i nie radzi sobie albo masz za bardzo skompresowane, lub niew艂a艣ciwie skompresowane pliki. A jaki format pliku i kompresj臋 stosujesz ?

#12 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 13 maja 2009 - 08:42

W sumie tez mi sie wydawalo ze gradient wektorowy jest bezpieczny wypuscilem pdfa tam nie bylo zadnych elementow rastrowych wiec jakakolwiek kompresja nie ma znaczenia pdf przeciez zachowuje wektory jako wektory:)

#13 BigMac

BigMac
  • 535 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 13 maja 2009 - 08:47

Ale zaraz. Robisz w PS gradient i puszczasz do pdf? Czy robisz gradient w PS i zapisujesz do jpg/tiff ? Czy robisz w illustratorze i puszczasz pdf ? Czy robisz w illustratorze i zapisujesz do jpg/tiff ?

#14 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 13 maja 2009 - 08:53

Ten co poszedl do druku byl robiony od poczatku do konca w Illustratorze i wszystko bylo wektorowe. Pozniej jak mi zrobili wyklad zaczalem szukac rozwiazania w gradiencie z PS ale jesli juz bym wstawial do Illustratora to tiffa bez kompresji:)

#15 BigMac

BigMac
  • 535 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 13 maja 2009 - 09:10

Je艣li chodzi o mnie to w przypadku "takiej" drukarni wys艂a艂bym tiffa p艂askiego bez kompresji. Albo PostScript z AI z opcjami PressQuality (PS v.2 Binarny, z wy艂膮czon膮 opcj膮 kompatybilno艣ci gradient贸w, Present: HQ) ---> Distiller = pdf "jak ta lala" ;)

#16 mcfrey

mcfrey
  • 424 post贸w
  • Sk膮dGizycko

Napisano 13 maja 2009 - 09:18

Ja robilem pdf bezposrednio z Illustratora i w sumie uzywalem takich opcji jak podales oprocz tej wylaczonej kompatybilnosci gradientow. Hmmm gdzie sia to wlaczy czy wylacza?

#17 BigMac

BigMac
  • 535 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn

Napisano 13 maja 2009 - 10:01

Dla 100% pewno艣ci radz臋 robi膰 zawsze PostScript i distillowanie. Jesli chodzi o opcje Gradientu to w zakladce graphics w opcjach druku do PS. Oczywiscie sterownik PPD jest Adobe.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych