Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tutorial - Gmail IMAP na Mail 3.0 i iPhone

• Zamknięty Temat jest zamknięty
90 odpowiedzi w tym temacie

#51 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 maja 2009 - 15:14

Dołączam się do prośby lukaszmajewski

#52 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 maja 2009 - 16:59

Wyczerpał mi się transfer na hoscie. Postaram się go do dziś nocy postawić na nogi.

#53 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 14:57

Witam. Ja mam pewny problem z folderem "spam" . Kiedy klikam skrzynka pocztowa-->używaj tej skrzynki jako --> Śmieci nic się nie dzieje a ikonka nadal pozostaje. Co zrobić? Jestem świeżo upieczonym makowcem :)

#54 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 czerwca 2009 - 15:12

Do tego się rozumiem zastosowałeś ?
"...Jeśli chcemy mieć ładny folder na wiadomości śmieciowe wchodzimy do
Menu Mail -> Preferencje. Zakładka “Poczta śmieciowa” i z menu “Gdy przychodzi
poczta śmieciowa:” wybieramy środkową kropkę czyli “przenieś do skrzynki z
pocztą śmieciową (Automatycznie)”. I od tej pory wszystko co Mail.app lub Gmail
uważa za spam wędruje do Poczty śmieciowej, takiej jak na obrazku poniżej.
.."

#55 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 20:00

Dzięki Hex. Ten punkt wykonałem już wcześniej lecz pomogło tylko założenie konta na nowo

#56 NiLok

NiLok
  • 51 postów
  • SkądTychy

Napisano 21 czerwca 2009 - 10:29

a ja mam pytanie. używam na Gmailu etykiet (chyba jak wszyscy), bo ustawiłem sobie, żeby ściągał wiadomości z innych kont, a także, żeby sortował maile od odpowiednich nadawców. wszystko oczywiście działa, ale aplikacja Mail nie informuje mnie o nowych wiadomościach, które przechodzą automatycznie do danej etykiety (chodzi mi o liczbę wyświetlanych wiadomości w docku). załóżmy, że dostałem dwa maile, jednego do folderu odebrane, a drugi automatycznie przeszedł do folderu, dajmy na to "praca". w Docku wyświetli się tylko cyfra 1, mimo że dostałem dwa maile. da się coś z tym zrobić? z góry dzięki za odpowiedź. :) PS. i brawa dla autora poradnika! :)

#57 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 21 czerwca 2009 - 11:26

Czy jest jakiś sposób, żeby iPhone pobierał pocztę w taki sam sposób jak Mail.app w wersji stacjonarnej? Chodzi mi o to, że otwierając program pocztowy na komputerze wiadomości automatycznie "wpadają" do wcześniej przygotowanych folderów. Na iPhone muszę do każdego z nich osobno wejść aby pobrać nowe wiadomości. Jest to kłopotliwe gdy ma się*więcej folderów.

#58 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 października 2009 - 21:31

Niestety nie mogę zamienić "Spam" na "Śmieci". Wszystkie inne etykiety zmieniły się bez problemu. Coś może w Gmail przestawić?

---- Dodano 10-10-2009 o godzinie 22:32 ----
Ok, mój błąd. Pomógł Hex. :)

#59 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 października 2009 - 21:48

Dalej konto Exchange GMail z Pushem nie posiada tylu opcji co w artykule?

#60 Harv

Harv
  • 5 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 23:51

Hmm mam śmieszny problem z obsługą IMAPa w Gmailu. Konfiguruję pocztę tak jak w tutorialu, dochodzę do etapu gdzie wskazuję iPhonowi gdzei ma trzymać śmieci, kosz, kopie robocze etc. I w tym momencie widze pełną listę etykiet dla danej skrzynki. Jednak jak przejdę do Mail-a, to mam tylko podstawowe - inbox, kosz etc, a w jednej skrzynce nawet tylko sam inbox, pomimo że przy konfiguracji listowane są wszystkie... Ktoś ma pomysł co może być na rzeczy ?

#61 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2009 - 15:43

Harv, a w Zaawansowane wpisałeś [Gmail] czy \[Gmail]? Jeśli to pierwsze, to spróbuj z ukośnikiem. Chyba było o tym gdzieś dalej w wątku.

Ja mam inny problem. Z Mail wysyłam wiadomość, znika z Robocze, pojawia się w Wysłane. Ale za jakiś czas znowu pojawia się w Robocze (wciąż jest w Wysłane i odbiorca dostał wiadomość). Pomaga jedynie skasowanie wiadomości z folderu Robocze. Dzieje się tak tylko przy wysyłaniu z Mail. Przez www czy z iP wszystko jest OK.

#62 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 14:51

Wyprobowalam, niestety TAKE 2 do Mail.app zakonczylo sie kolejna porazka Apple. Wg mnie ten program ssie w porownaniu z Gmailem, i jego filozofia dzialania. Jakies to takie wszytsko pokraczne i nieuzyteczne (w porownaniu z gmailem, zeby nie bylo:) Mi by sie marzyl taki Mail jako zwykla przegladarka Gmaila po prostu. To by bylo najwygodniejsze. Offline Gmail tez juz jest jesli ktos lubi storowac swoja korespondecje na kompie. Na cholere ludziom dodatkowy skoro jest serwer i wszytsko pieknie smiga.

#63 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 15 grudnia 2009 - 00:12

Jak założyć konto imap w snow leopard ? Nie mam opcjji przy zakładaniu konta " Skonfiguruj konto automatycznie " Tworzy mi się konto POP. Jak to zmienić ?

#64 nurekpadi

nurekpadi
  • 390 postów
  • SkądWWA/PNO

Napisano 20 grudnia 2009 - 00:20

Jak założyć konto imap w snow leopard ? Nie mam opcjji przy zakładaniu konta " Skonfiguruj konto automatycznie "
Tworzy mi się konto POP. Jak to zmienić ?

Apple Mail 2.0 - Gmail Help
Apple Mail 3.0 (Leopard) - Gmail Help

#65 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 20:35

Owszem tutorial jest dobry, ale tylko jak sie ma jedno konto gmail, a jak zrobic takie tak jak ma sie kilk akont na impai, bo tak to jak wezme to wszytskie usuniete beda szly do kosza na gmailu

#66 Kris66

Kris66
  • 70 postów

Napisano 09 stycznia 2010 - 10:44

Podepnij konta pod jedno konto główne i wszystko bedzie hulac , ja mam 3 konta na gmailu podpiete pod jedno glowne i cala poczta jest tam przekierowywana , do tego ztworz etykiety dla kazdego konta i filtry . Mozesz rownierz zdefiniowac czy odpowiedzi maja byc pisane z konta na ktore przyszedl mail , lub z konta głównego. 10 minut roboty w opcjach gmaiala i wszystko jest tak jak bys tego chcial.

#67 Gawello

Gawello
  • 7 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 lutego 2010 - 12:39

Mam najnowszą wersje Mail-a 4.2 (1077),chciał bym kompletnie wyłączyć opcję tych folderów,które pojawiają się przy konfiguracji konta gmail. W realizacji tutorial-u przeszkadza to,że w najnowszej wersji Mail-a nie ma opcji do zaznaczenia "Skonfiguruj konto automatycznie",czyli program upiera się,że sam skonfiguruje gmail-a, a jak IMAP jest wyłączony to za Boga nie da rady tego zrobić.

#68 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 20 lutego 2010 - 14:23

Mam najnowszą wersje Mail-a 4.2 (1077),chciał bym kompletnie wyłączyć opcję tych folderów,które pojawiają się przy konfiguracji konta gmail. W realizacji tutorial-u przeszkadza to,że w najnowszej wersji Mail-a nie ma opcji do zaznaczenia "Skonfiguruj konto automatycznie",czyli program upiera się,że sam skonfiguruje gmail-a, a jak IMAP jest wyłączony to za Boga nie da rady tego zrobić.

Aby była opcja ręcznego ustawienia emaila podczas zakładania konta wciśnij przycisk ALT, wtedy zamiast przycisku UTWÓRZ KONTO wyskoczy przycisk konfiguruj

#69 miszael

miszael
  • 14 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 12 kwietnia 2010 - 19:47

Witam, mam nadzieje, ze jeszcze ktos tu zaglada i mi pomoze. Mam wszystko skonfigurowane ale z gmail'a nie chce mi pobrac @ do Mail.app, korzystalem z tutoriala ale widac cos robic nie tak!! Moze ktos pomoc?

#70 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipca 2010 - 10:44

Mam problem, dośc głupi. Dodałem przypadkiem do paska "przypomnienia - do zrobienia" w opcjach widoku. Mimo usunięcia ikon w pasku, zostały w menu. Kompletnie nie mam pojęcia jak je usunąć.
Dołączona grafika

#71 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 10:52

@insekt Piwko dla Ciebie! W końcu udało się skonfigurować skrzynkę ! :)

#72 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 września 2010 - 18:34

Witam,
mam nadzieje, ze jeszcze ktos tu zaglada i mi pomoze.
Mam wszystko skonfigurowane ale z gmail'a nie chce mi pobrac @ do Mail.app, korzystalem z tutoriala ale widac cos robic nie tak!! Moze ktos pomoc?

Podłączam się...

#73 Qdlaty

Qdlaty
  • 24 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 września 2010 - 09:42

Zgadza się wielkie dzięki, a sam TUTEK powinien zostać wyróżniony i umieszczony na początku forum jako FAQ tak aby nie trzeba było szukać bo czegoś takiego tu nie ma.

#74 jurlukasz

jurlukasz
  • 8 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 13:58

Dzięki, właśnie sobie skonfigurowałem identycznie. (:

#75 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 listopada 2010 - 12:22

Wielkie dzięki!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1