Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tutorial - Gmail IMAP na Mail 3.0 i iPhone

• Zamknięty Temat jest zamknięty
90 odpowiedzi w tym temacie

#26 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 02 maja 2009 - 18:09

Chciałbym pogratulować autorowi tutoriala. Świetna robota!!!! Właśnie czegoś takiego brakowało, dotychczasowe testy jakie znalazłem były niekompletne i po angielsku. Wielkie dzięki!!

#27 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 02 maja 2009 - 18:45

Mam problem... ale niezbyt problematyczny ;)

Zrobiłem sobie etykiety na Gmailu, które zaskutkowały odpowiednimi katalogami w moim Mailu. Wszystko super, tylko jeden katalog jest srebrno-szary (jak na obrazku). O co chodzi? :)

http://img.skitch.co...as4ktjbs57k.tif

Edit:
Już wiem czemu tak jest. Jak nie stworzę osobnej etykiety dla etykiety mieszczącej inne to będzie ona wtedy miała taki kolor. Np. mam etykietę [Gmail]/Krewni/Rodzice oraz [Gmail]/Krewni/Dziadkowie to jak nie stworzę etykiety [Gmail]/Krewni to w Mailu będzie ten folder widoczny jako srebrno-szary.

#28 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 03 maja 2009 - 09:59

Bardzo dziękuję*za ten poradnik. Do głowy by mi nie przyszło, żeby poszukać opcji ukrywania niektórych folderów podczas korzystania z IMAP'a.

Mam natomiast pytanie. W Mail miałem zrobione reguły filtrowania wiadomości. Gdy zmieniłem protokół z POP na IMAP to reguły pomimo tego, że są dobrze zapisane i odnoszą*się do istniejących folderów nie działają. Muszę ręcznie zaznaczyć wszystkie e-maile i kliknąć*przycisk "zastosuj reguły". Wtedy aktualne zbiory są sortowane zgodnie z warunkami jakie stworzyłem np maile z allegro przenoszone do folderu allegro. Czy korzystając z IMAP'a muszę zrezygnować z możliwości filtrowania wiadomości?

Iseeutoo

Autor tutoriala ma chyba użytkowników maca za totalnych głupców, wybaczcie ale rozum macie a ta procedura opisana tutaj jako mega sprawa jest mega prosta.

Autor tego poradnika włożył trochę*pracy, żeby pokazać innym to co mu ułatwiło życie. Skoro to dla Ciebie takie oczywiste i proste to czemu Ty takiego czegoś nie udostępniłeś? Jeśli nie skorzystasz z tej pomocy to nie zniechęcaj autora informacją, że efekt jego pracy jest bez sensu...

#29 fuse

fuse
  • 1 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 maja 2009 - 10:01

Bardzo dobra robota ! :) Czasami proste z pozoru rzeczy bywaja zawile i tak z tym bylo do czasu tej instrukcji. Dzieki.

#30 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maja 2009 - 10:23

Mam natomiast pytanie. W Mail miałem zrobione reguły filtrowania wiadomości. Gdy zmieniłem protokół z POP na IMAP to reguły pomimo tego, że są dobrze zapisane i odnoszą*się do istniejących folderów nie działają. Muszę ręcznie zaznaczyć wszystkie e-maile i kliknąć*przycisk "zastosuj reguły". Wtedy aktualne zbiory są sortowane zgodnie z warunkami jakie stworzyłem np maile z allegro przenoszone do folderu allegro. Czy korzystając z IMAP'a muszę zrezygnować z możliwości filtrowania wiadomości?

Masz z poziomu Gmail'a jakieś reguły ustawione?

Edit: faktycznie.. nie działa przenoszenie także z inbox'a. Wygląda to na bug Mail.app

#31 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 03 maja 2009 - 12:43

Masz z poziomu Gmail'a jakieś reguły ustawione?

Edit: faktycznie.. nie działa przenoszenie także z inbox'a. Wygląda to na bug Mail.app

Z tego co zauważyłem taka sytuacja występuje tylko wtedy, gdy odbieramy pocztę równolegle przez www oraz Mail.app. Nie wiem czy jest to też regułą, ale zdarza się też tak, gdy odczytam maile przez www to potem mi ich faktycznie nie sortuje po regułach w Mail.app. Zobaczcie, czy u Was też tak jest?

#32 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 03 maja 2009 - 15:17

Chciałbym utworzyć specjalną etykietę dla wiadomości od Allegro. Tak aby maile nie trafiały do folderu odebrane, a np. "Allegro" i aby zostały tam po przeczytaniu. Tak samo chciałbym skonfigurować skrzynkę na iPodzie. Jak mogę to zrobić?

#33 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maja 2009 - 15:19

Logujesz się na Gmail -> Ustawienia -> Filtry -> Utwórz nowy filtr i tworzysz sobie wedle własnego uznania.

#34 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 03 maja 2009 - 15:32

Na iPodzie jest tak jak chciałem lecz na gmail nie widzę utworzonej etykiety.

#35 gregi1

gregi1
  • 352 postów

Napisano 03 maja 2009 - 19:58

To moja kolej- swietny tutorial, sam bym do tego nie doszedl, jasne ze bym sobie ustawil poczte, ale w zyciu bym nie doszedl ze mozna zlikwidowac czesc z tych folderow. Ale mam pytanie nalezy odlaczyc synchronizowanie tego konta w Itunes? Bo wtedy tworzy mi inne konto na iP? Pytanie drugiej- bardziej z obslugi imap. Czy jesli sciagnalem sobie wszystko co mam na kocie gmail. To czy za kazdym razem jak bede sie laczyl z poczta to bedzie sciagalo wszystko co tam jest czy tylko nowe wiadomosci? Chodzi o to abym przy 5 sciagnieciach nie wykorzystal calego transferu w sieci.

#36 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 maja 2009 - 17:37

wytknąłem ten tutek paluchem.

Moja Babcia, ktora przezyla okupacje i zsylke na Syberie, uczyla mnie cierpliwie, ze nie nalezy wytykac rzeczy paluchem.

Uważam że każdy, nawet szympans

O ilez kulturalniej brzmialaby ta wypowiedz, gdybys wyrazil opinie, ze wg Ciebie konfiguracja jest prosta i nieskomplikowana. Napisalbys to samo i nie urazil nikogo.

#37 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 04 maja 2009 - 20:03

A ja nadal mam problem ;)
1) w skrzynce pojawiło mi się*cóś takiego. Tak jakby dwa razy pokazuje mi foldery stworzone na gmail'u.

Dołączona grafika

Chciałbym to jakoś zlikwidować. Przeszukałem już wszystkie opcje i nie widzę możliwości usunięcia dublowania folderów.
2) Filtry stworzone przez przeglądarkę są "mało skuteczne" ponieważ gdy ustawię regułę która nadaje etykietę "allegro" na e-mailach spełniających podane kryteria w mail.app odbieram tą wiadomość jakby 2x. Jedna jest przenoszona do folderu allagro a druga taka sama pozostaje w inbox'ie.

#38 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 05 maja 2009 - 21:13

u mnie jest tak: nie działają reguły utworzone w mail app, muszę przenosić ręcznie, czasem mój iphone nie widzi poczty, nie kumam o co chodzi pewnie zaliczam sie do mniejszości o niskim ilorazie ;) ale staram się walczyć ;) pozdro 4 all

#39 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 06 maja 2009 - 02:53

Iseeutoo- jeśli jesteś taki mądry i uważasz, ze to co zrobił autor tego wątku jest g... warte, to zapraszam do pokazania swoich osiągnięć i możliwości w tym temacie.
Jak widać po wpisach innych User
ów - im praca insekt-a się podoba i jest przydatna.
Przypominam jednocześnie, ze na MyApple nie tolerujemy obrażania innych Użytkowników a takie zachowania są ,,nagradzane,, w odpowiedni sposób.

#40 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 06 maja 2009 - 08:58

Autor tutoriala ma chyba użytkowników maca za totalnych głupców, wybaczcie ale rozum macie a ta procedura opisana tutaj jako mega sprawa jest mega prosta.

Autor tutoriala uwolnił nas od być może łatwej, ale czasochłonnej metody prób i błędów przy konfigurowaniu imapa. Mi nigdy nie chciało się usiąść i kombinować jak najlepiej skonfigurować pocztę, a dzięki temu tutorialowi zrobiłem to wreszcie w miarę szybko - dzięki!

#41 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 07 maja 2009 - 13:43

hmmm mam problem, ktoś może pomóc? w mail app mam foldery na pocztę od przyjaciół i znajomych, przed konfiguracją imapa spokojnie odbierałem te same maile w iphonie teraz nawet jeśli odbiorę w telefonie, to po późniejszym ściągnięciu do mail app telefon pustoszeje ;) ciekawe bo wydaje mi się że nic takiego nie ustawiałem ergo nie wiem co jest źle...... irytujące bo czasem poza domem muszę odczytać pocztę

#42 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 09 maja 2009 - 08:49

A jak skonfigurować Mail.app aby pokazywał folder Spam z gmail'a, ale sam program Mail.app nie stosował własnych filtrów antyspamowych. Gdy wyłaczę w "poczcie śmieciowej" filtry, nie pokazuje mi folderu "poczta śmieciowa".

#43 Czaju

Czaju
  • 42 postów

Napisano 09 maja 2009 - 14:35

Chciałbym skomentować poniższy fragment tutoriala:

"Teraz zwalczymy coś co Gmail robi, a mnie w ogóle nie odpowiada i nie da się tego wyłączyć z poziomu Gmail’a. Chodzi o to, że Gmail automatycznie trwale i absolutnie usuwa wiadomości, które leżą w koszu 30 dni lub więcej.

Ja wolę mieć pewność, że jak coś wyrzucę do kosza to to sobie tam grzecznie leży i nie martwię się, że jeśli okaże się że danej wiadomości będę potrzebował to jej już nie odzyskam. Mamy 7GB na Gmail’u, więc raczej nie ma o co się martwić, a nawet jakby się zapychał, to sobie ręcznie zrobimy czystkę kilkuset najstarszych wiadomości i już."

Insekt, absolutnie nie neguję przydatności Twojego tutoriala, skonfigurowałeś Mail.app wg własnych upodobań i przyzwyczajeń i chwała Ci za to. Chcę tylko nieśmiało zaznaczyć, że nakombinowałeś się przy powyższym kroku tylko po to, by w rezultacie uzyskać "defaultową" funkcjonalność Gmaila. Ba, nawet nieco ją okroiłeś.

Przy defaultowej konfiguracji Gmaila folder Wszystkie, który tak Ci przeszkadzał, pełni funkcję takiego "kosza, w którym wszystko sobie grzecznie leży".

Natomiast do defaultowego Gmialowego Kosza, wrzucasz pocztę, która nigdy Ci się nie przyda i która za 30 dni zniknie na zawsze.

#44 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2009 - 14:38

Tak, na tym polega archiwizacja. Jak archiwizować wiadomości na iPhonie? Przenosić do folderu "wszystkie"? Wole kliknąć "usuń". To samo się tyczy Mail.app (tak sobie czytam, mam nadzieję żę to co napisałem nie zajeżdża ironią, bo nie miało :) )

#45 Czaju

Czaju
  • 42 postów

Napisano 09 maja 2009 - 14:49

Tak, na tym polega archiwizacja. Jak archiwizować wiadomości na iPhonie? Przenosić do folderu "wszystkie"? Wole kliknąć "usuń". To samo się tyczy Mail.app

(tak sobie czytam, mam nadzieję żę to co napisałem nie zajeżdża ironią, bo nie miało :) )

A to przepraszam. Odnosiłem się do Maila w oderwaniu od IMAP na iPhone (którego nie posiadam i nie wiem jak to tam działa). Już przestaję mędrkować. :)

Ale zaraz, sam napisałeś, że na Macu i iPhone działa to tak samo. :) No więc przy rekomendowanych ustawieniach klienta pocztowego archiwizacja polega właśnie na kliknięciu w "usuń", a kasowanie (po 30 dniach) na przeniesieniu niechcianego maila do kosza. :) Zaznaczam, że chodzi o rekomendowane ustawienia, czyli inne od Twoich.

#46 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 maja 2009 - 00:19

Zrobiłem sobie etykiety na Gmailu co zaowocowało odpowiednimi katalogami:

Dołączona grafika

Wszystko fajnie, ale maile przychodzą i do skrzynki "Przychodzące" i tworzą się*kopie w tych katalogach, czyli w zasadzie dobrze to działa, bo tak to widzi Gmail.

Postanowiłem trochę*ułatwić sobie życie i stworzyłem reguły w Mail.app, żeby mi przenosiło z przychodzących do tych katalogów. I przenosi, maile nie są podwójne, wszystko gra. Oprócz jednego. Maile zawsze mają status przeczytanych.

Ktoś ma pomysł jak zrobić, żeby Mail ich tak nie oznaczał? W regułach oczywiście mam zaznaczone samo przeniesienie, nic więcej.

#47 Czaju

Czaju
  • 42 postów

Napisano 11 maja 2009 - 12:29

Ktoś ma pomysł jak zrobić, żeby Mail ich tak nie oznaczał? W regułach oczywiście mam zaznaczone samo przeniesienie, nic więcej.

Ja bym spróbował skonfigurować samego Gmaila (a nie Mail.app) za pomocą filtrów.

Korzystanie z filtrów - Gmail - Pomoc

#48 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 maja 2009 - 11:51

Ja bym spróbował skonfigurować samego Gmaila (a nie Mail.app) za pomocą filtrów.

Korzystanie z filtrów - Gmail - Pomoc

Próbowałem następujących kombinacji:

1. Filtr tylko na Gmailu. Rezultat: w Mail.app widoczne są dwie nieprzeczytane wiadomości: jedna w skrzynce głównej, druga w odpowiednim folderze. Tak nie chcę.

2. Filtr tylko w Mail.app.
a) Polecenie przenieś wiadomość do folderu. Rezultat: Przenosi wiadomość do odpowiedniego folderu, oznaczając ją jako przeczytaną. Na Gmailu wiadomość ma odpowiednią etykietę i też jest przeczytana oraz nie widnieje bezpośrednio w skrzynce odbiorczej, tylko po wejściu w folder etykiet.
B) Kopiuj + usuń. Rezultat: Wiadomość jest kopiowana do odpowiedniego folderu i oznaczana jako przeczytana (grrrr!). Usuwana jest wiadomość ze skrzynki odbiorczej i rezultat jest jak powyżej.

3. Filtr i tu i tu. Rezultaty jak powyżej.

Jakieś inne pomysły? :)

#49 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 14 maja 2009 - 18:41

Udało się :) Dla potomnych pozostawiam wiedzę ;) : wystarczy dać podczas konfiguracji filtrów na Gmailu opcję "Pomiń Odebrane (Archiwizuj)". Wtedy wszystko sortuje się*jak trzeba :)

#50 lukaszmajewski

lukaszmajewski
  • 78 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 maja 2009 - 01:10

witam, mam pytanie czy ktoś posiada tutorial w PDFie z pierwszej strony ? - poprosiłbym o przesłanie via mail. ("A tutaj tekst w formie PDF jeśli ktoś woli.") - link nie działa a screeny z kroków nie wyświetlają się (Bandwidth Limit Exceeded) dziękuję i pozdrawiam, Łukasz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych