Tutorial - Gmail IMAP na Mail 3.0 i iPhone
Napisano 02 maja 2009 - 18:09
Napisano 02 maja 2009 - 18:45
Zrobiłem sobie etykiety na Gmailu, które zaskutkowały odpowiednimi katalogami w moim Mailu. Wszystko super, tylko jeden katalog jest srebrno-szary (jak na obrazku). O co chodzi?
http://img.skitch.co...as4ktjbs57k.tif
Edit:
Już wiem czemu tak jest. Jak nie stworzę osobnej etykiety dla etykiety mieszczącej inne to będzie ona wtedy miała taki kolor. Np. mam etykietę [Gmail]/Krewni/Rodzice oraz [Gmail]/Krewni/Dziadkowie to jak nie stworzę etykiety [Gmail]/Krewni to w Mailu będzie ten folder widoczny jako srebrno-szary.
Napisano 03 maja 2009 - 09:59
Mam natomiast pytanie. W Mail miałem zrobione reguły filtrowania wiadomości. Gdy zmieniłem protokół z POP na IMAP to reguły pomimo tego, że są dobrze zapisane i odnoszą*się do istniejących folderów nie działają. Muszę ręcznie zaznaczyć wszystkie e-maile i kliknąć*przycisk "zastosuj reguły". Wtedy aktualne zbiory są sortowane zgodnie z warunkami jakie stworzyłem np maile z allegro przenoszone do folderu allegro. Czy korzystając z IMAP'a muszę zrezygnować z możliwości filtrowania wiadomości?
Iseeutoo
Autor tutoriala ma chyba użytkowników maca za totalnych głupców, wybaczcie ale rozum macie a ta procedura opisana tutaj jako mega sprawa jest mega prosta.
Autor tego poradnika włożył trochę*pracy, żeby pokazać innym to co mu ułatwiło życie. Skoro to dla Ciebie takie oczywiste i proste to czemu Ty takiego czegoś nie udostępniłeś? Jeśli nie skorzystasz z tej pomocy to nie zniechęcaj autora informacją, że efekt jego pracy jest bez sensu...
Napisano 03 maja 2009 - 10:01
Napisano 03 maja 2009 - 10:23
Masz z poziomu Gmail'a jakieś reguły ustawione?Mam natomiast pytanie. W Mail miałem zrobione reguły filtrowania wiadomości. Gdy zmieniłem protokół z POP na IMAP to reguły pomimo tego, że są dobrze zapisane i odnoszą*się do istniejących folderów nie działają. Muszę ręcznie zaznaczyć wszystkie e-maile i kliknąć*przycisk "zastosuj reguły". Wtedy aktualne zbiory są sortowane zgodnie z warunkami jakie stworzyłem np maile z allegro przenoszone do folderu allegro. Czy korzystając z IMAP'a muszę zrezygnować z możliwości filtrowania wiadomości?
Edit: faktycznie.. nie działa przenoszenie także z inbox'a. Wygląda to na bug Mail.app
Napisano 03 maja 2009 - 12:43
Masz z poziomu Gmail'a jakieś reguły ustawione?
Edit: faktycznie.. nie działa przenoszenie także z inbox'a. Wygląda to na bug Mail.app
Z tego co zauważyłem taka sytuacja występuje tylko wtedy, gdy odbieramy pocztę równolegle przez www oraz Mail.app. Nie wiem czy jest to też regułą, ale zdarza się też tak, gdy odczytam maile przez www to potem mi ich faktycznie nie sortuje po regułach w Mail.app. Zobaczcie, czy u Was też tak jest?
Napisano 03 maja 2009 - 15:17
Napisano 03 maja 2009 - 15:19
Napisano 03 maja 2009 - 15:32
Napisano 03 maja 2009 - 19:58
Napisano 04 maja 2009 - 17:37
wytknąłem ten tutek paluchem.
Moja Babcia, ktora przezyla okupacje i zsylke na Syberie, uczyla mnie cierpliwie, ze nie nalezy wytykac rzeczy paluchem.
O ilez kulturalniej brzmialaby ta wypowiedz, gdybys wyrazil opinie, ze wg Ciebie konfiguracja jest prosta i nieskomplikowana. Napisalbys to samo i nie urazil nikogo.Uważam że każdy, nawet szympans
Napisano 04 maja 2009 - 20:03
1) w skrzynce pojawiło mi się*cóś takiego. Tak jakby dwa razy pokazuje mi foldery stworzone na gmail'u.
Chciałbym to jakoś zlikwidować. Przeszukałem już wszystkie opcje i nie widzę możliwości usunięcia dublowania folderów.
2) Filtry stworzone przez przeglądarkę są "mało skuteczne" ponieważ gdy ustawię regułę która nadaje etykietę "allegro" na e-mailach spełniających podane kryteria w mail.app odbieram tą wiadomość jakby 2x. Jedna jest przenoszona do folderu allagro a druga taka sama pozostaje w inbox'ie.
Napisano 05 maja 2009 - 21:13
Napisano 06 maja 2009 - 02:53
Jak widać po wpisach innych Userów - im praca insekt-a się podoba i jest przydatna.
Przypominam jednocześnie, ze na MyApple nie tolerujemy obrażania innych Użytkowników a takie zachowania są ,,nagradzane,, w odpowiedni sposób.
Napisano 06 maja 2009 - 08:58
Autor tutoriala ma chyba użytkowników maca za totalnych głupców, wybaczcie ale rozum macie a ta procedura opisana tutaj jako mega sprawa jest mega prosta.
Autor tutoriala uwolnił nas od być może łatwej, ale czasochłonnej metody prób i błędów przy konfigurowaniu imapa. Mi nigdy nie chciało się usiąść i kombinować jak najlepiej skonfigurować pocztę, a dzięki temu tutorialowi zrobiłem to wreszcie w miarę szybko - dzięki!
Napisano 07 maja 2009 - 13:43
Napisano 09 maja 2009 - 08:49
Napisano 09 maja 2009 - 14:35
"Teraz zwalczymy coś co Gmail robi, a mnie w ogóle nie odpowiada i nie da się tego wyłączyć z poziomu Gmail’a. Chodzi o to, że Gmail automatycznie trwale i absolutnie usuwa wiadomości, które leżą w koszu 30 dni lub więcej.
Ja wolę mieć pewność, że jak coś wyrzucę do kosza to to sobie tam grzecznie leży i nie martwię się, że jeśli okaże się że danej wiadomości będę potrzebował to jej już nie odzyskam. Mamy 7GB na Gmail’u, więc raczej nie ma o co się martwić, a nawet jakby się zapychał, to sobie ręcznie zrobimy czystkę kilkuset najstarszych wiadomości i już."
Insekt, absolutnie nie neguję przydatności Twojego tutoriala, skonfigurowałeś Mail.app wg własnych upodobań i przyzwyczajeń i chwała Ci za to. Chcę tylko nieśmiało zaznaczyć, że nakombinowałeś się przy powyższym kroku tylko po to, by w rezultacie uzyskać "defaultową" funkcjonalność Gmaila. Ba, nawet nieco ją okroiłeś.
Przy defaultowej konfiguracji Gmaila folder Wszystkie, który tak Ci przeszkadzał, pełni funkcję takiego "kosza, w którym wszystko sobie grzecznie leży".
Natomiast do defaultowego Gmialowego Kosza, wrzucasz pocztę, która nigdy Ci się nie przyda i która za 30 dni zniknie na zawsze.
Napisano 09 maja 2009 - 14:38
Napisano 09 maja 2009 - 14:49
Tak, na tym polega archiwizacja. Jak archiwizować wiadomości na iPhonie? Przenosić do folderu "wszystkie"? Wole kliknąć "usuń". To samo się tyczy Mail.app
(tak sobie czytam, mam nadzieję żę to co napisałem nie zajeżdża ironią, bo nie miało )
A to przepraszam. Odnosiłem się do Maila w oderwaniu od IMAP na iPhone (którego nie posiadam i nie wiem jak to tam działa). Już przestaję mędrkować.
Ale zaraz, sam napisałeś, że na Macu i iPhone działa to tak samo. No więc przy rekomendowanych ustawieniach klienta pocztowego archiwizacja polega właśnie na kliknięciu w "usuń", a kasowanie (po 30 dniach) na przeniesieniu niechcianego maila do kosza. Zaznaczam, że chodzi o rekomendowane ustawienia, czyli inne od Twoich.
Napisano 11 maja 2009 - 00:19
Wszystko fajnie, ale maile przychodzą i do skrzynki "Przychodzące" i tworzą się*kopie w tych katalogach, czyli w zasadzie dobrze to działa, bo tak to widzi Gmail.
Postanowiłem trochę*ułatwić sobie życie i stworzyłem reguły w Mail.app, żeby mi przenosiło z przychodzących do tych katalogów. I przenosi, maile nie są podwójne, wszystko gra. Oprócz jednego. Maile zawsze mają status przeczytanych.
Ktoś ma pomysł jak zrobić, żeby Mail ich tak nie oznaczał? W regułach oczywiście mam zaznaczone samo przeniesienie, nic więcej.
Napisano 11 maja 2009 - 12:29
Ktoś ma pomysł jak zrobić, żeby Mail ich tak nie oznaczał? W regułach oczywiście mam zaznaczone samo przeniesienie, nic więcej.
Ja bym spróbował skonfigurować samego Gmaila (a nie Mail.app) za pomocą filtrów.
Korzystanie z filtrów - Gmail - Pomoc
Napisano 12 maja 2009 - 11:51
Ja bym spróbował skonfigurować samego Gmaila (a nie Mail.app) za pomocą filtrów.
Korzystanie z filtrów - Gmail - Pomoc
Próbowałem następujących kombinacji:
1. Filtr tylko na Gmailu. Rezultat: w Mail.app widoczne są dwie nieprzeczytane wiadomości: jedna w skrzynce głównej, druga w odpowiednim folderze. Tak nie chcę.
2. Filtr tylko w Mail.app.
a) Polecenie przenieś wiadomość do folderu. Rezultat: Przenosi wiadomość do odpowiedniego folderu, oznaczając ją jako przeczytaną. Na Gmailu wiadomość ma odpowiednią etykietę i też jest przeczytana oraz nie widnieje bezpośrednio w skrzynce odbiorczej, tylko po wejściu w folder etykiet.
Kopiuj + usuń. Rezultat: Wiadomość jest kopiowana do odpowiedniego folderu i oznaczana jako przeczytana (grrrr!). Usuwana jest wiadomość ze skrzynki odbiorczej i rezultat jest jak powyżej.
3. Filtr i tu i tu. Rezultaty jak powyżej.
Jakieś inne pomysły?
Napisano 14 maja 2009 - 18:41
Napisano 23 maja 2009 - 01:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych