Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk 500GB 7200rpm w laptopie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2009 - 05:55

Moja 250tka jest dosyc glosna i wibruje. Takze nie wszystkie od 320 w gore.

#27 Bernardzik

Bernardzik
  • 66 postów
  • SkądSopot

Napisano 18 maja 2009 - 08:14

Pobor pradu wyszperalem w specyfikacjach producentow.

A strony z porownania predkosci zamieszczam ponizej.

Porownanie Hitachi ( montowanych w macbookach), WD Scorpio Blue 5400 i Black 7200.
silentpcreview.com | View topic - WD Scorpio Black vs. Scorpio Blue vs. Caviar Green Power
Duzej roznicy nie ma, tylko te 15mb/s, a w glosnosci pracy jest spora roznica.
Tez na poczatku sie upieralem na 7200, ale nie warto.

A tutaj porownanie WD Scorpio Blue 5400 z Seagatem Momentus 7200.
Western Digital Scorpio Blue 500GB | Maximum PC
Widac z miejsca ze WD 5400 niszczy z miejsca pod wzgledem wydajnosci Seagata 7200.

#28 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 maja 2009 - 08:25

Ja w mini mam WD Scorpio Bule z komputronika i żadnych komunikatów o błędach nie mam, chodzi jak by był pobłogosławiony i nie charczy tak jak ten oryginalny.

#29 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 18 maja 2009 - 10:06

No to mi namieszaliście ;) właśnie obawiałem się w sumie awaryjności Momentusa, bo jest to chyba jedyny dysk 500GB który ma 7200. 500GB w laptopie jest mi potrzebne, bo pracuję dużo z audio, czasem zdarza się z wideo (gdzie np. mały projekcik to kwestia 60GB), no ale powiedzmy że to jeszcze mogę zrobić na desktopie, gdzie już mam zewnętrzny WD 1TB :] Ja po prostu chciałbym zmieścić w laptopie to co potrzebuję do muzyki (samemu Logicowi z Leopardem niewiele do 100GB brakuje) + instrumenty bazujące na samplach i miejsca zaczyna brakować... no chyba że rzeczywiście na wszystkie banki coś zewnętrznego 5400 kupić, a do środka tego Scorpio Black... Tylko że taki zewnętrzny jest bardziej narażony na wstrząsy, tu go ktoś popchnie, tu go ktoś szturchnie itd... Nie mam pojęcia co robić :D PS W teście Bernardzika jeśli chodzi o Momentusa jest to wersja 7200,2, może w nowszych jest inaczej? :) Jaki ten świat trudny :D ja chcę tylko dużo miejsca i żeby wszystko hulało szybko :)

#30 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2009 - 21:50

Swiat macowy i tak jest latwiejszy do pecetowego (plyty glowne, chlodzenia, obudowy itp itd) ;)

#31 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 18 maja 2009 - 22:09

no tak, to wszystko przez to że dyski są takie jak w świecie pecetowym :P

#32 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 18 maja 2009 - 22:44

Witam kolegę z e&s :) A co do dysków, to może ktoś miał cos wspólnego z samsungami 7200? Słyszałem pochlebne opinie: ciche i szybkie.

#33 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 maja 2009 - 21:07

Ja mam samsunga. Nie mam porownania z innym dyskami innych producentow 7200 do laptopow. Wiem ze jesli tego wrzucicz w laptopa bedziesz czul wieksze wibracje i laptop bedzie glosniejszy niz normalnie (to jest chyba jego chlodzenie, nie znam sie ale po prostu kazdy 7200 jest glosniejszy od 5400, jesli nie to mnie zlinczujcie ;)

#34 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 maja 2009 - 21:57

Ja z samsunga dysk kupiłem tylko raz w przeciągu gwarancji padł trzy razy bo sobie padał średnio co rok i dziwie się że po od tamtej reklamacji on działa do dzisiaj, ale nie odważył bym się po raz kolejny na zakup dysku tej marki, ja w tej chwili mam pełne zaufanie i poparcie dla WD i chyba przy nich zostanę bo jestem z tym dyskiem szczęśliwy.

#35 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 20 maja 2009 - 06:38

Proszę pomóżcie bo zaraz oszaleje... Może troszkę nie na temat ale podobnie :) Właśnie kupiłem ten dysk (Momentus 500GB 7200 rpm) i komputer nie chce go wykryć. Włożyłem go do obudowy na USB i wszystko git (udało mi się go sformatować, podzielić na partycje) a jak wkładam do środka (do komputera znaczy) to nie widzi. Sam juz nie wiem co mam robić. Komputer Macbook Core Duo, instalator 10.5. Może zadam idiotyczne pytania ale nie mam już pomysłów: Czy to mozliwe że mój komputer ma jakieś ograniczenia co do pojemności dysków i drugie pytanie czy to możliwe, że instalator od 10.5 nie wykrywa go, pamiętam że na początku Leoś miał jakieś problemy z dyskami. Proszę pomóżcie bo miało śmigać a na razie kiepsko to widzę. Wszystkie rady mile widziane, oprócz jednej ażebym zostawił go w obudowie :)

#36 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 20 maja 2009 - 09:48

Mój Momentus przychodzi dzisiaj i jeszcze dziś zawożę MBP do Cortlandu :) (komputer jest na gwarancji, więc nie chce grzebać tam sam, żeby jej nie stracić). Jak tylko się uda (albo nie uda), zdam relację :) pozdrawiam

#37 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 20 maja 2009 - 16:18

Mój Momentus przychodzi dzisiaj i jeszcze dziś zawożę MBP do Cortlandu :) (komputer jest na gwarancji, więc nie chce grzebać tam sam, żeby jej nie stracić). Jak tylko się uda (albo nie uda), zdam relację :)
pozdrawiam

A jaki jest koszt wymiany dysku w Cortlandzie lub iSpocie?

#38 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 maja 2009 - 18:26

Dziwne, sadzilem ze wymiana dysku nie wiaze sie z utrata gwarancji...

#39 Bernardzik

Bernardzik
  • 66 postów
  • SkądSopot

Napisano 20 maja 2009 - 19:30

Bo wymiana dysku i pamieci ram nie wiaze sie z utrata gwarancji, poniewaz nie ma tam zadnych plomb i sam apple opisuje jak taka wymiane zrobic. Tylko nie wszyscy chca sie zdecydowac na samodzielna wymiana. Co prawda trzeba chyba zachowac stary dysk i ram, zeby na gwarancji byl taki sam zestaw jak przy zakupie.

#40 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 20 maja 2009 - 19:52

No to straciłem stówę dziś :( Sam bym sobie wymienił bez problemu, ale w Cortlandzie (jak jeszcze nie był autoryzowanym serwisem) powiedzieli mi że mogą go wymienić ale wiąże się to z utratą gwarancji, więc myślałem że tym bardziej ja sam nie mogę tego zrobić :) No ale nic, przynajmniej laptop zwiedził dzisiaj trochę świata :) Póki co wszystko śmiga i nie zauważam dużych różnic w głośności czy wibrowaniu (może dlatego że poprzedni dysk też miał 7200, tyle że z logiem jabłka. Czas pokaże, jak długo będę sie cieszył bezawaryjnością :)

#41 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 21 maja 2009 - 00:40

Oka już wszystko działa, okazało się że instalator od 10.5 nie radził sobie z tym dyskiem. System zainstalowany i aktualizowany w obudowie, później do kompa i już śmiga. Możliwe że odrobinę głośniej się kręci w porównaniu do poprzedniego (Seagate 5400.2), ale za to zdecydowanie mniej słyszalne są ruchy głowicy.

#42 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 21 maja 2009 - 10:32

dobry temat... właśnie tego szukalem... potrzebuje zmienic dysk obecnie mam fabrycznie zamontowany 200GB, 7200rpm w maćku book pro 17'', troche ciasno juz jest... (mam dysk zewnetrzny ale nie o to chodzi), zastanawiam sie nad zakupem 320gb a chetniej 500gb 7200rpm, (WD Black scorpio 7200rpm cache 16 ATA300 500GB nie znalazlem go jeszcze w zadnym sklepie tylko 320gb). Mam maka na gwarancji i dzwonilem do serwisu apple jak to jest z wymiana... o to czego się dowiedziałem... w modelu MacBook Proo 17" można samemu wymienić ram, dysk powinno się wymienić w serwisie..., mieszkam w krakowie a tutaj jest tylko serwis pogwarancyjny... pytałem w iSpocie i powiedzieli że moge przyjsc z nowym dyskiem i makiem, sami wymienią za drobną opłatą (20-30zł), zasugerowali abym zadzwonił do serwisu i o to zapytał czy gwarancja nadal będzie uznawana, ponieważ już kiedyś tak robili z innym makiem i tylko wystawiali jakiś dokument/paragon/faktura (który należy zatrzymać) za wykonanie takiej usługi. Serwis w warszawie podał mi inny nr tel. ponieważ nie byli w stanie udzielić mi informacji czy w iSpocie można to wykonać... Zadzwoniłem i dowiedziałem się że mogę zrobić to w iSpocie... dostałem również informacje że apple zaleca stosowanie dysków do 320GB... a ja chetnie kupiłbym 500GB...

#43 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 21 maja 2009 - 10:48

Ja tylko łudzę się, że te nowe Momentusy są poprawione i nie będą się już tak sypały :) A co do wymiany, to tak jak chyba pisałem, w Cortlandzie w Katowicach (zanim stał się oficjalnym serwisem gwarancyjnym) mówili mi że mogą wymienić dysk ale może się to wiązać z utratą gwarancji. W tej chwili są autoryzowanym serwisem, więc gwarancja została :) BTW czytałem wiele złego o katowickim Cortlandzie, na mnie panowie zrobili miłe wrażenie :) Bardzo fachowa a zarazem miła i sympatyczna obsługa :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych