Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Downgrade basebandu 2.30-2.28

• Please log in to reply
75 replies to this topic

#26 benq

benq
  • 192 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 April 2009 - 14:42

jutro bede miec wreszcie chwile to wam przetlumacze caly proces, ale teraz w skrocie jak to zrobic:

Instalujemy z cydii DownBB
odpalamy terminal i stukamy:

su

spyta o haslo, wpisujemy "alpine"

nastepnie

DownBB

no i czekamy.

Oczywiscie wymagany bootloader to 5.8, ja sie nie lapie jak narazie

#27 Wolf1

Wolf1
  • 85 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 April 2009 - 16:15

w More Info przy paczce DownBB są screeny co pokolei wpisywać w Mobile Terminal, więc pisanie tlumaczenie czego kolwiek jest raczej zbędne...

#28 bzyk74

bzyk74
  • 111 posts

Posted 19 April 2009 - 12:37

Jak to zrobic Panowie, jesli wiecie, ze bootloder jest prawidlowy (mozecie nie sprawdzac mincomem, bo w przypadku 5.9 nie bedzie zadnego efektu, i na pewno nie zepsuje iphone - sprawdzilem) robimy to tak jak: loczymy sie z naszym 3g przez sftp wchodzimy w folder Applications, tworzymy w nim nowy folder:phasebandowngrader kopiujemy tam zawortosc... uruchamiamy MobileTerminal (czy co kto uzywa), koniecznie z telefonu przez ssh nie mozna, bo traci lacznosc) po otwarci WAZNE ! - zabraklo tego w tutorialu, jako ze wydaje sie oczywiste piszemy najpierw su - minus jest specjalnie :)potem haslo do roota , domyslne alpine, wchodzimy poprzez komendy: cd /Applications/phasebandowngrader i uruchamiamy: ./phasebandowngrader aplikacja pyta sie o jezyk 2 - angielski, prosi o wcisniecie jakiegos klawisza... polecam nacisniecie y i enter po cyzm znow y, enter... calosc trwa okolo 2-3minuty ! i po problemie POzdrawiam Bzyk

#29 Wolf1

Wolf1
  • 85 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 April 2009 - 20:46

Lepiej zainstalować Down BB z cydii, później w Mobile Terminal : su alpine DownBB yes No i to na tyle efekt ten sam, tyle że nie trzeba się bawić z WinSCP, Disk Aid czy czym kolwiek innym, nic sie nie ma prawa zepsuć sam sprawdzałem.

#30 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 19 April 2009 - 21:03

a jezeli jest inny bootloader niz wymagany ? mozna wlaczyc bez sprawdzania ? poprostu nie zadziala na innym ?

#31 zbimac

zbimac
  • 126 posts
  • SkądDLW

Posted 19 April 2009 - 21:20

Tak, ja zapuściłem DownBB z Cydii bez sprawdzania bootloadera i poza tym, że nie został zmieniony baseband z 2.30 na 2.28 to wszystko z iPhonem jest o.k. :)

#32 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 19 April 2009 - 21:22

w po uruchomieniu skryptu pojawia sie pytanie czy chcesz kontynuowac i ostrzezenie, ze jesli masz inny bootloader niz 5.8 mozesz na stałe zablokować/uszkodzić IP

#33 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 19 April 2009 - 21:32

znalazlem fajny sposob na sprawdzenie bootloadera

wystarczy zainstalowac foobar wraz z obsluga ipoda , w foobar klikamy na ipod -> properties i wyskakuje ramka z danymi iphona . u mnie -- Baseband Bootloader Version: 5.9_M3S2

Dołączona grafika

#34 pepan

pepan
  • 524 posts
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Posted 19 April 2009 - 21:48

czyli jakie jest podsumowanie, to dziala w koncu czy nie ?

#35 bzyk74

bzyk74
  • 111 posts

Posted 20 April 2009 - 10:55

Znaczy DZIALA ale TYLKO NA STARYCH IPHONE 3G wyprodukowanych przed wrzesniem 2008 :( Nowe nadal sa zablokowane, a jedynym ratunkiem po basebandzie aktualizacji 2.2.1 z basebandem 02.30.03 jest zrobienie jailbreak + nakladka na karte :( POzdrawiam bzyk

#36 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 20 April 2009 - 10:59

ja mam taki telefon (kupiony w październiku coprawda ale jakoś trudno mi uwierzyć, żeby był wyprodukowany przed wrześniem) i mam wersje bootloadera 5.09. mam 2.28 i na dodatek bez simlocka wiec nie mam parcia na obnizanie BB ale z ciekwaosci śledze wątek :)

#37 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 20 April 2009 - 11:31

a powiedzcie mi koledzy w jaki sposob sprawdzic jaka wersje bootloadera mam w swoim iphoneie ?

#38 bzyk74

bzyk74
  • 111 posts

Posted 20 April 2009 - 12:19

Mozez zaistalowac z Cydi mincom, po wgraniu przez terminal(lub ssh) utworzyc katalog usr/etc
i zgodnie z tym linkiem postepowac :
Baseband Commands - The iPhone Wiki

oczywiscie jest to wersja dla bardziej zaawansowanych( i nie posiadajacych PC) ! Jezeli masz PC to jak napisal wyzej kolega Nostri wystarczy zinstalowac foobar

#39 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 20 April 2009 - 13:38

jest tez opis ustalenia wersji bootloadera w iClarified

#40 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 20 April 2009 - 18:41

dorwalem telefon z bootloaderem 5.8 wlaczylem skrypt DownBB i wszystko poszlo super mam modem 02.28.00

#41 don_kamillos

don_kamillos
  • 10 posts

Posted 20 April 2009 - 23:27

elo panowie zrobilem tak jak pisalo wzesniej z update i lipa przestaly dzialac mi aplikacje takie jak gadu-gadu imoney i inne co zrobic pomocy :)

#42 loreto

loreto
  • 65 posts

Posted 20 April 2009 - 23:31

dorwalem telefon z bootloaderem 5.8
wlaczylem skrypt DownBB i wszystko poszlo super

mam modem 02.28.00

nie zartuj serio te czary dzialaja?

jakie repo na ten foobar?

#43 bzyk74

bzyk74
  • 111 posts

Posted 21 April 2009 - 09:19

nie zartuj serio te czary dzialaja?

jakie repo na ten foobar?

repo.. do do iphona :) foobar to aplikacja na pc, cos jak itunes :)
pozdrawiam
bzyk

#44 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 21 April 2009 - 10:15

koledzy przeslijcie mi linka do foobara z obsluga ipoda pod windows. naszukalem sie jak bury osiol i nic nie znalazlem... ps. chce sprawdzic jaki mam bootloader w iphonie... ale niestety nie mam do tego narzedzia pozdrawiam serdecznie

#45 benq

benq
  • 192 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 April 2009 - 01:56

nie kombinujcie juz z foobarem bo on do niczego wam nie jest potrzebny. Wersje Bootloadera sprawdzicie minicomem

#46 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 22 April 2009 - 08:07

@benq, czy mozesz napisac jakis maly tutorial, krok po kroku co jak robic .. ? Pozdrawiam

#47 bzyk74

bzyk74
  • 111 posts

Posted 22 April 2009 - 14:24

@benq, czy mozesz napisac jakis maly tutorial, krok po kroku co jak robic .. ?

Pozdrawiam

Jezeli znasz sie troszke na linuxie, to tutorial jest na poprzedniej stronie w moim poscie... jezeli nie, to zapomnij o minicomie, bo wymaga pewnych umiejetnosci i pojecia w temacie

PS> nie pisze tego watku w formie obrazliwej... wiec jezeli jestec pocztkujacy, nie bierz sobie do serca !

#48 pepan

pepan
  • 524 posts

Posted 22 April 2009 - 15:09

@bzyk74, jest OK Poprostu mam malo czasu na studiowanie wszystkiego krok po kroku... myslalem ze jest gdzies gotowy prosty tutorial pozdrawiam

#49 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 22 April 2009 - 18:33

Jest gotowy tutorial jednego z wielu sposobów sprawdzenia bootloadera na iclariefied. Odradzam Ci robienie czegokolwiek związanego ze zmianą firmware modemu w pośpiechu.

#50 benq

benq
  • 192 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 April 2009 - 20:07

1) Instalujesz minicom z Cydii 2) W terminalu piszesz mkdir /usr/etc aby stworzyć katalog 3) Wpisujesz minicom –s 4) Wybierasz Serial port Setup w menu, wciskasz „a” i ustawiasz wartość /dev/tty.debug i zatwierdzasz 5) Wciskasz ecs i w głównym menu do którego ci wróci wybierasz Save setup as dfl i nastepnie wybierasz exit, 6) Logujesz się jako Root wpisując w konsoli „su” haslo to „alpine” 7) Minicom –w i wpisujesz komende „at+xgendata” i sprawdzasz tam wersje BL Jak w miedzyczasie wywali ci cos z brakiem uprawnien to zaloguj sie jako root i proboj, bo mozliwe ze pominelem po drodze logowanie ktore bedzie wymagane, robisz je oczywiscie spisujac su i potem haslo alpine

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users