Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mighty Mouse - o co chodzi z tym scrollem?

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#1 dannyboy

dannyboy
  • 9 posts

Posted 19 September 2006 - 19:12

Czesc! To juz moja trzecia myszka w ktorej psuje sie scroll... Zawsze jest ten sam defekt, a mianowicie przewijanie w dol. Moze ktos sobie poradzil z tym felerem ewentualnie wie jaka jest tego przyczna (np. mial z tym problem). Pozdrawiam Daniel

#2 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 19 September 2006 - 19:17

solution: szmatka+alkohol solution 2: kawałek papieru zwinięty w tutkę i wepchnięty w szparę obok kulki + rytmiczne obracanie tutki celem usunięcia brudu solution 3: dezynfekcja dłoni przed każdorazowym użyciem myszy

#3 Jeremy

Jeremy
  • 378 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2006 - 20:23

Ja stosuję zawsze tę samą metodę, poleconą chyba przez macosxhints.com - wcisnąć kulkę i wciśniętą przekręcić parę razy w dół. Jeszcze można zrobić j.w, tylko z myszą do góry nogami. Mi zawsze pomaga.

#4 dannyboy

dannyboy
  • 9 posts

Posted 20 September 2006 - 09:24

Dzieki - tak zrobilem... Dziala...

#5 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 20 September 2006 - 10:11

ale ktora metoda zadzialala :) ?

#6 banan

banan
  • 765 posts
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Posted 20 September 2006 - 23:19

Ja myslalem ze moja myszka w pracy poprostu nawalila (my nie mamy kiedy myc rak). Po niecalym miesiacu jest cala w cyan i magenta inkach. Niechcaco trafilem na ten post i o dziwo dziala. Dzieki Uzylem metody recznik papierowy nasaczony plynem do mycia szyb z alkoholem i obracanie kuleczka

#7 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 September 2006 - 22:42

Mialem to samo ale rolka nie krecila do gory. Pomogla metoda z wcisnieta rolka (moze nie jest az taka brudna ;))

#8 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 25 September 2006 - 11:55

http://myapple.pl/sh...ead.php?t=15851

Nie bojmy sie tego powiedziec glosno: scroll w mighty mouse to niedopracowana technologia. Ale przynajmniej dzieki temu mysz ta stanie sie (moze juz sie stala?) kultowa...

#9 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 October 2006 - 20:11

Nie bojmy sie tego powiedziec glosno: scroll w mighty mouse to niedopracowana technologia. Ale przynajmniej dzieki temu mysz ta stanie sie (moze juz sie stala?) kultowa...

a gdybym ośmielił się powiedzieć, że...

Mighty Mouse jest do kitu!!

#10 frycu

frycu
  • 242 posts
  • SkądKrosno/Kraków

Posted 15 October 2006 - 20:15

to nie mialbys racji!! mam Maca od niedawna i juz sie zakochalem wtym scrollu jak i myszce!! no po prostu jest czadowy i bardzo funkcjonalny!!!!! MAC RULEZZZ

#11 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 October 2006 - 20:32

to nie mialbys racji!!
mam Maca od niedawna i juz sie zakochalem wtym scrollu jak i myszce!!
no po prostu jest czadowy i bardzo funkcjonalny!!!!!
MAC RULEZZZ

mam wrażenie od jakiegoś czasu że wg mac-userów wszystko co macowe jest najlepsze,
kulka w myszce owszem fajna, ale co z tego skoro po kilku dniach użytkowania nie mogę przewijać do dołu, kuleczka chodzi luzem, dobrze chodziła tylko kilka dni po kupieniu, próbuję ją myć ale nie zdaje to rezultatu, nawet na krótką metę. Poza tym, moźe powinienem dotykać jej w rękawiczce, bo wizja każdorazowej dezynfekcji mnie przeraża, myję ręce często, ale jest pot, kurz, tłuszcz których nie da się wyeliminować nawet będąc bardzo higienicznym. Np. znałem gościa który jest kompletnym pedantem jeśli idzie o czystość, ale nawet on co jakiś czas musiał umyć klawiaturę. A ta myszka, owszem jest pomysłowa, ale niestety niepraktyczna.

Czy ktoś mógłby bliżej naświetlić sposób jej czyszczenia? Bo może ja jestem niechluj i robię to niewłaściwie? Jak często to robicie? Kiedyś grywałem w gry typu Counter Strike, jeszcze na moim pececie, wtedy myszki miały krótką źywotność, ale napewno nie wymagały tak częstego mycia, kupienie optyka załatwiało sprawę. Chyba ktoś sie ze mną zgodzi, źe tego typu sprzęt powinien nosić w sobie pewne cechy zaliczane do kategorii Heavy Duty??

#12 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 October 2006 - 20:38

MM nie jest zła ;) Dla tych którzy dużo siedzą w internecie Apple Pro Mouse jest okropna, ale wielkim fanem MM nie jestem ponieważ, ten scroll jest tak mały, że aż palec po dłuższym surfowaniu boli :)

#13 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 15 October 2006 - 20:41

MM czyści się spirytusem... bardzo pomaga, ale to jest wada z tym się zgodzę, jednak działa to bardzo fajnie. U mnie przez moje Kocury i inne takie nie mam za czysto na biurkum, ale MM wystarczy jak wyczyszcze raz na 2 tygodnie, czasem działa dłużej, więc się da. MM do gier absolutnie się NIE nadaje! (przez ten "niby" drugi przycisk) A moja opinia, MM jest ciekawym pomysłem, lubię jej używać, ale wymaga dopracowania.

#14 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 October 2006 - 20:55

MM czyści się spirytusem... bardzo pomaga, ale to jest wada z tym się zgodzę, jednak działa to bardzo fajnie. U mnie przez moje Kocury i inne takie nie mam za czysto na biurkum, ale MM wystarczy jak wyczyszcze raz na 2 tygodnie, czasem działa dłużej, więc się da.

MM do gier absolutnie się NIE nadaje! (przez ten "niby" drugi przycisk)

A moja opinia, MM jest ciekawym pomysłem, lubię jej używać, ale wymaga dopracowania.

fakt, takiego pozwalającego na łatwy dostęp do miski kulkowej celem jej oczyszczenia, heheh

a uściślając:
mam zmoczyć szmatkę spirolkiem i pojeżdzić po kulce?

tak czy inaczej chyba kupię jakiś logitech, jak mnie juź będzie stać

#15 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 15 October 2006 - 21:06

Ja mam wireless mighty mouse i nie narzekam. Scroll chodzi dobrze i się nie zacina. Jedyna jego wada to jak trzeba dużo przewijac na raz, to dzieje się to zbyt wolno(za mała kulka). Co do prawego przycisku, to nie mam z nim problemu. Za każdym razem gdy kliknę po prawej stronie scrolla mysz działa tak jak chcę :) Po wypowiedziach czytanych na forum myślałem, że mm to taki shit że od razu go sprzedam, ale jak na razie się*na to nie zanosi :)

#16 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 15 October 2006 - 21:07

Mozna ustawic szybkosc przewijania kulka w preferencjach myszy. Pa.

#17 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 15 October 2006 - 21:12

Mozna ustawic szybkosc przewijania kulka w preferencjach myszy.

Pa.

Hehe to to ja wiem :) Mam ustawione na najszybszą prędkość, ale kulka jest za mała i trzeba szybko palcem ruszać:) W mojej starej myszy za jednym pociągnięciem palca można było przewijać ze 3 razy więcej niż używając MM.

#18 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 15 October 2006 - 22:29

Odpowiednio duży palec w połączeniu z odpowiednio małą kuleczką w MM da przekładnie cierną o przełożeniu wprost proporcjonalnym do wielkości palca kręcącego kulką o stałych parametrach objętościowych. Tak więc, może problem nie jest z kulką w MM tylko z Twoim palcem ? rotfl

#19 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 16 October 2006 - 00:09

Ktos juz (nawet nie jedna osoba) podawala na tym forum a moze nawet w tym watku linki do dokladnych oficjalnych instrukcji czyszczenia. Z doswiadczenia polecam mycie rak przed kazdym uzyciem i naklanianie do tego takze wspolpracownikow i gosci. Jesli zmuszeni jestesmy do 'naprawy' to nalezy trzymac mysz kulka do dolu i wilgotna chusteczka (nie koniecznie w spirytusie) wycierac kulke przewijajac we wszystkich mozliwych kierunkach. Nalezy to robic dlugo i cierpliwie. Polecam przylozenie MM do ucha i przewijanie kulki w dzialajaca i niedzialajaca strone. Uslyszycie roznice...

#20 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2006 - 19:54

Ktos juz (nawet nie jedna osoba) podawala na tym forum a moze nawet w tym watku linki do dokladnych oficjalnych instrukcji czyszczenia. Z doswiadczenia polecam mycie rak przed kazdym uzyciem i naklanianie do tego takze wspolpracownikow i gosci. Jesli zmuszeni jestesmy do 'naprawy' to nalezy trzymac mysz kulka do dolu i wilgotna chusteczka (nie koniecznie w spirytusie) wycierac kulke przewijajac we wszystkich mozliwych kierunkach. Nalezy to robic dlugo i cierpliwie. Polecam przylozenie MM do ucha i przewijanie kulki w dzialajaca i niedzialajaca strone. Uslyszycie roznice...

jestem wściekły kilka tygodni, myję salicylanem i nic, odgłos "szarpania" po magnesach się pojawił ale myszka jak nie przewija w dół tak nie przewija

komputer kocham choć czasem mi się zawiesza po wyjściu z frontrow i nie wiem jak go sformatować, jeszcze nie doczytałem

ale muszę rzec, że rzeczy applowskie typu myszka, czy firmowe białe słuchawki do ipoda, to trochę lipa, myszka niepraktyczna ani do gier ani do netu, słuchawki o 32 ohm impendancji co czyni je cichymi i w dodatku są słabe.

ooo, teraz mi sie ta kuleczka jeszcze blokuje w dół
to na zakończnie tego wściekle kiepskiego dnia

#21 HoaX

HoaX
  • 182 posts
  • SkądKobiór

Posted 16 October 2006 - 20:00

Jesli zmuszeni jestesmy do 'naprawy' to nalezy trzymac mysz kulka do dolu i wilgotna chusteczka (nie koniecznie w spirytusie) wycierac kulke przewijajac we wszystkich mozliwych kierunkach. Nalezy to robic dlugo i cierpliwie. Polecam przylozenie MM do ucha i przewijanie kulki w dzialajaca i niedzialajaca strone. Uslyszycie roznice...

Dzieki za tą radę. Podziałało do połowy. Nie przewijała ani w górę ani w dół, trochę ją pomęczyłem to zaczeła w dół scrollować. Fajnie jest i w ogóle.

UPDATE: Zwycięstwo! Po długich bojach z alkoholem i chusteczką nasączoną wodą znalazłem jeszcze jeden sposób. Polegał na odwróceniu myszy i jeżdżeniu na chama szybko scrollem po podkładce, oczywiście w górę i w dół. Po około dwóch minutach takiego wariactwa mysz przewija elegancko we wszystkie strony, delikatnie, spokojnie jak nówka.
Nie mam pojęcia, jak to wpłynie na trwałość i takie tam, grunt że działa.
Cześć i chwała wielkiemu Google!

#22 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 16 October 2006 - 21:59

moze to wam pomoze...

http://web.mac.com/k...MightyMEng.html

#23 Wookasch

Wookasch
  • 306 posts
  • SkądBerlin

Posted 17 October 2006 - 12:50

MM to mysz zwyczajnie kiepska ;) Ta kuleczka jest tak mala, ze az irytujaca. Ja z makiem uzywam myszy MS heheh

#24 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 19 October 2006 - 13:21

Kupcie sobie trackballe.
Choćby śmiesznie tanie A4Tech WWT-13
Dołączona grafika
http://sklep.komputr...lny.php?id=1966

#25 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2006 - 14:44

No myszka coraz bardziej odmawia posluszenstwa. Oczywiscie dziala sposob z wcisnieta rolka by sie naprawila ale po 3 miesiacach uzytkowania jest juz coraz gorzej. Trzeba bedzie pomyslec chyba nad innym rozwiazaniem tylko szkoda bo juz sie do niej przyzwyczailem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users