Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skype vs. Skype - Skype już do pobrania z App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
476 odpowiedzi w tym temacie

#326 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 18:24

kolejny przyklad super wielozadaniowosci w iphone 3gs , telefon zablokowany. na kompie widze ze jestem dostepny. wychodze z iphone poza zasieg wifi telefon przelacza sie na 3g i w tym momecie juz jestem nie dostepny na skypie iphonowym :) po prostu swietnie zroobione jest :) tylko nie wiem czy przez skype czy przez apple :) zeby byc ponownie dostepnym nalezy wejsc w skype i poczekac az sie zaloguje przez 3g ! szkoda slow do takiego czegos :/

#327 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 lipca 2010 - 20:24

Nie rozumiem czemu Ty Apple obwiniasz? Skype sobie chyba jaja robi po prostu bo sobie nie potrafi poradzic z prosta aplikacja i blokuje firmy, ktore ich osmieszaja.

#328 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 16:27

bo to ze aplikacje dzialajace w tle sa wylanczane po jakims czasie to wina apple! bo sobie tak wymyślili ! ta cala wielozadaniowosc w iphone to zart i robienie ludzi w jajo !

#329 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 lipca 2010 - 16:46

Robienie ludzi w jajo? Przynajmniej nie zamula ona działania, jak w innych telefonach. Po co trzymać Skype'a w tle przez więcej niż kilka godzin? Widzisz w tym sens?

#330 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 17:23

A jaki jest sens trzymania włączonego telefonu, a niech się sam wyłączy po dwóch godzinach... Czy kolega jest wróżką, że jest w stanie przewidzieć o której ktoś zadzwoni na Skype'a, aby go odpowiednio wcześniej włączyć?

#331 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 lipca 2010 - 19:52

To po co w ogole telefon jak ktos chce skype uzywac tylko? Akurat Apple zrobilo to z glowa. Bo to ma byc telefon a nie przenosny komputer. Dlatego ma byc stabilny.

#332 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 20:17

Och ale ja chcę używać i skype i telefon. Naprawdę, niektórzy mają klapki na oczach. Podstawową funkcją programu skype jest zarówno wykonywanie jak i odbieranie połączeń. I apple niestety nie zrobił tego z głową. Program który ma działać w tle, powinien działać w tle, a nie wyłączać się po bliżej nieokreślonym czasie bez ostrzeżenia. Jeżeli działanie aplikacji w tle powoduje niestabilność systemu, to sensowniej byłoby nie udostępniać tej funkcji. A tak to niby jest, a jednak tego multitaskingu nie ma.

#333 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 lipca 2010 - 22:39

Wiele z opisywanych w tym wątku problemów jest znanych, polecam przeczytać ten wpis na blogu Skype - Skype - Skype Garage blog - Skype 2.0.1 for iPhone - Multitasking and free 3G calling

#334 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 25 lipca 2010 - 07:18

Dzięki Olek4 za link. Jak jasno z niego wynika, wszystkie problemy z wyłączaniem się Skype'a są problemami bądź z aplikacją, bądź też z iOS, a nie założonym, z góry określonym i jedynym słusznym sposobem działania aplikacji, który byłby dość nielogiczny. Panowie, którzy chwalili, sposób działania aplikacji i niespodziewane zamykanie się po pewnym czasie - więcej samodzielnego myślenia a mniej wiary w słowa proroków i bezkrytycznej akceptacji mądrości płynących z Cupertino ;)

#335 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 25 lipca 2010 - 09:10

Chlopie rady z mysleniem skieruj do siebie bo widac, ze ewidentnie nie rozumiesz o co chodzi. Jak sobie wyobrazasz prace ze Skype jesli brak pamieci zabije Ci caly telefon? Rozumiesz w ogole co to stabilnosc? Albo zuzycie baterii spowoduje, ze wszystko padnie Ci po 3 godzinach bo zapomniales, ze masz cos w tle? Procesy w tle sa wylaczane gdy na nie pamieci nie starcza. Jesli dla kogos tak wazny jest skype to nie obciaza telefonu pamieciozernymi aplikacjami. Tak wiecej samodzielnego myslenia to bardzo dobra sprawa i naprawde polecam. Szczegolnie zanim sie cos napisze. A powazne komunikatory maja Push gdy sie rozlaczaja. Obwinianie Apple, ze Skype na iPhona jest mizerna namiastka komunikatora tez swiadczy o mysleniu. A na koniec: dalej uwazam ze trzymanie skype wlaczonego caly czas na telefonie jest absolutnie bez sensu.

#336 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 25 lipca 2010 - 09:27

Ty tak uważasz i masz do tego prawo. Ja tak nie uważam. Uważam natomiast, że decyzja, kiedy włączyć bądź wyłączyć program powinna zależeć od użytkownika i domyślnie iOS właśnie w ten sposób działa. Bronisz swojego błędnego poglądu, nie posiadając wszystkich informacji. Wprowadzenie multitaskingu przez Apple, było krokiem, który miał pozwolić na swoiste dogonienie konkurencji (Android, który multitasking obsługuje natywnie). Ja osobiście nie uważam, aby multitasking był czegokolwiek potrzebny. Natomiast nie może być tak (i na szczęście nie jest), że jak sugerujesz, wprowadza się usługę, która działa połowicznie i w zależności od widzimisię i zasobów produktu. Jeżeli tak uważnie śledzisz wątek i polemizujesz, to pewnie zauważyłeś, że wyłączanie Skype'a nie jest związane z brakiem zasobów pamięci, związane jest z utratą stabilności połączenia internetowego i wina leży po stronie samej aplikacji, która ma problem z ponownym połączeniem. Rozumiem, że należysz do tej grupy ludzi, którzy wierzą w jedynego prawdziwego guru, a każde jego słowo traktują jako objawienie. I jeszcze raz podkreślam, że iOS nie wyłącza aplikacji działających w tle - to ty decydujesz czy ją wyłączyć czy nie (jest to trochę bardziej skomplikowane, gdyż zależy od rodzaju aplikacji, ale nie chce mi się pisać elaboratów).

#337 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 25 lipca 2010 - 10:28

to pewnie zauważyłeś, że wyłączanie Skype'a nie jest związane z brakiem zasobów pamięci, związane jest z utratą stabilności połączenia internetowego i wina leży po stronie samej aplikacji, która ma problem z ponownym połączeniem.

Tak wlasnie to zauwazylem i tym bardziej nie rozumiem Twojego najazdu na "prorokow z Cupertino" ani prawdziwego guru.
O co Ci chodzi bo ja nie pojmuje co Twoj problem ma wspolnego ze Skypem i tym, ze jest to bardzo slaba aplikacja? Po co w ogole wrzuta z Apple, mimo ze nie ma to nic do rzeczy?

No i z tego co slyszalem to system wyrzuca aplikacje samoistnie w sytuacji ryzyka utraty stabilnosci. Akurat tutaj chetnie bym poczytal sensowny elaborat. Przyznaje ze opieram sie na zaslyszanym i nie znam sie niestety, stad bardzo by mnie ucieszylo wejscie w szczegoly.

#338 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 25 lipca 2010 - 10:51

Mój tzw. najazd wynikał tylko i wyłącznie z tego, że uważasz pomysł zamykania aplikacji nagle i bez ostrzeżenia za dobry. A nie jest on dobry! Poza tym nie jest on prawdą, a ty widać należysz do typu osób broniących Apple za wszelką cenę. Nieważne jest to mało istotne. Zaglądnij sobie do dokumentacji iOS i tam znajdziesz dokładne informacje na temat w jaki sposób działają aplikacje w tle, a także, które aplikacje dopuszczone są do tzw. działania ciągłego, a które są i będą zamykane. Zabieranie głosu w dyskusji na podstawie zasłyszanych opinii jest trochę niepoważne. Pozdrawiam i uważam dyskusję za zamkniętą (przynajmniej z mojej strony.

#339 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2010 - 11:47

Skype powinien posiadać funkcję powiadomień (push notifications). Aktualne "przebywanie w tle" ułatwia jedynie tzw. fast app switching.

#340 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 25 lipca 2010 - 12:20

Ale ten Skype jest zryty. Dziala duzo gorzej niz wersja desktopowa, jest cichy i do tego wszystkiego miesza w ustawieniach systemowych glosnosci telefonu. Wczoraj mimo tego, ze mialem telefon pogloszony na maksa to gral na 1/3. Dopiero restart przywrocil normalna glosnosc, zenada.

#341 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 25 lipca 2010 - 12:33

Mój tzw. najazd wynikał tylko i wyłącznie z tego, że uważasz pomysł zamykania aplikacji nagle i bez ostrzeżenia za dobry. A nie jest on dobry! Poza tym nie jest on prawdą, a ty widać należysz do typu osób broniących Apple za wszelką cenę. Nieważne jest to mało istotne.
Zaglądnij sobie do dokumentacji iOS i tam znajdziesz dokładne informacje na temat w jaki sposób działają aplikacje w tle, a także, które aplikacje dopuszczone są do tzw. działania ciągłego, a które są i będą zamykane.
Zabieranie głosu w dyskusji na podstawie zasłyszanych opinii jest trochę niepoważne.
Pozdrawiam i uważam dyskusję za zamkniętą (przynajmniej z mojej strony.

Skoro koniec z Twojej strony to sobie pozwole miec ostatnie zdanie.

Dla mnie szczytem glupoty jest czepianie sie Apple dla czepiania sie, niezaleznie czy ku temu sa argumenty czy nie. Jak nie pasuje to polecam Skype na Androidzie i jego genialnym multitaskingu LOL.

Zagladnalem sobie do dokumentacji i wlasnie tak jest ze aplikacja w tle, ktora nie egzekwuje kodu jest wylaczana, gdy nie starcza pamieci, wiec dla mnie to wina programisty, ze nie ma mechanizmu, ktory zabezpiecza uzytkownika. Ewentualny Push idealnie obsluguje u konkurencji sytuacje takie z jakimi Skype sobie nie radzii. Tam jakos system Apple im nie przeszkadza.
Skype wystarczylby message, ze nastapilo rozlaczenie, i uzytkownik wiedzialby ze aplikacja prawdopodobnie zostanie przez iOs4 zatluczona.

Na koniec dyskusji jeszcze pytanie retoryczne (bo wiem ze i tak sensownej odpowiedzi nie bedzie, widac od paru postow) od kiedy wina Apple jest to ze projektant/koder aplikacji nie umie jej zrobic dobrze? I co do tego maja Twoje uwagi do Guru i prorokow?

#342 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lipca 2010 - 13:27

Na Androida nie ma Skype.

#343 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2010 - 14:57

Skype powinien posiadać funkcję powiadomień (push notifications).
Aktualne "przebywanie w tle" ułatwia jedynie tzw. fast app switching.

Ale nikt jeszcze tutaj na to oczywiście nie wpadł. Pisałem o tym w innym wątku o aktualizacji Skype, jak powinien on działać, ale z nie wiadomych powodów zostałem skrytykowany przez pewnego "znawcę" platformy iOS jakobym "nie wiedział co to multitasking i jak on działa". :)

#344 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 lipca 2010 - 07:22

Na Androida nie ma Skype.

No cos Ty :P

Jak myslisz co oznaczalo 'LOL'?

@Push - bebnie o tym w kazdym poscie. Wszedzie nie moge sie nadziwic ze programisci Skype nie potrafia dobrze zrobic swojej aplikacji i konkurencja gasi ich na kazdym kroku.
Jedyne co potrafia to przyblokowac konkurencje.

No ale musze oddac im jedno. Jakosc rozmowy przez Skype zawsze jest bardzo wysoka.

#345 marklar

marklar
  • 101 postów
  • SkądLondyn

Napisano 26 lipca 2010 - 08:01

widze ze przez weekend towarzystwo sie poklocilo :) sam krytykowalem apple'owska idee multitaskignu w tym watku ale musze zwrocic im honor. w sobote odpalilem skype'a na PC i okazalo sie ze jestem dostepny na iphonowym skypie! zaznaczam ze nie odpalalem skypa na iphonie przez ostatnie 24h. dla testu wyslalem wiadomosc z PC i na iphonie pokazalo sie powiadomienie takie jak przy push.

#346 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 lipca 2010 - 08:10

Tylko, ze jak by Ci sie polaczenie posypalo, to nie wiedzialbys o tym i oczywiscie to wina Apple... Dalej nie wiem co jest nie tak z idea multitaskingu, gdzie deweloper decyduje jak jego aplikacja ma sie zachowywac a system ja wyrzuca, gdy ona przestaje dzialac i zawala pamiec? Chyba tylko to ze te idee firmuje Apple.

#347 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2010 - 08:48

@horyzont: Sorry ale glupie argumenty sa glupie.

Przeczytalbys moje wczesniejsze posty to wiedzialbys, ze taka aplikacja jak Fring jakos nie miala problemu w tym bym widzial swoja kochana corusie z dowolnego lotniska na swiecie, jak siedzi przed komputerkiem i "rozmawia" ze mna i reaguje na to co mowie. Nagrywanie filmikow - moze ciezko w to uwierzyc - to nie to samo.

Nie wiem czy Apple blokuje. Fring nie na Apple narzeka, tylko na Skype, ktore wycielo im numer blokujac wejscie na Skype. Fring to Fring wideokonferencje masz i jakos Apple nie blokuje.

Poza tym jak mozna porownywac programistow Nimbuzza z programistami wywodzacymi sie z:

No w sumie mozna. Nimbuzz ma push, multitasking od paru tygodni i kilka(nascie) protokolow wspomaganych. Zaloze sie ze videokonferencje tez bedzie mial szybciej.

Moja córka natomiast nie chce ze mną rozmawiać przez skypa jesli mnie nie widzi :)
ale do rzeczy....po co komu jedno kierunkowa video konferencja ? Ty widzisz...Ciebie nie widzą ? Dla mnie jest to totalnie bezsensu. No ale gust jest jak ch..j - jeden i swój.

---------- Wpis dodano o 09:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:47 ----------

co z tego ze skype wspiera multitasking skoro iphone i tak go zamknie po jakims czasie zeby uwolnic pamiec? a wtedy polaczenie z serwerem zostanie oczywiscie przerwane.

jakie ograniczenia? przeciez kamera z przodu jest. jak juz jest to wypadaloby ja wykorzystac w skypie. jesli 3G nie wyrabia to wiekszosc i tak ma w domu wifi.

Przeczytaj dokładnie. Kamera z przodu jest w 4ce, i o to mi chodziło.

Btw...Wideo Konferencja w 4ce działa tylko pomiędzy iPhonami.

#348 marklar

marklar
  • 101 postów
  • SkądLondyn

Napisano 26 lipca 2010 - 10:20

Btw...Wideo Konferencja w 4ce działa tylko pomiędzy iPhonami.

mowisz o facetime? ale to jest raczej ograniczenie softwarowe a nie sprzetowe.

#349 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2010 - 10:36

mowisz o facetime? ale to jest raczej ograniczenie softwarowe a nie sprzetowe.

Wiem.

Pytanie tylko czy Apple udostępni dla "innych" tę możliwość czy będzie "jedyna słuszna droga".

#350 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 lipca 2010 - 10:57

Gdzies Apple wspomnialo ze Facetime pono to otwarty standard. Licze ze nadejdzie dzien ze iChat bedzie z nim kompatybilny i Skype praktycznie stalby sie zbedny...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych