Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki system bankowości internetowej jest najlepszy do Maca?

• Please log in to reply
91 replies to this topic

#26 Mamut

Mamut
  • 295 posts
  • SkądSkatowni

Posted 19 November 2006 - 00:23

polecam mbank pod wszystkim smiga i nie ma zadnych problemow :D

#27 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2007 - 10:30

Mam tak samo - chyba od aktualizacji do 10.4.8 i javy z nią związaną nie mogę przelać siana z Camino - pokazuje się*okno "podpisz dyspozycje" całkowicie puste.

Pod Safari chodzi dobrze ale nie mogę utworzyć*nowych odbiorców... klikam zapisz i nic się*nie dzieje :( ale przelewy idą...

Ma ktoś*jakiś*pomysł jak to obejść?

U mnie podobnie. Ktoś znalazł powód i obejście problemu?

#28 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 04 January 2007 - 10:38

z mBankiem nie ma żadnych problemów. Ale ramki mnie dobijają (psychicznie).

#29 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 January 2007 - 10:43

Ja mam konto w Multibanku. Pod Safari smiga wszystko za wyjatkiem smsowego potwierdzania przelewow jednorazowych - niezbedne do wpisania otrzymanego smsem kodu okienko pojawia sie tylko pod Firefoxem. Rozmawialem juz z Multibankiem i znaja problem.

potwierdzam, ostatnio dostawalem bialej goraczki przed świętami zeby zrobić przelew, faktycznie FIREFOX rozwiązuje sprawę, reszta obsługi MULTIBANKU działa bez zarzutu

#30 Bond

Bond
  • 43 posts

Posted 04 January 2007 - 11:10

Korzystam z BPH. Przeglądarka Safari. Trzeb tylko pamiętać aby była zainstalowana najnowsza Java.ING też bez problemów.

#31 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 04 January 2007 - 12:54

ING też bez problemów.

ING z dużymi problemami :]

#32 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2007 - 13:02

Korzystam z BPH. Przeglądarka Safari. Trzeb tylko pamiętać aby była zainstalowana najnowsza Java.ING też bez problemów.

Mam 10.4.7, trochę niepewny jestem przejścia do 10.4.8 z uwagi na problemy z autopołączeniem do sieci wireless.

U mnie z logowaniem jest ok, w niektórych przypadkach udaje mi się nawet coś autoryzować ale w przypadku wielu opcji, naciśnięcie przycisku (submit) nie powoduje żadnej akcji, nie wyskakuje okno z prosbą o autoryzację. Safari miała nawet wyłączone blokowanie wyskakujących okienek. Nic nie pomogło.

W Camino, Firefoksie okno do podpisania zlecenie wyskakuje puste. Próbowałem póki co podmiany w binarkach pluginów od javaembeddedplugin na aktualne ściągnięte z sourceforge. Dzisiaj może spróbuję jeszcze wywalić je całkowicie z nowych binarek fx i spróbować bez nich. Ale jakoś wątpię, żeby to pomogło.

Czy przejście na 10.4.8 może o czymś zaważyć?

#33 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 04 January 2007 - 13:11

potwierdzam, ostatnio dostawalem bialej goraczki przed świętami zeby zrobić przelew, faktycznie FIREFOX rozwiązuje sprawę, reszta obsługi MULTIBANKU działa bez zarzutu

camino tez nie ma problemow z multibankiem

#34 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 04 January 2007 - 18:00

Z ING sa problemy z kazda przegladarka,rozwiazaniem jest Opera ale w wersji 8.54,nowsza tez nie dziala i tylko z tej przegladarki moge robic przelewy,jave mam najnowsza

#35 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 04 January 2007 - 19:56

Dokładnie tak samo mam u siebie. Dlatego też nie uważam ING za bank przyjazny. :) A nowa Opera kusi...

#36 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 posts

Posted 04 January 2007 - 21:28

Ja mam od chyba 4 lat Inteligo i działa idealnie na Windowsie, Linuksie, FreeBSD i Mac OS Xie. Na każdej przeglądarce na której testowałem zadziałało bez doinstalowywania czegokolwiek. Wynika to z tego, że Inteligo nie wymaga Javy, ale wszystko działa na PHP albo ASP, czyli język po stronie serwera, a nie użytkownika. Oczywiście jak nie ma dostępu do kompa to zawsze jest WAP.

#37 plan

plan
  • 18 posts
  • Skądwro

Posted 04 January 2007 - 23:41

Właśnie dokonałem testu BPH i jestem zawiedziony konfiguracją numer 1: Firefox 2 + osx 10.4.8. = nie uda się raczej zrobić przelewu, firefox zamarł na okienku zlecenia. Podobnie miałem na ibooku g4 (ani firefox, ani camino, ani safari). Oczywiście mówię tu o wykonywaniu zleceń, logowanie działa ok, mogę sobie zobaczyć, czy coś tam jeszcze mam na koncie. Druga potyczka z udziałem bph i safari zakończyła się znacznie lepiej: wszystko otwierało się zdecydowanie szybciej i zatrzymałem się tuż przed ost. ruchem (jako, że akurat nie chciałem robić przelewu). Wygląda na sukces, jak sprawdzę w 100% to napiszę.

#38 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 05 January 2007 - 00:04

Mogę Cię uspokoić, BPH+MacOS X 10.4.8 wyśmienicie ze sobą współpracują. :) Wiem, bo używam.

#39 plan

plan
  • 18 posts
  • Skądwro

Posted 05 January 2007 - 09:04

Mogę Cię uspokoić, BPH+MacOS X 10.4.8 wyśmienicie ze sobą współpracują. :) Wiem, bo używam.

ale na safari?

#40 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 05 January 2007 - 09:12

Czy moglbym poprosic kogos o maly test? Sprobujcie wejsc spod Safari na strone www.lukas.pl a potem na Zaloguj sie. Ja mam blad 403 Forbidden :( Czy tylko ja mam ten problem? Jest na to jakas rada? Pod Firefoxem dziala bez problemu.

#41 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 05 January 2007 - 10:15

U mnie zadziałała bez problemów (Safari na Tiger)
  • DoMiNiQuE likes this

#42 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 05 January 2007 - 10:22

U mnie zadziałała bez problemów (Safari na Tiger)

Dzieki Monika. Tego sie obawialem :( Czyli to moj lokalny problem. Z tego co pamietam to pojawil sie po jakims SU. Przejrzalem juz chyba wszystkie ustawienia wlacznie z java i nadal to samo.

#43 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 10:41

Upgrade zrobiłem. Próbowałem wczoraj zmodyfikować zdefiniowanego wcześniej odbiorcę i dodać go do zaufanych.

Wyniki:

Firefox 2.0: Wyskakuje okno wielkości takiej jak okno do podpisania zlecenia, lecz jest całe puste. Nie da się go zamknąć. Firefox wisi, pomaga tylko Force Quit.

Camino: Jak wyżej.

Safari: Przy próbie kliknięcia na przycisk ,Zapisz' nie dzieje się nic. Przeglądarka nie reaguję na taki zabieg jak zapisanie zmian. Nie wyskakuje żadne okienko, nic z tych rzeczy.

Podobnie sprawa wygląda przy innych operacjach. Pod Safari udało mi się co najwyżej dodać do koszyka przelew.

W Firefoksie i Camino próbowałem wszystkich kombinacji:

1. Standardowe wersje pluginów MRJ i Java Embedding Plugin dostępne w binarkach tych aplikacji Contents/MacOS/plugins/
2. Podmiana wersji standardowych na najnowsze pobrane z javaplugin.sourceforge.net
3. Wywalenie w ogóle tych pluginów z binarek.

Żadna nie przyniosła skutku.

Any idea?

#44 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 05 January 2007 - 11:01

Czy moglbym poprosic kogos o maly test? Sprobujdzie wejsc spod Safari na strone www.lukas.pl a potem na Zaloguj sie. Ja mam blad 403 Forbidden :( Czy tylko ja mam ten problem? Jest na to jakas rada? Pod Firefoxem dziala bez problemu.

To sie pojawilo po update do 10.4.8. U mnie dokladnie to samo.. Dla tej jednej stronki trzymam Camino na dysku.

#45 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 05 January 2007 - 12:27

ale na safari?

Tak, na Safari :)
Co do Lukasa, to u mnie też wyskakuje błąd pod Safari.

#46 plan

plan
  • 18 posts
  • Skądwro

Posted 05 January 2007 - 12:37

ok. niebawem się sam przekonam z tym safari i bph. @k.rosinski miałem dokładnie to samo pod firefoxem, musiałem to okno 'forskwitować'. ach te komputery.

#47 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 05 January 2007 - 14:02

Safari: Przy próbie kliknięcia na przycisk ,Zapisz' nie dzieje się nic. Przeglądarka nie reaguję na taki zabieg jak zapisanie zmian. Nie wyskakuje żadne okienko, nic z tych rzeczy.

A jakie masz zainstalowane wersje Javy?
Poniżej obrazki przedstawiające co ja mam zainstalowane i ustawione w preferencjach Javy.
Posted Image

Posted Image

#48 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 14:38

A jakie masz zainstalowane wersje Javy?
Poniżej obrazki przedstawiające co ja mam zainstalowane i ustawione w preferencjach Javy.

Identyczne.

Wiem, że na pewno sytuacja w której przycisk nie reagował występuje u mnie w sytuacji gdy chcę dodać odbiorcę lub gdy chcę zmienić dane odbiorcy. Wydaje mi się, że puszczanie przelewu bezpośrednio też powodowało taki efekt lecz nie pamiętam dokładnie. Mogę sprawdzić gdy wrócę z pracy.

Czy ktoś z was może spróbować dodać pod Safari nowego odbiorcę?

#49 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 05 January 2007 - 15:08

Właśnie przed chwilą spróbowałem dodać odbiorcę i niestety nie udało się :( Trochę dziwne bo dopóki nie uzupełniłem pola "Nazwisko/imię" to przycisk "Zapisz" reagował na naciśnięcie, wyświetlając okienko z błędem. Można dodać jednak odbiorcę poprzez wybranie opcji "Nowy Przelew" i po wypełnieniu wszystkich pól zaznaczyć na dole strony "Zapisz odbiorcę" a resztę zrobić tak jak przy wysyłaniu przelewu. Odbiorca zostanie zapisany, a przelew będzie można anulować i usunąć. Trochę więcej z tym roboty, ale skoro nie można inaczej.

#50 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 15:15

Właśnie przed chwilą spróbowałem dodać odbiorcę i niestety nie udało się :(
Trochę dziwne bo dopóki nie uzupełniłem pola "Nazwisko/imię" to przycisk "Zapisz" reagował na naciśnięcie, wyświetlając okienko z błędem.
Można dodać jednak odbiorcę poprzez wybranie opcji "Nowy Przelew" i po wypełnieniu wszystkich pól zaznaczyć na dole strony "Zapisz odbiorcę" a resztę zrobić tak jak przy wysyłaniu przelewu. Odbiorca zostanie zapisany, a przelew będzie można anulować i usunąć.
Trochę więcej z tym roboty, ale skoro nie można inaczej.

Super! Znaczy nie super, ale dzięki. Dobrze słyszeć, że problem leży jednak po stronie BPH a nie mojego systemu. Napiszę dzisiaj do BPH, żeby to poprawili.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users