Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki system bankowości internetowej jest najlepszy do Maca?

• Please log in to reply
91 replies to this topic

#51 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 05 January 2007 - 15:25

Chyba już ktoś wspominał ale: osobiście mam konto w WBK- miałem jakieś zgrzyty pomiędzy 10.4.2 a 6 ale już wszystko ładnie chodzi. Firmowe konto mamy w nordea, karty uwierzytelniające, anie na tygrysie ani na panterze nie było z tym bankiem najmniejszych kłopotów.

#52 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 05 January 2007 - 15:28

Z BPH i OSX poddałam się już jakiś czas temu, ale u mnie można wykonywac wszelkie operacje z wylaczeniem tych, które do zatwierdzenia potrzebująklucza. O ile pamietam, to do dodania nowego kontrahenta, czy zmiany danych kontrahenta potrzebny jest klucz. Zatem, jeżeli komuś nie udaje sie wysłac przelewu, to również nie zniemi danych kontrahenta. Zreszta przed chwila próbowałam. Nie udało sie. Podobnie jak każda operacja po której jest potrzebny klucz. Czyli po komendzie zapisz (np w zmianach kontrahenta powinno być przywołanie klucza. Ale , z uczciwości, przyznaje, że nie udaje mi sie równiez wysyłac przelewów. Reszta "zabaw" na rachunku BPH nie sprawia problemu zarówno pod Safari jak i inną przeglądarką na OSX.

DoMiniQue: uzupełniam, ja nie aktualizowałam systemu. Wcześniej czytałan na Forum o tym i uznałam, że nie warto. :lol:

#53 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 16:05

Pozwolę sobie zacytować odpowiedź, którą otrzymałem:

Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, iż na chwilę obecną platforma MAC nie jest wspierana.Trwają prace nad udostępnieniem Platformy Internetowej na środowisku Mac. Niestety na chwile obecną nie posiadamy dokładnej daty wprowadzenia. Ewentualnym rozwiązaniem jest skorzystanie z emulatora środowiska Windows.

Z poważaniem
Krzysztof Swornik
Centrum Bankowości Bezpośredniej
Banku BPH SA

#54 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 05 January 2007 - 19:32

Pozwolę sobie zacytować odpowiedź, którą otrzymałem:

Już samej odpowiedzi nie cytuje. Jedynie co mogę, to Ci pogratulować. Przynajmniej Ciebie potraktowali poważnie. Ja chyba czterokrotnie byłam w kontakcie telefonicznym, każdy chyba z 30 minut, gdzie naprowadzali mnie jak mam zrobić, aby ich system zadziałał z moim OSX. Jedno co im udało się to udowodnić mi ponad wszelka wątpliwość, że jestem półdebilką (co nie jest takie trudne, bo i tak bez nich wiem, że się na tym nie znam) , bo mimo wygenerowania ok 10 nowych kluczy system nie zadziałał i nadal nie działa.
Zatem: Bardzo dziękuję za tę informacje, która po po prostu mnie nieco dowartościowuje. . Bo może jestem głupia, ale nie aż tak jak chcieli mi to udowodnić informatycy (tym razem) z BPH.
Pozdrawiam Monika.

#55 Kkropka

Kkropka
  • 62 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2007 - 18:09

BPH akurat ma problemy nie tylko z Mac. Ich system jest strasznie mało stabilny, ff na windowsie co chwile mi się wysypuje przy okazji ich banku, do tego ich serwery co tu dużo mówić są kiepskie. Mbank natomiast działa bardzo dobrze na Safari ale to już chyba pisane było. Inną sprawą są zabezpieczenia tego banku... A Ty Moniko, i zresztą każdy z Was, niech nie słucha informatyków pracujących w takich firmach ;) ze mnie też kiedyś jakiś śmieszny człowieczek z Dialogu chciał zrobić idiote... oni tak robią bo sami czują się idiotami. JSG - wiesz może od kiedy WBK posiada system internetowy? Mnie jakoś 3 (4?) lata temu odprawili z kwitkiem gdyż takowy dopiero testowali w Warszawie...

#56 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 January 2007 - 16:47

Pl@net

Jak macie kilka minut to zróbcie test sprzętu na tej stronie:
https://wnioski.fort...urationTest.jsp
I napiszcie jaki wyszedł wynik.

#57 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 08 January 2007 - 16:53

Jak macie kilka minut to zróbcie test sprzętu na tej stronie:
https://wnioski.fort...urationTest.jsp
I napiszcie jaki wyszedł wynik.

No niby wykryl, ze mam OS X, ale mimo to kaza mi jakies DLLe do Program Files instalowac :lol:

EDIT:
Pod Firefoxem w ogole nic nie rozpoznaje.

#58 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 08 January 2007 - 17:18

No niby wykryl, ze mam OS X, ale mimo to kaza mi jakies DLLe do Program Files instalowac :lol:.

U mnnie wygląda to tak:

Wynik
SPRAWDZANIE KOMPUTERA UŻYTKOWNIKA
Poniżej znajdują się informacje o tym, jak system Pl@net rozpoznał konfigurację Twojego komputera.
O zaleceniach technicznych dla użytkowników Pl@net możesz przeczytać tutaj.

SYSTEM OPERACYJNY
Rozpoznany system operacyjny: MACOS
PRZEGLĄDARKA INTERNETOWA
Rozpoznana przeglądarka: Netscape Navigator 4.x
WIRTUALNA MASZYNA JAVA
Rozpoznany producent maszyny wirtualnej: SUN
Rozpoznana wersja maszyny wirtualnej: 1.4
DODATKOWE PLIKI
Wykryto niekompletność środowiska. Nie jest możliwe pełne wykorzystanie systemu.
Do prawidłowego funkcjonowania systemu Pl@net na Twoim komputerze potrzebne są cztery niestandardowe pliki:
Pliki local_policy.jar i US_export_policy.jar umożliwiają stosowanie bardzo silnych mechanizmów kryptograficznych, na których opiera się bezpieczeństwo systemu Pl@net.

Pliki pkcs11wrapper.dll i iaikPkcs11Wrapper.jar pozwalają wykorzystywać w systemie Pl@net karty kryptograficzne.

Dodam że pracuje na Safari, pozdrawiam

#59 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 08 January 2007 - 19:54

u mnie podobnie, tyle tylko, że Flock widnieje jako FF ;) kliknięcie automatycznej instalacji brakujących plików nic nie zmienia,

#60 klem

klem
  • 34 posts

Posted 08 January 2007 - 20:42

Flock zdaje się jest na silniku gecko? Zatem zdaje mi się, że może być rozpoznawany jako ff.

Podpisywanie kluczem na BPH działa mi tylko w Camino i to nie w wersji najnowszej (1.0.3) tylko 1.0.2.
link do dmg: http://www.caminobro...releases/1.0.2/

#61 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 08 January 2007 - 21:01

.jar to chyba aplikacje java, to by się chyba dało zainstalować. Napisał już ktoś do nich że muszą się bardziej postarać? ta myszka to chyba jedno przyciskowa jest u nich na górze strony- disein z B&W jakiś (zdjęcie na 100% ze stocka) Co do WBK konto mam chyba 3 lata, i nawet do głowy mi nie przyszło żeby nie było internetowego dostępu. Ostatnio do mojego brata dzwoni pani z WBK "kiedy był pan ostatni raz w oddziale WBK" "jak zakładałem konto" "kiedy to było" "trzy lata temu" "i od tej pory nie był pan w odziale" "Po co, przecież mam dostęp przez internet" "ach to nie mogę z panem przeprowadzić ankiety, dziękuje"

#62 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 08 January 2007 - 21:22

Ale chyba nie w Tigerze? U mnie śmiga aż miło.

no u mnie tez smiga tylko ze wywala mi blad podczas wpisywania danych do przelewu .. jakis komunikat ze zle znaki sa czy cos w tym stylu ..

#63 Kkropka

Kkropka
  • 62 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 January 2007 - 00:36

Tia, .jar'y to archiwa javy. W dawnych czasach kiedy dyskietki królowały na świecie pakowało się tym pliki ;) ale swoją drogą do pakowania zwykłych plików nie używałem jaru już kilka ładnych lat ;) Co do tego Frotis Banku to mam dokładnie tak samo jak Wy, też używam Safari, też mam niekompletne środowisko. Phi :P sami są niekompletni. No proszę może Ty zakładałeś konto chwilę po tym jak ja założyłem i za moment miałem mieć dostęp do netu. Nic z tego nie wyszło. Z konta zrezygnowałem. Uprzedzony, pewnie do nich więcej nie wrócę ;)

#64 de_cha

de_cha
  • 10 posts

Posted 25 February 2007 - 10:58

ING i update do java Mam pytanie czy jest szansa na odinstalowanie ostatniej aktualizacji javy? Po jej zainstalowaniu niestety nie działa mi skrzynka bankowa ING.:confused:

#65 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 25 February 2007 - 18:26

Mi ING chodzi tylko pod Opera 8.54

#66 de_cha

de_cha
  • 10 posts

Posted 25 February 2007 - 22:19

Ja też taką używam. Działało aż do ostatniej aktualizacji javy. Poradźcie co robić.

---- Dodano 26-02-2007 o godzinie 00:20 ----
Ja też taką używam. Działało aż do ostatniej aktualizacji javy. Poradźcie co robić.:confused:

#67 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 25 February 2007 - 23:56

BZWBK24 internet smiga na Safari sys 10.4.8

#68 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 26 February 2007 - 09:50

Multibank smiga do momentu "przelaczenia sie" na smsowe potwierdzanie transakcji (nie poprzez liste kodow). W Operze i Firefoxie smiga bez problemu.

#69 Masaii

Masaii
  • 68 posts

Posted 26 February 2007 - 22:29

BZWBK24 internet smiga na Safari

sys 10.4.8

Zgadza się. Niestety DM BZWBK już nie jest taki bezproblemowy;-(

kilka razy wywalił mi Safari w kosmos ...

#70 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 26 February 2007 - 22:54

a co to? dla firm, jakies fundusz inwestycyjny?

#71 Masaii

Masaii
  • 68 posts

Posted 26 February 2007 - 22:57

a co to? dla firm, jakies fundusz inwestycyjny?

dom maklerski bz wbk - wywala się przy próbie przeglądania notowań i arkusza zleceń

przy okazji - o tym, żeby zrobili plug-in analogiczny do tego, który działa pod IE, można tylko pośnić ;-(

#72 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 01 March 2007 - 10:27

Dołączona grafika

da się oczywiście wpisać nik (wymazałem) ale pinu już nie.
Logowanie tylko przez FF :evil:

#73 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 29 March 2007 - 22:07

pojawiła się nowa Opera, może ktoś testował, czy ING daje z nią radę? :)

#74 JimB

JimB
  • 12 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 March 2007 - 22:40

Używam na codzień ING (firmówka) i Fortis (priv) ING pod FF2.0 dziala prawie dobrze. Prawie bo czasem potrafi zgubić focus z okna podawania hasła do klucza i bez restartu nie poślesz przelewu. Fort is pod FF2.0 (podpis cyfrowy, klucz na Pendrive) działał przed zmiana. Teraz niestety się kładzie na oknie wyboru podpisu. Być może przełączanie na hasło i SMS rozwiąże sprawę Chwilowo przestalem walczyc tylko uzywam FF2.0 i parallels :) BTW Fortis po zmianie zrobił ogromny krok i teraz funkcjonalnie jest w czołówce.

#75 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Posted 30 March 2007 - 00:05

u mnie BPH dziala tylko na Safari. Firefox - zapomnij - nie podpiszesz zlecenia

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users