Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki system bankowości internetowej jest najlepszy do Maca?

• Please log in to reply
91 replies to this topic

#1 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 September 2006 - 14:29

Czy korzysta ktoś z was z Pl@net Fortis Banku albo Sez@m BPH?

#2 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 September 2006 - 14:36

niewiem jaki jest najlepszy ale uzywam multibanku i niemam zadnych problemow

#3 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 18 September 2006 - 14:39

jestem w mBanku-polecam

#4 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 18 September 2006 - 15:27

Ja korzystam z Sezam W BPH. Działa bez problemów, zarówno pod Safari, jak i pod Camino.

#5 aldek

aldek
  • 793 posts
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Posted 18 September 2006 - 15:59

Ja ze swojej strony odradzam BPH. Nie udało mi się uruchomić systemu pod Panterą (10.3.9), może komuś się udała ta sztuka, niech da znać, jak. W 10.4.6 Firefox wywala się na oknie logowania, działa Camino, ale na okno potwierdzające przelew muszę czekać czasem kilka minut. No, mordęga jest.

#6 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 18 September 2006 - 16:09

Mam konta w Polskich bankach - w Inteligo, PKO Inteligo i mBanku - wszystkie działają na Mac'ach, przynajmniej na FF z którego korzystam. Mam jeszcze konto zagraniczne, z nim też nie ma problemów.

#7 Dr.Logic

Dr.Logic
  • 278 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 September 2006 - 17:07

KB24 działa bez problemu na każdej platformie ;)

#8 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 September 2006 - 19:20

Osiołki polskiego internetu

Jak komuś coś nie działa to niech zgłosi do Osiołków
http://osiolki.net/osiolki

#9 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 18 September 2006 - 21:44

mBank, Multibank, Inteligo - wszystko śmiga.

#10 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 18 September 2006 - 21:47

a mi BPH nie dziala (10.4.7, zadna przegladarka) ani na Pismo, ani na Beige. Logowac sie trzeba przy pomocy klawiatury ekranowej i to nieraz 2 razy, a przelewu nie idzie wykonac.

#11 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 18 September 2006 - 23:27

z bzwbk24 sa problemy z safari ... ;( Firefox zalatwil sprawe

#12 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2006 - 23:29

E-konto PRO w Lukasie wspolpracuje bez zarzutu...

#13 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 18 September 2006 - 23:32

z bzwbk24 sa problemy z safari ... ;(

Ale chyba nie w Tigerze? U mnie śmiga aż miło.

#14 HoaX

HoaX
  • 182 posts
  • SkądKobiór

Posted 18 September 2006 - 23:52

z bzwbk24 sa problemy z safari ... ;(

Ja takowych nie mam.

#15 dareks9

dareks9
  • 268 posts
  • SkądKatowice

Posted 18 September 2006 - 23:58

Generalnie rzecz ujmując (to będzie długawy mail - niestety):

Kłopoty z użytkowaniem bankowości elektronicznej pod OS X dotyczą przede wszystkim następujących banków:

BPH, ING Bank Śląski oraz Fortis Bank i Gettin Bank.

Autorem rozwiązań systemowych i pewnie właścicielem aplikacji dla wszystkich tych banków jest firma DRQ (patrz: lista klientów strategicznych: http://www.drq.pl/dr..._klientow.html).

W gruncie rzeczy wszystkie te systemy są prawdopodobnie swoimi klonami (np. użytkownik: "altcomputing" pisze o klawiaturze do logowania do systemu i kłopotach z potwierdzaniem przelewów - klawiatura i te same kłopoty często dotyczą użytkowników np. systemu ING Banku Śląskiego - był o tym jakiś wątek na forum).

Jakie są tego przyczyny:

Stanowisko oficjalne banków jest takie (pisane zapewne pod dyktando DRQ):
"System operacyjny Mac OS X dla komputerów PPC nie jest systemem rekomendowanym dla naszej aplikacji bankowości internetowej. System rekomendowany: Windows. Przeglądarka rekomendowana: IE".

Faktyczną przyczyną kłopotów jest zapewne fakt, że najważniejszy element systemów stworzonych przez DRQ - specjalny Java Applet do okien modalnych (np. okno potwierdzania przelewów) został napisany i zoptymalizowany pod kątem współpracy z Windows. I stąd jego kłopoty z pełnym wykorzystaniem jego możliwości we współpracy z wersjami Java Scriptu działającymi pod Mac OS X.

Sporym problemem są też kłopoty z dostępem do systemu plików OS X-a. W praktyce - jeśli na przykład zdecydujesz się na przechowywanie swojego klucza do systemu na swoim kompie (a nie na serwerze banku) to możesz pożegnać się z możliwością potwierdzania przelewów.

Reasumując: jeśli autorem rozwiązań systemowych dla Twojego banku jest firma DRQ - bądź ostrożny. Nie oznacza to, że nie da się skonfigurować Twojego Mac-a do współpracy z tym systemem, ale musisz się liczyć z kłopotami. Może je spowodować np. aktualizacja Javy na kompie w ramach aktualizacji systemu lub aktualizacja aplikacji w banku.

W przypadku innych banków, a zwłaszcza banków o powszechnie znanej i mocnej pozycji w internecie (mBank, MultiBank, Inteligo itd.) raczej kłopotów nie będzie. Ich aplikacje są lepiej zoptymalizowane - w końcu internet to ich główny kanał dostępu dla klientów.

Pozdrawiam

#16 dannyboy

dannyboy
  • 9 posts

Posted 22 September 2006 - 00:34

Kredyt Bank i Nordea dzialaja ok... Przy tych serwisach bankowych mozna podyskutowac o logicznosci ich uzytkowania..... ;) Nordea - czy ludzie projektujacy ten serwis wachaja klej czy tez jedza grzyby - oto pytanie... Pozdrawiam

#17 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 15 November 2006 - 20:08

@altcomputing , sprobuj Camino - powinno zadzialac. Wykonywalem przelew w BPH za pomoca Camino na Lombardzie pod 10.3.9, i poszlo... Jesli zdarza sie w Camino dlugie czekanie na okno do hasla, trzeba "zmusic" przegladarke do aktywnosci, poruszajac w oknie kursorem. Do tej pory nie wiem dlaczego, ale to dziala....

#18 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 posts

Posted 15 November 2006 - 20:28

A mi od jakiegoś*czasu Camino przestało poprawnie współpracować z BPH. W sumie to nie martwi mnie zbytnio bo Safari śmiga że aż miło, no i nie trzeba ruszać myszą aby pobudzić Camino do życia.

#19 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 15 November 2006 - 20:31

6, sytybank jest ok i na Safari i FF 2.0. ING śmiga na Operze

#20 QDS

QDS
  • 45 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 November 2006 - 23:08

A mi od jakiegoś*czasu Camino przestało poprawnie współpracować z BPH. W sumie to nie martwi mnie zbytnio bo Safari śmiga że aż miło, no i nie trzeba ruszać myszą aby pobudzić Camino do życia.

Mam tak samo - chyba od aktualizacji do 10.4.8 i javy z nią związaną nie mogę przelać siana z Camino - pokazuje się*okno "podpisz dyspozycje" całkowicie puste.

Pod Safari chodzi dobrze ale nie mogę utworzyć*nowych odbiorców... klikam zapisz i nic się*nie dzieje :( ale przelewy idą...

Ma ktoś*jakiś*pomysł jak to obejść?

#21 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 16 November 2006 - 19:18

Ja mam konto w Multibanku. Pod Safari smiga wszystko za wyjatkiem smsowego potwierdzania przelewow jednorazowych - niezbedne do wpisania otrzymanego smsem kodu okienko pojawia sie tylko pod Firefoxem. Rozmawialem juz z Multibankiem i znaja problem.

#22 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 17 November 2006 - 09:33

camino obsluguje sms :> mam nadzieje ze szybko to poprawia przy safari :>

#23 rami

rami
  • 184 posts

Posted 17 November 2006 - 11:26

mam nieodparte wrazenie, ze tytul watku jest nie do konca sluszny... w sensie: Banki sie dogaduja z przegladarka a nie z systemem. Wiec 90% potencjalnych problemow da rade chyba rozwiazac zmieniajac badz uzywana przegladarke badz chociaz namawiajac uzywana, zeby sie inaczej przedstawiala? jako, ze uzywam Opery, to niestety czasami musze jej poustawiac, zeby na stronie takiej i takiej przedstawiala sie inaczej - zazwyczaj pomaga na co glupsze stronki (przy czym bank z ktorego korzystam - Inteligo - z Opera bez kombinowania dziala OK)

#24 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 17 November 2006 - 16:10

Chodziło mi o makowe przeglądarki takie jak Safari czy Camino. No i jeszcze o autoryzację podpisem elektronicznym.

#25 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 18 November 2006 - 14:31

Ogłosiłam kiedyś sukces, ze udało mi się (przy pomocy infolinii BHP) uruchomic obsługę Sezamu. Trwało to (szczęście) ok. tygodnia i znów zaczęło kiepścić (Safari, Firefox, Opera - bez róznicy) szczególnie przy autoryzacji przelewu (klucze generowałam już spod Tigera). Było jak w Totolotku, czasem wygrana, a czasem piszczał, że niewłasciwe hasło, o czym informował mnie czasem dopiero po paru minutach zpozostawiu mnie w złudzeniach, że jest OK. Nie wspominam oczywiście, że trudnosci były głównie przy pilnych i ważnych przelewach. Teraz mam rachunek w City. Jest OK.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users