Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac dla architekta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#26 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpnia 2009 - 13:42

to wszystko zależy szczerze mówiąc to dla osoby słabo skomputeryzowanej IMO lepszy jest Mac jeżeli natomiast głównie chodzi ci o to, żeby wycisnąć jak najlepszy (jeżeli chodzi o numerki) sprzęt za daną kasę to lepszy będzie jakiś składany PC no chyba, że chodzi o laptopa, to wtedy trochę inaczej sprawa wygląda, bo tu składaków się raczej nie robi chociaż jeżeli pozostajemy przy numerkach to pewnie znajdzie się jakiś z lepszymi w podobnej cenie pytanie tylko czy numerki to tak naprawdę wszystko? bo jeżeli komputer będzie tylko pod te 2 programy to różnicy kolosalnej nie będzie (co za różnica gdzie odpalisz te programy?) jeżeli jednak to ma być też komputer do codziennego użytku - no to tutaj różnice są w Maku odpada trochę bolączek Windowsowych - wirusy, aktualizacje sterowników, problemy administracyjne, etc.

#27 patti007

patti007
  • 10 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 13:55

Chodzi mi głównie o to aby mi te programy chodziły, abym mogła posiedzieć troszkę na necie, coś tam zrobic na uczelnie i tyle. Grac w gry nie gram - czasami Simsy ale to nie jest mi do szcześcia potrzebne. Słyszałam, że to są odpowiednie kompy (Mac) do tych programów - ale nie wiem czy to jest mit. Po za tym chciałabym aby był mobilny - choć zastanawiałam się nad mocną stacjonarką. Przekonuje mnie tez jakość wykonania mac'ów. Patrząc po numerkach znajdę, ale ten komp ma mi służyć na ok.5lat więc chcialabym coś pożądnego. A może sonny vaio??

#28 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 17:38

Uzywam od dawna do tego o czym mowisz - Archicad, Artlantis, Ps, itd - projekty. Chetnie Ci doradze - jak cos pisz na PW/mail.

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 17:44

Napisze wprost - Bierz PC, znam firme która miała maka pro do robienia prostych rzeczy, ale stał nie używany bo to samo można było zrobić o wiele szybciej i łatwiej na PC bez żadnych udziwnień. Mac OS X jest dobry do pracy w domu albo jak się ma przetestowane i wie się co się kupuje jeżeli tego nie wiesz nie znasz OSX itd .. to nie pchaj się w straty, bierz PC bo w nim wiesz na czym stoisz.

#30 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpnia 2009 - 17:50

zastanawiam się w sumie jak coś szybciej i łatwiej można zrobić na jakimkolwiek komputerze jeżeli jest do tego używany ten sam program ;) (oczywiście program pewnej klasy, nie jak MS Office, który jest zupełnie niezależny od windowsowej wersji, tylko np. jak Photoshop)

#31 jacektoja

jacektoja
  • 150 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 18:43

ej a używał z was ktoś programu Cadintosh? ja korzystałem i powiem że nie jest zły ;)

#32 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 sierpnia 2009 - 20:09

ej a używał z was ktoś programu Cadintosh?

Z tego co widać prosty i tani programik typu "CAD" jakich wiele na rynku, który do takichże zastosowań pewnie się 100 krotnie lepiej sprawdza niż MS Word, w którym znajomy architekt dostał projekt instalacji elektrycznej od branżysty!!! :)

#33 patti007

patti007
  • 10 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 10:47

Dzięki za odpowiedzi. A może mi ktoś polecić konkretny model macbook'a. Ale porszę o to taką osobę, która pracuje na Archicadzie 12 i na Photoshopie cs3. Proszę też o obiektywną odpowiedz. Szkoda wtopić 5tys.zł, z czyjegoś polecenia, tylko dlatego, że ktoś zakochał się w ugryzionym jabłuszku. Osobiście bardzo mi się podoba w mac,u, że jest mały, lekki, biały i ma wmiarę parametry w porównaniu do innych 13 - 14 calowych booków.

#34 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 10:52

zastanawiam się w sumie jak coś szybciej i łatwiej można zrobić na jakimkolwiek komputerze jeżeli jest do tego używany ten sam program ;)
(oczywiście program pewnej klasy, nie jak MS Office, który jest zupełnie niezależny od windowsowej wersji, tylko np. jak Photoshop)

Nie wiem ale podobno robienie stron www, czy operacja na dużych plikach w Exelu są w stanie wykończyć Mac Pro do takiego stopnia że na zwykłym PC z C2D i 2GB ram zrobi się to szybciej, nie wiem ile jest w tym prawdy bo nie sprawdzałem :)

#35 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2009 - 11:17

trochę głupio mówić rzeczy których się nie sprawdzało jako absolutną prawdę - to po pierwsze po drugie - robienie stron www? ekhm - kpisz? ja na swoim miniaku robię strony bez żadnych problemów. mam uwierzyć, że na maku pro jest problem z odpaleniem edytora tekstowego? przepraszam bardzo, ale to jak powiedzenie, że na Viście na wypasionym sprzęcie się notatnik tnie. pomijając już fakt, że na Maka jest sporo dobrego softu do tego (mocno przyśpieszającego pracę), który nie ma swoich windowsowskich odpowiedników czy konkurentów a co do MS Office - ten program jest tak wspaniały na Maku, że na każdym sprzęcie chodzi jednakowo mulaście, więc jak już napisałem wcześniej - to nie jest dobry przykład. MS Office na Maka jest kiepską próbą stworzenia natywnego MS Office (postawiony zwykły MS Office na wirtualce chodzi lepiej więc...) tak samo jak w drugą stronę dobrym przykładem nie jest iTunes (chociaż iTunes na windowsa nie jest próbą stworzenia natywnego programu tylko po prostu portem)

#36 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 11:21

Wiesz ja to słyszałem od informatyka który w kompach siedzi od lat także ciężko jest mi się wypowiadać na ten temat, aczkolwiek z MS Exel 2008 miałem trochę problemów i nie raz otwarcie skromnej tabelki kończyło się zwisem programu (Program mam aktualny).

#37 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2009 - 11:29

bo MS Office for Mac to dziadowski program. tyle. kropka. a co do tworzenia stron - w tym siedzę od naprawdę paru ładnych lat ;) i znam osoby, które kupiłyby sobie maka wyłącznie np. dla TextMate IMO Mac Pro to straszne marnowanie mocy jeżeli ma działać jako maszynka do robienia stron grafika pod strony to co innego trochę, chociaż dla potrzeb webmasterki duże pliki są niepotrzebne, więc też Pro niepotrzebne nie mam pojęcia jak twój znajomy tworzy strony i w czym, ale już się boję ;)

#38 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 11:36

Wiesz ja osobiście rozważałem i dalej rozważam zakup Maka Pro dla siebie do domu, i jedno co mogę powiedzieć boje się go kupić, boję się wkładana 9K w kompa.

#39 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2009 - 12:45

jak masz kasę i chęci to nie ma raczej problemu pytanie tylko - po co? ja rozumiem, cyferki wspaniałe, sprzęt na długie lata ale jeżeli te cyferki są dla samych cyferek to wygląda to trochę jak kupowanie PS3 żeby na niej pograć w pasjansa

#40 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 13:04

@patti007, Archicad to program mocno używający 3D, więc im więcej mocy tym lepiej. Tak naprawdę, wszystko zależy od tego, jak duże projekty będziesz robiła. Laptopy są mocne, ale stacjonarne są mocniejsze, poza tym lepsze, bo przyszłościowe. Photoshop będzie spoko działał, sam używam PS3 na duuużo starszym modelu maczków i bez problemów obrabiam architekturę. Moja żona robi projekty wnętrz w Sketchup'ie, pracuje na iMac'u z 2007 roku, przyznam, że czasem brakuje mocy, ale ona robi naprawdę duże projekty i nie potrafi optymalizować pracy, mam na myśli to, że wszystko ma wyświetlone, nie używa warstw, żeby coś ukryć, gdy jest niepotrzebne. Ale działa i chwali sobie. Skoro jesteś ciekawa nowej platformy to kup maczka, w razie czego sprzedasz. Najlapiej będzie jednak jak przejedziesz się do jakiegoś salonu z instalką ArchiCad'a, Photoshop'a i poprosisz o zaprezentowanie. Możesz się wcześniej umówić a oni sami zainstalują programy, które chcesz sprawdzić na mac'u. Możesz siedzieć w salonie aż do zamknięcia i działać ile chcesz, żeby poznać jak się pracuje na maczku. Myślę, że tak będzie najlepiej.

#41 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 13:20

jak masz kasę i chęci to nie ma raczej problemu

pytanie tylko - po co?
ja rozumiem, cyferki wspaniałe, sprzęt na długie lata

ale jeżeli te cyferki są dla samych cyferek to wygląda to trochę jak kupowanie PS3 żeby na niej pograć w pasjansa

Wiesz cyferki to jedno druga sprawa ja wykożystuje wszystko co mam i nic się przy mnie nie marnuje, kożystam z VMware, iMovie nawet myślę o czymś więcej jak FCS, tylko że na moim mini nie warto nawet go instalować.

Zakup maka pro to dwa problemy jeden to że 9K łatwo się pozbyć i zainwestować w coś co nie do końca jest sensowne, drugi problem to gwarancja, części czy naprawa pogwarancyjna. W komputerze może paść praktycznie wszystko od zwykłego wiatraczka, zasilaczy przez grafike czy płytę i o ile w PC nie jest to dużym problemem o tyle w pro za każdą z tych części jak się skończy gwarancja będę musiał słono zapłacić, także dla mnie cena komputera to jest tylko czubek góry lodowej reszta to koszty które mogą wyskoczyć z dnia na dzień, to że np w tym roku bez problemu bym miał te 9K na kompa, nie oznacza że za dwa lata będe miał 2K na płytę czy zasilacz, tego właśnie się boje w zakupie maka pro.

#42 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 21 sierpnia 2009 - 13:39

po to jest gwarancja, a jeśli się nie mylę to jest to zwykły PC skonfigurowany w odpowiedni sposób i podzespoły są takie same. No chyba, że się mylę ;)

#43 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 sierpnia 2009 - 14:14

to jest ryzyko związane z każdym komputerem tylko Pro to naprawdę solidny sprzęt pytanie też czy na pewno do domowego użytku potrzebujesz pro IMO czy to takie straszne poczekać trochę dłużej aż się jakiś efekt zrobi? ja wiem, że teraz ludzie niecierpliwi są, ale bez przesady trochę ;)

#44 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 14:24

Nie lubię się katować, dla mnie to co działa na kompie wolno w momencie mnie odrzuca i zniechęca, a mój mini to już na prawdę bardzo słaby sprzęt.

#45 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2009 - 14:41

Dzięki za odpowiedzi. A może mi ktoś polecić konkretny model macbook'a. Ale porszę o to taką osobę, która pracuje na Archicadzie 12 i na Photoshopie cs3. Proszę też o obiektywną odpowiedz.

Szkoda wtopić 5tys.zł, z czyjegoś polecenia, tylko dlatego, że ktoś zakochał się w ugryzionym jabłuszku.

Osobiście bardzo mi się podoba w mac,u, że jest mały, lekki, biały i ma wmiarę parametry w porównaniu do innych 13 - 14 calowych booków.

Macbook 1,83 C2D, 3GB Ram, Intel GMA950
Archicad 11 + Artlantis 2 przy większych projektach renderuje się długo
sam Archicad, rysując...działa super.
Photoshop Cs3 - Tnie się przy 400mb tiffach ale zdjęcia, obróbka projektów działa szybko :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych