Mac dla architekta
Napisano 03 kwietnia 2009 - 13:26

Napisano 03 kwietnia 2009 - 13:48
Napisano 03 kwietnia 2009 - 14:04
Nie prawdaCo do tego u偶ywanie przez grafik贸w etc. to dzi艣*to jako艣 nie ma szczeg贸lnego prze艂o偶enia na realia, ale mit Apple zosta艂.
Architekci u偶ywaj膮 Mac, ale oni u偶ywaj膮 innego softu. Przede wszystkim ArchiCAD.
Jakkolwiek mo偶na zainstalowa膰 windows dla takich cel贸w - moja siostra tak robi.
Nie chodzi tylko o przyzwyczajenia, bo tak naprawd臋 Final Cut nie ma odpowiednika na windows...
Napisano 03 kwietnia 2009 - 14:25
Napisano 03 kwietnia 2009 - 14:44
Napisano 03 kwietnia 2009 - 14:54
Napisano 03 kwietnia 2009 - 15:38
Napisano 03 kwietnia 2009 - 15:44
Napisano 03 kwietnia 2009 - 17:15
Napisano 03 kwietnia 2009 - 20:17
Same zdecyduja czy warto.
My tylko mozemy stwierdzic, ze jesli sa gotowe zaryzykowac i nie maja musu pracowania na np 3d studio to na 99% beda zadowolone z przesiadki:)
---- Dodano 03-04-2009 o godzinie 21:19 ----
a komfort pracy Archicad na PC-- archicad na Mac, jest nieporownywalny.
Nie ma o czym mowic w ogole.
Napisano 03 kwietnia 2009 - 21:23
domeen: punkt 3. moja by艂a kobieta pracowa艂a kilka lat na pococie u偶ywaj膮c Archicad'a, a p贸藕niej w ci膮gu dni przesiad艂a si臋 na Mac'a porzucaj膮c ca艂kowicie blaszaka po zgraniu wszystkich dokument贸w i bibliotek obiekt贸w, jedyne na co narzeka艂a na pocz膮tku to 偶e mysz nie ma dw贸ch klawiszy ;-)
dok艂adnie to mia艂em na my艣li

Kto艣 pyta o rade odno艣nie zakupu Maca (na dodatek dla kogo艣 innego). Oczywi艣cie jak mo偶na by艂o si臋 spodziewa膰 natychmiast wpada kilka post贸w typu "Stary - nad czy si臋 zastanawia膰 - Mac RULEZ" i koniec tematu. Chyba jednak nie o to chodzi艂o.
Oczywistym jest 偶e przesiadka z Archicada na Archicada to nic strasznego je艣li zmienia si臋 tylko platforma bo wtedy rzeczywi艣cie mo偶e przeszkadza膰 ilo艣膰 klawiszy w myszce. Mo偶na te偶 za艂o偶y膰, 偶e ka偶dy architekt 贸w program zna (co jest do艣膰 niebezpiecznym za艂o偶eniem bo u偶ywa艂em w 偶yciu wielu program贸w i mniej wi臋cej wiem do czego s艂u偶膮 i jak na nich pracowa膰) ale czy na tyle aby bez stresu wykonywa膰 na nim swoj膮 prac臋 zarobkow膮?
Nie rozmawiamy o komputerze do zabawy w domu - kto艣 ma docelowo kupi膰 kompa i z niego 偶y膰 - projektuj膮c na nim to i owo. Nie ma IMHO tutaj miejsca na loteri臋 - sam 偶yj臋 z pracy na kompie i wiem 偶e op贸藕nienia to strata swojej w艂asnej kasy. Nie przesiad艂 bym si臋 z Windowsa na Maca i odwrotnie nie maj膮c pewno艣ci, 偶e to nie wp艂ynie na jako艣膰 mojej pracy i jej wyniki. Osobi艣cie nie mam czasu na nauk臋 od podstaw obs艂ugi nowego oprogramowania - kosztem czasu sp臋dzonego na wykonanie swojej pracy - nawet lub tym bardziej ze wzgl臋du na ch臋膰 kupienia sobie Maca.
Rzetelna porada to wykazanie za i przeciw przy zmianie kompa na Maca, a nie zgodne "HURRA! nowy MacUser nam si臋 szykuje!"
Szcz臋艣cie, 偶e znalaz艂o si臋 w艣r贸d tych wszystkich 艣mieci kilka rzeczowych post贸w.
Nie ka偶dy kupuje Mac'a 偶eby mie膰 Mac'a. Osobi艣cie pracowa艂 bym na kuchence mikrofalowej gdyby oprogramowanie, z kt贸rego 偶yje, dzia艂a艂o na niej lepiej ni偶 na Macu czy PC.
Napisano 04 kwietnia 2009 - 09:30
Osobi艣cie nie mam czasu na nauk臋 od podstaw obs艂ugi nowego oprogramowania - kosztem czasu sp臋dzonego na wykonanie swojej pracy - nawet lub tym bardziej ze wzgl臋du na ch臋膰 kupienia sobie Maca.
Id膮c tokiem Twojego my艣lenia architekt powinien projektowa膰 dalej na kalce i do poprawek stosowa膰 popularny kiedy艣 wyr贸b firmy Polsilver. Komputer z jakimkolwiek oprogramowaniem CAD jest zb臋dny. Niestety nie da si臋 omin膮膰 post臋pu, a nauka czegokolwiek wi膮偶e si臋 z jakim艣 zaanga偶owaniem.
Oczywi艣cie wyb贸r jest AUTONOMICZN膭 DECYZJ膭 KA呕DEGO U呕YTKOWNIKA.
Ale oczekujemy, 偶e za to zaanga偶owanie osi膮gniemy okre艣lone profity, kt贸re szczeg贸lnie na p艂aszczy藕nie zawodowej przek艂adaj膮 si臋 na pieni膮dze. Z do艣wiadczenia wiem, 偶e por贸wnanie ACADa do ArchiCADa wypada jak jedzenie zupy widelcem zamiast 艂y偶ki. Moja ma艂偶onka nauczy艂a si臋 go sama w po艂owie lat 90-tych nie maj膮c takiego wsparcia jak obecnie (internet, fora, itp.). AutoCAD to elektroniczna deska kre艣larska i tylko deska posiadaj膮ca niestety wady tego narz臋dzia. Jej wielkim atutem jest to, 偶e jest standardem ale poza tym... by艂aby to d艂uga dyskusja. ArchiCAD jest oprogramowaniem skierowanym nie do wszystkich tylko do architekt贸w i pochodnych. Nastawiony jest na u艂atwienie i maksymalne uproszczenie pracy odbiorcom, zminimalizowanie mo偶liwo艣ci wyst臋powania g艂upich b艂臋d贸w (o co niestety w ACADzie nietrudno), a przez to osi膮gniecie najkr贸tszego czasu pomi臋dzy punktem A (kiedy przychodzi kochany inwestor), a punktem B (kiedy kochany inwestor p艂aci). Pierwszy projekt w ArchiCADzie osob臋, kt贸ra pracowa艂a w AutoCADzie "boli" ale potem jest tylko lepiej.
W po艂owie lat 90-tych kiedy pozna艂em moja 偶on臋 (by艂a przed dyplomem) zrobi艂em na sobie (osoba z poza bran偶y umiej膮ca Corela) test na wtedy dost臋pnym na rynku oprogramowaniu CAD (ACAD, Microstation, Allplan, ArchiCAD) i tylko na nim postawi艂em przys艂owiowy domek. Bardzo podoba艂a i podoba mi si臋 przyst臋pno艣膰 AC w nauce objawiaj膮ca si臋 np. pokazywaniem/opisywaniem podstawowych funkcji w spos贸b obrazkowy, a jak wiadomo jeden obraz m贸wi wi臋cej ni偶 tysi膮c s艂贸w.
Wtedy nawet nie my艣la艂em, 偶e kiedy艣 b臋d臋 go sprzedawa艂.
Tak, jestem autoryzowanym regionalnym sprzedawc膮 od prawie 5-ciu lat. Ale AC poleca艂em ju偶 wcze艣niej nie maj膮c z tego ani z艂ot贸wki. Po prostu uwa偶am go za dobry produkt, kt贸rego nie musz臋 si臋 wstydzi膰 firmuj膮c w艂asnym nazwiskiem.
Czytaj膮c to pomy艣licie - nast臋pny wredny sprzedawca!
Nie!
Mo偶ecie mi wierzy膰 lub nie ale wol臋 mie膰 jednego zadowolonego klienta ni偶 kilkunastu niezadowolonych. Nigdy nic nikomu nie wciskam na si艂臋 bo wiem, 偶e i w moim personalnie przypadku ma to bardzo "kr贸tkie n贸偶ki".
Gram w otwarte karty i nie uprawiam 偶adnego cichego marketingu chocia偶by na tym forum bo brzydz臋 si臋 czym艣 takim.
Decyzja nale偶y zawsze do przysz艂ego u偶ytkownika.
PS.
Obs艂ug膮 informatyczn膮 architekt贸w zajmuj臋 si臋 od lat 90-tych. Maca mam od po艂owy zesz艂ego roku w domu bo chc臋 mie膰 w nim spok贸j z komputerami i tym co chc膮 mie膰 go r贸wnie偶 mak贸wk臋 polecam. Windowsa bardzo kocham bo bez niego moje przychody z tytu艂u serwisu (reinstalacje systemu, konfiguracje, itp.) znacz膮co by zmala艂y.
Napisano 04 kwietnia 2009 - 10:50
Napisano 04 kwietnia 2009 - 12:27
Napisano 04 kwietnia 2009 - 20:57
Napisano 04 kwietnia 2009 - 23:51

Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:42
Napisano 06 kwietnia 2009 - 00:41
Napisano 08 kwietnia 2009 - 14:43
ale偶*sk膮d偶e 偶e nie wystarczy gdy偶 nie by艂o pytanie co lepsze a czy MacOsX si臋*nada do 3DStudioMax AutoCad i ArchiCad...w艂a艣nie przez takie nawracanie potem patrz膮 na cz艂owieka z jab艂kiem jak na freak'a. Nie jest wa偶ne co lepsze, a co pasuje pytaj膮cemu.
Jak kole偶anki zapytaj膮 czy czy lepszy jest ArchiCad to wtedy hulaj dusza, wymieniajcie zalety, a tak p贸ki co na zadane pytanie pad艂o kilka odpowiedzi, MacOsX jest super - nic czy programy b臋d膮 dzia艂a艂y czy nie, oraz 艣wiat u偶ywa ArchiCad'a nie u偶ywaj AutoCada. Nie chodzi o to 偶e te pytania nie s膮 merytoryczne, chodzi o to 偶e nikt nie odpowiada na zadane pytanie, 偶e nie MacOsX si臋*nie nadaje ale...i tu wymieni膰 dlaczego. Wyb贸r nale偶y do kole偶anek czy im dobrze w Windowsie z AutoCadem, czy chc膮*go zmienia膰*na ArchiCad'a i tak dalej.
Co do wygody...przez kilkana艣cie lat je藕dzi艂em samochodem bez wspomagania kierownicy, przy czym nie je藕dzi艂em nigdy samochodem ze wspomaganiem. Dop贸ki nie przesiad艂em si臋*na taki ze wspomaganiem nie mia艂em por贸wnania i bez wspomagania by艂o mi dobrze i robi艂em to co chcia艂em mimo braku wspomagania. To samo jest z Windowsem, mo偶e i gorzej si臋*kr臋ci, ale jak kole偶anki nie maj膮*por贸wnania to im to wsjo ryba.
InDesign + Illustrator + MacOsX jest generalnie te偶 lepszym rozwiazaniem dla kogo艣*bez nawyk贸w i przyzwyczaje艅, ale je偶eli kto艣*od kilku lat siedzi na Quarku + Corelu + WIndowsie i wymiata (tak tak na Windowsie i Corelu mo偶na te偶 wymiata膰) to nie liczy si臋*narz臋dzie a efekt ko艅cowy, i tak naprawd臋*nie od tego jakie narz臋dzie jest fajne zale偶y szybko艣膰*i efektywno艣膰 naszej pracy, a od tego jak dobrze pos艂ugujemy si臋*danych narz臋dziem. EOT z mojem strony. Dzi臋kuje za dyskusj臋 i wymian臋*pogl膮d贸w, fajnie si臋*rozmawia艂owreszcie jaka艣*dyskusja zamiat "mam problem"
Zgadzam sie z tob膮

wiec zapytam jeszcze raz :-D czy warto przesiada膰 si臋 na maca czy zosta膰 na windzie:?:
moja siostra pracuje na archicad'ie wymieni艂em je trzy bo tylko je pami臋ta艂em i czy Cinema jest trudna do opanowania

Napisano 08 kwietnia 2009 - 14:52
Napisano 20 sierpnia 2009 - 11:49
Napisano 20 sierpnia 2009 - 12:42

Napisano 20 sierpnia 2009 - 12:49
Wi臋c co wybra膰 mocnego kompa z windowsem czy po偶膮dnego mac'a??
---- Dodano 20-08-2009 o godzinie 13:52 ----
Mo偶e jest kto艣 na forum kto pracuje na w/w programach i mo偶e si臋 wypowiedzie膰 na ten temat. Oczywi艣cie nie sta膰 mnie na najdro偶szego mac'a ale z p贸艂ki ok.4.000 - 5.000tys, cho膰 wiem ze za cene 3.500zl np hp albo toshiba bede miala wypas kompa
Napisano 20 sierpnia 2009 - 12:58

Napisano 20 sierpnia 2009 - 13:31
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych