Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows 7 lepszy od Leoparda i jego następcy??

• This topic is locked This topic is locked
174 replies to this topic

#101 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 01 April 2009 - 13:46

Mini z atomem to to samo co netbook.

No to zabłysnąłeś chłopie jak gwiazda na niebie, od kiedy mamy mini z procesorem Intel Atom ? :D

#102 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2009 - 13:56

To naprawdę mnie zaskoczyłeś.Przypuśćmy,że jestem nowym użytkownikiem PC.Coś mi w systemie z dyskiem szwankuje,szukam w googlach i mi tyle wyskakuje

A tak ogólnie patrząc na ten wątek,na razie, nie ma sensu kontynuować dyskusji.Poczekajmy na tego Windowsa7.

Proponowal bym zadac pytanie inaczej: sprawdzenie dysku w windowsie - Google Search

Nie ma co czekac, windows 7 juz jest :)

G.

---- Dodano 01-04-2009 o godzinie 15:01 ----

3. Na laptopy jest specjalna wersja Mac OS X, też okienka są przystosowane.

E? ja tam nie widze wersji specjalnej na laptopy, wez mi pokaz :)

5. Multi-Touch w Windowsie? Haha... Sam windows nie jest w pełni przystosowany do laptopów a tutaj mowa o multi-touch...
Nowe sprzęty Apple'a mają multi-touch.

Juz widze jak wszyscy paluchami zapodaja po ekranach laptopow albo iMacow ;) predzej technologia przyda sie w tabletach, ktorych apple jeszcze niestety w ofercie nie posiada ;)

6. Macki nie mają problemów z kompatybilnością pomiędzy OSX->Stary OSX

A windows ma takie problemy? Nie stwierdzilem.

7. Przypomnijmy,że Windows nie ma takiego czegoś jak "napraw przywileje" lub "napraw dysk"

Gdyz architektura systemu/systemu plikow rozni sie bardzo od tej w OSX. BTW. dysk mozna sprawdzic i naprawic filesystem uzywajac chkdsk :)

G.

#103 mixtr

mixtr
  • 38 posts

Posted 01 April 2009 - 14:06

Jedna rzecz w siódemce,której nie ma OSX.

Direct X :P

Ja bede za jakis rok/poltora rozgladal sie za nowym sprzetem (laptopem zapewne) i jesli Apple dalej utrzyma ten kurs na ktorym jest teraz to nie wiem jak bedzie. Generalnie dla mnie to wyglada tak ze cala para poszla w gwizdek zwany iPhone, rozwijanie OS X zeszlo na boczny tor, a nowa linia laptopow to jak dla mnie porazka.

#104 Matiek

Matiek
  • 185 posts

Posted 01 April 2009 - 14:11

No to zabłysnąłeś chłopie jak gwiazda na niebie, od kiedy mamy mini z procesorem Intel Atom ?

Gość mówi,jaki słaby jest mój drugi komputer.

#105 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 01 April 2009 - 14:13

Dyskusja osiągnęła poziom przepychanki na bardzo wysokim poziomie :/ "dir" vs "ls" - dobre, dobre :) Panowie, daujcie już sobie...

#106 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 01 April 2009 - 14:27

No to zabłysnąłeś chłopie jak gwiazda na niebie, od kiedy mamy mini z procesorem Intel Atom ? :D

MyApple: Mac mini z Intel Atom spodziewany w marcu - Apple
Przeglądaj uważnie forum :D i u mnie pomyłka bo mini z atomem będzie taki jak netbook.:D

#107 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 01 April 2009 - 14:38

mamy kwiecień i mini z atomem nie ma, po zatem nie mogę testować tego co nie ma także mam go na mini bez atoma, a co do 7 to mi się podoba :)

#108 uzumakishadow

uzumakishadow
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2009 - 14:44

Moje 3 grosze Witam, z racji specyfiki softu na którym pracuję to windows czasem jest niestety potrzebny. Windows 7 ściągnąłem betę i co? I powiem Wam, że po przesiadce na maka kilka lat temu po raz pierwszy odczuwałem przyjemność z korzystania z systemu Windows. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu przy długofalowym używaniu systemu ale na razie jest bardzo miło i w momencie kiedy potrzebuję okienek to mnie nie odrzuca albo nie czuję się jakbym był nagle na kilka chwil kaleką. Dołączam się do głosów ludzi, którzy piszą, że jak się dba o system to niezależnie jaki by to był to będzie śmigać. Tyle ode mnie, pozdrawiam Mat

#109 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 02 April 2009 - 11:52

Dla zainteresowanych podobny watek na macRumors :)
Snow Leopard vs. Windows 7 - Mac Forums

#110 Matiek

Matiek
  • 185 posts

Posted 02 April 2009 - 12:01

Windows dla SUPERKOMPUTERÓW wymaga mniej ramu niż dla Visty.

#111 sebbulon

sebbulon
  • 190 posts
  • Skądgdzies w Beskidach

Posted 02 April 2009 - 18:33

(...)"Z informacji przedstawionych przez koncern wynika, że do uruchomienia Windows 7 beta 1 niezbędny jest komputer wyposażony w procesor taktowany zegarem min. 1 GHz, co najmniej 1 GB pamięci RAM, 16 GB wolnej przestrzeni dyskowej, napęd DVD oraz karta graficzna obsługująca standard DirectX 9 i wyposażona w 128 MB pamięci."
To są te niewielkie wymagania?

Owszem, wymagania minimalne dla Win7 sa smieszne, komputer o tych parametrach to juz staroć, warta moze z 300-400 złotych.

#112 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 02 April 2009 - 22:29

Kurcze wczoraj zainstalowałem najnowszy build Win 7 7068 + sterowniki i chwile się pobawiłem, na wieczór jeszcze też działał bo pokazywałem rodzinie jaki jest piękny i stabilny, dzisiaj chce go włączyć to wywala błąd że nie mógł rozpoznać urządzenia i nie działa ani myszka ani klawiatura, co lepsze w OS X nie ma żadnego problemu. PS nie instalowałem w nim nic oprócz sterników + WinRar, bez komentarza.

#113 Darrarski

Darrarski
  • 469 posts
  • SkądWarszawa / Piastów

Posted 02 April 2009 - 22:49

6. Macki nie mają problemów z kompatybilnością pomiędzy OSX->Stary OSX

A windows ma takie problemy? Nie stwierdzilem.

Twoją wypowiedź próbuje sobie wytłumaczyć w ten sposób: to jest forum myapple, więc pewnie używasz Mac'a a nie PC i nie wiesz o czym mówisz. Vista w dalszym ciągu nie jest kompatybilna z niektórymi urządzeniami, które pod XP działały znakomicie, lub jeśli już pojawia się nowy sterownik, to ma ograniczoną funkcjonalność. Nie pytaj o przykłady, bo jest tego sporo, z własnego doświadczenia mógłbym wymienić np. karty telewizyjne (m.in. Pinnacle) których dotyka ten problem. Powód jest prosty: producentowi sprzętu nie chce się wydawać nowych wersji sterowników do starszych urządzeń. O ile dobrze mi się wydaje, to taki problem w przypadku OS X nie istnieje (albo jest tak znikomy, że można go pominąć).

Jeśli miałbym podsumować cały wątek... Windows 7? Why? I'm cool enough to be a Mac person! ;-)

#114 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 April 2009 - 08:37

Po pierwsze, zle ci sie wydaje ze problem w przypadku OSX nie istnieje. Po wprowadzeniu leoparda problemy z aplikacjami i sterownikami byly na pozadku dziennym (Apps that WON'T work on Leopard - Mac Forums, a po wprowadzeniu S.Leoparda (Intel only) bedziesz mial nastepna fale problemow.
Po drugie, takie jest zycie, tak zaprojektowane sa systemy i zadaniem producentow czy to oprogramowania czy sprzetu jest sie do nich dostosowac czy to w przypadku OSX czy Visty i Microsoftowi nic do tego.
Nowe wersje systemow zawsze byly problemem dla producentow hardware i oprogramowania, i to na kazdym systemie/platformie.

Po trzecie: XP byl na rynku dobrych pare lat dlatego sterowniki do niego sa dopieszczone na maxa, a wezmy takiego OSX-a ktory ma do tej pory mega problemy ze sterownikami do airporta ktory jest w kazdym macu (moj Tiger w ostatnich wersjach oraz Leopard mial problemy z chociazby pokazywaniem zasiegu WiFi (caly czas pokazywal full), i samym zasiegiem (sterowniki pod windowsem jakos dziwnie lepiej dzialaja))
Proponuje lekture macfixit.com

Z OSX na moim imacu zrezygnowalem bo jest dla mnie za wolny, wole windowsa na ktorym wszystko zrobie 10x szybciej niz na OSX.

G.

#115 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 03 April 2009 - 09:06

Kurcze wczoraj zainstalowałem najnowszy build Win 7 7068 + sterowniki i chwile się pobawiłem, na wieczór jeszcze też działał bo pokazywałem rodzinie jaki jest piękny i stabilny, dzisiaj chce go włączyć to wywala błąd że nie mógł rozpoznać urządzenia i nie działa ani myszka ani klawiatura, co lepsze w OS X nie ma żadnego problemu.

PS nie instalowałem w nim nic oprócz sterników + WinRar, bez komentarza.

Po pierwsze Windows 7 jest wciaz w fazie Beta, a Mac OSX Leopard jest w wersji finalnej (siodma wersja servicepack juz w kwietniu bedzie).
Po drugie do uzytku publicznego jest tylko Windows 7 build 7000 i generalnie ten uwaza sie wciaz za najstabilniejsza wersje.
Po trzecie zainstalowales wersje wykradziona i opublikowana w sieci (torrent ?), wiec uzywasz jej tylko i wylacznie na wlasne ryzyko.

#116 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 03 April 2009 - 20:50

Jak według was prezentuje się nowy media player?? Wg mnie jest super ,obsługuje dużo formatów!!

---- Dodano 04-04-2009 o godzinie 11:09 ----
I można go poddać liftingowi ,używać wersji light i wiele innych.

#117 lukullus

lukullus
  • 194 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 April 2009 - 16:16

Z OSX na moim imacu zrezygnowalem bo jest dla mnie za wolny, wole windowsa na ktorym wszystko zrobie 10x szybciej niz na OSX.

podaj przykład, co Ci się na Windowsie robi 10x szybciej?

#118 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 April 2009 - 12:13

W/g mnie wszystko :) Przykladowo mozemy sprawdzic, zadaniem bedzie jak najszybsze stworzenie pliku index.php z tekstem hello world :) jesli parametrem id bedzie test :) (index.php?id=test) ty uzyj dowolnego toola + osx a ja uzyje windows + total commander :) G.

#119 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 05 April 2009 - 12:23

ludzie, opanujcie się bo to już zaczyna zalatywać trollowaniem :/ ...słonko świeci na zewnątrz... spacerek, te sprawy... ;)

#120 dundrub

dundrub
  • 842 posts
  • Skąddolny slask

Posted 05 April 2009 - 12:33

W/g mnie wszystko :) Przykladowo mozemy sprawdzic, zadaniem bedzie jak najszybsze stworzenie pliku index.php z tekstem hello world :) jesli parametrem id bedzie test :) (index.php?id=test) ty uzyj dowolnego toola + osx a ja uzyje windows + total commander :)

G.

Porównujesz szybkość działania systemów? Czy swoją szybkość działania na tych dwóch systemach? To kompletnie różne sprawy :D

#121 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 05 April 2009 - 12:41

Tak czytam sobie ten temat i stwierdzam że powsrał taki mór. Po jednej stronie Windziarze, a po drógiej Makowcy. Każdy wypomina jedno i drógie w oby systemach. Jednak muszę przyznać że jestem za OSX i nie dla tego że to forum apple, nie pracowałem nigdy na OSX dłużej niż godzinę. Jednak M$ zrzyna jak może rozwiązania z OSX . Nie potrafią nic sami wymyślić. Śledzę poczynania W7 od początku. I nic tam rewolucjonalnego nie widzę. Tak jak ktoś napisał. OStatni dobry system M$ to MS DOS 3.0 . Winda będzie syfem ze względy na swoją chaotyczną budowę. Na OSX o wiele szybciej się pracuje niż na jakiej kolwiek Windzie. Są tam niesamowite rozwiązania które na szczęście Apple patentuje. Oglądałem Tipsy na stronie Apple i zazdroszczę tych wszystkich rozwiązań. Jak tylko nadarzy się okazja uciekam od M$ i przechodzę na OS X. Czemu? Bo niesłyszałem nigdy aby tam system zwalniał w miarę upływu czasu od instalacji. No i co mało osób wie. Winda codziennie zrzera kilkanaście mb na dysku których nie odzyska się do czasu formatu.

#122 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 April 2009 - 09:51

Tak czytam sobie ten temat i stwierdzam że powsrał taki mór. Po jednej stronie Windziarze, a po drógiej Makowcy. Każdy wypomina jedno i drógie w oby systemach

no offence ale nie mogę patrzeć na te "ó" zamiast "u"

#123 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 06 April 2009 - 13:16

Prawdziwy pomór zasad polskiej ortografii... :confused:

#124 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 08 April 2009 - 14:38

Jak donosi Neowin.net w sieci pojawił się kolejny build Windows 7. Najnowsza kompilacja która prawdopodobnie wyciekła do sieci pochodzi z 4 kwietnia i oznaczona jest cyfrą 7105.

Pojawiły się również informacje, że najnowszy build może stać się wersją RC (Release Candidate) którą Microsoft zamierza udostępnić testerom jeszcze w tym miesiącu. Dokładne oznaczenie kompilacji wygląda następująco: 6.1.7105.0.090404-1235_x86fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GB1CULFRER_EN_DVD.(...)
Jeżeli najnowsze doniesienia okażą się prawdziwe to już wkrótce możemy spodziewać się udostępnienia tego buildu jako wersji Release Candidate. Wydanie to trafi do partnerów i testerów Microsoftu. Etap rozwojowy Windows 7 wydaje się zbliżać ku końcowi - teraz programiści skupią się nad optymalizacją i poprawianiem błędów.

Czekam z niecierpliwością :D

#125 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 08 April 2009 - 14:54

-ja zreszta tez. Nareszcie iFunatycy straca jakiekolwiek argumenty.

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users