Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Najtańszy mak do oglądania filmów 1920×1080 full hd (mkv)?

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#26 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 30 May 2009 - 22:01

Daltego mówię, że lepszy jest mov bo jest natywny dla Mac OS X. mkv jest głównie dla pirackich kopii płyt BluRay

Ja rozumiem, i faktycznie używanie mov na macu jest wygodniejsze, ale autor wątku pyta o mkv, więc punktem wyjścia jest już posiadanie video w mkv a nie wybór formatu itd. Źródło pliku i jego legalność pozostawiam sumieniu pytającego. Roztrząsanie tego tematu zaowocuje dyskusją która nie prowadzi do rozwiązania, i nie ma związku z topic'iem.
Pozdrawiam.

#27 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 11 September 2009 - 00:25

Panowie, odświeżę trochę temat, bo może się coś przez te parę miesięcy i Snow Leoparda ruszyło... Powoli przymierzam się do kupna iMaca 24" (najprawdopodobniej w najmocniejszej wersji poza 8GB RAMu). Przed wydaniem takiej kupy kasy na komputer, chcę mieć jednak pewność, czy będzie spełniał wszystkie moje oczekiwania. Obecnie, na 4x tańszym PCecie instaluję tylko darmowe CCCP i Matroska śmiga bez zająknięcia już na wgranym MPC. Czy ktoś wpadł w końcu na to jak uruchomić 1080p w MKV na Macu, czy ciągle jest to sprawa kiepskich kodeków? I nie, nie chodzi mi o odtwarzanie pirackich Blu-Ray RIPów ;))

#28 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 12 September 2009 - 15:29

Nikt nie wie?:)

#29 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 12 September 2009 - 17:01

Panowie, odświeżę trochę temat, bo może się coś przez te parę miesięcy i Snow Leoparda ruszyło... Powoli przymierzam się do kupna iMaca 24" (najprawdopodobniej w najmocniejszej wersji poza 8GB RAMu). Przed wydaniem takiej kupy kasy na komputer, chcę mieć jednak pewność, czy będzie spełniał wszystkie moje oczekiwania. Obecnie, na 4x tańszym PCecie instaluję tylko darmowe CCCP i Matroska śmiga bez zająknięcia już na wgranym MPC. Czy ktoś wpadł w końcu na to jak uruchomić 1080p w MKV na Macu, czy ciągle jest to sprawa kiepskich kodeków? I nie, nie chodzi mi o odtwarzanie pirackich Blu-Ray RIPów ;))

Na słabszym iMaku otwierałem materiał*w 1080p przy użyciu Periana i większych problemów nie zaobserwowałem.
Ale podejrzewam że nadal różnica w wydajności względem Windows jest spora.

#30 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 12 September 2009 - 20:41

W jakim formacie?:)

#31 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 12 September 2009 - 21:42

Domyśliłem się, że pytałeś o h.264 zapisane w mkv. Z mkv jest tylko taki problem, że QT+Perian musi przebudować indeks video, co uniemożliwia natychmiastowe przewijanie filmu. Ale z tego co wiem, ani w mplayerze ani w vlc problem nie występuje. Aha, no i teraz nowy QuickTime Player na Snow Leopardzie nie chce otwierać mkv ale*podejrzewam, że to kwestia aktualizacji Periana. Póki co trzeba posiłkować się Quick Time 7.

#32 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 16 September 2009 - 01:42

Sorry, że tak po czasie, dopiero teraz zobaczyłem Twoją odpowiedź. A jak wygląda funkcjonalność matroski jako takiej? Nie mam niestety Maca i na razie nie mogę tego wypróbować. Nie ma problemów ze zmianą języka lub napisów?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users