Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Najtańszy mak do oglądania filmów 1920×1080 full hd (mkv)?

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 16 March 2009 - 17:48

Jak w tytule — minimum jakie musiałbym kupić żeby płynnie oglądać full hd w matrosce? oczywiście na zewnętrznym wyświetlaczu

#2 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 16 March 2009 - 18:13

http://www.myapple.p...-domach-17.html ostatnie posty poczytaj.Spokojnie np.stary MB Ci udzwignie taki filmik. :)

#3 rafal_k

rafal_k
  • 227 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2009 - 20:02

No raczej nie powiedziałbym. Nieporozumienie polega na tym, że ludzie sciągają sobie z netu jakieś dema czy trailery i wszystko im bangla. Polukaj sobie w góglu o przycinaniu matrioski na makach. Ja mogę powiedzieć, że na moim MBP 2.2 z 4 GB RAM Full HD się przycina, bo kodeki są do de. Więc po prostu nie wierzę, że na MB nie ma problemów. I nawet gdzieś w czeluściach internetu ktoś to wyjaśniał, na czym polega różnica w kodowaniu trailerów wpuszczanych do sieci przez wytwórnie i filmów, powiedzmy sobie szczerze, piraconych.

#4 JędrekMac

JędrekMac
  • 1712 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 March 2009 - 21:03

[...] powiedzmy sobie szczerze, piraconych.

Dlaczego nie zawarłes tej frazy w pierwszym poście, ani w tytule tematu? Nie wiem, czy jest jakaś różnica pomiędzy PIRACKIMI filmami Blu-Ray a ze sklepu, ale z twoich postów wynika, że tak...

#5 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 16 March 2009 - 22:40

no wlasnie wg apple dla filmow quick time 'wystarczy':

Dual 2.0 GHz PowerMac G5 or 2.0 GHz Intel Core Duo or faster Macintosh computer
At least 512MB of RAM
128MB or greater video card

ale cos mi sie nie chce wierzyc zeby na MB z c2d 2GHz moglo smigac full hd… ja nawet 720p nie pociagne na moim PB (co ciekawe na windowsowym lapie z core duo 1.73ghz i grafika gma950 smiga :/)

#6 rafal_k

rafal_k
  • 227 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2009 - 23:05

Dlaczego nie zawarłes tej frazy w pierwszym poście, ani w tytule tematu? .

Bo to nie mój wątek ;)

Nie wiem, czy jest jakaś różnica pomiędzy PIRACKIMI filmami Blu-Ray a ze sklepu, ale z twoich postów wynika, że tak...

A gdzie w sklepie widziałeś filmy Full HD w formacie mkv?

#7 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 16 March 2009 - 23:09

MacBook C2D 2.0 Ghz, 1 GB RAM, GMA 950

Filmy 720p i 1080p w formacie QuickTime, kodek nie znam się, ale śmigają (testowałem tutaj: Apple - QuickTime - HD Gallery)

.mkv 720p śmigają, ale 1080p już się zacinają (nie pamiętam gdzie testowałem)

#8 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 March 2009 - 23:24

FULL HD śmiga tylko na dyskach 7200rpm+

#9 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 17 March 2009 - 00:28

a skąd ta informacja?

#10 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 09:20

Witam Ja też planuje zakup maca i chce żeby chodziły mi na nim filmy HD (niekoniecznie full HD tylko 720p) Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy na PowerMacu G5 1.8 MHz single core nie będzie problemów z oglądaniem takich filmów czy muszę szukać czegoś lepszego?

#11 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 May 2009 - 10:07

do odtwarzania filmów to ja polecam WD TV Jest maleńkie, sprawuje się bdb. Za takie pieniądze (380 zł netto) nic lepszego nie znajdziecie.

#12 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 13:19

nawet całkiem fajna sprawa z tym WD TV tylko ja planuje zakup nowego komputera który nie będzie służyć tylko i wyłącznie do odtwarzania filmów

#13 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 30 May 2009 - 13:35

Info z minimalnymi wymaganiami ze strony apple ma się nijak do tematu, .mov to nie matroska. Nie wiem też czy ktokolwiek zna min. wymagania dla fullhd mkv. Ja skłaniam się ku stwierdzeniu, że w mac'u wystarcza procesor C2D 2.0, ale nie wystarczają kodeki i nie wystarcza dysk. Pozdrawiam.

#14 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 14:51

Info z minimalnymi wymaganiami ze strony apple ma się nijak do tematu, .mov to nie matroska
Pozdrawiam.

Gdzie na stronie apple są podane minimalne wymagania bo nigdzie nie mogę znaleźć (albo przynajmniej ktoś pamięta jakie są)?

Z tego co piszecie wynika, że powinienem kupić coś szybszego. W ostateczności mogę nawet wziąć najnowszego maca mini ale w ostateczności bo wolałbym coś tańszego (nie potrzebuje jakoś wybitnie szybkiego kompa)

#15 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 30 May 2009 - 15:00

Nie lepiej kupić popcorn hour( Welcome To Popcorn Hour )? Ja mam popcorn hour A-110 i wrzuciłem do niego 500GB. Bez problemu odtwarza matroskie, nawet odtwarza ripy "fulli" blu-raya. Potrafi posłać DTS-HD Master Audio i TrueHD do amplitunera. Ogólnie super sprzęt pod kino domowe. Jeżeli Mac ma robić tylko do oglądania filmów i ma stać pod TV to nie ma sensu w niego ładować kasę, lepiej kupić jakiś Network Media Tank już nie mówiąc o innych jego funkcjach.

#16 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 15:40

No właśnie mac ma służyć nie tylko do filmów i nie będzie stał pod telewizorem bo takiego nie posiadam :lol:. Kupno nowego i tak mnie nie ominie bo planuje wymianę mojego starego iBooka na coś nowszego więc lepiej trochę dołożyć i kupić lepszego kompa niż planować zakup combo mac + odtwarzacz (szczególne że jako odtwarzacz blue-ray stosuje PS3).

Dlaczego nie użyje PS3 do oglądania filmów mkv? Bo:
  • nie obsługuje tego formatu
  • nie czyta napisów w formacie .txt (z resztą "zabawki" które tutaj proponowaliście też) a jest to dla mnie dosyć istotne
Oczywiście do blue-raya sprzęt ten jest niezastąpiony ale do divix stosuje maca

Posiadam już w miarę dobry monitor 24" dlatego planuje zakup maca mini lub power maca.

#17 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 30 May 2009 - 15:57

Z tego co piszecie wynika, że powinienem kupić coś szybszego. W ostateczności mogę nawet wziąć najnowszego maca mini ale w ostateczności bo wolałbym coś tańszego (nie potrzebuje jakoś wybitnie szybkiego kompa)

Tyle że nowy Mac mini demonem szybkości nie jest. Co więcej, póki co mkv w fullhd płynnie na nim nie obejrzysz (póki co bo wydaje mi się, że to sprawa playera/kodeków/czasem hdd).
Pozdrawiam.

#18 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 16:25

Tyle że nowy Mac mini demonem szybkości nie jest. Co więcej, póki co mkv w fullhd płynnie na nim nie obejrzysz (póki co bo wydaje mi się, że to sprawa playera/kodeków/czasem hdd).
Pozdrawiam.

Czyli co? W tej cenie to chyba nic sensownego poza mac mini nie uda mi się kupić :( a bardzo mi zależy na możliwości oglądania filmów HD.
Hmm... ale w sumie na full HD zbytnio mi nie zależy bo wystarczy mi płynne 720p. Jakiego maca powinienem kupić do odtwarzania takich filmów?

#19 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 30 May 2009 - 16:43

ale w sumie na full HD zbytnio mi nie zależy bo wystarczy mi płynne 720p. Jakiego maca powinienem kupić do odtwarzania takich filmów?

To już inna sprawa ;) Do płynnego 720p wystarczy każdy macbook/mac z dwurdzeniowym procesorem intel. Może być nawet najstarszy macbook white CD 1.83
Pozdrawiam.

#20 dsy

dsy
  • 633 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 May 2009 - 16:53

Panowie pisałem o prostym rozwiązaniu waszego problemu tutaj: http://www.myapple.p...-1080p-mkv.html

Wystarczy tylko użyć na stronie opcji szukaj :)

#21 tomaszz04

tomaszz04
  • 7 posts

Posted 30 May 2009 - 17:04

To już inna sprawa ;) Do płynnego 720p wystarczy każdy macbook/mac z dwurdzeniowym procesorem intel. Może być nawet najstarszy macbook white CD 1.83
Pozdrawiam.

I o taką odpowiedź mi chodziło :D . Dzięki za pomoc teraz wiem na jakiego kompa mam "polować". Myślę że kupie jakiegoś maca mini z gma950

#22 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 May 2009 - 18:24

Spokojnie full hd pójdzie na PowerMaku G5 2x 2GHz.
A zamiast mkv, proponuje inny kodek, np. mp4, h264.
Tym programem można "rozpakować" zawartość pliku mkv MKV
Następnie użyjmy handbrake do kompresji do h264, mp4 czy jakiegokolwiek innego formatu
Jeśli potrzebne są komuś napisy to można użyć programu "Poczytaj mi mamo" - dołączy on napisy do quicktime

#23 dsy

dsy
  • 633 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 May 2009 - 18:51

Felippe trzeba upraszczać, nie komplikować :) Mój sposób jest szybki prosty i działa.

#24 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 30 May 2009 - 20:47

Spokojnie full hd pójdzie na PowerMaku G5 2x 2GHz.
A zamiast mkv, proponuje inny kodek, np. mp4, h264.

mkv to nie kodek. mp4, mkv to kontenery i w obu możesz użyć h264 (co w przypadku mkv i hd jest bardzo częste).
I tak jak napisał @dsy - tu rozchodzi się o to żeby pliki odpalać najmniejszym nakładem pracy i czasu.
Swoją drogą @dsy - sposób który podałeś już dawno opublikował pewien amerykanin (a może ktoś jeszcze wcześniej) i jest on generalnie znany. sprawdzałem i faktycznie trochę poprawia płynność, ale trochę kosztem jakości. Wydaje mi się że słabym ogniwem jest dysk, nie procesor ( u mnie zmraża kiedy potrzebuje pobrać kolejną porcję video do zdekodowania).
Pozdrawiam.

#25 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 May 2009 - 21:40

Daltego mówię, że lepszy jest mov bo jest natywny dla Mac OS X. mkv jest głównie dla pirackich kopii płyt BluRay

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users