Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zamiennik oryginalnej baterii do MacBook Pro 15'

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#26 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 September 2010 - 11:01

Jak wystaje?:D Nie rozumiem przyznam:D Przecież jak coś by wystawało klapka by się nie zamknęła:P Choć masz inny model, nie wiem jak w nim jest rozwiązane wkładanie baterii... Pytanie, czy można bez obaw włożyć baterię o większej pojemności?

#27 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 05 September 2010 - 11:07

Ja mam tą od firmy ENERGY4U z Wrocka.

Pojemnosc 5800mAh.

Dziala elegancko, na idle trzyma (pokazuje) do 8 godzin. Przy normalnej pracy 4-5 godzin (ogladanie www itp pierdołki), przy słuchaniu muzyki/ oglądanie filmów 3-4 godziny :)

Jedyny jej minus który mi wpadł w oko to to że jej zewnętrzna strona jest nieco jasniejsza od koloru mojego alu, no i wystaje o jakieś 1-2 milimetrów. Nie przeszkadza to w użytkowaniu ale fakt że w ogóle takie coś istnieje męczy :D

O, dzięki za informację. Muszę poszukać czegoś takiego, oryginalna bateria kosztuje 650 złotych, a to trochę za dużo jak na komputer wart ze 3x więcej ;P

#28 TG

TG
  • 151 posts
  • SkądJawor

Posted 05 September 2010 - 11:12

wystaje tzn ze bateria wlozona w miejsce oryginalnej, nie jest równo z całym "podwoziem" :) widać ewidentnie wystającą tą ściankę dolną baterii (ta niby aluminiowa płytka). Oczywiście bateria jest wczepiona i nie wypada, nie ma z tym problemów, ale jeśli ktoś zwraca uwagę na milimetry w photoshopie co by były zgodne, to i na to z pewnością zwróci uwagę :D nie jest to tragedia.

#29 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 05 September 2010 - 11:25

A nie zawadza o spodnie, jak laptop leży na kolankach? W sumie cały mój MBP jest tak krzywy że nawet by tego nie było widać, ale wolałbym nie mieć podartych dżinsów od niego ;p

#30 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 05 September 2010 - 11:29

zamiennik

:wink: w większości nieorginalnych :wink: zamienników cała obudowa jest z plastiku,
parametry są raczej w porządku,
różnic w użytkowaniu, między nowymi z pudełka ze sklepu apple a zamiennikiem...nie widzę...
może dlatego że te nowe już nie są takie jak parę lat temu w pierwszych MBP... piszę o A1175 oczywiście.

przykład...
Battery for Apple MacBook Pro 15" A1175 A1150 MA348G/A (aukcja 230484270862) - aukcje eBay.pl | Zakupy bez granic!
za te pieniądze bateria trzymająca 2 czy 3 godziny na pełnych obrotach wydaje się być bardzo dobrym zakupem...
a właściwie jest dobrym zakupem.
za trochę większe pieniądze ale i tak poniżej 200 pln na ebaju znajdziesz dużo podobnych jakościowo u międzynarodowych sprzedawców.
Oczywiście dodam że są to jak najbardziej orginały prosto z chin czy hongkongu... jak zresztą wszystko.

#31 TG

TG
  • 151 posts
  • SkądJawor

Posted 05 September 2010 - 11:35

hehe, nie zawadza :D ta co ja mam od tych z wrocka ma tą płytke raczej aluminiową (plastik zimny nie jest..?), reszta plastik :)

#32 faj3r

faj3r
  • 270 posts

Posted 05 September 2010 - 11:59

:wink: w większości nieorginalnych :wink: zamienników cała obudowa jest z plastiku,
parametry są raczej w porządku,
różnic w użytkowaniu, między nowymi z pudełka ze sklepu apple a zamiennikiem...nie widzę...
może dlatego że te nowe już nie są takie jak parę lat temu w pierwszych MBP... piszę o A1175 oczywiście.

przykład...
Battery for Apple MacBook Pro 15" A1175 A1150 MA348G/A (aukcja 230484270862) - aukcje eBay.pl | Zakupy bez granic!
za te pieniądze bateria trzymająca 2 czy 3 godziny na pełnych obrotach wydaje się być bardzo dobrym zakupem...
a właściwie jest dobrym zakupem.
za trochę większe pieniądze ale i tak poniżej 200 pln na ebaju znajdziesz dużo podobnych jakościowo u międzynarodowych sprzedawców.
Oczywiście dodam że są to jak najbardziej orginały prosto z chin czy hongkongu... jak zresztą wszystko.

Dzięki Hercules za pożyteczne info :)
powiedz mi czym różni się bateria którą zalinkowałeś, od tych oryginałów za niecałe 200 pln o których piszesz?
czy masz jakiegoś linka, do tych oryginałów za około 200 PLN?

#33 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 05 September 2010 - 12:17

@ faj3r hmmm, nie piszę o orginałach, to wszystko zamienniki... ale jak najbardziej działają. od tych które apple klepie w obudowie aluminiowej niczym się nie różnią.. a problemy ludzi któży je kupili za blisko 600 pln lub więcej tylko to potwierdzają, w końcu to te same tylko w ładnej obudowie.. Gwarancja roczna od apple mnie nie satysfakcjonuje bo prawie 5 letnie baterie w pierwszych MBP działają w dużej części do dziś choć mocno zużyte, a te nowsze padają równie często jak nieorginalne. Zresztą... od lat kupuję części w hongkongu lub okolicy... i problemów nie mam, i gwarancja jak najbardziej jest... mam wrażenie że klienta nawet lepiej traktują niż w europie.

#34 Noteo

Noteo
  • 44 posts

Posted 07 September 2010 - 20:07

Szczerze mówiąc to nie zdecydowałbym się na zamiennik,ponieważ raz że mogą uszkodzić pozostałe podzespoły a dwa ze po jakimś czasie znowu trzeba będzie je wymieniać. Chyba lepiej dołożyć i kupić oryginalną baterię.

#35 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 07 September 2010 - 21:13

@Noteo czyli według ciebie, po pierwsze orginalna część ze znaczkiem handlowym nie będzie po jakim ś czasie wymagała wymiany?? to w takim razie jakie baterie padają i ludzie szukają czegoś na ich miejsce? (orginalne czy nieorginalne?) a po drugie kto ci powiedział że taka częśc uszkodzi urządzenie? chyba nie twój mechanik z autoryzowanego serwisu??? jeśli masz takie podejście to gratuluję mechanikowi klienta.

#36 faj3r

faj3r
  • 270 posts

Posted 08 September 2010 - 06:22

Radzę koledze Noteo poczytać na tym forum więcej o bateriach i zamiennikach przed wygłaszaniem takich stwierdzeń.

#37 micdej

micdej
  • 65 posts
  • SkądLublin

Posted 16 September 2010 - 20:28

Kupiłem baterię od jednego z większych dystrybutorów sprzętu komputerowego w naszym kraju. Cena fajna bo 400 PLN a w opisie na oficjalnej stronie piszą że jest to oryginalna bateria do Macbooka pro. No więc kupiłem i okazuje się że jak na moje oko to żaden to oryginał. Bateria nosi ślady kleju na styku aluminium i plastiku. Metalowa obudowa nie przylega równo do baterii. Sama bateria po zainstalowaniu jej w komputerze wystaje poza obrys obudowy a ponadto posiada pewne "luzy" więc lekko się porusza. Ponadto diody wskazujące poziom naładowania baterii świecą zupełnie inaczej od oryginału. Dodatkowo przycisk aktywacji tych diod jest bardzo kiepskiej jakości. Już po 2 przyciśnięciu zaklinował się w obudowie. Wszystko więc wskazuje że żaden to oryginał a używanie tego zwrotu na stronie z ofertą to wg mnie nadużycie i wprowadzanie klientów w błąd. Dzwoniłem do nich i trwają przy swoim. Bateria jest oryginalna. O co tu chodzi? Czyżby dla nich co innego znaczyło słowo "oryginalna"?

#38 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 27 March 2011 - 19:39

Kupiłem baterię od jednego z większych dystrybutorów sprzętu komputerowego w naszym kraju.
Cena fajna bo 400 PLN a w opisie na oficjalnej stronie piszą że jest to oryginalna bateria do Macbooka pro.
No więc kupiłem i okazuje się że jak na moje oko to żaden to oryginał.
B

Nie rozumiem, dlaczego wszyscy tutaj upierają się na wymianę baterii na "oryginały" od apple. Ja do iBooka G4 1.42 baterię zregenerowałem w Polsce. Koszt taki jak nowej baterii; wydajność 15%-20% większa. Nie lepiej tak??

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users