Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Czy jeste艣 za Hackintoshem na MyApple?

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jeste艣 za Hackintoshem na MyApple? (0 u偶ytkownik贸w odda艂o g艂os)

1. JESTEM ZA (318 g艂os贸w [52.74%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 g艂os贸w [38.64%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 g艂os贸w [8.62%] - Zobacz)

Procent z g艂os贸w: 8.62%

G艂osuj

#176 biskup

biskup
  • 2聽479 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 10:15

Po tej dyskusji wida膰, 偶e te forum upada, (偶eby nie powiedzie膰, schodzi na psy). Gratuluj臋 pomys艂u adminowi a jednocze艣nie autorowi w膮tku. Po temacie Hackintosza, proponuj臋 podda膰 pod dyskusj臋 i wprowadzi膰 podobne tematy. Mam nawet pomys艂:
1. Piracki windows na Maku.
2. Seriale do program贸w
3. Jak za darmo u偶ywa膰 fotoszopa i inne oprogramowanie.
do wyboru do koloru. Opcji na tematy mo偶e by膰 sporo, bo przecie偶 licencja to nic na warty kawa艂ek papieru toaletowego. Kodeks karny te偶 jest nie wa偶ny, bo przecie偶 trzeba udowodni膰 najpierw jego wa偶no艣膰. Sam nie wiem, 艣mia膰 si臋, czy p艂aka膰 nad tym tematem. I w sumie nie mam pretensji do tych, co wypisuj膮 g艂upoty, tylko do tego, kt贸ry pisanie g艂upot rozpocz膮艂. Nie 偶ycz臋 wcale powodzenia.

dok艂adnie

#177 odra27

odra27
  • 549 post贸w
  • Sk膮dBerlin/Szczecin

Napisano 24 lutego 2009 - 10:16

Po tej dyskusji wida膰, 偶e te forum upada, (偶eby nie powiedzie膰, schodzi na psy). Gratuluj臋 pomys艂u adminowi a jednocze艣nie autorowi w膮tku. Po temacie Hackintosza, proponuj臋 podda膰 pod dyskusj臋 i wprowadzi膰 podobne tematy. Mam nawet pomys艂:
1. Piracki windows na Maku.
2. Seriale do program贸w
3. Jak za darmo u偶ywa膰 fotoszopa i inne oprogramowanie.
do wyboru do koloru. Opcji na tematy mo偶e by膰 sporo, bo przecie偶 licencja to nic na warty kawa艂ek papieru toaletowego. Kodeks karny te偶 jest nie wa偶ny, bo przecie偶 trzeba udowodni膰 najpierw jego wa偶no艣膰. Sam nie wiem, 艣mia膰 si臋, czy p艂aka膰 nad tym tematem. I w sumie nie mam pretensji do tych, co wypisuj膮 g艂upoty, tylko do tego, kt贸ry pisanie g艂upot rozpocz膮艂. Nie 偶ycz臋 wcale powodzenia.

O Bo偶e jaki ty nudny moralizator jeste艣. Otw贸rz oczy cz艂owieku. czym jest wed艂ug ciebie JB na iPhonie? Ciekawi mnie r贸wnie偶 ile z piosenek, kt贸re masz na swoim iPodzie classic jest kupiona legalnie bo w膮tpi臋 偶eby wszystkie by艂y?

#178 ihow

ihow
  • 187 post贸w
  • Sk膮dWarszawka

Napisano 24 lutego 2009 - 10:20

Apple nie sprzedaje wersji "box" swojego systemu.
Apple sprzedaje tylko upgrade do system贸w kt贸re sprzeda艂o wraz z nowymi komputerami.
Kupujac pude艂kowego leoparda kupujemy upgrade do systemu ktory juz posiadamy.
A wersji upgrade nie mozna instalowac jesli nie ma sie licencji na poprzednia wersje systemu.
Jesli to zrobimy stajemy sie pospolitymi zlodziejami.

Wersja box to nie 偶aden upgrade tylko najnormalniejsza wersja box. Sam mam wersj臋 pude艂kow膮 i mog臋 j膮 zainstalowa膰 na kt贸rymkolwiek maczku, jak nowy system.

A czy kt贸regokolwiek maczka kupi艂e艣 bez systemu?
Nie.
Wi臋c Tw贸j box przeznaczony tylko dla komputer贸w apple jest upgradem do systemu kt贸ry kupi艂e艣 ju偶 ze swoim maczkiem.

S艂owa nie ma na pude艂ku ani w opisie, 偶eby to by艂 upgrade. R贸wnie偶 faktura zakupu ma podan膮 pozycj臋 OS X a nie OS X upgrade. Dlatego nie ma problemu.
Nie wiem sk膮d wi膮艂e艣 takie informacje.

Bo w pude艂ku masz pe艂n膮 wersj臋 daj膮c膮 si臋 zainstalwoa膰 na CZYSTYM dysku, apple zrobi艂o uk艂on w twoj膮 stron臋 i u艂atwi艂o proces upgradeu starego systemu ktorego kupile艣 z makiem, po prostu robisz format i instalujesz nowy system.

#179 operator

operator
  • 31 post贸w
  • Sk膮d呕yrard贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 10:24

Jestem na nie. S膮 fora po艣wi臋cone OSx86, po co rozdrabnia膰 wiedz臋 na jaki艣 temat tworz膮c kolejne forum?

#180 sahib

sahib
  • 73 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 10:25

Bo w pude艂ku masz pe艂n膮 wersj臋 daj膮c膮 si臋 zainstalwoa膰 na CZYSTYM dysku, apple zrobi艂o uk艂on w twoj膮 stron臋 i u艂atwi艂o proces upgradeu starego systemu ktorego kupile艣 z makiem, po prostu robisz format i instalujesz nowy system.

Uk艂ony uk艂onami, ale systemu w wersji UPGRADE z definicji nie zainstalujesz na czystym dysku. Ergo, jest to pe艂na wersja BOX.

#181 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 11:20

Zdecydowanie NIE. Temat przypomina troch臋 pytanie "Czy jeste艣 za zalegalizowaniem z艂odziejstwa ?" To 偶e kogo艣 nie sta膰 na Maca ale chce go wypr贸bowa膰 to 偶aden argument. Mo偶na przecie偶 zrobi膰 to albo w salonie iSpot albo kupi膰 sobie na Allegro za grosze Maca starszej generacji (100 - 500 z艂otych).To troch臋 tak jakby wielu chcia艂oby mie膰 mercedesa ale ich nie sta膰 wi臋c kombinuj膮 "inaczej". A teraz na forum chcieliby publicznej akceptacji i prawa g艂osu. Robi si臋 ciekawie - czy偶by powstawa艂o co艣 w rodzaju "legalnego z艂odzieja" ?

#182 rokipat

rokipat
  • 172 post贸w
  • Sk膮dFrankfurt am Main

Napisano 24 lutego 2009 - 11:23

Zdecydowanie TAK!!!!

#183 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 24 lutego 2009 - 11:36

Zdecydowanie NIE. Temat przypomina troch臋 pytanie "Czy jeste艣 za zalegalizowaniem z艂odziejstwa ?" To 偶e kogo艣 nie sta膰 na Maca ale chce go wypr贸bowa膰 to 偶aden argument. Mo偶na przecie偶 zrobi膰 to albo w salonie iSpot albo kupi膰 sobie na Allegro za grosze Maca starszej generacji (100 - 500 z艂otych).To troch臋 tak jakby wielu chcia艂oby mie膰 mercedesa ale ich nie sta膰 wi臋c kombinuj膮 "inaczej". A teraz na forum chcieliby publicznej akceptacji i prawa g艂osu.

Robi si臋 ciekawie - czy偶by powstawa艂o co艣 w rodzaju "legalnego z艂odzieja" ?

Zanim si臋 wyda wyrok, trzeba sie najpierw zastanowi膰.

W USA s膮d nie uzna艂 tego za kradzie偶, w UE te偶 nie jest to tak traktowane.
Kupi艂em oprogramowanie, wi臋c sam wybieram na jakim komputerze to zainstaluje.
Nie ukrad艂em go, tylko KUPI艁EM.

Rozumiem, 偶e kogo艣 mo偶e razi膰, 偶e kto艣 ma komputer bez jab艂ka.
Ale komputer te偶 kupi艂em, nie ukrad艂em.

Nikt na 艣wiecie nie uznaje kogo艣 za z艂odzieja, tylko dlatego, 偶e wymieni艂 silnik w swoim aucie.
Je艣li inny pasuje, to czemu nie.
Mo偶e straci膰 wsparcie producenta auta, ale nie mo偶na nazywa膰 takiego z艂odziejem!

Po za tym por贸wnywanie sprz臋tu Apple do Mercedesa, czy do Ferrari jest bardzo dalekie od prawdy.

#184 Igor_g

Igor_g
  • 298 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 11:37

Pozwol臋 zawrze膰 sobie g艂os w tej dyskusji. Ju偶 wcze艣niej napisa艂em, ze jestem przeciwny.
Uwa偶am, 偶e skoro polityka firrmy Apple jest taka, a nie inna to nale偶y si臋 do niej dostosowa膰, a jak nie to siedzie膰 na Windowsie.
Apropo wypowiedzi, 偶e chc膮 wypr贸bowa膰 system. Tak samo "testuj膮" aperture, logica itp. osoby, kt贸re sci膮gne艂y go z z torrenta. Jak kto艣 spawdzi膰 system - mo偶e ca艂y dzie艅 siedzie膰 w iSpocie.
Wi臋kszo艣膰 os贸b na tak opiera sw贸j g艂os na jailbreaku - tutaj m贸wi si臋 o HACKintoshu, a nie jailbreaku. Poza tym to dwie zupe艂nie inne rzeczy, ale to nie ten dzia艂 ;)
Na koniec dodam, 偶e niekt贸re rzeczy nie 艂ami膮 prawa - owszem, ale cz臋sto naruszaj膮 dobre obyczaje.

---- Dodano 24-02-2009 o godzinie 11:39 ----

.

Sk膮d Ci to przysz艂o do g艂owy?
Trzymasz si臋 windowsowych stereotyp贸w

#185 ex3v

ex3v

• 1聽884 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 24 lutego 2009 - 11:45

Co do Jailbreak'a - wielu ludzi m贸wi, 偶e to "co艣*innego, bo przecie偶 Apple na tym nie traci".
Przesta艅cie by膰 tacy zas艂oni臋ci przez wasz jedyny i s艂uszny punkt widzenia, zastan贸wcie si臋 troch臋, co ma wsp贸lnego jailbreak i hackintosh, bo w rzeczywisto艣ci ma bardzo wiele.
Apple nic nie traci?
Cytuj臋 najnowszego newsa:

Liczba odblokowanych iPhone'贸w ci膮gle ro艣nie. Oznacza to ogromne straty dla firmy Apple, si臋gaj膮ce 500 milion贸w dolar贸w utraconych zysk贸w.

#186 Igor_g

Igor_g
  • 298 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 11:50

Owszem s膮 to 2 ZUPE艁NIE inne rzeeczy. Nie chc臋 i臋 tym broni膰, bo sm specjalnie nie robi艂em jailbreaka, bo wiedzialem, ze skoro taki telefon wyba艂em, to mam i ju偶

#187 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:01

Zanim si臋 wyda wyrok, trzeba sie najpierw zastanowi膰.

W USA s膮d nie uzna艂 tego za kradzie偶, w UE te偶 nie jest to tak traktowane.

Rozumiem, 偶e kogo艣 mo偶e razi膰, 偶e kto艣 ma komputer bez jab艂ka.
Ale komputer te偶 kupi艂em, nie ukrad艂em.

Nikt na 艣wiecie nie uznaje kogo艣 za z艂odzieja, tylko dlatego, 偶e wymieni艂 silnik w swoim aucie.
Je艣li inny pasuje, to czemu nie.
Mo偶e straci膰 wsparcie producenta auta, ale nie mo偶na nazywa膰 takiego z艂odziejem!

Po za tym por贸wnywanie sprz臋tu Apple do Mercedesa, czy do Ferrari jest bardzo dalekie od prawdy.

Nie wyda艂em swoj膮 wypowiedzi膮 wyroku na nikogo, ale - id膮c Twoim tokiem rozumowania - zanim si臋 go wyda trzeba POMY艢LEC. Poniewa偶 jak si臋 b臋dziemy zastanawia膰 to mo偶na doj艣膰 do wniosk贸w bardzo dalekich od prawdy.

Nie napisa艂e 偶e kto艣 tutaj ukrad艂 cokolwiek. Kupi艂e艣 oprogramowanie ale chyba nie przeczyta艂e艣 umowy licencyjnej do艂膮czonej do niego. Co z tego 偶e kupi艂e艣 je legalnie skoro sam przypisa艂e艣 sobie prawo gdzie je zainstalowa艂e艣 - i tym samym nie zaakceptowa艂e艣 warunk贸w jego u偶ytkowania jakie s膮 zawarte w licencji. J膮 tak偶e kupi艂e艣 razem z programem Apple wi臋c aby go u偶ywa膰 - jednocze艣nie akceptujesz jej warunki (autorstwa Apple). Takie "rozgrzeszanie si臋" (bo kupi艂em i mog臋 robi膰 co chc臋) to zwyk艂y wybieg, ucieczka przed odpowiedzialno艣ci膮, zwyk艂e oszustwo i 艣ciema. Akceptujesz warunki licencji (musisz to potwierdzi膰 na pocz膮tkowym etapie instalacji) i jednocze艣nie masz je gdzie艣. Ciekawe podej艣cie.

Ka偶dy mo偶e robi膰 sobie z samochodem co chce np. wstawi膰 silnik od np. 偶uka do np. mercedesa. Ale niech potem nie wymaga od przyk艂adowego mercedesa aby ten udziela艂 gwarancji z tego tytu艂u i akceptowa艂 wszelkie reklamacje z tytu艂u wadliwie dzia艂aj膮cego mercedesa. Np. 偶e ten za wolno je偶dzi lub za du偶o pali benzyny itp.

Nie por贸wnywa艂em Apple do mercedesa tylko poda艂em taki przyk艂ad aby bardziej obrazowo wyrazi膰 o co mi chodzi w mojej wypowiedzi. I tyle.

#188 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:07

Kupi艂e艣 i owszem, ale instaluj膮c zapoznajesz si臋 z licencj膮. Je艣li si臋 z ni膮 nie zgadzasz nie instalujesz dalej a produkt oddajesz i po sprawie. Instaluj膮c mimo wszystko 艂amiesz licencj臋, a wi臋c 艂amiesz prawo i tyle. Je艣li nikt tego nie wypatrzy to masz fart, je艣li kto艣 zainteresowany si臋 o tym dowie to masz przechlapane. To jest naprawd臋 proste, a wszyscy, kt贸rzy staraj膮 si臋 w 艣mieszny spos贸b to podwa偶y膰 niestety o艣mieszaj膮 siebie samych.
Ka偶dy s膮d uzna to za z艂amanie licencji.
@ Iro rozumiem, 偶e je艣li policja wpadnie do Ciebie i opr贸cz innych za偶膮da r贸wnie偶 dokument贸w zezwalaj膮cych Ci na instalacj臋 OS X na pecku to poka偶esz im glejt uwierzytelniaj膮cy z centrali handlu mi臋sem prawda ?
Ja takiego sposobu na 偶ycie nie popieram, sam nie kradn臋 i pi臋tnuj臋 innych, kt贸rzy kradn膮.
Nie 偶ycz臋 Ci wizyty Policji, ale mocno mnie ciekawi co by si臋 sta艂o i ch臋tnie doczeka艂bym takiej akcji u kogo艣.

#189 sahib

sahib
  • 73 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:09

I kolejne bzdurne posty... Najwa偶niejszym momentem przy orzekaniu wa偶no艣ci licencji nie jest instalacja, tylko zakup - je艣li w momencie zakupu nie zosta艂e艣 zapoznany z ograniczeniami w dysponowaniu nabywan膮 przez ciebie w艂asno艣ci膮, to takie warunki mo偶na sobie wsadzi膰 w... nos.

Instaluj膮c mimo wszystko 艂amiesz licencj臋, a wi臋c 艂amiesz prawo i tyle.

I znowu znak r贸wno艣ci mi臋dzy licencj膮, a prawem... Nadal cierpliwie czekam na zapisy prawa stanowionego, m贸wi膮ce o tym, 偶e licencja okre艣lonej korporacji r贸wnie偶 stanowi obowi膮zuj膮ce prawo. Podasz takie zapisy czy lepiej ignorowa膰 twoje posty?

#190 odra27

odra27
  • 549 post贸w
  • Sk膮dBerlin/Szczecin

Napisano 24 lutego 2009 - 12:14

Owszem s膮 to 2 ZUPE艁NIE inne rzeeczy.
Nie chc臋 i臋 tym broni膰, bo sm specjalnie nie robi艂em jailbreaka, bo wiedzialem, ze skoro taki telefon wyba艂em, to mam i ju偶

Nie s膮 to dwie r贸偶ne rzeczy. Jailbrake jest manipulacj膮 i zmian膮 w oryginalnym systemie, tak baseband jest jego cz臋艣ci膮.

#191 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:31

OK, ja艣nie o艣wiecony sahib wie swoje a 偶ycie p艂ynie swoim torem. O zapoznanie si臋 z licencj膮 przed zakupem odpowiada konsument. Je艣li si臋 sam przed zakupem nie upewnisz co Ci wolno co nie to odpowiadasz za z艂amanie prawa autorskiego i ponosisz kar臋, zapewne do艣膰 du偶膮, jak r贸wnie偶 jeste艣 w tym konkretnym przypadku zobowi膮zany do usuni臋cia OS X ze wszystkich peck贸w, ktore tym systemem zaszczyci艂e艣. Je艣li masz w膮tpliwo艣ci to zadzwo艅 do rzecznika konsument贸w, ewentualnie do Pa艅stwowej Inspekcji Handlowej. Tam Ci wszystko wyt艂umacz膮 jako mnie onegdaj.

#192 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 24 lutego 2009 - 12:32

Kupi艂e艣 i owszem, ale instaluj膮c zapoznajesz si臋 z licencj膮. Je艣li si臋 z ni膮 nie zgadzasz nie instalujesz dalej a produkt oddajesz i po sprawie. Instaluj膮c mimo wszystko 艂amiesz licencj臋, a wi臋c 艂amiesz prawo i tyle. Je艣li nikt tego nie wypatrzy to masz fart, je艣li kto艣 zainteresowany si臋 o tym dowie to masz przechlapane. To jest naprawd臋 proste, a wszyscy, kt贸rzy staraj膮 si臋 w 艣mieszny spos贸b to podwa偶y膰 niestety o艣mieszaj膮 siebie samych.
Ka偶dy s膮d uzna to za z艂amanie licencji.
@ Iro rozumiem, 偶e je艣li policja wpadnie do Ciebie i opr贸cz innych za偶膮da r贸wnie偶 dokument贸w zezwalaj膮cych Ci na instalacj臋 OS X na pecku to poka偶esz im glejt uwierzytelniaj膮cy z centrali handlu mi臋sem prawda ?
Ja takiego sposobu na 偶ycie nie popieram, sam nie kradn臋 i pi臋tnuj臋 innych, kt贸rzy kradn膮.
Nie 偶ycz臋 Ci wizyty Policji, ale mocno mnie ciekawi co by si臋 sta艂o i ch臋tnie doczeka艂bym takiej akcji u kogo艣.

Widze, 偶e podchodzisz do 偶ycia w ten spos贸b:
"Poka偶cie mi cz艂owieka, a ja znajde na niego paragraf".

Wiem, 偶e kradzie偶 to co艣 z艂ego.
Sam czuje si臋 okradziony przez Apple.
Mo偶e w艂a艣nie dlatego nie mam skrupu艂贸w odno艣nie OSX.
Le偶y mi nie u偶ywany Tiger ze zwalonego iMaca, kupi艂em te偶 Leo Retail.
Obecnie le偶膮 mi 3 zwalone Macbooki, w tym jeden Pro i 2 iMacki.
Tylko jeden z nich jest moj膮 w艂asno艣ci膮.
Ale to co kiedy艣 by艂o faktem Apple=jako艣膰, nale偶y ju偶 do historii.

#193 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 24 lutego 2009 - 12:33

Ale jakie Apple ma straty z tutu艂y kupna Box'a z Leonem? Ano takie, 偶e z jednej strony pozbywa si臋*mar偶y na podsespo艂ach ale z drugiej i tak zarabia. Nikt nie wymaga od Apple wspierania innych platform, gwarancji i odszkodowa膰*z tytu艂u wadliwo艣ci rozwi膮zania. Przy wtargni臋ciu policji, je偶eli masz faktury na rzeczony towar, to jeste艣 w pe艂ni legalnym u偶ytkownikiem. Hakintosh i Jailbrake to to samo. Apple nie wypu艣ci艂o tego telefonu za cen臋*XXX USD na rynek. Wypu艣ci艂 go ze wszystkimi ograniczeniami. Utworzy艂 AppStore. Pobieraj膮c co艣*z cydii pozbawiasz Apple zysku. Tak samo jak pozbawiasz Apple zysku na komponentach stosowanych w maku. Z jednej strony dajesz im zarobi膰*bo przecie偶*ziarnko do ziarnka, a z Leo Box te偶 si臋*mo偶e uzbiera膰 sumka, ale z drugiej mieliby wi臋cej gdyby艣 kupi艂 jak Jobs przykaza艂. Jedni i drudzy wytyczne Apple maj膮*gdzie艣, tylko w przypadku jednych jest rozgrzeszenie 偶e dali Apple zarobi膰*wystarczaj膮co du偶o, bo jakie艣*2000PLN za iP, a w przypadku drugich lament 偶e za ma艂o za co艣*jab艂kowego i sory winetu ale to za ma艂o. Skoro mamy Apple w jednym przypadku w powa偶aniu to miejmy i w drugim i nie miejcie pretensji do u偶ytkownik贸w kupionych box贸w 偶e dali tylko 600PLN, nie ich wina 偶e Jobs nie rzuci艂 ceny 2000PLN. A by艂bym sk艂onny zap艂aci膰 2000PLN za system, by mie膰*go legalnie na komputerze kt贸rego w ofercie Apple brakuje, czyli zwyk艂e semipro, uskrzydlone mini, bez monitora z szybk膮 i bez xeon贸w pod mask膮. Chocia偶 jak na razie to tylko MacPro jest sensownych zakupem w ofercie Apple.

#194 reader

reader
  • 1聽119 post贸w
  • Sk膮ddok膮d?

Napisano 24 lutego 2009 - 12:37

Nie, co wi臋cej, wyrzuci艂bym w膮tki, posty i tematy dotycz膮ce jailbreakowania iPhone.

Dorzuci艂bym odpowiednie zapisy w regulaminie forum zamykaj膮ce z automatu 艣mieszne w膮tki o tym, 偶e iPhone
to samoch贸d albo pralka i skoro mog臋 wymienia膰 silnik to mog臋 te偶 stawia膰 Mac OS X na tosterze ;-)

Por贸wnania s膮 tyle warte co mora艂y o tym, 偶e ogrom u偶ytkownik贸w, dla kt贸rych Mac OS X z racji
ceny sprz臋tu jest niedost臋pny rzuci si臋 do iSpota czy Cortlandu by kupowa膰 pude艂kowe wersje
Leoparda i instalowa膰 w celu "przetestowania" na swoich blaszakach (bo to r贸wnie realne jak to,
偶e torrent s艂u偶y g艂贸wnie do wymiany danych niechronionych prawami autorskimi).

Mo偶na zaklina膰 rzeczywisto艣膰, tupa膰, wybiela膰 to i owo, ale jak dla mnie umowa kupna sprzeda偶y licencji jest zobowi膮zaniem do przestrzegania zawartych w niej warunk贸w i tyle
(bez znaczenia jest zysk firmy, jej znikoma strata przy dzia艂aniu nazywanym piractwem,
czy te偶 skutki uboczne - jak to niekt贸rzy nazywaj膮 "marketing piracki"). Gdyby warunki licencji
sta艂y w oczywistej sprzeczno艣ci z panuj膮cym w danym miejscu prawem by艂yby bez problemu
podwa偶one i musia艂yby zosta膰 zmienione. Czego jako艣 nie dostrzegam? :-)

Jako, 偶e Mac OS X nie jest przewidziany do instalacji na sprz臋cie innym ni偶 tego偶 producenta
(co nie zmienia faktu, 偶e jest mo偶liwy) to nie widz臋 sensu by takie tematy dr膮偶y膰 - gdy ca艂o艣膰
sprowadzi艂aby si臋 po kilku tygodniach do wysmarowania FAQ i odsy艂ania tam setek pytaj膮cych.

Jedynym pozytywnym skutkiem ubocznym by艂aby chyba zwi臋kszona liczba ods艂on i zwi膮zane
z tym potencjalne zyski w艂a艣cicieli (kt贸re mnie osobi艣cie nie interesuj膮) chocia偶 widzia艂bym
bardziej po艣wi臋cenie czasu moderator贸w i znawc贸w / profesjonalist贸w na dzielenie si臋
ciekawszymi tematami i projektami ni偶 odsiewanie 13-latk贸w z komputerem z MM, na kt贸rym
chc膮 oni mie膰 skacz膮ce ikonki.

#195 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:38

I kolejne bzdurne posty... Najwa偶niejszym momentem przy orzekaniu wa偶no艣ci licencji nie jest instalacja, tylko zakup - je艣li w momencie zakupu nie zosta艂e艣 zapoznany z ograniczeniami w dysponowaniu nabywan膮 przez ciebie w艂asno艣ci膮, to takie warunki mo偶na sobie wsadzi膰 w... nos.

Sorry... kolejny "co pali ale si臋 nie zaci膮ga". W licencji Apple s膮 jasno okre艣lone warunki u偶ytkowania softu ich autorstwa mi臋dzy innymi jest jasno okre艣lone gdzie mo偶na sobie zainstalowa膰*Mac OS X. Jak sobie go instalujesz gdzie chcesz - oznacza to ni mniej ni wi臋cej,偶e nie zgadzasz si臋 z jej warunkami i jeste艣 w takim przypadku "nielegalnym u偶ytkownikiem" Mac OS X. A to co my艣lisz o warunkach licencji - jest twoj膮 i wy艂膮cznie twoj膮*spraw膮. Poczytaj sobie Licencj臋 zanim w czasie instalowania Mac OS X na Hackintoshu (czy jak nazwa膰 to g..... ) - naci艣niesz guzik "Akceptuj臋 Warunki Licencji".

#196 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 12:38

Mo偶e w艂a艣nie dlatego nie mam skrupu艂贸w odno艣nie OSX.
Le偶y mi nie u偶ywany Tiger ze zwalonego iMaca, kupi艂em te偶 Leo Retail.
Obecnie le偶膮 mi 2 zwalone Macbooki, w tym jeden Pro i 2 iMacki.
Tylko jeden z nich jest moj膮 w艂asno艣ci膮.
Ale to co kiedy艣 by艂o faktem Apple=jako艣膰, nale偶y ju偶 do historii.

Jak Ci si臋 co艣 nie podoba to nie kupuj, ale nikt Ci臋 nie upowa偶ni艂 do z艂odziejstwa tylko dla widzi mi si臋. To, 偶e czujesz si臋 okradziony te偶 nie upowa偶nia Ci臋 do okradania innych.
Okradzionym mo偶na by膰 raz, to mocne oskar偶enie, dlatego drugi raz nie kupuje si臋 tego towaru, kt贸ry sprawia, 偶e czujesz si臋 okradzionym. Skoro zrobi艂e艣 to ponownie znaczy, 偶e nie czujesz si臋 oradziony, ew. nie przeszkadza Ci to.
Niestety nie masz argument贸w obronnych.
Powtarzam, jak Ci si臋 nie podoba to nie kupuj, skoro kupujesz i u偶ywasz to trzymaj si臋 licencji inaczej jeste艣 nieuczciwy.

#197 sahib

sahib
  • 73 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 13:00

Sorry... kolejny "co pali ale si臋 nie zaci膮ga". W licencji Apple s膮 jasno okre艣lone warunki u偶ytkowania softu ich autorstwa mi臋dzy innymi jest jasno okre艣lone gdzie mo偶na sobie zainstalowa膰*Mac OS X. Jak sobie go instalujesz gdzie chcesz - oznacza to ni mniej ni wi臋cej,偶e nie zgadzasz si臋 z jej warunkami i jeste艣 w takim przypadku "nielegalnym u偶ytkownikiem" Mac OS X. A to co my艣lisz o warunkach licencji - jest twoj膮 i wy艂膮cznie twoj膮*spraw膮. Poczytaj sobie Licencj臋 zanim w czasie instalowania Mac OS X na Hackintoshu (czy jak nazwa膰 to g..... ) - naci艣niesz guzik "Akceptuj臋 Warunki Licencji".

Wol臋 poczyta膰 polskie prawo. P贸ki co, to w艂a艣nie ono jest dla mnie wyznacznikiem, a nie licencja Apple.

Witos, nie poda艂e艣 ani jednego przepisu, wi臋c wnioskuje, 偶e si臋 ze mn膮 zgadzasz. Dzi臋kuj臋.

#198 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 13:02

Cz艂owieku ! rozejrzyj si臋 dooko艂a, otacza Ci臋 艣wiat realny, w kt贸rym dziej膮 si臋 rzeczy poza Twoim pojmowaniem jak widz臋 ;) Niech Ci b臋dzie, zgadzam si臋, zgadzam ...

#199 wieslawo

wieslawo
  • 3聽698 post贸w
  • Sk膮dL-no/P-艅

Napisano 24 lutego 2009 - 13:07

ale ten 艣wiat realny jest pe艂en hipokryzji. Skoro wol膮*Apple jest by iPhone nie by艂 艂amany i tak膮*sam膮*wol膮*Apple jest by MacOsX nie by艂 instalowany na PC, to w momencie kiedy jedno jest z ca艂膮 surowo艣ci膮 przestrzegane a drugie u偶ytkownicy maj膮*w ty艂ku to rozmowawiamy o hipokryzji w realnym 艣wiecie. Wi臋c albo jedno i drugie tak, albo jedno i drugie nie. Tu nie ma szaro艣ci.

#200 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 24 lutego 2009 - 13:26

Jedno i drugie nie. W zasadzie to admin powinien reagowa膰 na ka偶dy post jak i w膮tek, kt贸ry popiera, pokazuje jak z艂ama膰 licencj臋. Trzeba by si臋 temu przyjrze膰. W zasadzie to i adminowi trzeba by si臋 przyjrze膰 jak chodzi o to ;)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych