Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?
Napisano 13 września 2009 - 16:24
Napisano 13 września 2009 - 17:17
Z tego powodu został zamknięty temat: http://www.myapple.p...dzmy-apple.html.
Ale co się ludzie z tej dyskusji dowiedzieli, to im zostanie w pamięci, że coś w rodzaju Maca Pro można mieć za połowę ceny o podobnej wydajności.
Ja man i sobie chwalę.
Napisano 13 września 2009 - 17:37
Napisano 13 września 2009 - 18:24
Napisano 13 września 2009 - 18:33
Napisano 13 września 2009 - 18:52
Swoją drogą jedna rzecz jest tutaj nie fair, skoro apple pożyczyło sobie od PC pod względem sprzętowym wszystko to dlaczego teraz w swoich kampaniach się z niego wyśmiewa. Bo na logike idąc przykład bierze się z czegoś lepszego niż się ma, skoro apple wzięło przykład z PC i praktycznie od lat podbierało z PC rozwiązania i w dniu dzisiejszym Mac sprzętowo jest 100% PC tem to dlaczego nie posunie się dalej i nie wyda systemu na PC, nie musi to być Mac OS X znany z maków może to być zmodyfikowany pod względem funkcji OS oraz z inną nazwą
Idąc tym tokiem myślenia to PC leci z techniką do przodu a apple zbiera resztki i ogarnia je reklamą a cała rewelacyjność produktów to oprogramowanie które faktycznie stoi na dość dobrym poziomie ale ... .
Dopóki żyje Jobs ze swoim narcyzmem nigdy nie pozwoli na taką instalacje.
Zrozumiałem to po przeczytaniu kilku artykułów o nim i obejrzeniu filmu "Piraci z Doliny Krzemowej"
Cały czas będzie przybywać "nielegalnych" użytkowników, bo przecież, jak ktoś raz przejrzy na oczy, to już nie da się nabrać na drogie "świecidełka" od Apple. Dlatego też nas reklamy Mac vs PC nie śmieszą, a wręcz są dla nas żenujące. Przecież to jawne oszustwo!
Napisano 13 września 2009 - 19:01
Napisano 13 września 2009 - 19:05
Napisano 13 września 2009 - 19:06
Idąc tym tokiem myślenia to PC leci z techniką do przodu a apple zbiera resztki i ogarnia je reklamą a cała rewelacyjność produktów to oprogramowanie które faktycznie stoi na dość dobrym poziomie ale ... .
Powiedziałbym więcej. PC leci z technika do przodu dzięki pieniądzom jakie płacą użytkownicy PC od wielu lat. Apple zaś wykorzystuje te wszystkie dobrodziejstwa niewiele dając w zamian.
Napisano 14 września 2009 - 06:35
Możliwe że kradzież się bardziej opłaca lecz myśląc logicznie - mam 14 lat i dość ciężko mi jest przekonać rodziców na sprzęt od Apple ( cała rodzina siedzi w PC i Windows ), a poza tym on bardzo dużo kosztuje ( najnowszy MacBook jak pisałem koszt 5 tys. ) który jest słabszy od Acera Blueline ( który kosztuje 3200zł ) i ma w sobie parę usprawnień to znaczy - skaner odcisków palców, dotykowy panel z regulacją głośności, 5 głośników + Tuba ( Tak w laptopie ! ). Ten laptop ma konfiguracje sprzętową pasującą pod MacOSX - co znaczy że można na nim zainstalować jakiś Emulator EFI i odpalić MacOSX ( ba nawet nieprzerobionego - Retaila z RetalBox )...
Proste trzeba się przyzwyczaić że wychodzą przeróbki MacOSX - iDeneb, iASTAKOS... a poza tym jest już nawet przeróbka 1.6.0 - Snow Leoparda
Gdyby Apple zdecydowało się wydawać swój system na PC to byłpby katastrofalne w skutkach dla procesorów AMD - które nie są kompatybilne z MacOSX ( chyba że dodaliby odpowiednie kex'ty ). Jak gdzieś czytałem "Apple powinno się zdecydować na wydawanie znaczków MacOSX Compatible"
Może i hackintosh się bardziej opłaca lecz mieć sprzęt Apple - bajka
Pozdrawiam, Zonni
Napisano 14 września 2009 - 07:12
[Może i hackintosh się bardziej opłaca lecz mieć sprzęt Apple - bajka
Bajka czy nie to i tak wszystko zależy kto czego potrzebuje bo jak komuś starczy mini to po co ma się bawić z hakiem ale jak nowe mini okazuje się zbyt słabe a nie chcesz iMaka to wtedy pojawia się problem i zostaje Hack albo Hack bo w tej cenie jest w czym wybierać a z tego co widziałem to mini ponownie wskoczył na cene 3,5K.
Gdyby nie to że apple olało PPC to bym sobie mógł kupić G5 Dual 2,5 ale nie ma to już sensu a Mac Pro do domu to chyba nie jest zbyt dobry zakup.
Napisano 14 września 2009 - 07:18
Napisano 14 września 2009 - 08:09
Moje zdanie jest krótkie. Jesli firma Apple sobie tego nie życzy jest to nie legalne a co nie legalne nie ma u mnie poparcia.
Gdyby świat zależał od Apple mielibyśmy istnie Orwellowski scenariusz.
Napisano 14 września 2009 - 08:42
Napisano 14 września 2009 - 08:53
Popieram.Nie chodzi o zaleznosci ale o uszanowanie prawa. Jesli jestes tworca lub autorem to powinno sie uszanowac twoje prawa. Jest konkurencja i dobrze. Dowolnosc wyboru win, linux a moze amiga Wybierz co chcesz ale nie lam prawa autorskiego
Napisano 14 września 2009 - 10:02
Napisano 14 września 2009 - 10:12
Napisano 14 września 2009 - 10:53
Napisano 14 września 2009 - 10:54
Napisano 14 września 2009 - 11:00
nie porównuję tutaj maków do ferrari żeby ktoś się potem nie burzył jakby co. samo 'chciejstwo' porównuję
Napisano 14 września 2009 - 12:42
A co do ankiety, jako uzytkownik nielamanego iphone i oryginalnego imaca jestem jak najbardziej za tym zeby bylo forum o hackach, bo czemu nie ?
Wiesz forum o hackach nie jest potrzebne bo czym się różni Mac od Hacka ? Tylko tym że ten drugi nie jest na sprzęcie rozprowadzanym przez apple, także jak napisze że mam problem z iTunes to nie ważne czy mam Mini czy Hacka bo problem jest natury softwarowej.
I uwierzcie mi że hack dla osoby która nie posiada gotówki na Maca Pro jest najlepszym rozwiązaniem.
Napisano 14 września 2009 - 13:50
Napisano 14 września 2009 - 13:53
" Jest konkurencja i dobrze."
W jakim swiecie ty zyjesz? Nie ma zadnej konkurencji sa "swiete" patenty ktore skutecznie uniemozliwiaja powstanie jakiejkolwiek konkurencji dla Apple, MS, itd.
Szanowanie czyjegos zdnia czy autorstwa to tylko i wylacznie indywidualna sprawa kazdej osoby, nie da sie do tego nikogo zmusic.
Tak wiec cala ta dyskusja nie ma sensu, kto bedzie chcial bedzie uzywal hakintoshy, kto bedzie chcial bedzie uzywal nielegalnego windowsa. I sprawa tych firm a nie policji, niech sie firmy o swoich uzytkownikow martwia a nie wymuszaja totalitaryzm.
Takie podejscie mnie martwi. Sam jestem autorem od programow po projekty i namawianie na lamanie prawa to zle podejscie. Za jakis czas okaze sie, ze moge krasc koledze auto bo ja mam slabsze a jego mi sie podoba. Przemaluje i juz bo co czemu ma miec a ja nie.
Ludzie trzeba sie opanowac. Nie stac Cie na mac to nie kradnij tylko zarob i kup. Tak bylo zawsze i bedzie. To swiete prawo autora aby go nie okradac. Bedzie chcial cos dac darmo to da w formie OSource lub innej. Nie mozna zmuszac firmy aby cos oddala bo jak nie to se shakuje.
Napisano 14 września 2009 - 14:10
#550 Gość_owca666_*
Napisano 14 września 2009 - 14:10
(...)jak napisze że mam problem z iTunes to nie ważne czy mam Mini czy Hacka bo problem jest natury softwarowej.
I uwierzcie mi że hack dla osoby która nie posiada gotówki na Maca Pro jest najlepszym rozwiązaniem.
Niby tak, z tym iTunes, ale nie do końca. Problemy z softem Apple na Hackach mogą mieć źródło właśnie w niekompatybilności sprzętowej bądź w wadliwym działaniu modyfikowanych kextów. Patrz np tu: http://www.myapple.p...lient-kext.html To ewidentnie Hack-user pisał
Swoją drogą seb, używasz już Hacka czy na razie piszesz teoretycznie? Opiniom Iro nie daję do końca wiary, bo on ma w tym interes, żeby pisać to co pisze... zwyczajnie przekłada mu się to na $ Osobiście nie mam doświadczeń organoleptycznych z Hackami, ale śledzę pobieżnie temat OSx86, choćby z uwagi na netkasa i jego osiągnięcia. Mam jednak wrażenie, że nie jest to do końca bajka dla tych, którzy chcą zainstalować OS i soft i zapomnieć o grzebaniu w tym wszystkim, a raczej niekończąca się walka (z której powstało trochę użytecznych dla użytkowników "genuine" maków rozwiązań).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych