Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• This topic is locked This topic is locked
702 replies to this topic

Poll: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 member(s) have cast votes)

1. JESTEM ZA (318 votes [52.74%] - View)

Percentage of vote: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 votes [38.64%] - View)

Percentage of vote: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 votes [8.62%] - View)

Percentage of vote: 8.62%

Vote

#451 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 March 2009 - 18:30

Ankieta zakonczona, dyskusja dogorywa. A ja rad bylbym przeczytac, czemu ten caly happening z sonda i dyskusja sluzyl. Ot, zwiekszenie czytalnosci poprzez flejmłor i inwazje trolli?

#452 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 30 March 2009 - 18:35

zwiekszenie czytalnosci poprzez flejmłor i inwazje trolli?

A mi sie jdnak wydaje, ze autor chcial poznac nasze zdanie o hackintoszu.

#453 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 March 2009 - 18:43

Autor byl Adminem tego forum kawal czasu. A modem jeszcze dluzej. Doskonale wie, jakie jest zdanie uzytkownikow o hackintoshu bo wielokrotnie wdawal sie w dyskusje na ten temat. Zdecydowanie wypowiadajac sie przeciwko hackintoshowi na forum. O co wiec chodzi z tym cyrkiem?

#454 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 posts

Posted 30 March 2009 - 19:03

Też tak myślę. Jednak zainteresowanie ankietą chyba przerosło oczekiwania autora. Politycznym rozwiązaniem było "ukrycie" w/w sondy po kilku dniach i zastąpienie ją inną - dotyczacą zakupów w dobie kryzysu. Ciężko więc powiedzieć czy ok. 600 głosujących to juz próba reprezentatywna czy nie. Gdybym miał głosować w tej ankiecie jeszcze raz, głosowałbym raczej na "NIE". Myślę, że gdyby taki dział powstał, to wpisy na nim w większości byłyby w stylu tych, jakie zobaczyć można pod ankietą dotycząca hackintosha. Ktoś napisał, ze w sieci są już fora poświęcone temu zagadnieniu i nie ma potrzeby tworzenia takiego działu na MA. Ja się z tym zgadzam.

#455 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 30 March 2009 - 19:19

Autor byl Adminem tego forum kawal czasu. A modem jeszcze dluzej. Doskonale wie, jakie jest zdanie uzytkownikow o hackintoshu bo wielokrotnie wdawal sie w dyskusje na ten temat. Zdecydowanie wypowiadajac sie przeciwko hackintoshowi na forum. O co wiec chodzi z tym cyrkiem?

ANKIETA ma na celu poznanie opinii userow MyApple.

#456 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 30 March 2009 - 19:34

razr, juz sa podobne watki.
Iro, wlasnie to, i jakie w ogole wsparcie apple? Te 3 miesiace wsparcia?

Czyli jak się okazuje my nic nie tracimy, bo wsparcia Apple prawie wcale nie ma.
Wielokrotnie tam dzwoniłem i powiem, że więcej dowiedziałem się z różnego rodzaju forów niż od nich.

Odpowiadając podsumowując.
Co grozi użytkownikowi mającego oryginalny legalnie nabyty OSX?

NIC

#457 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 March 2009 - 20:46

Drogi Jabłku, chyba orientujesz się, ot, z lektury gazet chociażby, że czegoś takiego jak zwykłe, bezinteresowne, niemające drugiego dna i dalszych intencji, badanie opinii publicznej, po prostu nie istnieje :P Po coś to pytanie zostało zadane skoro zadał je Redaktor Naczelny. Przypuszczam, że miało mu pomóc w ustaleniu profilu Strony Głównej, np: Lud chce ale my nie będziemy pisać, lud chce i my stopniowo wprowadzimy tego typu tematy, lud chce tak bardzo, że będzie nawet dział na forum, lud nie chce i tematu nie będzie. Dlatego napisałem, że czekałem do zakończenia ankiety i czekam nadal, interesuje mnie po prostu, co będzie dalej, skoro ankieta w jakiśtam sposób dała odpowiedź.

---- Dodano 30-03-2009 o godzinie 22:48 ----

Co grozi użytkownikowi mającego oryginalny legalnie nabyty OSX?

NIC

Użytkownikowi domowemu niewiele pewnie grozi, osobiście jednak nie zdecydowałbym się na produkcję i handel hackintoshami. Studia produkcyjnego też nie wyposażyłbym w takie komputery.

#458 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 30 March 2009 - 20:52

insider: tak odbiegając leciutko od tematu, czy przez między innymi ten temat przestałeś być administratorem tego forum?

#459 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 30 March 2009 - 20:54

Drogi Jabłku, chyba orientujesz się, ot, z lektury gazet chociażby, że czegoś takiego jak zwykłe, bezinteresowne, niemające drugiego dna i dalszych intencji, badanie opinii publicznej, po prostu nie istnieje :P Po coś to pytanie zostało zadane skoro zadał je Redaktor Naczelny. Przypuszczam, że miało mu pomóc w ustaleniu profilu Strony Głównej, np: Lud chce ale my nie będziemy pisać, lud chce i my stopniowo wprowadzimy tego typu tematy, lud chce tak bardzo, że będzie nawet dział na forum, lud nie chce i tematu nie będzie. Dlatego napisałem, że czekałem do zakończenia ankiety i czekam nadal, interesuje mnie po prostu, co będzie dalej, skoro ankieta w jakiśtam sposób dała odpowiedź.

Ja tylko uwazam, ze nasz Naczelny Redaktor chce pisac wiecej o hakintoszu i wstawiac wiecej opisow instalacji hackintosza ;)

zwykłe, bezinteresowne, niemające drugiego dna i dalszych intencji, badanie opinii publicznej, po prostu nie istnieje

Przyklad moje forum o applohackintoszu -zwykla ankieta ;).

ps nie drogi Jablku tylko jak juz drogi jablek (nie chce sie odmieniac)

---- Dodano 30-03-2009 o godzinie 21:54 ----

insider: tak odbiegając leciutko od tematu, czy przez między innymi ten temat przestałeś być administratorem tego forum?

Wiesz co, po tym poscie to zobaczylem :eek:

#460 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 30 March 2009 - 21:19

...
Użytkownikowi domowemu niewiele pewnie grozi, osobiście jednak nie zdecydowałbym się na produkcję i handel hackintoshami.

A co to jest HackIntosh?
PeCet z zainstalowanym OSX
Czy PeCetami też nie można handlować?
Apple już przywłaszczyło sobie kilka konfiguracji PC do swoich laptopów, iMaców, Mini i Mac Pro.
Nie znaczy to, że na podobnych konfiguracjach nikt nie może opierać swojego komputera.

Studia produkcyjnego też nie wyposażyłbym w takie komputery.

A to niby dlaczego?
Jaka to różnica, jeśli OSX jest legalnie nabyty?

Jeżeli z jakichkolwiek przyczyn sąd kompetentnej jurysdykcji stwierdzi, że dowolna klauzula niniejszej Licencji, bądź jej jakakolwiek część jest nieegzekwowalna, wówczas nadal będzie obowiązywała pozostała część niniejszej Licencji.

Apple już przegrał z PsyStar w USA.
Okazuje się też, że w UE punkt drugi jest sprzeczny z tutejszym prawem.

#461 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 March 2009 - 23:55

W zadnym wypadku :)

Oddalilem sie od spraw, polityki i profilu MyApple, nie bylo wiec sensu , bym to ciągnął. Skorzystałem więc z przywileju Admina i sam sobie zdjąłem rangę :)

Ale owszem, zaintrygowany jestem intencja zadania takiego pytania na forum ( zwlaszcza, ze zadal je Naczelny) i ciekawi mnie, czy na MyApple w przyszlosci pojawi sie ta tematyka.

---- Dodano 31-03-2009 o godzinie 02:02 ----

Jaka to różnica, jeśli OSX jest legalnie nabyty?

Przypuszczam, ze dla Ciebie zadna. Dla mnie jednak ona istnieje, a dla swietego spokoju zostawie ten spor dla prawnikow, chetnie w cenie komputera Apple nabywajac swiety spokoj. Pozwol , ze zadam Ci pytanie: jestes prawnikiem? Jesli nie, to wybacz, jaka cena - taka porada. Gratis piszesz na forum , tyle samo, czyli nic, warte sa wiec te Twoje uzadanienia legalnosci hackintosha. :lol: Bez urazy.

#462 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 31 March 2009 - 08:48

...
Przypuszczam, ze dla Ciebie zadna. Dla mnie jednak ona istnieje, a dla swietego spokoju zostawie ten spor dla prawnikow, chetnie w cenie komputera Apple nabywajac swiety spokoj. Pozwol , ze zadam Ci pytanie: jestes prawnikiem? Jesli nie, to wybacz, jaka cena - taka porada. Gratis piszesz na forum , tyle samo, czyli nic, warte sa wiec te Twoje uzadanienia legalnosci hackintosha. :lol: Bez urazy.

Faktem jest, że nie jestem prawnikiem, ale wiele razy ignorowano na tym forum nawet wypowiedzi i porównania prawników w związku z iPhonem.
Ale jest wystarczająco wypowiedzi prawników o tym procederze w internecie, żeby wyrobić sobie własną opinię.

A zakup w ciemno sprzętu Apple, jak to piszesz dla świętego spokoju właśnie doprowadził do takiej sytuacji, jaką mamy obecnie.
Firma nie interesuje się potrzebami swoich klientów, wyrzuca interfejsy na których od lat pracują jej fani (FW).
Matryce w ich produktach są coraz gorsze.
I co pokornie mamy się z tym godzić?
Mam znajomych grafików, co kupili iMaca i w ogóle nie korzystają z jego monitora, bo przekłamuje kolory.
To ja pytam, po co wywalali kasę na to czego nie używają?
Jak będziemy tacy bierni, to będą nas dalej ładować w balona!
Dlatego właśnie sam wolę sobie dobierać komponenty do swoich potrzeb, bo niestety nie ma już nic w ich ofercie, co by mi przynajmniej w 70% pasowało!

#463 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 31 March 2009 - 18:03

wiele razy ignorowano na tym forum nawet wypowiedzi i porównania prawników w związku z iPhonem.

Mijasz sie z prawda. Administratorzy Forum ( w tym ja) swego czasu zamowili ekspertyzy i zapoznali sie z wachlarzem opinii dot. hackintosha i iPhone. Miedzy innymi wypadkowa tych opinii pozwolila nam wowczas podjac decyzje, ze iPhone i zdjecie simlocka tak, hackintosh zas nie. Zaznaczam jednak, ze a) nie jestem juz Administratorem i nie podejmuje decyzji, B) od tamtego czasu moglo cos sie zmienic w kwestii interpretacji prawnej. Miedzy innymi dlatego ciekawosc mnie zzera, w ktora strone pojdzie forum i SG, za zadanym w tej sondzie pytaniem widze bowiem intencje zmian.

---- Dodano 31-03-2009 o godzinie 20:07 ----

Matryce w ich produktach są coraz gorsze.

Alufelgi w Mazdzie tez nie sa juz tak ladne jak w rocznikach np 2000- 2002. A te w Audi przeciwnie, ladniejsze sa teraz. Jak to sie ma do interpretacji prawnej? No wlasnie.

#464 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 31 March 2009 - 18:11

Ale cos jest nie tak, wszyscy admini i moderatorzy glosowali na nie mam zdalia albo jestem przeciw a tylko normalni uzytkownicy, grupy pro i donator na jestem za.

#465 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2009 - 15:59

Z tego co wiem, kiedyś było tak, że producent w zasadzie decydował jakie kroki podjąć jeśli oprogramowanie jest w jakiś sposób nielegalne. Teraz niestety jest równierz wytaczana automatycznie niezależna sprawa karna lub jakaś i nie jest tak różowo jak by sie mogło zdawać.

#466 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 07 April 2009 - 20:00

(...)
Mam znajomych grafików, co kupili iMaca i w ogóle nie korzystają z jego monitora, bo przekłamuje kolory.
To ja pytam, po co wywalali kasę na to czego nie używają?
(...)

@Iro: sorry za wyrwanie z kontekstu, ale to za dobrze o nich nie świadczy (o grafikach). To tak samo, jakby kiedyś kupili iMaki G3 i dziwili się, że nie da się zamontować w nim 6xHDD i spiąć ich w RAID ;) Zawsze należy przeprowadzić research przed zakupem sprzętu, zwłaszcza za te pieniądze. Co oczywiście nie zmienia faktu, że matryce w iMakach to crap :) Tylko, że firma A ma ofertę jaką ma – świadomy wybór to podstawa. Kupujesz "sprzęt-legendę" ;) (iMac), ale to ciągle i przede wszystkim sprzęt domowo-biurowy, nie dla grafika. W dawnych, zamierzchłych czasach, nikt do pracy z kolorem nie używał monitorów Apple (CRT). Najczęściej używało się*Miro lub Radiusa ostatecznie, tylko nielicznych było stać na Barco.
No offence :)

#467 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2009 - 01:54

wogóle ten argument to absurd. Do każdego komputera mac czy pc jesli chce się kolory to trzeba kupić odpowiedni monitor. Oczekiwanie po iMac'u w takiej cenie super hiper kolorów to troszkę pomyłka. Grafik jak wspomniano powinien sobie zdawać z tego sprawę. Też no offence

#468 mikro123

mikro123
  • 1274 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2009 - 11:25

definitywnie nie

#469 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2009 - 11:32

Hmm, ciężko powiedzieć xD Zdecydowanie NIE !!

#470 mrChaos

mrChaos
  • 17 posts

Posted 12 April 2009 - 18:39

Tak, ankieta się skończyła dawno dawno temu i co?
Ludzie się zastanawiają czy będzie dział o hackach czy nie będzie.
Odpowiedz jest prosta - Nie będzie takiego działu , a dlaczego?
Po prost znaczna cześć ludzi tworzących MyApple zajmuje się się sprzedawaniem Mac'ów, a tworząc taki dział po prostu robili by sobie koło pióra.
Łups napisałem o dwa słowa za dużo, pewnie dostane bana, no trudno life is brutal :wink:
Pozdro dla ludzi piszących na tym forum.

Grunt to bunt.

#471 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2009 - 18:55

life is brutal :wink:

Grunt to bunt.

a ludzie nie mądrzeją;)

#472 fan

fan
  • 43 posts
  • Skądten swąd?

Posted 14 April 2009 - 22:06

A nawet jesli to co w tym dziwnego? Czy Orange reklamuje oferty Plusa albo Ery? To portal o Apple, wiec chyba dobrze ze sprzedaje sie tu Apple a nie PCty? Malo jest miejsc gdzie mozna je kupic? Jeszcze jedno miejsce gdzie mozna kupic Maki i to po okazyjnej cenie nie przeszkadza mi zupelnie.

#473 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 15 April 2009 - 01:24

grunt to bunt.... Sorrey, ale taka filozofia powoduje zaślepienie. Dlaczego nie korzystać z wielu opcji jakie oferuje dzisiejszy świat?

#474 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 posts

Posted 15 April 2009 - 10:20

jestem ZA

#475 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 April 2009 - 12:50

grunt to bunt....

Sorrey, ale taka filozofia powoduje zaślepienie.
Dlaczego nie korzystać z wielu opcji jakie oferuje dzisiejszy świat?

tak? To nie oferuje świat tylko ludzie tak robią - czemu nie ukradniesz jedzenia ze sklepu jak będziesz głodny? Jedzenie jest a Ty jesteś głodny? No co "świat oferuje"?:) nie chce mi sie gadać, bo podstawowe zasady wykrzystywania tego co świat oferuje powinny być hmmm- wyssane z mleczkiem?

9 user(s) are reading this topic

0 members, 9 guests, 0 anonymous users