Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• This topic is locked This topic is locked
702 replies to this topic

Poll: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 member(s) have cast votes)

1. JESTEM ZA (318 votes [52.74%] - View)

Percentage of vote: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 votes [38.64%] - View)

Percentage of vote: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 votes [8.62%] - View)

Percentage of vote: 8.62%

Vote

#276 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 24 February 2009 - 19:52

ihow: Upgrade to upgrade i zawsze się go nazywa po imieniu. Jeśli zakupie leopard server to też nazwiesz to upgrade? albo jak kupie viste BOX do della do którego dostałem XP to też nazwiesz upgarde? to tylko nazwa umowna. Upgrade producenci oznaczają jako upgrade, patrz Adobe itp. Ponownie jednak odbiegamy od tematu.

#277 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 24 February 2009 - 19:55

Racja, każda nowa wersja systemu jest upgrad'em w jakimś sensie. Na przykład Jak ktoś kupi maczka bez dysku a do niego dysk i system pudełkowy to też będzie upgrade, upgrade z braku systemu do pełnego systemu ;)

#278 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 24 February 2009 - 19:57

ihow: LOL, jaki upgrade? wersja BOX to nie jest upgrade, zrozumiesz to kiedyś czy nie?

oczywiscie ze jest blog.fotogenia.info Razem czy osobno?

#279 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 24 February 2009 - 20:01

Nie chce prorokować ale pewnie apple będzie coś chciało z tym zrobić, a mogą zrobić dwie rzeczy a) zmienić procesor na niekompatybilny z x86 lub wprowadzić nowe unikatowe instrukcje w swoich produktach B) Wydać OS X w wersji dla PC

#280 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 24 February 2009 - 20:07

oczywiscie ze jest blog.fotogenia.info Razem czy osobno?

Aha, i mam się z tym zgodzić bo wielki Bartosz, wyrocznia polskiej blogosfery apple tak pisze? wolne żarty ;)
Już ostatecznie EOT.

#281 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 posts
  • Skąd27-400

Posted 24 February 2009 - 20:20

Aha, i mam się z tym zgodzić bo wielki Bartosz, wyrocznia polskiej blogosfery apple tak pisze? wolne żarty ;)
.

Nie wiem, czy faktycznie jest to upgrade - jednak argumentacja jest logiczna:)

#282 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 24 February 2009 - 20:21

dziekuje za te laskawe tytuly ale troche przesadzasz. po pierwsze to niegrzeczne, po drugie nie ma znaczenia kto to mowi ale co mowi. tak wiec skup sie lepiej na faktach - skoro wszystkiem maki sa sprzedawne z systemem to kazda nastepna wersja jest aktualizacja. obojetnie czy jest opakowana w pudelko, plastikowa okladke czy w papierek.

Już ostatecznie EOT.

i z pozytkiem dla watku

#283 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 24 February 2009 - 20:43

"No widzisz, pudło. Z obserwacji pała. Totalitaryzm... nieźle ... " Tak, wlazenie ludziom do domow i kontrola wszechobecna to wg ciebie podstawy liberalizmu?:D Dzieki takim inteligentnym inaczej jak ty takie niehlubne pojecie w ogole zainstnialo.

#284 _barti

_barti
  • 2 posts
  • SkądBerlin

Posted 24 February 2009 - 22:25

Zauważyliście taką tendencję, że najwięcej sprzeciwów jest ze strony użytkowników z ilością postów 1-20? Ktoś ma na MA staż tygodnia i ilość 3 postów, a uważa, że temat OS X na PC zniszczy forum - ludzie co to ma znaczyć?

Dobrze że zauważyłeś ten problem - dzięki temu ja też się przyjrzałem i 50% ludzi głosujących na TAK nie ma komputera Mac tylko PC ! Maja za to iPchone i ipody (część). Nie ma się więc co dziwić, że chcą mieć tanim kosztem dobry system na PC. Jak będzie zgoda na pisanie o hacintoszach za chwile będzie zalew pytań o najlepsze karty graficzne i inne pierdoły do PC.
Przepraszam, ale to jest forum o komputerach Apple a nie PC - PC-ciarze won na odpowiednie dla Was forum !

#285 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 24 February 2009 - 22:34

TO JEST FORUM O APPLE, NIE O KOMPUTERACH APPLE! /I JESTEM POSIUADACZEM KOMPUTERA MAC

#286 Bogdanus

Bogdanus
  • 166 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2009 - 22:37

Ludzie o co walczycie...pytanie było proste tak czy nie...nie trzeba innych obrażać...sam mam PC i zastanawiam się nad kupnem Mac...ale stwierdziłem że to jest bez sensu ...po co mi tak naprawdę w domu DRUGI PC...gdyż Mac są obecnie robione na podzespołach takich samych jakie używane są w PC...tak więc Apple powinno "uolnić" system i pozwalać go instalować na innych konfiguracjach, gdyż samo już dawno odeszło od orginalnych Mac'ów....może będzie problem ze sterownikami,a może nie...Apple robi niezły biznes kupując podzespoły pPecetowskie i wkłada je do obudów z jabłkiem i sprzedaje za duże pieniądze...ŻENADA i wielkie ROZCZAROWANIE!!!!!!! Tak więc upadł u mnie pomysł kupienia Maca...czekam na możliwość zainstalowania Leoparda na moim PC defakto o tej samej komfiguracji sprzętowej jak Mac mojego znajomego...pozdrawiam wszystkich ;-)

#287 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 24 February 2009 - 22:38

Dobrze że zauważyłeś ten problem - dzięki temu ja też się przyjrzałem i 50% ludzi głosujących na TAK nie ma komputera Mac tylko PC ! Maja za to iPchone i ipody (część). Nie ma się więc co dziwić, że chcą mieć tanim kosztem dobry system na PC. Jak będzie zgoda na pisanie o hacintoszach za chwile będzie zalew pytań o najlepsze karty graficzne i inne pierdoły do PC.
Przepraszam, ale to jest forum o komputerach Apple a nie PC - PC-ciarze won na odpowiednie dla Was forum !

oj, wydaje mi się, że sobie zagrabiłeś na dzień dobry i wielu userów...

Nie ma się więc co dziwić, że chcą mieć tanim kosztem dobry system na PC.

ale za to z drugiej strony jestem niezmiernie szczęśliwy, gdyż potwierdziła mi się moja wczorajsza teoria :D (przypomnę, Ci co wydali grubą kasę na maca, chcą aby inni robili to samo)
niestety, Twoje zachowanie wynika z frustracji, gdyż jesteś tego świadomy, że za mniejsze (dużo mniejsze) pieniądze mogłeś mieć znacznie lepszy jeżeli chodzi o parametry komputer z systemem Mac (chodzi tu o Hakintosza).

mocny start, nie ma co.
a przepraszam, iPody, iPhony, AppleTv itp to tematyka nie związana z Apple? nazwa forum to MyApple, nie dotyczy ona tylko komputerow.

dzięki temu ja też się przyjrzałem i 50% ludzi głosujących na TAK nie ma komputera Mac tylko PC !

no i powiedz co z tego? mogą oni mieć komputery jakie tylko chcą i ty nie pownieneś mieć na to żadnego wpływu. tutaj wychodzi kolejna prawda na jaw - do ewentualnego upadku poziomu na forum doprowadzi (a raczej już doprowadza) napływ takich forumowiczów jak Ty. Wiem, to smutna prawda...

#288 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 24 February 2009 - 22:55

@misiekgruby: Miałem napisać to samo. Jak na razie nie mam Maca, ale właśnie dzięki MyApple zamierzam zakupić już w niedalekiej przyszłości. Co do Hackintosha to akurat jestem na nie, bo faktycznie może to nieco zaśmiecić forum, ale pisanie "Won" do posiadaczy pecetów jest raczej nie na miejscu, jest to prostackie zachowanie, niestety... Tyle.

#289 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 24 February 2009 - 22:56

eh, chciałem coś*dodać ale w sumie odechciało mi się. A do 20 strony dyskusja była taka przyjemna. Może nie tyle na argumenty ale przeynajmniej na wannabe argumenty (nie powiem po której stronie).

#290 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 24 February 2009 - 23:12

Delikatnie poza tematem:

A do 20 strony dyskusja była taka przyjemna.

Czy tylko ja ustawiam sobie większą ilość postów na stronie? (bo mam ich - stron - 8)

#291 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 24 February 2009 - 23:28

@woocash
Nie nie jestem prawnikiem, ale każdy kto odpowiednio długo żyje i ma własną firmę, mimo woli ociera się o różnego typu zagadnienia prawne. Mając firmę graficzną dochodzi do tego często wiedza z dziedziny prawa autorskiego.
Poza tym, nie trzeba być prawnikiem, żeby czuć absudr stwierdzenia, które udowadnia, że istnieje prawo pozwalające okradać innych.

1. Piszesz sensownie, zgadzam się z tym.
2. Nie raz widziałem prawo które było absurdalne, ale było prawem, więc to argument do podważenia.
3. Mimo wszystko nie będąc prawnikiem, nawet jeżeli mam rację piszę "wydaję mi się, że" albo "uważam, że" a nie "prawo stanowi, że"...

#292 _barti

_barti
  • 2 posts
  • SkądBerlin

Posted 25 February 2009 - 00:50

@misiekgruby:

Miałem napisać to samo. Jak na razie nie mam Maca, ale właśnie dzięki MyApple zamierzam zakupić już w niedalekiej przyszłości. Co do Hackintosha to akurat jestem na nie, bo faktycznie może to nieco zaśmiecić forum, ale pisanie "Won" do posiadaczy pecetów jest raczej nie na miejscu, jest to prostackie zachowanie, niestety...

Tyle.

Sorry ale akurat nie miałem na myśli takich ludzi którzy mają PC i są tu na forum bo interesuje ich sprzęt Apple - miałem na myśli takich których interesuje tylko ich PC i możliwość zainstalowania na nim OSX i nic więcej. Czyli chcą mieć PC i OSX - dla takich osób jest od groma i ciut for w necie o PC gdzie mówi się jak instalować to czy tamto na PC w tym OSX-a.
Ktoś wspomniał, że to nie tylko forum o komputerach Apple ale o iPhone i iPodach dlatego nazywa się MyApple- tak zgadza się tylko to też sprzęt Apple. Może jak na MyApple ma być o PC to trzeba wprowadzić działy o telefonach Samsung, Nokia, SE czy np o projektorach lub monitorach bo je też można podłączyć do Maca ? A nazwę zmienić na MyTelefon, MyPC, MyProjektor, My.... ?

#293 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Posted 25 February 2009 - 00:54

W momencie gdy licencja będzie obowiązującym w Polsce prawem, to chętnie na jej temat podyskutuje. Póki co ty znajdź mi przepisy z konkretnych ustaw i kodeksów, które czyniłyby te działania nielegalnymi.

Do książek !! Nauka nie boli :lol: a Ignorantia iuris nocet !!!
"Ubaw po pachy i to za darmola" :lol: :lol: :lol:

#294 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 25 February 2009 - 02:19

OT: hakintosh jest w brew prawu blah blah blah a soda o tym czy powinlismy dopuscic to na myapple czy nie sie tu pojawila. kiedy chcialem zrobic sonde (anonimowa) o tym czy uzywamy crackowanych applikacji na iPhonie to od razu zostala usuanieta, a mi pogorozono palcem wszechmogacym, bo lamie regulami forum i moze denerwowac innych uzytkownikow. natomiast hakintosh tez jest nie legalny i sonda ta nie zostaje usunieta. ja wiem ze autor sady chce sie tylko dowiedziec co o tym myslimy ale ja tez sie tylko chcialem dowiedziec ilu z nas korzysta z crackowanych appsow...no ale jak to stara prawda mowi sa rowni i rowniejsi (czyt.moderatorowie) za to kocham to forum i goraca pozdrawiam modertorow !

koniet OF.

PS jak dostane bane to was poinformuje :D

#295 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 25 February 2009 - 02:25

Ja myślę, że w ogóle sami wymyslamy sobie problemy. Ważniejeze dla mnie byłoby porozmawianie na temat: dlaczego jeżeli masz poważny problem, to nie uzyskasz odpowiedzi na forum, poza "napraw uprawnienia" itp. Poza kilkoma fachowymi postami kilku osób które umieją się poruszać w terminalu reszta to takie pogaduchy przy piwie. Może zastanówmy się nad wzajemnym podnoszeniem wiedzy, ściąganiem naprawdę wartościowych userów a nie nad przepychankami...

#296 Warzywniak

Warzywniak
  • 5 posts
  • SkądWarzywniaka

Posted 25 February 2009 - 11:14

Moje poglądy są takie , jeśli kupimy (oryginalny) system operacyjny macintosh OSX to powinniśmy mieć prawo do instalacji go na dowolnym komputerze , nie jest to żadna kradzież , ponieważ niczego nie kradniemy , dlatego wg. mnie pirackie czy oryginalne hacintoshe powinny być dopuszczane na forum ... Myapple spójrzcie na to ,ze strony finansowej dla was , nowi userzy , więcej pieniędzy :)

#297 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 25 February 2009 - 11:33

już*spojrzeli raz...odeszło wielu poziom spadł, ale z drugiej strony nie można mieć*ciastka i zjeść ciastka, więc albo jedno i drugie albo wcale. To że nie kradniemy to jedno, ale to że postępujemy wbrew prawu (ponoć) to drugie. Nikt nie mówi o tym że Twój OsX jest kraddziony a tylko o tym że jest stosowany w sposób sprzeczny z licencja, czy to pogwałcenie prawa najlepiej by zadecydował o tym sąd. Prawnik hmm...prokurator i adwokat, obydwoje to prawnicy, a z tych samych dowodów wyciągną co innego, co prawnik to interpretacja. Więc może poczekajmy na sąd. Albo niech to będzie kilka ekspertyz, na jednym prawniku bym się*nie opierał.

#298 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 25 February 2009 - 11:43

już*spojrzeli raz...odeszło wielu poziom spadł, ale z drugiej strony nie można mieć*ciastka i zjeść ciastka, więc albo jedno i drugie albo wcale. To że nie kradniemy to jedno, ale to że postępujemy wbrew prawu (ponoć) to drugie. Nikt nie mówi o tym że Twój OsX jest kraddziony a tylko o tym że jest stosowany w sposób sprzeczny z licencja, czy to pogwałcenie prawa najlepiej by zadecydował o tym sąd. Prawnik hmm...prokurator i adwokat, obydwoje to prawnicy, a z tych samych dowodów wyciągną co innego, co prawnik to interpretacja. Więc może poczekajmy na sąd. Albo niech to będzie kilka ekspertyz, na jednym prawniku bym się*nie opierał.

Już widzę jak ktoś opłaca armie prawników, może zejdźmy na ziemię ;)
Po dzisiejszym dniu sonda się zakończy.

#299 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 25 February 2009 - 12:02

no też*tego nie widzę, ale byłoby to chyba jednyne rozsądne rozwiązanie by zakończyć spór.

#300 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 25 February 2009 - 12:12

NiePyta, sonda. Zaraz Cię pewnie MacDada poprawi;)

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users