Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NeoOffice czy OpenOffice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 września 2006 - 18:24

Który z nich jest lepszy? Czy tylko OO jest "uniwersalny"?

#2 sel4

sel4
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 września 2006 - 18:25

ja zainstalowałem NeoOffice i działa, OO nie udało mi się zainstalować... ale xls i doc otwiera...

#3 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 04 września 2006 - 18:35

Zależy jaki sprzęt masz. Ja na g3 500 aby móc korzystać z OpenOffice zainstalowałem...linuksa. Ten sam program pod OS X wlecze się niemiłośiernie, a pod linuksem działa 3 razy szybicej (otwieranie i zamykanie aplikacji)

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 04 września 2006 - 19:43

oo dzila przez x11 strasznie to jest nie funkcjoalne. no wlaczas sie dlugo ale jest calkiem dobry, wszystko otwiera i kompatybilnie zapisuje, polecal bym raczej no

#5 joan miro

joan miro
  • 108 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 września 2006 - 20:25

od ponad 7 mies. używam Neo i nie zauważam żadnych problemów z nim, z OO kłopot jest z powodu X11 i dlatego zrezygnowałem, więc chyba..Neo

#6 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 września 2006 - 10:11

na osx zdecydowanie neo

#7 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 05 września 2006 - 10:15

na osx zdecydowanie neo

Zwłaszcza wersja z interfejsem Aqua :)

#8 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 września 2006 - 14:15

Nowa wersja NeoOffice jest wygodniejsza od OO. Na pewno jesli chodzi o brak koniecznosci korzystania z x11 co samo w sobie jest juz sporym ulatwieniem.

#9 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 05 września 2006 - 16:57

oo dzila przez x11 strasznie to jest nie funkcjoalne.
no wlaczas sie dlugo ale jest calkiem dobry, wszystko otwiera i kompatybilnie zapisuje, polecal bym raczej no

Czy tylko ja nic z tego nie rozumiem?

#10 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 05 września 2006 - 17:24

NeoOffice! Tym bardziej, że od wersji 2.0x wreszcie zaczyna normalnie wyglądać. Niestety, na 256Mb RAM chodzi nienadzwyczajnie. :| Na starszej wersji złożyłem swoją pracę dyplomową. :D

#11 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 05 września 2006 - 17:56

Mruczek jak nie rozumiesz? Rozumiesz tylko nie wiesz że rozumiesz OpenOffice działa przez x11 co powoduje absolutny brak funkcjonalności tego rozwiązania/ tego programu NeoOffice włącza się długo ale jest znacznie wygodniejszy od OpenOffice, niema problemu z otwieraniem plików wszystkich (offisowych) formatów, rówież zapis tych wszystkich (offisowych) formatów nie stanowi problemu i jest w pełni kompatybilny z MS Office. Moim zdaniem Neo Office jest godny uwagi bardziej niż openoffice... Lepiej :)

#12 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 05 września 2006 - 20:22

Semantyka mnie dobiła...

#13 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 05 września 2006 - 20:37

Tak przy okazji.... Jak ustawić polski słownik w NeoOffice Aqua? Zainstalowałem polski język ale polskiego słownika nie ma :( Albo nie wiem jak go ustawić :)

#14 KaszubaS

KaszubaS
  • 225 postów

Napisano 05 września 2006 - 21:00

Na stronce download'u jest wyraznie napisane: "Please note that installing a language pack will not add spellchecking support for a language. To add spellchecking support for a language, launch NeoOffice and select the File :: Wizards :: Install new dictionaries... menu." :)

#15 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 05 września 2006 - 21:11

Na stronce download'u jest wyraznie napisane: "Please note that installing a language pack will not add spellchecking support for a language. To add spellchecking support for a language, launch NeoOffice and select the File :: Wizards :: Install new dictionaries... menu." :)

:oops: Upss..

Gdzie ja miałem oczy :D
Wielkie dzięki.

#16 pretorianie

pretorianie
  • 67 postów

Napisano 03 marca 2007 - 22:05

Mam problem z zainstalowaniem sprawdzania gramatyki, pisowni w Neo Office. Czy ktoś może mi pomóc?

#17 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 03 marca 2007 - 22:18

Na jakim etapie jesteś?

#18 pretorianie

pretorianie
  • 67 postów

Napisano 03 marca 2007 - 23:12

Wszystko zainstalowane tylko mi pisowni nie sprawdza. i co śmieszniejsze ani polskiej ani niemieckiej. bo język niemiecki był pierwotnie wklepany z systemem

#19 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 marca 2007 - 19:05

ja polecam NEOoffice Jak dla mnie lepszy, nie wymaga X code. Mam z nim jeden problem, Źle drukuje strony w poziomie. W pionie jest wszystko ok, ale w poziomie puszcza kartke jakby chciał drukować w pionie, ale ustawia poziomo, ehh nie umiem tego logicznie wytłumaczyć :D Moze tak: Drukuje poziomo w pionie, Czylii. ehh. Jak jest kartka pionowo, to drukuje na niej pionowo zamiast poziomo, scinając przy tym połowe. Wydaje mu się ze drukarka wciąga kartki poziomo, a ona wciąga tylko pionowo. Dlatego jak chce cos w poziomie wydrokowac to musze zapisac najpierw jako PDF a potem drukować. Drukarka "Canon IP 1600" Open office wogle nei drukuje, udaje ze drukuje czyli jezdzi głowicą ale nie ma sladu tuszu :D

#20 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 17 kwietnia 2007 - 07:00

Jako, że sprawia mi przyjmność grzebanie i eksperymentowanie z różnymi rzeczami zainstalowałem upgrade do X11 a następnie znów Open Office (w sumie to moje trzecie podejście do tego środowiska). Cofam, co mówiłem o X11. Po zainstalowaniu upgrade uruchamia się znacznie szybciej (choć nadal dość długo) ale programy już wyglądają jak trzeba. Open Office także. To zupełnie co innego, niż moje poprzednie doświadczenia, które mnie tylko do X-ów na Macu zniechęciły. Teraz to mi się nawet zaczyna podobać ! Po dość przydługawym starcie X11 i Open Office później praca już jest bardzo przyjemna.

Upgrade X11 pobrałem stąd http://www.apple.com...ate2006113.html

#21 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 07:35

Neo Office nie widzi (albo ja nie umiem ustawić) komentarzy wstawianych w MS Office. W drugą stronę działa - notatka wstawiona w NO jest widoczna jako komentarz w MS Office. Nie podoba mi się widok notatek, przyzwyczaiłem się do komentarzy na marginesie. Jeżeli praca polega na częstej wymianie recenzowanych dokumentów z ludźmi używającymi MS Office (a takich jest chyba większość) to NO jest takim sobie rozwiązaniem. Właśnie z powyższego względu muszę przesiąść się na MS Office. Poza tym neo wiesza się przy stosowaniu (dość rzadko chyba, ale mnie akurat potrzebne) takiej funkcji: tabela, 2 kolumny, w obu tekst. Wybieram "konwertuj tekst na tabelę" w jednej kolumnie i OK. To samo w drugiej - pad. Zawsze. Co do działania pakietu poza tym nie mam zastrzeżeń. Wydaje mi się, że bardzo długo (w porównaniu z MS Office) przygotowuje dokument do druku, i to niezależnie od rozmiaru dokumentu. Nie działa dobrze z Thunderbirdem (wina TB), nie da się użyć funkcji "wyślij jako załącznik". Na szczęście na maku nie jest to tak uciążliwe jak na windowsie. Wygląda dobrze, większość funkcji można znaleźć tam, gdzie w MS Office. Czy warto się przesiadać? Jedynym powodem moim zdaniem oszczędność. Jeśli nie przeszkadza kwestia komentarzy, to przesiadka jest mało bolesna. Acha, nie wiem jak z zaawansowanymi tekstami - obiekty, nagłówki itp. Ja używam minimalnego formatowania, tabel, komentarzy i zaznaczeń.

#22 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 12:38

Coraz bardziej zaczynam nienawidzić Neooffice. Czy jest tam gdzieś opcja, żeby nagłówek i stopkę dawał tylko na pierwszej stronie dokumentu, a nie powtarzał na każdej?

#23 Kicek

Kicek
  • 63 postów
  • SkądWrocekko, PL

Napisano 18 kwietnia 2007 - 23:15

Wszystko sie da, trzeba tylko poszukac :) klik w pierwsza strone -> menu format -> strona. "nastepny styl" wybierasz jako "pierwsza strona", potem przechodzisz do menu naglowek i uruchamiasz go, to samo ze stopka.
  • Paweł K. lubi to

#24 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 20 kwietnia 2007 - 13:24

mnie przeszkadza że nie da się widoku dwóch stron obok siebie ustawić

#25 Kicek

Kicek
  • 63 postów
  • SkądWrocekko, PL

Napisano 23 kwietnia 2007 - 19:55

W sensie w trakcie pisania? Bo w podgladzie toto przeciez jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych