Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego jedyni dystrybutorzy Apple w Polsce narzucaja tak wysokie ceny?!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#26 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 01 lutego 2009 - 14:48

to może zebrałaby się większa grupa resellerów i wystosowała jakieś pismo do apple?

W Polsce sprzet jest tylko i wylacznie z jednego zrodla - isource. Nie wazne w jakim sklepie kupujesz.

#27 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 lutego 2009 - 17:30

Piękny przykład gospodarki wolnorynkowej. Jako zagorzały libertarianin jestem gorącym przeciwnikiem ograniczania maksymalnej marży jakielkowiek firmie. Fakt faktem, zdzierają nas strasznie, ale należy ich chwalić za jakiś rynkowy spryt. Co do podatków to może niech się wypowiedzą wyborczy PO partii niby-liberalnej, która po roku rządzenia podnosi podatki, ale i tak ma stado głupich owieczek. Tak przy okazji to Kościół jest opodatkowany, płaci podatek zryczałtowany od każdego wiernego, więc bez przesady tak bardzo do nich nie dopłacamy.

#28 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 01 lutego 2009 - 17:40

jeżeli chodzi o Cortland ( Poznań ), gdzie ceny są takie same jak w iSpotach to byłem mile zaskoczony: miła, wykwalifikowana obsługa. Nic dodać, nic ująć!

#29 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 03:15

Rozumiem ze sprowadzenie laptopa na lewo z wysp jest tansze..

Z wysp kolego... to na lewo sie juz nic nie sprowadza... nie te czasy

#30 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 09:41

Niestety muszę to potwierdzić.
Również mam dostęp do tych danych.
Chyba jedyne co możemy zrobić to omijać szerokim łukiem iSpoty w ramach protestu.
Bo kupując za granicą karamy przede wszystkich biednych resellerów (Cortland, Tachobis, itd), którzy naprawdę niewiele zarabiają na sprzedaży sprzętu Apple.
A tutaj największym winowajcą jest iSource i SAD (te dwie firmy żyją w swoistej symbiozie a podział jest głównie na papierku)

Skoro tak, to może będziemy do iSpotów chodzić oglądać ładne sklepy, sprzęty, a kupować gdzie indziej.

Zrobiłem kiedyś projekt i wycene studia muzycznego.
Gość dostał dotacje, na szybko trzeba było robić zakupy, ale niestety dolar podrożał o prawie 1PLN.
Cen nie dało się w specyfikacji zmienić.
Trzeba było kombinować, ale udało się to zrobić. Oczywiście trzeba było tylko pominąć polskiego dystrybutora.

#31 iYanek

iYanek
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2009 - 11:32

Witam, ja niestety byłem zmuszony wczoraj udać się do ispot w Arkadii :( zepsuł mi się zasilacz do MBA i nie było wyjścia... ale w całym nieszczęściu miałem też trochę farta, mianowicie ktoś źle ometkował zasilacze ceną 279,00 PLN - "normalnie" kosztuje coś ok. 400,00 PLN. Sprzedawca zauważył że z tą ceną coś jest nie tak, ale po moim stwierdzeniu że zgodnie z polskim prawem ma obowiązek sprzedać towar za wystawioną cenę sfinalizowaliśmy transakcję :) co do obsługi to niestety nie mam najlepszej opinii o warszawskich ispotach... arogancja, brak zainteresowania, zawsze jak tam jestem mam wrażenie że czekają tylko żebym się zmył a oni wrócą do swojego kółka wzajemnej adoracji. Koleś w arkadii zupełnie mnie wczoraj "rozłożył", zapytałem go co robić, bo zaczął mi się komp mulić i mnie to wkurza a on na to że jego też by wkurzało... dopiero jak zacząłem drążyć powiedział coś na odczepnego o naprawie uprawnień, ech... Tym razem byłem zmuszony pójść do nich, niestety bez zasilacza nic się nie da zrobić, ale inne zakupy, niewymagające natychmiastowej dostawy, również mojego MBA ściągnąłem z UK. Pozdrawiam! iY

#32 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 03 lutego 2009 - 12:12

Skoro tak, to może będziemy do iSpotów chodzić oglądać ładne sklepy, sprzęty, a kupować gdzie indziej.

Nawet nie to, bo jesli chodzi o ekspozycje to w iSpotach bida z nedza. Ja ich rozumiem, bo ich nie stac na wystawienie az kilku kompow na pastwe wymacania przez klientow i potem jeszcze trzeba te kompy taniej puscic (ex demo). Ale polecam pewien berlisnki sklep na dowod ze mozna:
Willkommen bei GRAVIS - GRAVIS Store  Panorama
Prosze sobie obejrzec panoramy
P.S nie mam tam (niestety...) zadnych udzialow. Jestem po prostu z nich zadowolony jako wieloletni klient.

#33 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 12:59

"Kościół jest opodatkowany, płaci podatek zryczałtowany od każdego wiernego, więc bez przesady tak bardzo do nich nie dopłacamy." sam nie wiem.. smiac sie czy plakac??

#34 KP

KP
  • 88 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2009 - 13:57

"Kościół jest opodatkowany, płaci podatek zryczałtowany od każdego wiernego, więc bez przesady tak bardzo do nich nie dopłacamy."

sam nie wiem.. smiac sie czy plakac??

To off-topic, ale rzeczywiście tak jest. Duchowni płacą podatek zryczałtowany, zależny od wielkości parafii (być może także wielkości miejscowości) i pełnionej funkcji. Nie jest on szczególnie wysoki i po odliczeniu składki zdrowotnej (podatek ten najczęsciej płaci się kwartalnie) jest go jeszcze mniej lub nie ma wcale.

Do podatku nikt nie dopłaca - po prostu jest niski i tyle, Dopłaty są do ZUS-u - i to dosyć pokaźne (kilkadziesiąt procent) - jest na to specjalny Fundusz Kościelny.

Ale i tak wychodzi to znacznie mniej, niż to co dopłacamy do ubezpieczenia społecznego (KRUS-u) rolników...

#35 krzysztofkrol

krzysztofkrol
  • 16 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 14:00

Patrzmy pozytywnie Szukajmy dobrych stron, a nie ciągle narzekajmy. Ja na przykład sobie myślę, że iSpot zafunduje mi i żonie fajną parodniową podróż do Londynu po MacaPro. W iSpocie (2x2,8 z ATI) kosztuje 8,892 + VAT czyli 10,849 zl Angielski apple store daje cene 1712 Ł brutto, czyli 8,560 zł (kurs 5 zl za 1 Ł) Znalazłem już sklep w Anglii, który oferuje taki sam komputer za 1559 Ł, czyli 7795 zł Nawet jeśliby nie udało mi się odzyskać VAT-u to zysk jest na poziomie 2-3 tys zł a jeśli odzyskam VAT (wlasnie sprawdzam jak sie to robi to mozna odliczyc jeszcze od tych cen 17, 5 proc. podatku, czyli ze zaplace jakies 6,5-7 K zł) Akurat na podróż, ze 3 noclegi i kilka pint piwa na koszt iSpotu. I jeszcze sporo zostanie. Zagłosowałem w referendum za Unią i jakieś korzyści mi się należą. BTW. Jest fajny pociąg do Londynu. Wieczorny wyjazd z Wawy, przedpoludnie w Brukseli, a stamtad 100 minut superszybkim pociagiem do Londynu. Razem 17 godzin z centrum do centrum. Bałbym się oddać MacaPro w ręce bagażowych na lotnisku. ;)

#36 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 03 lutego 2009 - 15:25

"Kościół jest opodatkowany, płaci podatek zryczałtowany od każdego wiernego, więc bez przesady tak bardzo do nich nie dopłacamy."

sam nie wiem.. smiac sie czy plakac??

moze mysleć?
Wiecej doplacasz do partii politycznych, do roznych kolesi partyjnych w spolkach skarbu panstwa, do zwiazkow zawodowych, do burmistrzow Sopotu i tego typu pasozytow ;)

#37 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 03 lutego 2009 - 16:24

"moze mysleć?" Jesli sponsorowanie "snickersow" dla ministrantow ci nie przeszkadza to juz twoja sprawa. Opodatkuj sie na ten cel. Mi nie odpowiada finansowanie z moich pieniedzy zabaw pasibrzuchow i innych dobrodziejow..

#38 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 03 lutego 2009 - 17:08

...a żeby wziąć ślub pewnie i tak pójdziesz do tych pasibrzuchów...bo co powiedzą sąsiedzi? (chyba trochę schodzimy z tematu :))

#39 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 03 lutego 2009 - 17:37

Offtop sie robi. Jest drogo i zawsze bedzie drogo w Polsce, bo nasze mozliwosci finansowe nigdy nie wzrosna, a ceny sprzedu produkowanego przez Apple nigdy nie spadna. Do tego dochodzi kwestia narzutu polskiego dystrybutora.

#40 goodwill

goodwill
  • 28 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lutego 2009 - 01:49

VATu nie da sie ominac, jesli towar nie opuszcza granic Unii Europejskiej! Poza tym ze wzgledu na kryzys, dla zachecenia klientow do zakupow, VAT w UK zmniejszono z 17.5% na 15%... Wyobrazacie sobie cos takiego w naszym kraju z 22% VATem!!!

#41 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 04 lutego 2009 - 13:27

Nie wiem czy ten temat już się na forum pojawił...

jest w krakowie taki sklepik z artykułami foto i oni mają w ofercie trochę sprzętu Apple...

jeśli kupujesz za gotówkę (nie na kredyt) to oferują ceny całkiem sporo niższe niż iSpot.

np. (podaję z głowy):

MB alu 2,4 - 200 pln mniej
MBP alu 2,4 - 400 pln mniej
LED CD 24'' - ok. 500 pln mniej, itd.

jak oni to robią?

(a w zeszłym roku to różnice te były nawet większe)

#42 brumek

brumek
  • 82 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 13:32

Marzenie to salon iSpot na lotnisku w strefie "duty free" :D

#43 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 04 lutego 2009 - 14:04

Znow odniose sie do telekomunikacji, dlaczego takie drogie sa rozmowy ?
Bo sieci komorkowe musza "odbic" sobie koszta jakie ponosza. koszta zusow, skladek, wyplat dla pracownikow. Jesli chodzi o wyplaty to zrozumiale ale wszystkie firmy zżera niestety US i ZUS.

jasne, po co placic pracownikom wyplaty. Przeciez to sa same straty! ;O Jak mam byc bogaty jak Niemiec, ktory dorabia sie od 40 lat, skoro sa tak wysokie podatki! Skandal!

Pomyslcie, zanim cos napiszecie.

VATu nie da sie ominac, jesli towar nie opuszcza granic Unii Europejskiej!

Poza tym ze wzgledu na kryzys, dla zachecenia klientow do zakupow, VAT w UK zmniejszono z 17.5% na 15%...

Wyobrazacie sobie cos takiego w naszym kraju z 22% VATem!!!

dalbym sobie reke uciac, ze ceny netto tez by wzrosly w PL

#44 krzysztofkrol

krzysztofkrol
  • 16 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 14:20

VATu nie da sie ominac, jesli towar nie opuszcza granic Unii Europejskiej!

Poza tym ze wzgledu na kryzys, dla zachecenia klientow do zakupow, VAT w UK zmniejszono z 17.5% na 15%...

Nie chodzi mi o ominiecie VAT-u, tylko poznanie procedury jak go odliczyc na firme zarejestrowana w Polsce.
Czy wystarczy tylko w sklepie zarzadac wystawienia "VAT Invoice" i pozniej na tej podstawie potracic sobie te 15 proc. w deklaracji podatkowej?
Czy jeszcze cos.
Ale chyba poczekam az sie troche zlotowka umocni, a zima w Londynie przejdzie :)
k

#45 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 14:26

poczulem sie jednak bardzo nabity w butelke, kiedy zobaczylem ile przeplacilem robiac zakupy w Polsce

za to pan premier ma blyszczacy samochod, pan prezydent krysztalowy zyrandol, pani minister debowe biurko, pan posel dobra whisky, w urzedach masz czerwone dywany i marmury, zus dyskietki, pani krysia dostanie becikowe, pan zenek zapomoge a pan zolnierz i pan policjant nowe czapki z orzelkiem. choc jest kryzys to czapek nie bedzie: Gwiazdowski,Robert Gwiazdowski,Gwiazdowski-Consulting,Gwiazdowski Capital Investments,blog,doradztwo,doradztwo podatkowe,doradztwo prawne,Centrum Adama Smitha,Adam Smith,podatki,prawo,prawo gospodarcze

#46 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 04 lutego 2009 - 15:03

za to pan premier ma blyszczacy samochod, pan prezydent krysztalowy zyrandol, pani minister debowe biurko, pan posel dobra whisky, w urzedach masz czerwone dywany i marmury, zus dyskietki, pani krysia dostanie becikowe, pan zenek zapomoge a pan zolnierz i pan policjant nowe czapki z orzelkiem. choc jest kryzys to czapek nie bedzie: Gwiazdowski,Robert Gwiazdowski,Gwiazdowski-Consulting,Gwiazdowski Capital Investments,blog,doradztwo,doradztwo podatkowe,doradztwo prawne,Centrum Adama Smitha,Adam Smith,podatki,prawo,prawo gospodarcze

A po co nam tu klujesz w oczy linkiem do tego oszusta i aferzysty?
Robert Gwiazdowski doradzał podejrzanemu w procesie mafii paliwowej. Wirtualny Nowy Przemysł - Serwis Nafta. Produkcja, przerób i dystrybucja produktów naftowych

#47 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 04 lutego 2009 - 15:23

Taaa, on doradzał też temu znanemu bandycie, p. Romanowi Klusce. dobrze że abw się z tym ostatnim uwinęła i zamknęła go w klatce, a jego mafia (znana jako "Optimus") się rozleciała... dabug a i z Gwiazdowskim się uwiną. a wtedy wezmą się za... p. Skowronka co nieprawomyślne linki podkleja...

#48 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 15:34

A po co nam tu klujesz w oczy linkiem do tego oszusta i aferzysty?
Robert Gwiazdowski doradzał podejrzanemu w procesie mafii paliwowej. Wirtualny Nowy Przemysł - Serwis Nafta. Produkcja, przerób i dystrybucja produktów naftowych

po pierwsze linkuje do tresci a nie do czlowieka, po drugie nie kazdy o kim gazety napisza jakis tekst to aferzysta i oszust, po trzecie sprawa trafila do sadu: Robert Gwiazdowski - Blogbank.pl Archiwum POZEW PRZECIWKO RZEPIE po czwarte w podanym przez ciebie linku jest tez obszerne sprostowanie

zreszta nawet jesli gwiazdowski okaze sie winny jakis machinacji, naruszenia etyki zawodowej czy konfilktu interesow to jeszcze nie oznacza ze wszystko co mowi lub pisze to klamstwa lub ze jest nieuczciwy. zyjemy w kraju w ktorym przepisy sa tak skonstruowane ze na kazdego kto robi cos wiecej poza pobieraniem zasilku w kaisie mopsu mozna znalezc paragraf - najczesciej za "niemanie swiatel".

#49 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 04 lutego 2009 - 15:57

Nie chodzi mi o ominiecie VAT-u, tylko poznanie procedury jak go odliczyc na firme zarejestrowana w Polsce.
Czy wystarczy tylko w sklepie zarzadac wystawienia "VAT Invoice" i pozniej na tej podstawie potracic sobie te 15 proc. w deklaracji podatkowej?
Czy jeszcze cos.
Ale chyba poczekam az sie troche zlotowka umocni, a zima w Londynie przejdzie :)
k

Z doświadczeń na własnej skórze:
- musisz mieć NIP UE, uzyskanie to formalność warto jednak pamiętać że zależnie od urzędu od złożenia wniosku do wpisu mija od 3 do 14 dni,
- firma w której kupujesz również musi sie legitymować NIPem UE
- u sprzedawcy deklarujesz zakup jako nabycie wenątrzwspólnotowe czyli wywóz towaru z kraju zakupu,
- otrzymujesz i płacisz fakturę netto,
- w kraju wprowadzasz to w koszty i odprowadzasz doliczony nasz krajowy VAT.

Jeśli jedzie się tylko na chwilę na zakupy warto to dograć przed wyjazdem.
Ja ćwiczyłem to na francuskim FNAC (taki ichni MediaMarkt z nieco tylko lepszym poziomem kompetencji pracowników - nie było łatwo ale się udało.

Jest jeszcze opcja druga - kupujesz jako osoba prywatna, po przyjezdzie do kraju piszesz sam sobie oświadczenie o przekazaniu własności prywatnej o wartości xxx.xx na rzecz firmy. Wprowadzasz w KŚT i amortyzujesz albo odliczasz jednorazowo zgodnie z życzeniem własnym,,

Pozdrawiam,

---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 18:16 ----
O ile kupujemy laptopa nie ma problemu, o ile jest to większe pudło należy (dotyczy lotniska CDG):
- udać się do odprawy bagażowej i usłyszeć wstępne zapewnienie że się da,
- zostać wyrzuconym z kolejki do odprawy osobistej za posiadanie nawymiarowego pudła,
- wezwać przełożonego osoby wyrzucającej i usłyszeć to samo,
- tupnąć nogą,
- poczekać na szefa obsługi pasażerskiej Air France i wytłumaczyć dlaczego nie chce się pudła nadawać na bagaż rejestrowy,
- dać do skserowania paszport i poczekać na sprawdzenie czy nie jest się poszukiwanym terrorystą,
- z radością dać się wpisać na magiczną listę "pasażerów specjalnych",
- uspokoić pana prześwietlającego bagaż, że zbiór drutów i cewek to nie bomba, na życzenie grzecznie rozpakować i pokazać

Dalej już gładko - przy wejściu do samolotu stewardessa z uśmiechem zabiera pudło i udając że nic nie waży zabiera do pomieszczenia dla załogi,

Korzyści:
- niezapomniane wrażenia,
- 2 800.00 zł oszczędności (była promocja),
- świadomość że ekstrawagancko kupiłem sobie iMaca w Marsylii :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych