Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skąd hosting? Skąd domena?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2009 - 17:25

Witajcie! Piszę do Was z prośbą o radę. Chciałbym założyć swoją własną stronę (wizytówka + może prędzej czy później blog podłączyć + pewnie co jakiś czas jakieś ankiety itp. w ramach badań) i zastanawiam się której firmie zapłacić. O ile z domeną wielkiego problemu nie ma, bo tutaj patrzy się tylko na cenę (przedłużenia, na dobrą sprawę, bo pierwszy rok jest za grosze), to z hostingiem jest. Tyle jest tych firm hostingowych, że trudno coś wybrać. Na razie nie wygląda to tak, jakbym miał mieć wielkie wymagania. Podstawowe funkcje mi wystarczą. Gdybym miał dołączać jakieś swoje galerie itd. to warto żebym miał w miarę sensowny transfer miesięczny. A co jest jednak najważniejsze - bezawaryjność i sensowna obsługa. Poważnie zastanawiam się nad site5, hostmonster, dreamhost. Czy któreś z nich się Waszym zdaniem nadają? Z pewnością nie chcę zapłacić więcej niż 200zł rocznie, a i też boję się domenek za 40zł rocznie od polskich dostawców. Co poradzicie? Bo zakładam, że niektórzy z Was są bardziej zorientowani niż ja. Z góry dzięki, pozdrawiam :) M.

#2 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 17:45

Dot.pl Oblookaj, może spodoba Ci się :)

#3 mackwak

mackwak
  • 55 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 17:56

ovh.pl Mam tam swoją stronę i nie narzekam. Wpierw możesz wypróbować opcję darmową.

#4 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 19:02

Odradzam domeny.pl, otatnio było o tej "firmie" dość głośno

#5 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 25 stycznia 2009 - 19:54

Zdecydowanie odradzam nazwa.pl O ile z serwerem jest ok, to stale mam kłopot z domenami... Konsultanci jeśli już odpowiedzą, to nic z tego zazwyczaj nie ma...

#6 rawr

rawr
  • 130 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2009 - 20:00

mam 7 domen na nazwa.pl z żadną nigdy nie było problemu. hosting wypróbowałem nazwa.pl (2 lata), iq.pl (rok), prohost.pl (rok), webd (rok) i coś tam jeszcze (nie pamiętam) i z tych najbardziej mi przypadł do gustu hosting IQ. Odradzam webd i prohost. W tej chwili jeszcze przymierzam się do MediaTemple.

#7 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 20:42

Ja osobiście polecam home.pl, większość darmowych, np. yoyo.pl nie chce wyświetlać stron zrobionych iWebem :( a ręcznie modyfikować*kodu nie mam czasu. Na home działa od strzału.

#8 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 stycznia 2009 - 21:42

Kurcze, no widzę, że ile osób, tyle opinii. I gdzie tutaj solidarność środowiska makowców, co? :] Naprawdę nie ma jednego, wybijającego się ponad inne hostingu?

#9 neversoft

neversoft
  • 25 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 01:32

home.pl - niezawodność i stale dostępna pomoc techniczna. Mam u nich serwer, domeny i bardzo polecam. Moze i maja ceny ale jakość usług wszystko nadrabia.

#10 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 02:36

Z doświadczenia mogę polecić: - Domena: nazwa.pl - Serwer: ovh.pl Ale rozważ może opcję droższą ale jakże pasującą do użytkownika Apple - MobileMe, może zechcesz dopłacić resztę za dodatkowe przyjemności jakie oferuje ta usługa.

#11 swinn

swinn
  • 180 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 stycznia 2009 - 02:44

ovh i ten home personal serwer z celeronem rewelacja :) idealne na bolga i do wielu innych rzeczy

#12 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 09:54

Kurcze, no widzę, że ile osób, tyle opinii. I gdzie tutaj solidarność środowiska makowców, co? :]
Naprawdę nie ma jednego, wybijającego się ponad inne hostingu?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że każda firma ma zarówno swoje zalety jak i wady. Nie ma tej jednej, jedynej i idealnej. Najlepiej jeśli określisz (sobie sam) jakieś priorytety podczas wyboru odpowiedniego dla Ciebie usługodawcy.

Bierz zawsze pod uwagę lokalizację serwerów (pamiętaj, że firmy mające swoje oddziały w Polsce, a serwery zagranicą, zawsze podczas awarii zmuszone są do oczekiwania na reakcję techników w serwerowni w której dzierżawią swój sprzęt- Ci z własnymi maszynami, kolokowanymi w polskich centrach danych z reguły reagują znacznie szybciej na wszelkie możliwe usterki sprzętowe). Nie licz i nie wierz, że jakakolwiek firma jest w stanie zapewnić Ci 100% uptime na hostingu współdzielonym - jeśli spotkasz taką ofertę na swojej drodze- omijaj szerokim łukiem. Realny czas dostępu do serwerów w skali roku to wartości rzędu 99,3 do 99,7%.

Weź także pod uwagę kontakt z usługodawcą, bo przecież może Ci on być potrzebny (w razie wspomnianej awarii, czy jakiegokolwiek innego problemu). Jest wiele firm do wyboru- jedne są bardziej szablonowe (trzymające się zawsze ściśle określonych procedur) inne bardziej elastyczne (nastawione na indywidualne podejście do potrzeb swoich klientów). Te wszystkie (i jeszcze inne) czynniki mają bezpośredni wpływ na ostateczną cenę usługi. Parametry typu pojemność/transfer to już w świecie webhostingu sprawy drugorzędne.

Dla prostego przykładu związanego z jedną chociaż aplikacją. W tych bardziej szablonowych firmach- przeszkolony odpowiednio helpdesk często pomoże Ci z ustawieniem połączenia ftp w aplikacji TotalCommanfer w systemie Windows- w tych mniej szablonowych, możesz uzyskać także pomoc dotyczącą Krusader'a (w Linuksie) czy muCommander'a (pod MacOS X). Sam zdecyduj czego Ci trzeba, ale jak pisałem- staraj się tutaj zwracać uwagę na kontakt danej firmy z klientem (mail/telefon stacjonarny/komórkowy/infolinia 0801 lub 0800).

#13 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2009 - 18:39

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że (co było do przewidzenia) są też zupełnie sprzeczne. Kaczy - super podpowiedzi, dzięki. Tak na dobrą sprawę trudno mi powiedzieć czego chcę. W pierwszych dniach, tygodniach na stronie będzie tylko moja "wizytówka". Potem dojdzie podstrona z badaniami, którą (zgodnie z założeniem) odwiedzi w przeciągu miesiąca kilkanaście tysięcy osób (waga pewnie poniżej 1MB), ale niekoniecznie. Do badania będę potrzebował bazy MySQL, którą będę musiał mieć możliwość zarządzania. Później pewnie będę rozbudowywał personalną część mojej strony, w zależności od tego ile będzie mi się chciało tego klepać. Pewnie dorzucę subdomenę z blogiem, może wrzucę galerię (jeśli to się stanie, to sporo megabajtów zdjęć zechcę tam wstawić) itd. Ze względu na to, że jestem osiedleńczym typem, także na Internet zechcę to przenieść, a w związku z tym chciałbym mieć możliwość podłączania do hostingu kolejnych domen, bo z czasem może firmowa, może kogoś z rodziny jeszcze itd. Jak widać coś będę chciał kombinować, ale jeszcze nie wiem co konkretnie... Niestety doskonale do mnie pasuje stwierdzenie, które ostatnio gdzieś wyczytałem "I used to think I was indecisive, but now I am not so sure."

#14 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 stycznia 2009 - 19:24

U mnie zarówno domena, jak i server na ovh i jestem bardzo zadowolony.

#15 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 20:41

Zdecydowanie odradzam webd.pl. Serwer pracuje jak szambo, regularne pady a jak działa to transfer jest na poziomie ślimaka.

#16 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:23

Polecam ovh.pl Od dłuższego czasu korzystam z tego hostingu i jestem zadowolony. Zdecydowanie odradzam mobile.me! Przetestuj wersję darmową ovh - mnie ona w zupełności wystarcza.

#17 Spooner

Spooner
  • 278 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:26

Z doświadczenia mogę polecić:
- Domena: nazwa.pl
- Serwer: ovh.pl

Popieram również..

domena 12 zł .. w 1 roku, potem 66zł + ..

ovh.org 60 free darmowe.. z cenami serwerów musisz się sam zapoznać.

www.ovh.org

0 reklam itd nawet przy darmowym hostingu. Pełen profesjonalizm i obsługa mysql itd

#18 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:40

Ja mam: ovh.org 60 free - serwer nazwa.pl - domena Polecam.

#19 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 11:09

A co powiecie od 8p.pl? Ceny mają dosyć dobre, opinie na forach hostingowych też ok. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi? PS: OVH jest ok, ale w mniejszych pakietach dają tylko 1 bazę mysql.

#20 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 12:09

Kaczy - super podpowiedzi, dzięki.

Starałem się omówić kilka przydatnych kwestii, ale niestety nie mogę udzielać Ci rad jakich konkretnie wymienionych w tym temacie firm masz unikać. Nie wypada mi po prostu- sam rozumiesz.

Tak na dobrą sprawę trudno mi powiedzieć czego chcę. W pierwszych dniach, tygodniach na stronie będzie tylko moja "wizytówka". Potem dojdzie podstrona z badaniami, którą (zgodnie z założeniem) odwiedzi w przeciągu miesiąca kilkanaście tysięcy osób (waga pewnie poniżej 1MB), ale niekoniecznie. Do badania będę potrzebował bazy MySQL, którą będę musiał mieć możliwość zarządzania. (...)

Oferta z PW jest oczywiście nadal aktualna i powinna ona spełniać Twoje wymagania (pamiętaj także o 14-dniowym, bezpłatnym okresie testowym, dostępnych zresztą w wielu firmach).

#21 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 28 stycznia 2009 - 12:24

a co z Hosting klatka.pl - tani i profesjonalny hosting, serwery wirtualne, rejestracja domen za 90 zł rocznie masz 5 baz mysql i pojemność 2 gb i 15 kont email a za 150 zł masz 10 baz mysql a reszta bez ograniczeń ile chcesz kont email, ftp.

#22 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 30 stycznia 2009 - 13:37

Ze swojej strony moge polecić hosting na Kei.pl - Hosting, domeny, serwery wirtualne. Hosting w Polsce, domeny polskie i globalne., kożystam z ich usług już 3 lata i ani razu nie miałem powodu do narzekania.

#23 Pendragon

Pendragon
  • 122 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 13:48

Po doświadczeniach z różnymi firmami, korzystam z home.pl. Zarówno prywatnie jak i w firmie. Od tamtej pory żadnych problemów. Strasznie stresujące jak serwer ftp lub co gorsza mail nie działa bo coś po stronie dostawcy jest nie tak. Od kiedy mam wszystko na home.pl nie mam żadnych problemów i wiem w ciemno że jak ktoś narzeka że nie może wysłać mail-a to coś jest z jego komputerem lub programem pocztowym. Po tylu latach mam tyle tzw. netpunktów (program lojalnościowy home.pl), że chyba wymienię je na iPod-a Nano 8GB ;)

#24 Artur Kaiser

Artur Kaiser
  • 178 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 05 lutego 2009 - 10:35

W nowym iWeb jest możliwość publikowania swojej strony na serwerze ftp. Czy zna ktoś może taki serwer na którym będzie działała strona zrobiona w iWeb?

#25 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2009 - 10:54

rootnode.net 168zł rocznie, 50GB podzielone na: 10GB www, 10GB backup, 10GB torrent, 10GB shell, 10GB bazy danych. Jeśli chodzi o bazy to masz dostęp do pgsql, mysql a wkrótce oracle. A same domeny polecam trzymać na ovh, dobre ceny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych