Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bezpieczenstwo Makow - Iluzja

• Please log in to reply
170 replies to this topic

#101 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 11 April 2012 - 19:55

Znając podejście do kwestii bezpieczeństwa niektórych użytkowników z naszego forum, mogę się założyć że ankieta byłaby ciekawa

#102 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 11 April 2012 - 20:02

Jeśli mnie masz na myśli to jesteś w błędzie, to że nie używam AV nie znaczy że bagatelizuje bezpieczeństwo.

#103 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 11 April 2012 - 20:05

Nie mam ciebie na myśli, dlaczego wziąłeś to do siebie ? Ale problem bagatelizowania jest szczególnie widoczny na tym forum

#104 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 11 April 2012 - 20:08

Z ciekawości uruchomiłem terminal żeby sprawdzić i... czysto. AV nie będę instalował, żeby sprawdzać, bo kiedyś założyłem się o kratę piwa z kolegą, że nic nie będzie i... musiałem to wypić. Teraz mam wstręt do antywirusów, jakoś mi się na samą myśl o nich odbija ;)

#105 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 11 April 2012 - 20:12

To bardzo dobrze, trochę było by głupio jakby super mod miał wirusa :) Co antywirów avira for mac jest leciutka, oczywiście jakbyś zmienił zdanie podczas aktualizacji czasami przyspieszą wiatraki :) ale zaraz zwalniają :)

#106 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 11 April 2012 - 20:12

Ja nie mam co sprawdzać bo Javy nie mam. Flash Playera też nie mam. Adobe Readera też nie mam. Jedynie mogą mi Safari wyekspoitować, tyle że to baaaardzo mało prawdopodobne.

#107 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 11 April 2012 - 20:15

Ja flasha i javę mam bo mi jest potrzebna, u mnie też czysto

#108 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 11 April 2012 - 20:21

Javy nie mam, flasha nie mam, readera nie mam, Safari tez mi nie wyekspoituja, bo nie uzywam, system czysty, ale pewnie Therioon jakby tylko mogl, to by mi pewnie z checia sprzedal jakiegos antywirusa :)

#109 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 11 April 2012 - 20:29

i tu się zdziwisz, nie ma zamiaru ci sprzedawać niczego twój post utwierdza mnie tylko w tym co pisałem wyżej

#110 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 11 April 2012 - 20:45

Potwierdza, ze wszyscy oprocz ciebie olewaja sprawe i nie instaluja antywirusa? Ja poprostu nie popadam w paranoje, jak mi samolot przelatuje 10km nad glowa to sie nie schylam. Jak zrobi sie naprawde zle i przyjdzie czas na instalacje antywirusa, to zapewniam cie, ze zrobi to wiekszosc uzytkownikow tego forum.

#111 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 11 April 2012 - 20:50

Nie generalizuj kucyk
Poza tym nowy wariant K i nowa szczepionka: Download Anti Flashback Trojan for Mac - Checks for the Flashback Trojan. MacUpdate.com

Możecie sobie sprawdzić, czy wasz komp jest na liście zarażonych maszyn tym trojanem:
https://www.drweb.com/flashback/

#112 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2012 - 07:13

Jednak takie wieści niepokoją mnie w sposób poważny.

I chyba właśnie najważniejsza w Apple jest ochrona marki, a nie zapewnianie bezpieczeństwa użytkownikom swoich komputerów. Ostatecznie Flashback to wyłącznie wina Cupertino, które nie potrafi na czas dostarczyć wydawanych przez Oracle'a łatek Javy. Wykorzystana przez trojana luka 0-day została załatana na Windows i Linuksie poprawką wydaną 17 lutego. Jednak dla Maków poprawki bezpieczeństwa Javy dostarcza nie Oracle, lecz Apple, które zwykle wydaje je z półrocznym opóźnieniem. Dopiero afera z Flashbackiem sprawiła, że środowisko Javy na OS X zostało pospiesznie zabezpieczone – poprawkę wydano 2 kwietnia. Gdyby Apple wydawało łatki do Javy na czas, tak jak są wydawane na Windows i Linuksa, Flashback nigdy nie mógłby urosnąć do takich rozmiarów.

Botnet dla „Maków”: Apple działa na oślep, nie słucha porad ekspertów - Webhosting.pl. Portal technologii internetowych

#113 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2012 - 07:57

Treści w stylu, zainfekowane jest 600tys. komputerów mnie nie rusza. Tylko komputerów Apple sprzedaje w ile? 2 dni? Dodatkowo trojan nie działa przy włączonym firewallu? Problemy są 3. 1. Dziurawy flash 2. Dziurawa java 3. Czas reakcji Apple.

#114 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2012 - 08:15

Jasne, że rozumiem. Odpisałem już autorowi bo zawraca mi tyłek podczas pracy nierzetelnym artykułem. Mimo wszystko, niepokoi mnie to.

#115 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 12 April 2012 - 08:36

Zawsze jak się pojawi choćby najmniejszy powód, żeby przpierd*lić się do Apple, hejterzy i dziennikarzyny się na niego rzucą, siejąc FUD i ogólne kretynizmy. Ja tam nie mam zadnych wirusow, a na Windowsa to sie potrafi przez zainfekowana stronke dostac przez dowolna przegladarke - ostatnio zaoralo mojej matce netbooka - jakies gowno dostalo sie na Windowsa 7 przez Opere. Jak jeszcze uzywalem Windowsa to pomimo AV, FW,unikania podejrzanych stronek etc średnio raz na miesiąc miałem jakieś przeboje. Ale niech się pojawi coś na Maka, hejterzy mają używanie.

#116 majkelo

majkelo
  • 161 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2012 - 09:10

Ja mam antivirusa zainstalowanego na Mac z prostej przyczyny. Często mam do czynienia z plikami z innych komputerów i nawet jeśli na moim Mac nie ma ryzyka to 'zarażony' plik przenoszę dalej na inne maszyny. Sprawdziłem tym programikiem który polecał Therioon i dostałem "your computer should be clean!". Warto mieć jakiegoś antivirusa choćby po to, by nie puszczać dalej zainfekowanych plików, alr to tylko moje zdanie.

#117 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2012 - 09:17

Sprawdziłem tym programikiem który polecał Therioon i dostałem "your computer should be clean!".

ja też:)

Warto mieć jakiegoś antivirusa choćby po to, by nie puszczać dalej zainfekowanych plików, alr to tylko moje zdanie.

A na to mam wywalone. Masz windows to się sam zatroszcz o antywira, a nie ja będę czyścił pliki.

#118 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 April 2012 - 09:20

600 tys. zainfekowanych komputerow to okolo 1-2% uzytkownikow. Najbardziej rozpowszechniony wirus oknowy dosiegnal okolo 4-5% uzytkownikow. Upiekszasz sobie swiat.

#119 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2012 - 09:34

CEHM - yhy, jasne. nie wiem jak ty to liczysz, ale jakoś wątpię w twoje umiejętności posługiwania się cyferkami.
Apple - Press Info - Apple Reports First Quarter Results

The Company sold 5.2 million Macs during the quarter

jak więc tobie wyszło 1-2%?

#120 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2012 - 09:41

600 tys. zainfekowanych komputerow to okolo 1-2% uzytkownikow. Najbardziej rozpowszechniony wirus oknowy dosiegnal okolo 4-5% uzytkownikow. Upiekszasz sobie swiat.

Dodatkowo o ile pamiętam, to sam ILOVEYOU miał ponad 10% zainfekowanych komputerów na świecie. 10% windowsowych komputerów, czyli naprawdę poważną liczbę.

#121 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 12 April 2012 - 12:03

CEHM - yhy, jasne. nie wiem jak ty to liczysz, ale jakoś wątpię w twoje umiejętności posługiwania się cyferkami.
Apple - Press Info - Apple Reports First Quarter Results

600 tys to 1.15% tylko z ostatniego kwartału.
jak więc tobie wyszło 1-2%?

Co do tych cyferek, to nie jest to czasem 11.5%?

#122 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 12 April 2012 - 12:19

Co do tych cyferek, to nie jest to czasem 11.5%?

dokładnie, nie jest to tak mało jak na OSX
macie od wczoraj przybyło ponad 2000 infekcji
https://drweb.com/fl...fections_graph/

#123 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 April 2012 - 12:25

Na swiecie dziala ok. 60 milionow Makow. 600 tys. to jeden procent. A teraz wez do reki kalkulator, i policz sobie, ile jest 600 tys. z 5,2 mio (z ktorych, dzielac wlos na cztery, czesc jeszcze nie trafila do odbiorcow ostatecznych). Pierwsza klasa sie klania.

#124 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 12 April 2012 - 12:32

Na swiecie dziala ok. 60 milionow Makow. 600 tys. to jeden procent. A teraz wez do reki kalkulator, i policz sobie, ile jest 600 tys. z 5,2 mio (z ktorych, dzielac wlos na cztery, czesc jeszcze nie trafila do odbiorcow ostatecznych).

Pierwsza klasa sie klania.

i co z tego, że masz pewnie racje w tych obliczeniach
liczy się sam fakt, że zagrożeń na maca jest coraz więcej
sprawdziłeś swojego?

#125 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2012 - 14:52

sorry, faktycznie się walnąłem o jedno zero i nie, nie pierwsza klasa (chyba że gimnazjum) 5.2 sprzedanych, apple nie podaje tak jak niektórzy inni producenci 'ile wysłaliśmy w świat do magazynów'. no coraz więcej, zaraz nie starczy już palców obu rąk po prostu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users