Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iDieta

• Please log in to reply
54 replies to this topic

#1 xeon

xeon
  • 96 posts
  • SkądStockholm

Posted 23 January 2009 - 22:51

Tutaj proszę o wpisy osób które chciałyby zżucić pare kilogramów. Ja obecnie walczę od trzech dni i strasznie ograniczyłem moje żarcie. Wpisujcie się wszyscy którz chcą schudnąć lub też zapanować nad własnym ciałem.

#2 loly

loly
  • 961 posts

Posted 23 January 2009 - 23:07

i jesli ktos ma jakies pytania na temat diety lub cwiczen chetnei pomoge :)

#3 xeon

xeon
  • 96 posts
  • SkądStockholm

Posted 23 January 2009 - 23:22

lolyi wielkie dzięki Tobie za to.
Ja nie mam doświadzcenia ale postanowiłem wziąść się za siebie.
Dosyć mam otyłości i brzucha!!!
Więc na dzieńdobry zadam Ci pytanie:ile kalorii dziennie powinien sprzywać człowiek pracujący średnio fizycznie i czy trening na brzuch Weidera pomaga?
Pozdrawiam.

A od kiedy zaczynamy chudnąć?! pytanie do tych co chcieliby dołączyć.

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 23 January 2009 - 23:41

Ja jako że do najniższych osób nie należe (194 wzrostu) to waże 106 kilo,mam troche nadwagi,ale że jestem miłośnikiem długich kilkukilometrowych spacerów,to mam możliwość spalenia nieco brzuszka,tak czy owak grunt że dobrze sie czuje,prosiłbym o rade o jakąś diete (jestem wege:)

#5 PATRICO

PATRICO
  • 187 posts
  • SkądTurek

Posted 23 January 2009 - 23:48

BARDZO chcę wreszcie schudnąć. Próbowałem dziesiątki razy i klapa. Moja rada NIE szukajcie cudownej diety, bo takiej nie ma. Po prostu należy ograniczyć ilość jedzenia...co przychodzi mi niezmiernie trudno:)

#6 loly

loly
  • 961 posts

Posted 23 January 2009 - 23:59

jest takie powiedzenei ze zeby schudnac musisz wiecej jesc hehe wiem wiem to brzmi glupio ale neistety tak jest ja nei jestem zwolennikiem diety 1000 kalorii 3000 kalorii czy czego tam jeszcze na poczatek trzeba ograniczyc tluszcze podkreslam ograniczyc a nie zlikwidowac czyli jezeli wasza mama :) robi jakies mieso w sosie to jedzcie tylko mieso bez sosu gdyz w nim jest najwiecej tluszczu jedzcie duzo warzyw z przewaga tych zielonych takie jak szpinak brokuly szparagi roznego rodzaju salaty, mieso piersi z kurczaka wolowinka ( im bardziej czerwona tym lepsza ) ograniczyc ziemniory i makaron mozna to jesc z ryzem jesli macie jakies konkretne pytani to zapraszam w miare mozliwosci odpowiem :)

#7 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 24 January 2009 - 00:00

No nie wieże :) Ludzi nie w internecie takie rzeczy do lekarza/dietetyka....

#8 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 00:04

a co do weidera brzuch jak i inne partie lubia roznorodnosc wiec jesli cwiczysz w domu to masz mnostwo mozliwosci mozesz robic weidery, unoszenei nog lezac, tzw swieca( lezymy na brzuchu unosimy nogi do pozycii pionowej a nastepnie unosimy biodra i opuszczmy, zwykle przysiady przy kanapie ;) jezeli masz drazek lub cos innego na czym mozesz zawisnac to poprostu lapiesz sie rekami ale tak zebys wisial swobodnie zeby nogi nie dotykaly ziemi i unosisz nogi najpierw zacznij ze zgietymi nogami mozesz takze unosic je na skos, pozniej jak poczujesz ze mozesz sproboj z prostymi nogami :)

---- Dodano 23-01-2009 o godzinie 18:07 ----
a dietetyk ci powie to samo ograniczyc tluszcze, zwiekszyc spozycie bialka, ograniczyc lekko weglowodany, jesc kurczaka, wolowine tylko chuda, warzywa

#9 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 24 January 2009 - 00:16

a co do weidera brzuch jak i inne partie lubia roznorodnosc wiec jesli cwiczysz w domu to masz mnostwo mozliwosci mozesz robic weidery, unoszenei nog lezac, tzw swieca( lezymy na brzuchu unosimy nogi do pozycii pionowej a nastepnie unosimy biodra i opuszczmy, zwykle przysiady przy kanapie ;) jezeli masz drazek lub cos innego na czym mozesz zawisnac to poprostu lapiesz sie rekami ale tak zebys wisial swobodnie zeby nogi nie dotykaly ziemi i unosisz nogi najpierw zacznij ze zgietymi nogami mozesz takze unosic je na skos, pozniej jak poczujesz ze mozesz sproboj z prostymi nogami :)

---- Dodano 23-01-2009 o godzinie 18:07 ----
a dietetyk ci powie to samo ograniczyc tluszcze, zwiekszyc spozycie bialka, ograniczyc lekko weglowodany, jesc kurczaka, wolowine tylko chuda, warzywa

Rozumiem że bierzesz pełną odpowiedzialność za swoje rady ?
Może uspokoi mnie to jak powiesz jakie masz kwalifikacje w tej dziedzinie ?

#10 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 00:21

wkrotce bede mial wlasnie czekam na tets po korym bede kwalifikowanym instruktorem a idac twoim tropem to ja nie bede szukal poprad nt. awarii jakich kolwiek produktow apple zamiast tego pojde prosto da apple store gdyz tam sa wykwaliikowani ludzie w tej dziedzinie ??

#11 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 24 January 2009 - 00:30

sprzęt a zdrowie to inna kwestia po za tym tu są ludzie którzy często dużo więcej wiedzą na temat sprzętu niż w np. iSpotach :)

#12 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 00:44

z dieta cwiczeniami jest podobnie ile razy widzialem instruktorow ktorzy kompletnie nie wiedzieli co robia mysleli ze jak przeczytali dwie ksiazki to wszystko wiedza ale niestety wiedza to nie wszystko widac po nich ze nigdy na silowni nie przezucili nawet jednego kilograma :) a to co ja mowie to sa tylko porady jesli cos wiem to sie tym dziele :)

#13 agun

agun
  • 52 posts
  • SkądGdansk

Posted 24 January 2009 - 00:49

Nie czytalem wszystkiego ale powiedzcie mi dlaczego wszyscy ludzie mysla, ze tluszcze sa zle? W naszej strefie klimatycznej potrzebujemy duzo ich a powinismy ograniczyc weglowadany przyswajane ktore wystepuja w napojach gazowanych,chlebie, ziemniakach , cukrze itp. Coz jestem typowym zwolennikiem diety Low Carbon ktora wg dietetykow jest mega nie zdrowa ale jak pokazuje moj przypadek i innych schudlem 21kg zaledwie w 4miesiace jesli ktos nie wierzy moge dac fotki:) Jesli ktos potrzebuje jakies pomocy odnosnie diety i suplementow zapraszam na PW. Pozdrawiam agun

#14 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 01:00

wiesz ograniczyc to znaczy zamiast pic tluszcz wiadrami mozna pic szklankami tluszcze sa potrzebne gdyz to jest energia ale jak wiadomo co za duzo to niezdrowo :)

#15 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 January 2009 - 02:09

Ja mam w tym doświadczenie od lat. Są ludzie którzy mają tendencje. Ja tak mam :( Muszą całe życie się pilnować bo starczy moment i 20 kilo więcej. Ja od lat raz mam 75 raz 115 przy 175 wzrostu i ta od ponad 20stu tak się kiwam :D Ja radzę po prostu się ruszać. Do momentu kiedy latam z kilkunastokilową kamerą nie muszę myśleć o diecie i mogę żreć co popadnie i ile tylko dam rady ale jak mam sezon na siedzenie :D to muszę się bardzo starać. O zasady żywienia naprawdę radzę zapytać się dietetyka zajmującego tym tematem. Nie problem w co się je ale jak się je. Nie wystarczy ograniczyć to czy tamto często zdarza się że głodówki robią więcej szkody. Znam ludzi którzy tyli pomimo drakońskiej diety. Temat jest zbyt obszerny ale w uproszczeniu chodzi o odpowiednie ustawienie przemiany materii. Jak tego się nie zrobi to się niepotrzebnie tylko katujemy i mamy burdel w organizmie. Moja zasada że śniadanie to 30% całego żarcia dziennego. U mnie to działa ale różnie bywa u innych dlatego lepiej pójść do dobrego lekarza dietetyka. Dietę trzeba układać indywidualnie bo każdy inaczej reaguje na daną dietę. A podstawa to się ruszać. Wtedy spalamy to czego tak nie chcemy. To z żarcia czego nie spalimy przy ruszaniu się odłoży się w sadle. Jak poruszamy się więcej spalimy żarcie i trochę tłuszczu. Proste i banalne. Ja polecam łyżwy, praktycznie wszystkie mięśnie pracują a jest tak przyjemnie !!! Znam ludzi którzy stosują dziwactwa i co ciekawe działają ale absolutnie odradzam tak zwane dziwaczne środki farmakologiczne nawet ziołowe. Zbyt wielu przeszło na tamten świat po ich stosowaniu. Ekstremalne metody tylko pod kontrolą lekarza. Sami możemy ograniczyć węglowodany. Ja zapominam wtedy całkowicie o słodyczach ale z chęcią zjem Musli z owocami ale rzecz jasna nie tonami :D Z tłuszczy zapominam o masełku ale jem tonami warzywa grilowane na specjalnej patelni grilowej posmarowanej małą łyżeczką oliwy, można nawet wcale nie używać tłuszczu ale trzeba uważać żeby nie przypalić. Tak griluję też chude mięso. Pycha. I chudnę 3-5 kg tygodniowo. Chodzę z 5-10 km dziennie. 2-3 razy w tygodniu na lodowisku na jedną tercję. W lecie bieganie, piła, siatka, woda itp. Siłownia jest bez sensu bo można ją zastąpić odpowiednimi ćwiczeniami. Ale zdarza mi się tam pójść :D

#16 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 03:43

marcin dobrz mowisz rzeczy jak maselko majonezik olej mozna zastapic np oliwa z oliwek albo nie wiem czy w polsce jest to dostepne ale sa takie specjalone "oleje w spreju" puste tzn zadnych tluszczy weglowodanow niczego bardzo dobrze sie sprawdza w gotowaniu tzn smazeniu ale silownia jest niezbedna i nie mowie tu o bieganiu na tredmilu bo to mozna zastapic bieganiem w parku ale cwiczenia z obciazeniem sa niezbedne. I tak jak przedmowca kazdy jest inny co dziala dla mnei nei znaczy ze bedzie dzialalo takze i dla ciebie :)

#17 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 January 2009 - 06:58

Co do siłowni to chodziło mi o samo odchudzanie. Uważam że ćwiczenia poza siłownią są bardziej wydajne przy pozbywaniu się samego tłuszczu, natomiast przy nabieraniu ciała, ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa to podstawa. Bez siłowni się nie da inaczej. To na podstawie mojego doświadczenia ale jak wspomniałem na każdego działa coś innego :) Jak ktoś chce szybko schudnąć korzystając wyłącznie z siłowni musi mieć na prawdę mądrze opracowaną dietę a tego bez specjalisty nie zrobi się za dobrze. Zresztą znowu wychodzi to co pisałem, to temat rzeka :) Słyszałem o tak zwanym tłuszczu bez tłuszczu ale słyszałem też o efektach ubocznych jego stosowania. Mniej więcej wygląda i pachnie to jak zwykły olej ale chemicznie jest praktycznie niezniszczalny. Przez organizm przechodzi całkowicie nie zmieniony. Jak nietrudno się domyśleć ... efektu ubocznego :D Ostrzegam też przed lekarzami, dietetykami którzy wpadli w rutynę. Oni nie rozumieją że każdy jest inny, byle odbębnić :( Dlatego trzeba samego siebie obserwować i decydować co jest lepsze dla nas i korzystać z rad, a przynajmniej ich próbować, ludzi którzy mają z tymi sprawami do czynienia na co dzień i to u wielu osób, a z racji specyfiki swojej pracy nie wpadną raczej w rutynę :) Nie wolno wpaść w pułapkę że nagle przestaliśmy chudnąć i wpadamy w spiralę coraz bardziej drakońskiej diety i większego wysiłku. Organizm robi sobie co jakiś czas oddech, trzeba mu dać odsapnąć :D Nie cierpię tak zwanych słodzików mi smakują metalem i ciągle powracają ich nie do końca udokumentowane efekty uboczne, czasem nawet przerażające :( Ważne żeby pamiętać że do momentu kiedy regularnie się ruszamy wszystkiego można po trochu i z umiarem (ale całkowita rezygnacja z pewnych produktów o których wspomniałem jest i tak wskazana) jak nas poniesie to trzeba to odpracować bezwzględnie dodatkowymi minutami ćwiczeń i wszystko będzie OK :D Takie podejście jest też zdrowsze i naturalne dla organizmu ale trzeba mieć naprawdę jaja ... dla Pań które za bohaterstwo odmawiania sobie ukochanych łakoci nagradzają się bombami kalorycznymi zdecydowanie się nie nadaje. Dla nich niestety metoda: wszytko albo nic :D choć bywają kobiety z jajami, to one zostają pilotami odrzutowców, drwalami i przedstawicielkami innych naprawdę męskich zawodów. Im gwałtowniej się odchudzamy tym większe prawdopodobieństwo efektu jojo im wolniej tym większe prawdopodobieństwo że pozbędziemy się nawet wspomnianej przeze mnie "tendencji" w moim przypadku efekt ten działa przynajmniej kilka lat.

#18 loly

loly
  • 961 posts

Posted 24 January 2009 - 09:18

a powiedz mi ile tobie zajelo zrzucenie tego co zrzuciles ??

#19 xeon

xeon
  • 96 posts
  • SkądStockholm

Posted 24 January 2009 - 12:33

Widzę,że dyskusja obrała inne drogi. Więc u mnie to wygląda tak.Sprawdziłem dokładnie od kiedy zaczełem się odchudzać. Start był w niedzielę 18/1. Ograniczyłem żarcie i teraz dosłownie nie wpieprzam jak świnia jak to miało miejsce wcześniej. Co do diet to jeszcze za mało wiem lecz też uważam żeniema diety cud bez wysiłku fizycznego i pilnowania się co zjadamy. Ja ponadto pije wodę przed posiłkiem i podczas,jem powoli i dokładnie gryzę potrawe. Niestety przestałem CAŁKOWICIE PIĆ PIWO jak zobaczyłem ile ono ma kalorii to się za głowę złapałem. Zjadam około 1300 kcal i biegam. 18/1-1,5km truchtem 10min. od czwartku rano 1,5km i wieczorem 1,5km Efekt po tygodniu -3.4kg mniej :D Dodam,że mam dobrą przemianę materii co zapewne ułatwia chudnięcie. A i jeszcze jedno,że początki są ciężkie i przez pierwsze 3dni chodziłem ciągle głodny więc przegryzałem marchewką,piłem dużo wody i jadłem ogórki,świerze lekko posolone. Zdjęcie przed mam i na koniec jeśli zejdę z wagi obiecuję wstawić oba dla porównania.

#20 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 January 2009 - 14:45

a powiedz mi ile tobie zajelo zrzucenie tego co zrzuciles ??

Ostatni raz z 105 na 85 jakieś 3-4 miesiące. Ale w pracy latałem z kamerą (bardzo ciężką) musiałem nią często robić karkołomne akrobacje żeby mieć najlepsze zdjęcia a nawed biegać z włączoną (nie zawsze można grać ze statywu). Standardowo zero słodyczy i masła itp. Cienkie kolacje. Normalny obiad choć połowę porcji niż normalne.
Największy spadek wagi miałem ze z 115 do 75 ale byłem młody. Nie pamiętam dokładnie ale gdzieś pół roku ??? Byłem wtedy jeszcze bardzo młody. Tylko biegałem (5-10 kilometrów codziennie) zrezygnowałem z masła i tłustych rzeczy ale nie ze słodkich.

#21 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 24 January 2009 - 14:58

Ja sie odchudzam od wczoraj - 0,2kg mniej :shock: OD WCZORAJ, stosue zasade ZM (zrec mniej) i spacerki 1-2 kilometrowe :D //Edit: od wczoraj nie jem ciasta

#22 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 January 2009 - 15:02

Widzę,że dyskusja obrała inne drogi.
Więc u mnie to wygląda tak.Sprawdziłem dokładnie od kiedy zaczełem się odchudzać.
Start był w niedzielę 18/1.
Ograniczyłem żarcie i teraz dosłownie nie wpieprzam jak świnia jak to miało miejsce wcześniej.
Co do diet to jeszcze za mało wiem lecz też uważam żeniema diety cud bez wysiłku fizycznego i pilnowania się co zjadamy.
Ja ponadto pije wodę przed posiłkiem i podczas,jem powoli i dokładnie gryzę potrawe.
Niestety przestałem CAŁKOWICIE PIĆ PIWO jak zobaczyłem ile ono ma kalorii to się za głowę złapałem.
Zjadam około 1300 kcal i biegam.
18/1-1,5km truchtem 10min.
od czwartku rano 1,5km i wieczorem 1,5km
Efekt po tygodniu -3.4kg mniej :D

Dodam,że mam dobrą przemianę materii co zapewne ułatwia chudnięcie.
A i jeszcze jedno,że początki są ciężkie i przez pierwsze 3dni chodziłem ciągle głodny więc przegryzałem marchewką,piłem dużo wody i jadłem ogórki,świerze lekko posolone.

Zdjęcie przed mam i na koniec jeśli zejdę z wagi obiecuję wstawić oba dla porównania.

No piwa to ja sobie nie odmówię. Ale piję je przeważnie i tak raz na miesiąc i na drugi dzień leczę kaca np. na lodowisku na trzech tercjach :D :D :D Kaloryczność kalorycznością ale niech ktoś mi powie jaki ma indeks glikemiczny piwo. Z tego co mi wiadomo dość niski więc czym się przejmować.

Początki są zawsze trudne dlatego warto robić to stopniowo. Nie od razu z grubej rury bo wtedy jest na prawdę ciężej.

3 kilo tygodniowo ... i tak trzymaj ... to nie wywołuje aż tak wielkiego stresu dla organizmu.

Ja powiem Tobie że miewam ataki apetytu (nie głodu) przed snem i wtedy cierpię. Nie mogę zasnąć. I to najgorsze przez cały okres procesu chudnięcia. Całe szczęście że daje się go zgasić dwoma plasterkami sera żółtego, rzecz jasna niskotłuszczowego, polecam Holendra i Boryny są naprawdę smaczne bo reszta tych Lite smakuje jak kupa :( Nie nie próbowałem kupy to tylko taka przenośnia :D

Co do wody to ja uznaję tylko gazowaną i co ciekawe mnie nie wzdyma co wciskają wszyscy znawcy od diet. U mnie bąbelki w wodzie mają działanie którego bardzo potrzeba w trakcie tego procesu. Poprawia mi nastrój, humor, naprawdę lepiej się po takiej wodzie czuję. Nie cierpię wody niegazowanej.

#23 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 24 January 2009 - 15:05

Ja powiem Tobie że miewam ataki apetytu przed snem i wtedy cierpię. Nie mogę zasnąć. I to najgorsze przez cały okres procesu chudnięcia.

Ja Ci polecam takie wafle ryzowe, zapychaja i sa smaczne a co najwazniejsze to to ze nie "tucza" :D

#24 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 January 2009 - 15:08

Ja sie odchudzam od wczoraj - 0,2kg mniej :shock: OD WCZORAJ, stosue zasade ZM (zrec mniej) i spacerki 1-2 kilometrowe :D

//Edit: od wczoraj nie jem ciasta

To tyle masz mniej jak zrobisz kupę i siusu :D :D :D Ja nawet nie mam wagi gdzie takie subtelności można zmierzyć. Mam starą ordynarną z kółkiem. Zasada należy się ważyć nie częściej niż co kilka dni. Ja raz na tydzień. Ludzie potrafią się strasznie stresować jak przez 3 dni nic nie chudną a nawet przytyją kilogram. To normalne w takim procesie za kolejne 2 dni stracisz za to 5 kg. Przy takim sposobie nie dostrzeżesz tego zjawiska i będziesz się przez to lepiej czuł.

---- Dodano 24-01-2009 o godzinie 15:12 ----

Ja Ci polecam takie wafle ryzowe, zapychaja i sa smaczne a co najwazniejsze to to ze nie "tucza" :D

Wolę biały ser beztłszczowy. No ma tam 0.2%. Mój apetyt domaga się urozmaicenia dlatego mam całą armię takich nietuczących łakoci :D Co tylko można sobie wymyślić ale wspomniany żółty ser jest najlepszy. Zawsze działa. Ma tak mało tłuszczu że po zjedzeniu 4 plasterków mam wsobie tyle tłuszczu jak bym zjadł jeden plaster normalnego.

#25 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 24 January 2009 - 15:12

Nie no, specialnie zobaczylem, przed mierzeniem zawsze robie kupke i siusiu :mrgreen: zawsze waze sie co 2 tygodnie :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users