Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja systemu Mac OS X z zewnętrzego dysku twardego - możliwe?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
32 odpowiedzi w tym temacie

#26 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 października 2010 - 18:34

Nie wszystkie Maki PPC umożliwiały bootowanie z USB. Zaopatrz się w obudowę z Firewire i do niej wciśnij dysk twardy. Wtedy na pewno ruszy. Aha, no i dla PPC musi być Apple Partition Map, nie GUID, inaczej nie zabootuje.

#27 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 26 października 2010 - 20:25

Próbowałem juz kilka razy mam 2 gniazda USB z żadnego nie da się. Jakies propozycje ?

Zaspamuję swój tekst z innego wątku.
Wiele PowerPC nie pozwala na boot z USB, zrób na dysku gdzie ma być system 2 partycje, na drugą odtwórz za pomocą disk utility płytkę startową ( tak samo jak na usb) i zbootuj z altem. Będziesz widział 2 partycje, wybierz tą z odtworzoną płytą instalacyjną i tyle. Instalator ruszy i będziesz mógł zainstalować system na pustą partycję dysku.

#28 People_Hate_Me

People_Hate_Me
  • 25 postów

Napisano 28 października 2010 - 17:46

javazlaz tak tak pamietałem o Apple Partition Map. to była jedna z pierwszych rzeczy które obczaiłem.co do FW ciezko mi znaleźć obudowe od ręki jakąś albo dysk twardy. niestety u nas w PL nie jest to zbyt popularne złącze.
Co zaż do sposobu meiss to ja mam tigera a zabawy z Tworzeniem dodatkowej partycji zakonczą się utratą wszystkich danych a tego raczej wolałbym uniknąć.

Dzięki Panowie za pomoc, ale widze że nie pozostaje mi nic innego jak poszukanie kogoś z zewnętrznym twardzielem, albo pojade do znajomego do serwisu i jakoś to ogarniemy inaczej :) jeszcze raz wielkie dzia za pomoc.

#29 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 28 października 2010 - 18:52

Hmmm temat jest w kategorii Leo to mnie zmyliło, ale tak dla upewnienia się. Zobacz na zamieszczony przezemnie obrazek, napewno w Tigerze nie masz możliwości w disk utility "złapania" istniejącej partycji w zanaczonym na czerwono miejscu i zmiany jej rozmiaru przez przesunięcie, bez utraty danych tam zawartych? Wtedy w zwolninym miejscu możesz utworzyć nową partcję. Kłócił się nie będę, ale mój imac jak instalowałem na nim Leo, miał Tigera i walniety napęd, a jakoś tą partycję musiałem zrobić:roll:

#30 People_Hate_Me

People_Hate_Me
  • 25 postów

Napisano 29 października 2010 - 19:37

hmmm kłócił się nie będę :P sprawdzę to w takim razie. bo raczej sugerowałem się tym co jest napisane na forum aniżeli sprawdzeniem samodzielnie :) trochę się o dane boje xD

#31 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 02 listopada 2010 - 18:33

A co zrobić jak pojawia się taki komunikat? "Nie można odnaleźć danych skanowania.Obraz źródłowy wymaga skanowania przed odtworzeniem."

---------- Wpis dodano o 18:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:30 ----------

Zainstalowałem SuperDuper! i poradziłem sobie ;)

#32 Karolus1

Karolus1
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2011 - 11:14

A ja mam taki problem. Mam MBP 15" 2008 roku. Padł mi w nim n. optyczny. Wczoraj z powodu błedów plików przy aktualizacji system też padł... Mam 2giego lapka z Win7 i mam obraz płyty liona. Jak teraz wrzucić go na pendrive i zainstalować z niego Maca na MBP?

#33 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 12:16

Z pewnością nie odświeżając tak starych wątków.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych